Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • TheGGG
    No a já ho ani neznám takže je celkem 0
    • GlaDOS
      Já tě taky neznám.
      • Jak to, ze ho neznas? To je ten konzoloidni troll *15*
  • Shania
    No on se spis snazi sdelit, ze je vlastne buh a ostatni jsou ten povl, co mu nesaha ani po kotniky. Mozna akorat nechape, ze dnes se dela v teamu a vsechnu slavu nevyzere jen jeden clovek, ktery sis tim nasledne 20 let zivi svoje ego.
  • Grifus
    Tak je treba mit dostatek sebevedomi. Na druhou stranu vseho moc skodi... *2*
  • Když se nepochválíš sám, nikdo to za tebe neudělá.
  • Robotron3
    Náhodou já tomu rozumim, co tim chtěl říct. Je fakt, že aby člověk dokázal udělat hru od základu musí být skvělý programátor, aby dokázal vytvořit grafické návrhy a zpracovat to, taky o tý grafice musí něco znát, umět to, atd., ale gamedesign je takový to, že prakticky člověk k tomu nemusí umět nic a může to dělat - blbě samozřejmě. Pak si dokážu představit, že když někdo neni moc úspěšnej v jinym oboru, tak mu aspoň řeknou, ok, tak to zkus aspoň jako game designer. Na tohle by měla být mnohem vyšší laťka. Podle mě k tomu dobrým stylem přistupuje Dan Vávra. Taky neni programátor, taky neni asi ten uplně nejlepší grafik, ale jako gamedesigner se snaží na max z toho tématu vytřískat co se dá, čte si o tom knížky, zjišťuje fakta, pídí se po detailech a tak. Gamedesigner by měl bejt hravej, chytrej a vzdělanej člověk :)
    • Ladislav_Loukota
      To je jako s filmovou scénáristikou nebo jakýmkoliv "humanitnějším" řemeslem. Někdo to prostě musí navrhnout, a ten někdo může být dobrý vyprávěč, ale taky špatný vyprávěč. Problém není ani tak v Garriottově argumentu, jako spíše způsobu, jímž to řekl.
    • Clovek nemusi byt skvely programator, aby od zakladu udelal hru. A uz dlouho jsem neslysel vetsi hloupost, ze game design dela nekdo, kdo nic jineho neumi. To je jako kdyz si ti nejhrubejsi delnici vypravi v hospode o reditelich.
      • Robotron3
        A zase ten arogantní hloupej jejdásek. Vítej zpět *15* Kdybys dělal hru sám a neuměls programovat, tak jsi odkázán na hotové enginy a ještě ty jednoduché, jako gamemaker. Pro neprogramátora je velice těžké udělat hru. A od základu jsem samozřejmě myslel od vlastního enginu.
        • Arogantne a hloupe jsi se projevil akorat ty, nic prekvapujiciho. Navic zacinas prekrucovat. Neésal jsem, ze clovek nemusi umet programovat, ale ze nemusi byt skvely programator. Je tu kolem spousta her, ktere udelali lidi, jenz nejsou skveli programatori, od nescetnych webovek a flashovek az po megauspesny minecraft.
          • Robotron3
            Já jsem ale psal o velkých hrách, ne o flashovkách. Vidim, že ses zase přepnul do módu debila, a máš nějakou potřebu prudit. Tak zase tě budu ignorovat. A já myslel, že ses aspoň trochu změnil. No nic. ps: to co já jsem psal, bylo jen to, co říkal sám Garriott vole...
            • Lzes, nepsal jsi o velkych hrach. Psal jsi o hrach a nijak to nespecifikoval. A v tomto kontextu ma smysl uvazovat jen o mensich hrach, ty velke musi delat velky tym lidi. Na to abys udelal velkou hru potrebujes prachy, samotna znalost programovani ti je k nicemu.
    • Black_Hand
      a ja bych nesouhlasil. mas spoustu gamedesigneru, kteri zacali jako dobry programatori (napr) a pak zjistili, ze design je bavi vic. co vic, programatorske zkusenosti se jim velmi hodily, protoze umeli vymyslet systemy a chapak jak spolu jednotlive casti hry interaguji. grafici zas designuji jinak a davaji duraz na atmosferu, styl atd a opet je trochu zcestna predstava, ze by grafik musel byt mizerny aby sel do game designu.
      • Robotron3
        Nějaký jména? To se mi nějak nezdá. Programátor je přece mnohem líp placenej :)
        • Jonathan Blow. Je to skvělý programátor, můžeš se s odkazy na jeho články setkat v knížkách o počítačové grafice apod. On samozřejmě stále taky programuje, ale už vícekrát vykládal, jak kdysi žil jen pro hardcore programování, jak ho práce na Braidu změnila a teď mu přijdou mnohem zajímavější designové otázky, programování bere jen jako prostředek k cíli, má taky pár dost kontroverzních programátorských názorů, které jdou trochu "proti proudu".
          • Robotron3
            No jo, ale já myslel ve velký firmě, nebo aspoň ve většim týmu, jako zaměstnání.
            • Nebavíme, minimálně Blow a Hecker to splňují (ten první dělal s kamarády šíleně komplexní multiplayerový 3D simulátor v době, kdy 3D akcelerace začínala a dělal kontrakty ve velkých firmách, ten druhý byl tuším aktivně u zrodu sočasných 3D API a pak v Maxisu). To dostání se na takovou úroveň ze sebou ale taky nese určité zakysnutí a je všeobecně známo, že málokterý programátor zvládne fulltime mlátit kód celý život.
            • Na tom neni nic divneho, game designer, jako tento pan nebo treba Vavra rozhoduji o tom, jaka ta hra bude (muze do toho kecat z ekonomickeho hlediska producent), programator je jen delnik, ktery dela, co se mu rekne.
            • Black_Hand
              tak to mluvis o enginovych programatorech. to co rikam spis plati na gameplay programatory.

EDIT: a uplne bych zapomel v double fine jsou v roli enginovyho programatora/game designera treba brandon dillon nebo brad muir.
            • Robotron3
              No dobře, ale nebavíme se doufám o takových, co udělají nějakou 2D chodičku, ale co programují enginy na pc a konzole pro DirectX a PS3 třeba. To je tak odborná a složitá věc, že se mi nechce věřit, že kdo se už na tu úroveň dostal, tak by si pak řek, ale co, mě by bavil víc gamedesign :)
            • Black_Hand
              to mas pravdu, ale gamedesign je proste trochu odlisny zazitek, a muze jim to sednout vic. muze te treba hodne bavit kreativita a ladeni hernich mechanik a na to se fortelny programatorsky pozadi hodi uzasne. a na druhou stranu te uz nemusi bavit ladit bugy, resit architekturu atd., i kdyz je si to sobe blizky. normalni programator do toho jak se bude nakonci hra hrat nenakeca zas tolik jako gamedesigner. a nemusi to koneckoncu byt jen o penezich.
            • Robotron3
              Stejně mi to přijde divný. Když je někdo dobrej programátor, tak má hodně znalostí v tom oboru a musel se hodně let učit a zdokonalovat v tom. Kdyby pak začal dělat gamedesign, tak by mi to přišlo jako pohoršení si a už by ani ty svý odborný znalosti nepotřeboval. Když má bejt někdo skvělej programátor, tak to musí pořád dělat. Jak to nedělá, za čas vše zapomene.
            • Black_Hand
              tak xai uz hazi priklady za me. ano prvni, ktery mi vytanul na mysli byl Tim Schafer. dalsi treba Tim Cain.

EDIT: nemuzes oboji delat naplno dohromady, ale muzes zacit jako programator (ci cokoli jineho) a pak delat vic game design.
            • Robotron3
              Ale to mi připadá jako lidi, který už jsou vejš, který to šéfujou :) Já myslel jako ty pracanty...
            • V těch velkých firmách to možná bude těžší dopátrat, napadá mě třeba Tim Schafer nebo tuším Jake Solomon. Blow dělal Braid spolu s grafikem (ten tam ale nebyl od začátku), na The Witness dělá tuším přes 10 lidí (možná i ke 20?), z toho pár programátorů. Podobný případ je i Chris Hecker - ten byl tuším v Microsoftu u rozjíždění DirectX, v Maxisu dělal na generování příšerek ve Spore, teď nezávisle dělá designově hodně zajímavou hru SpyParty.
  • walltar
    Snažím se tím sdělit, že většina game designérů prostě stojí za starou bačkoru ... abych pravdu řekl, tak s tímhle nemůže nesouhlasit. Co co nám poslední dobou většina herních studií podsunuje vážně nestojí zanic.

Teď už je na Garriottovi aby ukázal jak je dobrý .... v Tabula Rase se nějak extra nepředvedl.
    • Tak funguje byznys, producenti si objednaji sra*ky a dostanou co si objednali, v mainstreamu to lepsi nebude. Uvidime az zacnou vychazet ty velke kickstarterove projekty kde se designeri muzou vyradit s minimalnim omezenim.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit