Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • achich ouvej to z toho nemužou udělat RPG
  • Já nechápu, jak si někdo mohl stěžovat na nedostatek munice. Vždyť u dvou nejpoužívanějších jsem jí měl věčně stovky (nepřeháním - 500 nábojů žádný problém), u těch méně používaných pár desítek. Naopak jsem si říkal, že tady taky mohli dát omezení, protože ta představa, že s sebou táhnu vozejk s municí nebyla zrovna úžasná. :-)

    Fakt nechápu. jak s tím mohl mít někdo problém. A to jsem si po přečtení recenze tehdá myslel, jak to bude krutý. Plus ještě k tomu všemu napomáhal fakt, že nepřítel / potvory nepotřebovali nijak moc munice k zabití.
    • dilinja
      dost podstatnou cast hry sem prochazel jenom nozem a hra mi to proste zrala nejvic toho zastrelili kolegove kolem kterejch sem pobihal s macetou, pri skriptovanejch scen kdy sem musel spomalene do neceho strilet se mi vzdycky automaticky doplnili náboje
    • Sakra tak to ja som hral asi inu hru :) Inak je zaujmave ze v tejto diskusii snad vsetci dohrali Metro na najtasiu obtiaznost aj ked steam statistiky hovoria o desatinach precent. Asi to budu vsetko sami cesi a slovaci :)
      • Zaujala mě tvoje zmínka o těch statistikách, tak jsem se na to šel ze zvědavosti podívat. A docela zajímavý čísla. :-) Nejtěžší obtížnost odehrálo 1% hráčů. Nejlehčí obtížnost odehrálo 1,2% hráčů. Takže buď ti lidi hru většinou nedohráli, nebo statistiky ukazují divný čísla. Nicméně poměr těch, co hráli na lehkou je skoro stejný jako těch, co to hráli na HC (dle těch statistik). :-)
        • No to je samozrejme. Vedsina ludi si zvoli strednu obtiaznost. Mna skor zaujala statistika First Blood nechapam ako to mohol niekto aj neziskat? :) Alebo ze by tolko vela ludi hru vlastnilo a ani nehralo?.....
      • Není problém se dotýčné identitě podívat na achievmenty, které si na steamu dohledáš. ;-)
    • A na jakou si to hrál obtížnost?
      • Na všechny. Poslední hry ale na HC. Ty právě vycházely ještě snáz, protože oproti easy obtížnosti je nepřítel o dost "křehčí" pro jinak nasazenou úroveň poškozování. (sejmutí na jednu/pár ran se vztahuje i na nepřítele).

        Ono celý trik je především v tom, umět koukat kolem sebe a sbírat užitečné věci. Třeba hned na začátku je možné najít elekrtovoltaickou bouchačku a za tu je sakra hodně nábojů. Pokud se někdo žene vpřed a nekouká po věcech kolem, tak logicky je na tom blbě. Ono se tam toho totiž válí všude hodně. :-)
        • Jen abych doplnil... tak hledání nábojů toho moc nespasí, protože na HC se vždycky nachází po 1ks. Tam jde hlavně o to dobře prodat nalezenou drahou zbraň o který víte, že ji tolik nevyužijete.
          Na easy je to tuplem jednoduchý, protože to se náboje nachází v o dost větším množství.
      • Hard (vzdy maximalni munice), Hardcore ranger (nebo jak se jmenovala ta, kterout pridavalo DLC, vzdy dostatek munice)
  • hmm asi jsem jedinej co knihu povazuje za blbost a hra no neco do sebe mela ale cekal jsem mnohem vice..
  • Daniell605
    jak á se těšim, bože jak já se jen těšim!!!
    Video nádherný..
  • Tak z tohoto jsem štastný asi tak jako když jsem se dozvěděl o Battlefieldu 3. Je to famózní hra se skvělou atmosférou a příběhem. Knihu jsem četl a bylo skvělé procházet lokace z knihy .
    Multiplayeru se trochu bojím. Mohli by to udělat ve stylu že by byly prostě stanice a proti nim zrůdy ale né že by byl konec hry za 10-30 min prostě dlouhodobé akce kde se postupně rozvíjí život v metru . No uvidíme a já osobně se na to těším . *2*
    • To je velmi dobrý nápad, ale je to dost složitý na vývoj a asi by to hrálo míň lidí než klasický střílení proti sobě, ale pokud by to udělali, budu hrát s tebou :D. Taky by ten multi mohl být co-op na základně proti hordě nepřátel..
  • Osobne se mi Metro moc nelibilo prave kvuli sve linearite.
    V uzkych chodbach jsem to jeste chapal,ale na povrchu se urcite daly udelat volnejsi lokace.
    Asi jsem jen zmlsany ze Stalkera, ktery mi prisel ve vsem lepsi a mel taky celkem "postapo" atmosferu.
    • 100% souhlas, taky sem se tesil na bloudeni chodbami, plneni questu v ruznych stanicnich statech apod. Misto toho je Metro takovy CoD akorat ze s post-apo prostredim, imho nuda. Knihu Metro 2033 sem cetl 2x a je to jedna z nej knih s post-apo tematikou, naproti tomu je hra totalne zmrvena, pryc je tiziva atmosfera zatuchleho metra, zustala pouze linearni chodba vpred a hordy nepratel. Tebou zminovany Stalker ma stejne kvalitni pribeh a s napr. Datastore modpackem se jedna o vynikajici post-apo rpg, ktere se aspon na dohled priblizilo dosud neprekonanemu Falloutu 1. Takze Stalker ano, Metro ne a komu se to nelibi... at si hraje co chce.
      • No ano pokial si si dal easy obtiaznost a isiel rovno za nosom tak tvoj postoj chapem ale skus to hrat na obtiaznost Hunter hardcore preskumat cele metro a pochopis ze to nema s CoD nic spolocne lebo za kazdy najdeny naboj budes oslavovat boha aj alaha sucastne.
        • No, já to zkusmo projel na všechny obtížnosti a paradoxně jsem musel uznat, že "nejtěžší" z toho vyšla právě obtížnost Easy. Protože sice vydržíš mnohem více, ale nepřítel také. Takže se často stalo, že si tě potvory obskákaly a bušily do tebe ze všech stran. Tam, kde jsem musel vystřílet X nábojů do potvory, tak na hardcore stačila 1-3 rány. Takže sice jsi byl na HC mnohem zranitelnější, ale celý vtip byl v tom, že potvory se k tobě vůbec nedostaly a lidský protivníky rovněž nebyl problém sejmout, když stačilo jen pár dobře mířených ran.

          Tak jsem usoudil, že to snad ani nelze považovat za stupně obtížnosti jako spíš změna herního stylu od arkádovějšího (odolnějšího) po "realističtější", kde zásah zbraní je smrtící téměř okamžitě (pro každého). U každého stylu se jednoduchost / obtížnost projevovala jinde.
          • Ano pochopil si to spravne meni sa hlavne stil hrania a to som myslel aj ja kym na easy je to same ratatatatata na najtasiu obtiaznost je to o schovavani a strachu o prezitie. Je sice pravda ze na zaciatku sa najtasia obtiaznost zda az smiesne lahka ale ak by si ju presiel celu tak by si vravel inak pretoze je sice pravda ze nepriatela zabijes lahko ale problem je vtom ze si nemal cim do nich strielat nehovorim o potvorach kde aj priemerny mutant ta zlozil max 2 ranami. A ked ich islo naraz na teba 10.... :)
            • S municí žádný problém není. Nevím, co vy (co si na to stěžujete) tam s tím furt děláte.
              Ano, potvor na tebe vyběhne třeba deset, ale při dobrý pozici není problém je vystřílet s velkým odstupem. Co se týče asi nejtěžší pasáže těsně před věží, tak tam je potřeba být hlavně v pohybu, protože ty potvory maj celkem zpožděnou reakci na útoky, takže se celkem dá stihat uskočit do strany.

              Říkám, jak to je. Nevím, proč bych měl tvrdit něco, o čem bych neměl žádnou páru.
              A jestli si tu někdo myslí, že mi tu jde o machrování, tak je na omylu. Jen prostě narážím furt na ty stížnosti s municí, když s tím žádnej problém prostě nebyl.
    • Jelikož hra je vytvořena podle knižní předlohy a to dost věrně, tak je to ok.Metro je samo o sobě dost lineární a pobyt na povrchu nebezpečný, tudíž to je v pořádku.
      • Verne? Vzdyt uz druha nebo treti mise je uplne mimo knihu.
        • Ano, věrně.V rámci možností.Kdo by také hrál hru, kde hlavní hrdina téměř nevystřelí.Arťom je takovej Harry Potter, vyvolený a předurčený osudem.Podle mě parádní herní adaptace *3*
    • vasekveselej
      Nevím co je víc post-apo, jestli celý "mrtvý" svět po atomové válce nebo okolí jaderné vybuchlé elektrárny...
      • Srovnavas jablka a autobus mhd jen proto, protoze jsou oba cerveny? Tady nejde o rozlohu destrukce, ale o miru jak je prostredi udelano, jaky z nej ma clovek pocit. Me osobne Stalker pripada mnohem strasidelnejsi s vice post-apo nadechem nez barevny Metro. Je to stejny jako kdybys o Metal Gear Solid 1 tvrdil ze to neni poradny sci-fi protoze se odehrava na jedine zakladne..
  • vasekveselej
    Takže ještě nějaký poznatky z článku, jak si mám vyložit pojem "román byl spíše esoterický art-house", našel by se někdo znalejší kdo by mě to vysvětlil, knihu jsem ještě nečetl a bylo by pro mě bylo zklamání kdyby se nenesla v podobným duchu jako 2033, čili temná atmosféra a častá akce. Dál mám strach jak si vývojáři a celý tým poradí s příběhem když už nebudou mít jako předlohu takovou perlu jakou Metro 2033 v knižní podobě byla...
    • Raziel_cz
      Myslím, že se nemáš čeho bát. Kniha je naprosto v pohodě čtení. *3*
      • vasekveselej
        Nechci aby si mě něco prozradil, ale nese se to v podobným duchu jako "jednička" ? Tak jak jsem psal ? Atmosféra, akce, prostě podobná zápletka ? A ještě, knihu si četl v angličtině nebo snad v ruštině, v češtině zatím není k sehnání...
        • Já jsem knihu v pohodě koupil v knihkupectví ( v češtině ). A kniha se nese v takovém tajemném až hororovém nádechu. Opravdu dlouho se mi nestalo abych se u knihy bál ( čteno o půlnoci, ale né že bych byl pos.aný až za ušima :) ), ale i ve dne jsem měl takové mrazení. Kniha má jiný děj, respektive kostra je stejná ale je tam toho víc a je to spletitější. Akce mi v knize přišlo míň ( už je to nějaká doba tak si přesně nepamatuji ). Zkrátka knihou nic nezkazíš. Kniha mě tak nakopla že jsem si zahrál po 2 hru. Kniha mě velmi uchvátila a to jsem nějaký knihomol :) a těším se na další díl.
          • Pokud do srovnání zahrnu ty opravdové velikány, tak je kniha velmi průměrná. První stránky jsem byl nadšený, ale velmi rychle to nadšení opadlo. Vadila mi velká šablonovitost, předvídatelnost a idiotské chování postav. K tomu asi napomohlo i to, že to bylo vydáváno po částech na internetu, tudíž je příběh rozsekaný a následně slepený dohromady do knihy. Pro lidi, kteří jsou zvyklí na herní příběhy nebo moc nečtou, to ovšem bude super kniha. Kdyby to přibalovali ke hře, tak je to úplně v pohodě čtení.
            • Bylo to vydavano po castech, ale autor celou dobu vedel kam to chtel dotahnout, takze nechapu jak by to mohlo byt rozsekany. "Rozsekany" to mohlo byl pro ty, co cetli kazdou novou kapitolu na webu v azbuce, coz ty asi nebudes. Tim "slepením do knih" myslis, jako vytisknuti a svazani? Protoze jine upravy tam nebyly.

              SPOILER
              Jediny zasek tam je ten, ze puvodni verze koncila prichodem do Polis, kde Artyom umira, coz nakonec bylo na natlak citatelu zmeneno a pribeh pokracoval.
            • Jj ale cist se to kazdopadne dalo...
            • vasekveselej
              Mohl by si mi některý ty velikány vyjmenovat ? Je pravda že sci-fi moc nečtu, co vím tak 10 knížek max, jsme zastáncem knižních hororů, ale tohle mě zaujalo celkově i svou atmosférou a tajemnem, podle mě určitě jedna z lepších :)
          • Já idi.t, ty myslíš 2 díl. tak to jsem nečelt tak promiň. Dneska jsem nějaký přetažený tak mi to nemyslí, ještě jednou promiň
            • vasekveselej
              V pohodě *1* Už sem se lekl že mě ta čeština nějak unikla, ale to není možný, psal sem do knižního klubu kde byla přeložená 2033 tak mě odpověděli že do obchodů by měla dorazit někdy v září...
  • Tak tohle si nenechám ujít. :-D Kniha super hra super :-D a od pokračování si slibuji ještě více :-D ...... už abych to měl a pařil :-P. Jen doufám, že tam to platidlo těma nábojema zůstane.
  • Knihu jsem četl a hru stále ještě nehrál, nicméně už při čtení mi spíš seděla představa rpg ala gothic (putování po celé síti metra, odlišný frakce, blabla..) než čistě akční hry. Ale i tak doženu první díl a budu očekávat další.
    Mimochodem, netuší někdo, jestli další díl knihy vyjde i u nás? Nemám představu, jak se tu knižní Metro prodávalo.
    • Já taky četl knihu a hru odmítám hrát, protože se bojím, že mi to zkazí dojem
    • Na slovensku a pocitam ze aj v cesku vyjde 1 jula
      • Výborný, díky moc!
    • Jsme na tom stejne. ale proc proboha Gothic... to je rusky Fallout... :-)
      • Já nechtěl psát přímo Fallout, protože mi došlo, že by to byla vlastně dost stejná hra :D
  • vasekveselej
    Odhaduju že patřím mezi to 1%, který četlo knihu a až poté se pustili do hry, a nemůžu říct že by mě to zklamalo, hra si některé údaje z knihy pěkně přikreslila aby vypadali pompézněji a velkolepěji, celkově se moje představy z knihy moc nelišili od toho jak byli prezentovány ve hře, tak už čekám na lokalizaci Metro 2034 do češtiny a hurá do toho !
    • JJ kniha bola super. Ja som vlastne pri hrani dost divil, ako sa to celkokm dobre drzi predlohy. Inak samozrejme, ze odchylky su miestami velke (napriklad namiesto vdnch je to exhibition (to ma sralo furt))
      kniha bola lepsia v tom, ze neposobil ten dej tak nasilu napchaty na seba.
      na knihu 2034 sa tiez tesim.
      a keby tu boli nejaky ludia, co sa to naozaj zaujimaju, tak uz je aj kniha "Piter" a je to z prostreedia metra, ale zo st. peterburgu. (ale to neocakavam, ze to niekto prelozi do cz/sk, takze asi ju budem musiet zohant v eng.)
      a podla vyjadri Dmitryho Glukhovskeho, kotry cely tento svet spachal a bol aj pri scenari hry m.2033, ma v plane z toho urobit "universe" podobne ako to je napriklad warhammer a pod (aj ked asi vo vyrazne mesnom meritku - kazdopadne sa uz pisu z toho prostredia aj ine knihy, ktore nie su od Dmitryho) *7*
      • kedze VDNCH je skratka z pomenovania blizkeho vystaviska (Vystava uspechov narodneho hospodarstva), nemam pocit ze by zmena nazvu v hre bola az takou zavaznou odchylkou. proste ustretovy krok k anglicky hovoriacim hracom...
        • njn, nemal som na mysli uplne nazvy... to bolo len prve co mi udrelo do oci, ked som zacal hrat.
          samozrejme podstatne odchylky su v chovani niektorych postav, v niektorych preochodovych pasazach a celkovo aj v trase jeho putovania. (ale to sa nejdem rozpisovat, lebo to by bol tazky spoiler)
    • Ja som si najprv zahral hru, a až potom prečítal knihu, kniha sa mi zdala byť lepšia ale to už tak býva :) jediné čo ma zamrzelo pri hre bol trošku neurčitý koniec, ale inak super.
    • +1 v 1% :)
    • tak tos asi přečet jen tuhle knihu, když neznáš pravopis *1*
      • Ty zas nedodržuješ velké písmeno na začátku věty, na konci jsi zase vynechal tečku, čili nemáš právo nikoho kritizovat *1*
        • Jazz
          Ty taky. *1*
          • a ja k tomu vsemu jeste vynecham diakritiku a interpunkci, abyste vedeli
      • vasekveselej
        Nono, nebuď takovej, píšu z mobilu a ve spěchu tak trochu ohledu *1*
    • Tak v tom 1% sme davaja:) Ak zrusia naboje ako platidlo tak tu hru zabiju :(
      • Ja jen precetl knizku, hru jsem jeste nehral... ale chystam se... mozna :-)

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit