Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • vasekveselej
    Odhaduju že patřím mezi to 1%, který četlo knihu a až poté se pustili do hry, a nemůžu říct že by mě to zklamalo, hra si některé údaje z knihy pěkně přikreslila aby vypadali pompézněji a velkolepěji, celkově se moje představy z knihy moc nelišili od toho jak byli prezentovány ve hře, tak už čekám na lokalizaci Metro 2034 do češtiny a hurá do toho !
    • JJ kniha bola super. Ja som vlastne pri hrani dost divil, ako sa to celkokm dobre drzi predlohy. Inak samozrejme, ze odchylky su miestami velke (napriklad namiesto vdnch je to exhibition (to ma sralo furt))
      kniha bola lepsia v tom, ze neposobil ten dej tak nasilu napchaty na seba.
      na knihu 2034 sa tiez tesim.
      a keby tu boli nejaky ludia, co sa to naozaj zaujimaju, tak uz je aj kniha "Piter" a je to z prostreedia metra, ale zo st. peterburgu. (ale to neocakavam, ze to niekto prelozi do cz/sk, takze asi ju budem musiet zohant v eng.)
      a podla vyjadri Dmitryho Glukhovskeho, kotry cely tento svet spachal a bol aj pri scenari hry m.2033, ma v plane z toho urobit "universe" podobne ako to je napriklad warhammer a pod (aj ked asi vo vyrazne mesnom meritku - kazdopadne sa uz pisu z toho prostredia aj ine knihy, ktore nie su od Dmitryho) *7*
      • kedze VDNCH je skratka z pomenovania blizkeho vystaviska (Vystava uspechov narodneho hospodarstva), nemam pocit ze by zmena nazvu v hre bola az takou zavaznou odchylkou. proste ustretovy krok k anglicky hovoriacim hracom...
        • njn, nemal som na mysli uplne nazvy... to bolo len prve co mi udrelo do oci, ked som zacal hrat.
          samozrejme podstatne odchylky su v chovani niektorych postav, v niektorych preochodovych pasazach a celkovo aj v trase jeho putovania. (ale to sa nejdem rozpisovat, lebo to by bol tazky spoiler)
    • Ja som si najprv zahral hru, a až potom prečítal knihu, kniha sa mi zdala byť lepšia ale to už tak býva :) jediné čo ma zamrzelo pri hre bol trošku neurčitý koniec, ale inak super.
    • +1 v 1% :)
    • tak tos asi přečet jen tuhle knihu, když neznáš pravopis *1*
      • Ty zas nedodržuješ velké písmeno na začátku věty, na konci jsi zase vynechal tečku, čili nemáš právo nikoho kritizovat *1*
        • Jazz
          Ty taky. *1*
          • a ja k tomu vsemu jeste vynecham diakritiku a interpunkci, abyste vedeli
      • vasekveselej
        Nono, nebuď takovej, píšu z mobilu a ve spěchu tak trochu ohledu *1*
    • Tak v tom 1% sme davaja:) Ak zrusia naboje ako platidlo tak tu hru zabiju :(
      • Ja jen precetl knizku, hru jsem jeste nehral... ale chystam se... mozna :-)
  • Tak tohle si nenechám ujít. :-D Kniha super hra super :-D a od pokračování si slibuji ještě více :-D ...... už abych to měl a pařil :-P. Jen doufám, že tam to platidlo těma nábojema zůstane.
  • 2033 bola PECKA. Dufam, ze aj last light bude taka.
    Aj ked ja by som skor este troska viac RPG (questy a pod), pretoze svet metro si o to priam ziada.
    Ale aj tak sa na to tesim, kua
  • Jo tak na tohle se tesim hodne.Jednicka byla spolu se Stalkerem:CoP snad jedine SP fps za minuly rok,ktere me zaujaly a bavily.Skvela postapokalipticka atmosfera,skvely audiovizual,poutavy pribeh ,poutave a neokoukane prostredi......Proste SP jak ma byt.Sice teto hre by mozna sluselo vice otevrene herni prostredi ala stalker apod.,ale i tak super.
    Co se tyce toho stezovani si na placeni naboji-to je krasny priklad toho ,jak se kvuli mene schopnym hracum vsechno zjednodusuje a pak tu mame hry jako cod apod.
    Prave nutnost setrit munici dodavalo te hre tu spravnou atmosferu a napeti.Takze pokud chteji vyhovet te narikajici skupine,tak at daji v dalsim dile moznost vyberu,pripadne to priradit k lehcim obtiznostem.
  • Daniell605
    jak á se těšim, bože jak já se jen těšim!!!
    Video nádherný..
  • hmm asi jsem jedinej co knihu povazuje za blbost a hra no neco do sebe mela ale cekal jsem mnohem vice..
  • omg peckaaaaa !
    Vie niekto nazov toho songu ?
    • Portishead - Machine Gun
      • no je hrozná
        • dilinja
          hudba od Prortisheadu neni pro kazdyho *5*
  • Knihu jsem četl a hru stále ještě nehrál, nicméně už při čtení mi spíš seděla představa rpg ala gothic (putování po celé síti metra, odlišný frakce, blabla..) než čistě akční hry. Ale i tak doženu první díl a budu očekávat další.
    Mimochodem, netuší někdo, jestli další díl knihy vyjde i u nás? Nemám představu, jak se tu knižní Metro prodávalo.
    • Já taky četl knihu a hru odmítám hrát, protože se bojím, že mi to zkazí dojem
    • Na slovensku a pocitam ze aj v cesku vyjde 1 jula
      • Výborný, díky moc!
    • Jsme na tom stejne. ale proc proboha Gothic... to je rusky Fallout... :-)
      • Já nechtěl psát přímo Fallout, protože mi došlo, že by to byla vlastně dost stejná hra :D
  • vasekveselej
    Takže ještě nějaký poznatky z článku, jak si mám vyložit pojem "román byl spíše esoterický art-house", našel by se někdo znalejší kdo by mě to vysvětlil, knihu jsem ještě nečetl a bylo by pro mě bylo zklamání kdyby se nenesla v podobným duchu jako 2033, čili temná atmosféra a častá akce. Dál mám strach jak si vývojáři a celý tým poradí s příběhem když už nebudou mít jako předlohu takovou perlu jakou Metro 2033 v knižní podobě byla...
    • Raziel_cz
      Myslím, že se nemáš čeho bát. Kniha je naprosto v pohodě čtení. *3*
      • vasekveselej
        Nechci aby si mě něco prozradil, ale nese se to v podobným duchu jako "jednička" ? Tak jak jsem psal ? Atmosféra, akce, prostě podobná zápletka ? A ještě, knihu si četl v angličtině nebo snad v ruštině, v češtině zatím není k sehnání...
        • Já jsem knihu v pohodě koupil v knihkupectví ( v češtině ). A kniha se nese v takovém tajemném až hororovém nádechu. Opravdu dlouho se mi nestalo abych se u knihy bál ( čteno o půlnoci, ale né že bych byl pos.aný až za ušima :) ), ale i ve dne jsem měl takové mrazení. Kniha má jiný děj, respektive kostra je stejná ale je tam toho víc a je to spletitější. Akce mi v knize přišlo míň ( už je to nějaká doba tak si přesně nepamatuji ). Zkrátka knihou nic nezkazíš. Kniha mě tak nakopla že jsem si zahrál po 2 hru. Kniha mě velmi uchvátila a to jsem nějaký knihomol :) a těším se na další díl.
          • Pokud do srovnání zahrnu ty opravdové velikány, tak je kniha velmi průměrná. První stránky jsem byl nadšený, ale velmi rychle to nadšení opadlo. Vadila mi velká šablonovitost, předvídatelnost a idiotské chování postav. K tomu asi napomohlo i to, že to bylo vydáváno po částech na internetu, tudíž je příběh rozsekaný a následně slepený dohromady do knihy. Pro lidi, kteří jsou zvyklí na herní příběhy nebo moc nečtou, to ovšem bude super kniha. Kdyby to přibalovali ke hře, tak je to úplně v pohodě čtení.
            • Bylo to vydavano po castech, ale autor celou dobu vedel kam to chtel dotahnout, takze nechapu jak by to mohlo byt rozsekany. "Rozsekany" to mohlo byl pro ty, co cetli kazdou novou kapitolu na webu v azbuce, coz ty asi nebudes. Tim "slepením do knih" myslis, jako vytisknuti a svazani? Protoze jine upravy tam nebyly.

SPOILER
              Jediny zasek tam je ten, ze puvodni verze koncila prichodem do Polis, kde Artyom umira, coz nakonec bylo na natlak citatelu zmeneno a pribeh pokracoval.
            • Jj ale cist se to kazdopadne dalo...
            • vasekveselej
              Mohl by si mi některý ty velikány vyjmenovat ? Je pravda že sci-fi moc nečtu, co vím tak 10 knížek max, jsme zastáncem knižních hororů, ale tohle mě zaujalo celkově i svou atmosférou a tajemnem, podle mě určitě jedna z lepších :)
          • Já idi.t, ty myslíš 2 díl. tak to jsem nečelt tak promiň. Dneska jsem nějaký přetažený tak mi to nemyslí, ještě jednou promiň
            • vasekveselej
              V pohodě *1* Už sem se lekl že mě ta čeština nějak unikla, ale to není možný, psal sem do knižního klubu kde byla přeložená 2033 tak mě odpověděli že do obchodů by měla dorazit někdy v září...
  • Já nechápu, jak si někdo mohl stěžovat na nedostatek munice. Vždyť u dvou nejpoužívanějších jsem jí měl věčně stovky (nepřeháním - 500 nábojů žádný problém), u těch méně používaných pár desítek. Naopak jsem si říkal, že tady taky mohli dát omezení, protože ta představa, že s sebou táhnu vozejk s municí nebyla zrovna úžasná. :-)

Fakt nechápu. jak s tím mohl mít někdo problém. A to jsem si po přečtení recenze tehdá myslel, jak to bude krutý. Plus ještě k tomu všemu napomáhal fakt, že nepřítel / potvory nepotřebovali nijak moc munice k zabití.
    • dilinja
      dost podstatnou cast hry sem prochazel jenom nozem a hra mi to proste zrala nejvic toho zastrelili kolegove kolem kterejch sem pobihal s macetou, pri skriptovanejch scen kdy sem musel spomalene do neceho strilet se mi vzdycky automaticky doplnili náboje
    • Sakra tak to ja som hral asi inu hru :) Inak je zaujmave ze v tejto diskusii snad vsetci dohrali Metro na najtasiu obtiaznost aj ked steam statistiky hovoria o desatinach precent. Asi to budu vsetko sami cesi a slovaci :)
      • Zaujala mě tvoje zmínka o těch statistikách, tak jsem se na to šel ze zvědavosti podívat. A docela zajímavý čísla. :-) Nejtěžší obtížnost odehrálo 1% hráčů. Nejlehčí obtížnost odehrálo 1,2% hráčů. Takže buď ti lidi hru většinou nedohráli, nebo statistiky ukazují divný čísla. Nicméně poměr těch, co hráli na lehkou je skoro stejný jako těch, co to hráli na HC (dle těch statistik). :-)
        • No to je samozrejme. Vedsina ludi si zvoli strednu obtiaznost. Mna skor zaujala statistika First Blood nechapam ako to mohol niekto aj neziskat? :) Alebo ze by tolko vela ludi hru vlastnilo a ani nehralo?.....
      • Není problém se dotýčné identitě podívat na achievmenty, které si na steamu dohledáš. ;-)
    • A na jakou si to hrál obtížnost?
      • Na všechny. Poslední hry ale na HC. Ty právě vycházely ještě snáz, protože oproti easy obtížnosti je nepřítel o dost "křehčí" pro jinak nasazenou úroveň poškozování. (sejmutí na jednu/pár ran se vztahuje i na nepřítele).

Ono celý trik je především v tom, umět koukat kolem sebe a sbírat užitečné věci. Třeba hned na začátku je možné najít elekrtovoltaickou bouchačku a za tu je sakra hodně nábojů. Pokud se někdo žene vpřed a nekouká po věcech kolem, tak logicky je na tom blbě. Ono se tam toho totiž válí všude hodně. :-)
        • Jen abych doplnil... tak hledání nábojů toho moc nespasí, protože na HC se vždycky nachází po 1ks. Tam jde hlavně o to dobře prodat nalezenou drahou zbraň o který víte, že ji tolik nevyužijete.
          Na easy je to tuplem jednoduchý, protože to se náboje nachází v o dost větším množství.
      • Hard (vzdy maximalni munice), Hardcore ranger (nebo jak se jmenovala ta, kterout pridavalo DLC, vzdy dostatek munice)

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit