Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • To už si raději kupte https://www.amazon.com/Gigabyte-Radeon-Graphics-256-Bit-Gv-R57XTGAMING/dp/B07W95D5V3/ref=sr_1_6?keywords=rx-5700-xt&qid=1565863650&s=gateway&sr=8-6

  • Ta cena 12050 Kč je naprosto absurdní. Při současném kurzu 25,89 Kč za 1 EUR odpovídá 465,43 EUR, což je 65,43 nad MSRP! Nehoráznost. V USA je jen o 10 dolarů nad MSRP na 409,90 USD. I když si ji necháte zaslat z USA, tak to vychází levněji, viz. https://www.newegg.com/global/cz-en/sapphire-radeon-rx-5700-xt-100416p8gl/p/N82E16814202349?Description=Sapphire%20Pulse%20RX%205700%20XT&cm_re=Sapphire_Pulse_RX_5700_XT-_-14-202-349-_-Product

    • Butters

      jo z USA...  a pak ještě clo + DPH 😂

  • dworkin

    Těší mě, jak se AMD zvedlo, v segmentu CPU i GPU. Víc konkurence, víc muziky za míň peněz.

    Ale kdybych vybíral mezi touhle kartou a RTX 2070, vemu nVidii. 

    • tuco

      Právě že se mi zdá, že tato klasická poučka nějak extra nefunguje. Ano AMD nacenilo nová CPU tak, že jsou velmi konkurenceshopná v rubrice cena/výkon. Intel, pokud vím, zatím neslevnil nic asi proto, že prodá co vyrobí. A Nvidia? Na špici ohrožena není a ty její cenovky se s každou generací snad zdvojnásobují. Taky su rád za AMD ale že by to udělalo na trhu vítr se mi nezdá.  

      • dworkin

        Čas nás rozsoudí.

        • tuco

          To doufám! 

          Mám takovou tezi, že dnes se prostě ekonomice daří, lidi maj dost peněz, tzv. disponibilní příjem, a neví co s nima. Výrobci to vědí, takže se do nějakýho slevňování či cenových válek nehrnou. Konec konců asi ví, že by na tom nakonec prodělali oba. Jak trhovci na Zelňáku, drží všichni stejnou cenu protože jak by jeden začal, tak by zbrečeli nad výdělkem všichni. No a nebo by mu ten stánek rozkopli, aby neblbnul. Ale to mi jen tak dává smysl. Taková cool story.

          Když pomineme ceny, tak snad už Intel taky vydá něco novýho a ne jen "refresh". 

          • Jack1947

            Lidi maji dost peněz proto je nejmenší nezaměstnanost vůbec 😂

            • tuco

              Nejnižší nezaměstnanost, kromě jiného, vyvýjí největší tlak na mzdy. Že lidi maj dost peněz .. jako kde, že? My nejsme žádnej trh, žádný měřítko.  Co se ti na tom nezdá? Podle mě, ceny o kterých je řeč prostě neurčuje primárně konkurenční boj ale to kolik si lidi mohou dovolit utratit jen tak. 

              • Butters

                Reakce na příspěvek:

                Ano globálně sme na tom ještě hodně dobře... ale ze sousedama jako rakousko, německo to tak vesele nevypadá zpoza našeho plotu. Za to si ale můžem sami (bejvali doby kdy jsme patřili ekonomické a průmyslové špičce v evropě, ale to už je jiná pohádka).

                ten odkaz na čínskej příjem na hlavu co si odkazoval to jen dokazuje, průměrnej roční příjem tady je cca 3x větší než v číně (přesto jak poslední roky rostly, ). A že tady na něj dvě třetiny nedosáhnou? V číně taky ne. Jenže je jich miliarda a ikdyž sou chudší pro obchodníka ten trh má větší potenciál.

                A ta studie proč šli peníze nahoru... osobně s tím můžu souhlasit pouze částečně, to by ale bylo na delší povídání.

                Jinak s těma cenama uplně nesouhlasim, to je taky docela na polemizování. Vzpomeň si na mining horečku... výrobci gpu byly schopný prodávat víc karet a ceny šli naopak nahoru, protože nedokázali pokýt poptávku. Naopak v dobách kdy se neprodává se musí podbízet slevama.

                • tuco

                  Reakce na příspěvek:

                  Souhlas, jsme mimo téma. Jen jsem pověděl cool story o tom, že Nvidia dává zákazníkům do palice nejen proto, že si to ona může dovolit (nemá konkurenci), ale zejména proto, že si to zákazníci mohou dovolit (mají vysoký disponibilní příjem a jsou ochotni kupovat) .. a pak přišel Jack1947.

              • Jack1947

                Reakce na příspěvek:

                Jo všem se daří krom nás ale příjde slibovaná a všemi očekávaná KRIZE, zase bude 🙂

                • tuco

                  Reakce na příspěvek:

                  Nevím jak to myslíš. 

                  Když vyšla v roce 2017 1080 ti tak měla doporučenou cenu $700. V roce 2019 2080 ti má $1200.  Tedy nárust z generace na generaci o 60%.

                  Nicméně, našel jsem si nějaký data a vskutku se zdá, že mnou výše uvedená teze není blízká historické skutečnosti:

                  Inflation adjusted price history of high end Nvidia GPUs tabulated

                   

                  což ukazuje 2080 ti jako nejdražší kartu všech dob.

    • Butters

      No jenže tahle se dotáhla až na 2070 Super u nekterych her - uvidíme teda ještě jak uživatelský testy. Ale tady je to opravdu víc muziky za míň peněz. Oproti nejlevnější 2070Super konkrétně dva tisíce (už sou na některejch shopech registrovaný s cenovkou).


      Pokud nechceš taktovat a spokojíš se s o něco horšíma provozníma vlastnostma tak je to skvělá koupě. A RTX? Tomb Raider sotva utahne 2080Ti na FullHD s ray tracingem a dvacet let starej quake znam skoro nazpamet. Mozna to casem vylepsi ovladace, ale ja si radsi pockam na next gen, kde se ray tracing planuje i na konzole a logicky dostane vic prostoru i od vyvojaru.... zatim je to spíš takovej hype... heč a já mam ray tracing...


      Jednim dechem dodám že nejsem žádnej AMD fan... naposled sem měl ATinu od tý doby jen Nvidia... tohle ale cenově vypadá zajímavě.

      • Dzef

        Ja mam nove rtx 2070 super a Tomb raidera hraju na 1440p, ultra detaily a ultra ray traycingem s fps okolo 55-95. Vypada to vazne hezky, takze na me strane radost - a to jsem to kvuli RT vubec nekupoval.

        Neni pravda, ze na to clovek musi mit 2080ti.

      • tuco

        Jo jo, vidím to podobně. Jen kdyby ta AMD tak nežrala. Já su totiž  green z přesvědčení ;) 

        • unicz

          Tak Vegy už jsou out, u jiných karet není nic co řešit. Na RX 580 se nedostanu přes 110W. Btw s Chill jsem hrál AC4BF rock stable 60fps (jasně, Chill...) se spotřebou 70W. Co jsem koukal na dobové recenze, tehdejší top nVidie, co dával shodný výkon byl přes 200W😁

          • Butters

            já jí teda neměl, ale u kámoše se nitro (který patřili k povedenějšim) běžně dostávalo na 170w u Crysis 3. Benchmarky lítaly až ke 300w. 

            Výkon na Watt maj top modely nVidie mnohem lepší už tradičně, ATI později AMD šlo spíš hrubou silou a karty sou uz tak vyhnany az az. S podvoltovanim se dostanes na zajimavy hodnoty, ale zas pak budes ztracet ten hrubej vykon na nvidii.

            • unicz

              Na voltáž jsem nijak nesahal. Jen jsem jí po několika měsících updatnul FW, kde hovořili o úpravě napájení. Jak říkám, 110W max. Benchmark myslím ukazoval 130W.


              Vodní chlazení, ofuk VRAM a napájecí kaskády.

              • Butters

                Reakce na příspěvek:

                Já se na 130w dostal na rx560 ikdyž jela na krev takže tomuhle moc nevěřim, sice na vzduchu no. Prodal sem jí po měsíci ale to je jiná pohádka. BTW ještě jednou mrkni na ty dobový recenze... všude se píše že ta spotřeba neni uplně nejlepší oproti konkurenci ikdyž oproti 480 to byl posun, tuplem proti R9.

                • unicz

                  Reakce na příspěvek:

                  Točím ji dva roky, vím o čem hovořím, neboj😉


                  Kdo ví, jaké byly tehdy ovladače, FW, loby nVidie,... Já věřím radši realitě a praxi.

        • Jack1947

          GREEN věci zpravidla moc nevydrží proto ani moc nestojí 🙂

          • Butters

            a proto je zelenější dražší nvidia... a nemyslim jen logo 😂

            • Jack1947

              To je něco jiného...😐

        • Butters

          to se taky cení 😉 máš bod

      • PCMR

        Pokud si myslíš, že raytracing na nových konzolích bude něco víc, než jen marketingový gimmick, tak bych tady pro tebe měl na prodej pár magických fazolí za dobrou cenu. Raytracing potřebuje hrubý výkon a ani 15+ TFLOP top karta ho v nových hrách nezvládá, natož next gen konzole, který budou mít stěží takový výkon.

        • Butters

          ano kápnul na to, proto mě baví jak se tady předhání jakože NV má RTX 😂 jak říkáš marketingovej výmysl, a jakože NVidia marketing umí jak je vidět

    • unicz

      Nj, jenže ta nVidia je taková "pseudo". Pseudo podpora AdaptiveSync, pseudo podpora RT, pseudo vylepšování obrazu, pseudo výkon (vezmi dobře napsaný titul, např. Forza Horizont a nVidie se třesou i o polovinu dražší) a především zcela nepseudo prasáckým marketingem.

      • Me by strasne zajimalo, kde se bere ten nazor, ze dobre napsany titul pojede lepe na AMD a hur na Nvidii. Kdyz je ten vykonnosti rozdil tak propastny ve Forze, neni to spis tim, ze Forza je napsana tak, ze ta graficka pipeline narazi u Nvidie na nejake uzke hrdlo, ktere AMD nema? (propustnost pameti napr.)

        Nemuzes se zastavit u jedne hry, protoze je tu priklad mnoho dalsich her, ktere jsou napsany dobre, skaluji neskutence s vice grafikami apod. Napr. Sniper Elite 4 je priklad takoveto hry a vysledky jsou razem vyrovnane podle ocekavani, perou se 5700xt s 2070 a Radeon VII s 2080.

        To, ze obecne hodne zejmena starsich her jede na AMD kartach hur, protoze v sobe vzdycky mely vetsi obecny vypocetni vykon, ktery ale bylo tezsi extrahovat, nepopiram. Ale neni to spis chyba AMD, ze vytvorilo architekturu, ktera neulehcuje vyvojarum praci?

        Ve vysledku jde stejne jenom o prumerny vykon napric vsemi hrami, pokud teda nehrajes jen tu jednu jedinou. Argumentovat par hrami nema smysl, protoze me to jako zakaznikovi nic neprinasi. Kupovat AMD v nadeji, ze se najde vic her napsanych jako Forza je "wishful thinking". Kupovat AMD, protoze ma Nvidia horsi pomer cena/vykon, to je ten hlavni duvod.

        • unicz

          Pointa je v podstatě ve správné podpoře API na HW úrovní, tzn. aktuální DX12 na AMD, kde je případně bonus Vulcanu, ačkoli to už nVidia asi dohnala.

      • dworkin

        Jak píše kolega, RTX má featuru, která je pro mě zajímavá a jestli jí budeme říkat pseudo nebo první generace je právě otázka toho marketingu. 

        Že nVidia už udělala pěkných pár prasáren vůči zákazníkům, to udělala.

    • já taky..kvůli ovladačům..a i když je RTX v současnosti málo, radši budu mít featuru než ne, když to stojí stejně..😂

      • unicz

        Mě v ovladači AMD krásně funguje Chill, FRTS, FS, overlay, kartám postupně roste výkon.... co má být za problém?

        • flash789

          AMD melo vzdy srackovy ovladace, nevim jestli se to za posledni leta zlepsilo pac jsem jejich kartu nemel ani nepamatuju. Pokud ano tak se k tomu da rict jen jedno. Bylo na case :)

          Ale stejně jim nevěřím, dokud bude na výběr NV tak dám přednost vždycky jim.

          • unicz

            Tak to ti za poslední roky uteklo dost vývoje v HW/SW od dob AMD CCC ovladačů:)

            • flash789

              No Jo, ještě občas pořád čtu někde jak někomu něco nejde a skoro vždy má amd kartu, ale asi to lepší bude. 

              Jediný co zásobují dobře jsou konzole, tam jim to frčí ok :)

              • unicz

                Reakce na příspěvek:

                Hraju na AMD kartách posledních....6 let, tituly max 10 let zpětně, průměrně spíše 3-5 let a nepamatuji se, že bych něco řešil....

                • Butters

                  Reakce na příspěvek:

                  "občas pořád" - ty slova jdou sami o sobě proti sobě :D uprimne nvidia na tom taky neni buhvi jak a spis mi pride ze sype do marketingu ted

                  Vybavuju si... jednou sem u kámoše musel řešit jak rozjet MAFII 2 která vyžadovala PhysX na AMD kartě... ale to je jediný co si vybavuju. Prostě sem stáhnul ovladač nvidia physX a ikdyž physx fungovat nemohlo hra běžela v klidu. A to bych spíš přičítal na vrub vývojářům Mafie, který physX prostě vyžadovali (btw kde je physX dnes? mysleli že udělaj díru do světa), než ovladačům AMD. A samo, NVidia si už z podstaty může dovolit dát víc financí na podporu driverů. Jinak osobně doma sem měl naposled ATi potom vždy NV. 

                  • dworkin

                    Reakce na příspěvek:

                    >>btw kde je physX dnes? mysleli že udělaj díru do světa<<

                    Jejich firmu koupila nVidia za cca 150 milionů dolarů a technologii physx používá nVidia doteď, akorát už to není reklamní tahák.

                    Možná podle tvojí definice neudělali díru do světa, ale klidně bych s nima měnil hele. :)

                    • Butters

                      Reakce na příspěvek:

                       prodat firmu za 150 mega dolaru tak sem spoko taky

                      To právě až nvidia myslela že s tim udělá díru do světa a jak to dopadlo? Nedavno to vydali jako open source, kdyby se to vyplatilo tak to neudělaj prostě ten vývoj toho enginu něco sežere a asi se jim to ekonomicky uplně tak dobře nevyplatí když se k tomuhle odhodlali...já si nemyslim že se jim ta investice 150 milionů dolarů vyplatila. 

                      • dworkin

                        Reakce na příspěvek:

                        Aha, už chápu, jak jsi to myslel. No Ageia to taky propagovala jako druhou nejlepší věc hned po krájeným chlebu. Ale jim se povedlo na tom dobře vydělat.

                        Jinak souhlas v tom, že to nVidii asi neneslo tolik, kolik si představovali.

                        • Butters

                          Reakce na příspěvek:

                          jo to každopádně :)

                          ono nakonec je to asi to nejlepší co mohli teď udělat. A nvidii tenhle krok nakonec dost možná pomůže. Oni dali ven kódy a knihovny, zajímaj se o to navíc vývojáři AI i robotiky a pomůžou tak nvidii získat větší zpětnou vazbu a pilovat engine, ale pořád si drží exkluzivitu co se týče gpu která je při výpočtech výrazně efektivnější než cpu. Tzn. vlk se nažere a koza zůstane celá. ´Takový šalamounský řešení docela :D

                  • flash789

                    Reakce na příspěvek:

                    Pravda, podivná kombinace slov, ani nevím jak k tomu došlo:)

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit