Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Risen 2 jsem koupil z povinnosti, stejně jako řada dalších vlastnících staré dobré Gothic a Risen (od PB ofc). Špatná hra to rozhodně nebyla, soubojový systém bych celkově hodnotil kladně. Hlavně změna v přístupu k boji se mě velmi zalíbila. Už to není jen zuřivé klikání, ale fungující krytí tomu dalo trochu více. Především i to, že se účinně kryjí i protivníci. Prostředí přes drobné technické problémy též velmi dobré. Ale co mě rozhodně nepotěšilo byl příběh. To jak mě Gothic 1 dokázal přikovat k židli si budu dlouho pamatovat. Druhý díl to samé. Třetí už byl o něco slabší ale stále na vysoké úrovni. Risen, ač je to dalo by se říci restart PB a začátek nové serie, mě už tolik nenadchnul. A co se týče právě nejnovějšího dílu PB, tak po týdnu si z toho skoro nic nepamatuju. Buď stárnu a nedokážu si to už tak užít nebo to opravdu stojí za houby. Ať tak či onak, Risen 2 je pro mě rozhodně nejslabším dílem tohoto studia po příběhové stránce. Obtížnost bych řekl, že byla tak akorát vyvážená pro příležitostné hráče, tak i pro náročnějšího uživatele.
    V souhrnu koupě nelituji, nicméně už si tuto hru asi dlouho nespustím a radši se pustím po delší době do serie Gothic. Do budoucna se asi budu více rozmýšlet, zda koupit další díl Risen, pokud ovšem nějaké příště bude.
  • no ja neviem, som velky fanusik hier od PB, hlavne Gothic 2 bude mat v mojom srdci nezabudnutelne miesto, bol to prvy gothic co som hral a ked som to spustil som bol neskutocne uchvateny. Ta krajina, ta atmosfera. To ze sa snazite dostat do mesta a musite si bud zaplatit na uplatok alebo vybavit povolenie od farmara. Potom sa snazite stat sa ucnom, idete na polovacku a stretnete prveho Shadowbeasta, od ktoreho sa musite drzat co najdalej inak vas jednym kusnutim zozere <3
    Ten pocit ked som sa stal clenom domobrany a ziskal prvy krasny armor, ten nezabudnem nikdy. Alebo ked sa tulate krajinkou, natrafite na krvave stopy, tie vas privedu k jaskyni a vy zem zmocite vlatnou krvou, po tom co na vas vyskoci shadowbeast <3 Prve uteky pred Orcami a neskorsi masaker Orcov pred obliehanym hradom z prvej hry <3 A tak by sa dalo pokracovat do nekonecna.

    Ale ja som chcel tusim hovorit o Risen 2 ze? Prvy Risen bol .. ja neviem. Tak na urovni DAO. Svet bol krasny, ako vzdy, atmosfera uz nebola taka ako v prvych gothicoch, ale celkom to uslo. Zabavil som sa pri tom dobre. Subojovy sytem nic moc, ale to nebola ziadna novinka. Pribeh absolutne ziadny, finalny suboj uplne trapny.

    Risen 2 ... zo zaciatku sa mi zdal subojovy system lepsi, to ked som bojoval s ludskymi oponentami. Tam je vela veci co sa da robit a vyzera to dost dobre. Potom som ale natrafil na prve prasa a prvu prerastenu sliepku a nadsenie sa vytratilo. Je to to co bolo vzdy, ba mozno aj horsie. Najhorsie je ze... nechcem spoilerovat, tak povedzme ze 10 metrove h*vado sundate celkom v pohode, aj 30 metrove, ale ked natrafite na gorilu tak ste v prdeli. Je to strasne nekonzistentne. Vsetko si podstatne vylepsite v suboji s mecom a v odolnosti a potom sa aj tak moze stat ze vas zabije slepica lebo ak kusne prva tak vas ukuse a nic s tym neurobite. Sice v patchi pridali ze mozete blkovat aj zvierata, ale to som ja uz mal prejdene. Cize celkovo, Sice sa zlepsujete a na DMG to je vidiet, ale aj tak si nemozte byt vzdy isty vysledkom boja, lebo vas moze kazda debilina ukusat. Final fight je tak 1500krat lahsi ako suboj s jednou gorilou. A este je to casto tak hlupo urobene ze akurat zabijete nejakeho bossa, vacsinou so skoro ziadnymi problemami a potom natrafite na nejakeho moba co by nemal byt ziaden problem a ten vas uplne roztrha na kusky. Sice sa snazili o nejaku originalitu, kraba musite dostatna chrbat, leopard na vas skoci a vy na obrazovke zpadate NECHUTNU ikonu spacebaru, ale vsetko su to len take traposiny co su tam fakt uplne zbytocne. Obrovska nevyvazenost medzi strelnymi zbranami a tymi nablizko.

    Atmosferu ta hra uz pre mna vobec ziadnu, ked je tma, ste v pralese a prsi tak je to sice fajn, ale to je atmosfera vdaka grafike, nie vdaka hre, tak ako to bolo v prvych gothicoch. Dialogy som rychlo precital a preklikol, necakal som na dabing, elbo to bolo utrpenie. Vacsinou velmi trapne, strasne umele a hodne zly dabing. Najlepsia postava bol jednoznacne goblin Jaffar ci jak sa volal. Potom asi stealbeard a Pat ale inak to bolo priserne.

    Co sa mi ale pacilo boli skilly. Sice zo zaciatku som na to nadaval, no ocenujem kolko roznych veci sa dalo naucit, mal som z toho dobry pocit. Rovnako tak tie epicke itemy co ste mohli najst a natrvlao vam zlepsovali staty, vo mne prebudzali zberatelske chutky. Skoda len zle nastavenych cien za skilly a to ake po vas hra na zaciatku vyzadovala (vysoky cunning na lockpicking a asi nikto si na zaciatku nevylepsoval bojove schopnosti). Pacil sa mi plynuly postup v zlepsovani zbroje, na zaciaktu sa to v celkom dobrych intervaloch obmienalo, ale potom polovicu hry absolutne nic, co je dost velke sklamanie. Frakcie sice boli rozdielne, ale vobec ma nezaujali. Voodoo je dobry napad, ale co z toho ked zaujimave je to len pri questoch. Co ma ale vlemi pozitivne prekvapilo bol pribeh. Ten bol jednoznacne niekolkokrat lepsi ako ten v povodnom Risene. Dokonca vo mne asi dva alebo trikrat vyvolal emocie a raz sa aj stal vec ktoru som necakal! Skoda toho zaveru, oba tie suboje boli neuveritelne trapne a samotny zaver nepriniesol absolutne nic. --SPOILER--------- A dalsia vec co ma hnevala bolo ked ste natrafili na stareho znameho druida z jednotky a on vam toho povedla dokopy menej ako akakolvek inak postava v celej hre asi. Proste nic, ziadna historia. Sice ste si na zaciatku spomenuli, ale potom ziaden vztah. A to co nasledovalo potom... Vracat sa na kazdy ostrov ako uplny ... Ach, vtedy som nadaval. ********************* Celkovo Risen 2 hodnotim ako dobru hru. V niecom lepsiu v niecom horsiu ako jeho predchodcu. Co je ale podstatne je ze na povodne Gothici sa to vobec nechyta a podla mna to za 40-50e nestoji
    • ospravedlnujem sa za preklepy a chybajuce slova, to je tak ked robim viacero veci naraz:<
  • @cumpi3@tiscali.cz
    čo to melieš kámo.. risen 2 a hardcore? rozprávaš tu o konzumných hráčoch a pritom R2 je PRE konzumných hráčov, z čoho usudzujem že aj ty si asi konzumný hráč..
    R1 bola ešte ako tak v poriadku, relatívne dobrý combat systém (aj ked na G1/2 nemal ale stále lepšie ako ten v 3jke) ale toto je už také zjednodušené.. hry od PB milujem, teda hlavne tie gothici ale toto som ani nedohral a ani sa mi k tomu 2x vrátiť nechce ak mám pravdu povedať
    • cumpi3
      ja netvrdím, že zrovna nějak R2 je kdovíjak hardocore
  • Gothic I, II a III projety nekolikrat, jeste do ted to hraju ;-) paradni hry. Pak prisel Risen I, ktery uz me tolik nechytl, ale dohral jsem to a celkove to hodnotim kladne, i kdyz uz to nebyl Gothic. Pak prisel Gothic IV (arcania), ktereho jsem se nemohl dockat a to co me cekalo se neda popsat ani slovy, proste hnus :-D. Z povinnosti jsem to dojel. Ted premyslim, jestli ma cenu vubec Risen II kupovat. Nejspis se vratim zpatky na zacatek a budu doufat ve zkriseni stareho Gothicu ;-) *14*
    • ja si myslim, ze to cenu ma. risen 2 je dobra hra a nemuzu rict, ze bych se u ni bavil nejak hure nez u jejich predchudcu. mozna znovuhratelnost nebude asi takova, protoze hrac narazi na vetsinu veci uz pri prvnim pruchodu hrou a i na nejtezsi obtiznost to neni zrovna hra, ktera by vas trapila....
    • cumpi3
      má cenu!!!
  • Určitě vyzkouším.
  • podla mna najlepsie od PB bolo gothic 2 s datadiskom a hratelnostne a graficky G3 ale ten pribeh uz za vela nestal. risen mi pride ako prekombinovane prve 3 casti gothic ale aj tak bolo super, mno x360 verzia je uboha ale neva taketo RPG patri na PC. Risen2 som zatial este nehral, ale chystal som sa, ale... co to tu citam, to je ta hra az taka zla ako tu vsetci pisete? A preco sak je to stale piranha, a este k tomu bez JoWood nie? Tak preco je to zle?
    • Zahraj si to sám a udělej si na to svůj názor. Lidi tady většinou nadávají na všechno.
  • kidnap
    Hlavně nechápu, že jsem jedničku rozjel bez problémů na nejvyšší detaily, kdežto u dvojky jsem musel snížit detaily i rozlišení a stejně to nejede plynule.
  • CRYPT
    Risen 2 je nejhorsi RPG co jsem kdy hral, nudne, graficky otresne, narocne na HDW a pribeh mne srdecne nebavil a ovladani mi prislo strasne kostrbate. Zlaty Risen 1
    • kotty
      Za nejhorsi nebo graficky otresne bych ho neoznacil, ale jinak souhlas. Zvlast souboje jsou krokem zpet oproti predchozimu dilu. Dale pak kostrbate animace, pirat co neumi plavat, neustale se opakujici obliceje, zadne souboje lodi, skill system, kde se ucite naprosto vsechno od zacatku, i kdyz jste nejlepsi vojak, kterej v prvnim dile zachranil svet pred znicenim atd. Potencial tu byl velky, ale provedeni se vubec nepovedlo. PB zaspali dobu.
      • cumpi3
        soubojový systém je naopak skvělý...jenom ho pochopit
  • No supr, tak to hned vyzkouším jak dojdu dom. Risen 2 jsem nekoupil protože nehodlám podporovat day one placené DLCčka.
  • cumpi3
    R2 je skvělé...a že hry od PB mají snad pokaždé o něco malinko nižší hodnocení je dáno tím, že hry jsou stále těžké, snad i trochu hardcore, zatímco dnešní konzumní fanoušek chce furt jednoduší a jednoduší...a věc, která hráče nevodí ze ručicku a nemá nablýskanou grafiku pro něj je odpad...
    • smejki
      nedostávalo Risen 2 nižší známky hlavně za to, že jde mainstreamu na ruku a je blbé až na kost? Já teda tenhle dojem získal. sám jsem to nehrál, takže osobně nemůžu posoudit.
      • Cahir
        Je to tak. Je to odklon od všeho, co na sérii byla výzva. Nové mechaniky jsou hloupé a hru zjednodušují. Radím ti nebrat.
        • Pod tohle se podepisuji!
    • No jasně, určitě to nemá nic společného s tím, že ač piranha dělaj skvělé, atmosférické hry, tak jsou technicky naprosto neschopní vyladit hru k datu vydání... Tím to určitě není ;)))))
    • Nesouhlasím. Jsem velikej fanoušek Piraňí, G1 až Noc havrana považuju za skvělý RPG, ale i já hodnotím jejich hry stále hůř. Prostě proto, že jsou furt stejný, prakticky nic ze základních principů, a v tom jak tvoří ten daný svět, zkrátka se v nich vůbec nic nemění. Já osobně nechci hrát G2 v lepší grafice a s jinými postavami znovu po těch letech, chci inovaci, a té se mi nedostává.
    • Makres
      Svatá pravda. To si dobre vypichol. *5*
    • Risen 2 je skvělé, ano. Asi tak skvělé, jako je ArcaniA.
    • Ano ano, Risen 2 je hra velice těžká, zejména s mušketou ^_^ ^_^

      Pro neznalé - Vystřel, utíkej, počkej na cooldown. Otoč se, vystřel, utíkej, počkej na cooldown. Opakuj, dokud vše živé nezdechne. Platí i na bossy. V případě zásahu od soupeře není problém se vyléčit za běhu.
      • cumpi3
        tak si to zapni na nejtěžší
        • no teda nevim, hru jsem hrál asi 30minut, musím říct že bojový systém je zpracovanej naprosto tragicky. Bohužel je to hodně důležitá součást hry, ale mít pouze jeden útok a obranu.. no šílený.. R1 se mi opravdu moc líbil, těšil jsem se na R2 ale zdá se že podlehl trendu "šití her horkou jehlou" nejde mi vůbec o grafiku, nebo obížnost. Rád bych si užil opakování pasáží opravdu kvalitní hry, ale to R2 pro mě rozhodně není.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit