Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • O jeden prst to nevychází *4*
  • Diokleciánovi se zhroutila měna par let po reformě - což řešil např. stanovením pevných cen a podobně, čímž ještě více poničil ekonomiku říše.

    Ve stručnosti je něco uvedeno v Římští císařové od Granta.
  • a po aurelianovi je dalších 6 císařů. a o jejich počtech se bavíme
  • vaclav.pechacek
    Kdysi jsem o tom něco četl, ale to je vážně "kdysi", takže jsem si osvěžoval paměť na Wiki - je klidně možné, že to tam mají nepřesně, ale je to trochu kontradikce toho, co píšeš ty. Aureliana kritizují, Diokleciána spíš chválí a tvrdí, že lidem v říši nezáleželo na tom, že mince ve skutečnosti nejsou z drahého kovu - tedy až do oněch kontroverzních reforem. Nebereš to spíš z numismatického než ekonomického hlediska? Je možné, že Aurelianovy mince byly objektivně kvalitnější, ale hospodářství v tu chvíli nepomohly? Jestli ne, tak bych si docela rád přečetl nějaký tvůj zdroj, protože mě to najednou zajímá (nejlepší možný výsledek takovéhle debaty, takže už předem díky).
  • Důvěra v oběživo selhala už za Galliana. Jeho stříbrné mince, byly jen postříbřené a ještě se to stříbro hned setřelo a lidé je odmítali. Vládla těžká hyperinflace, srovnatelná snad jen s Německem po první světové válce. Denár byl kvalitativně mrtev někdy v prvním desetiletí třetího století. Aurelianus hodlal vydat nové emise, opravdu stříbrné mince. Na to ovšem neměl dostatek kovů. Nakonec to udělal tak, že na mince z nekvalitního kovu (ale přece jen kvalitnějšího než byly v oběhu) - nechal razit nominální hodnotu. Jeho měnová reforma vydržela bezmála dvacet let. Rozdíl v kvalitě mincí před jeho zásahem a po, je dodnes viditelný.

    Třeba Dioklecián, který následně provedl měnovou reformu nebyl ani zdaleka tak úspěšný. Byl vlastně dost katastrofální co se týče ekonomiky a peněz.
  • vaclav.pechacek
    Během celé krize třetího století, tzn. těch cca 50 let, bylo "císařů" 26, i když některým se tak skoro ani nedá říkat.

    A s tou měnovou reformou je to složitější, protože ekonomika císařství byla každopádně v katastrofálním stavu už před Aureliánovou reformou, ale ani ta moc ničemu nepomohla - nových mincí bylo málo, ale jejich samotná existence diskreditovala staré mince, které kupodivu až do té doby relativně bez problémů cirkulovaly (bylo v nich sice směšně málo drahých kovů nebo vůbec žádný, ale lidi je uznávali, protože na nich byl císařův ksicht - aspoň tak jsem to pochopil). Ve skutečnosti do určité míry uspěl až Dioklecián, protože jak říká Wiki (já vím, není to ideální zdroj, ale tak): "Aurelian's attempt to reform the currency had failed; the denarius was dead."

    Ale upřímně řečeno nejsem žádný ekonom, takže jestli se tu najde někdo s odlišným názorem, rád se něčemu přiučím :)
  • Pravda, mezi smrti Severa Alexandra a smrtí Aureliana je jen 40 let. *4*
  • Fraizer_cz
    nevíte jestli oznámili něco o úplně novém, historickém díle?
  • autor psal o období 50 let krize, tedy delším než po vládu aureliána. období vojenských císařů končí nástupem diocleciána
  • Jsem rád, že rozšiřují tak stařičkou hru jako Rome II. Jen doufám, že s patchem přijdou i bugfixy, které v půvdním Rome II zůstaly.
  • jamar28
    Tak v tom případě nevím. Měl jsem za to, že to byl on. Neměl těch reforem víc?
  • To opravdu neudělal. K největšímu znehodnocení oběživa došlo za vlády Gallienuse - následovala několika set procentní inflace, zdražení a prakticky státní bankrot.
  • jamar28
    Snížil obsah drahého kovu (nevím, jestli to bylo zlato nebo stříbro) v mincích a způsobil tak brutální inflaci.
  • Pokud si to vybavuji správně, mezi Severem Alexandrem a Aurelianusem bylo u vlády asi tak 15 císařů, to se na prstech na těle spočítat dá *3*

    Mimochodem co provedl Aurelianus s měnou? Mám za to, že sice neměl dostatek kovů na mincovní reformu, ale na jeho mincích byla vyznačena nominální hodnota v podstatě krytá zlatem. Spolu s dalšími opatřeními tak naopak stabilizoval finance císařství...
  • XorxoxTalarius
    Protoze se ti snazim vysvetlit ze na hrani nepotrebujes DLC. Navic se nejedna o orezanou hru, jelikoz ty frakce v te hre vubec nebyly dokud dane DLC nevyslo ;) Stejne jako ted tam nejsou na mape Tomb Kings a dokud nevyjde dane DLC (snad tenhle rok) tak tam ani nebudou
  • jamar28
    Ne, nepotřebuješ koupit všechna DLC, abys mohl hrát mega kampaň, to není pravda. Na tu ti stačí základní hry. Btw doporučovat CK nebo EU jako náhradu za TW nedává žádný smysl, vždyť jsou to úplně jiné hry.
  • TW:W1 má dobrou kampan
    TW:W2 clasická kampan je nudná zachraňuje to Mortal Empire
    TW:W3 nejvetší lákadlo je mega campan za 254euro zatím

    Ja tu mluvím kolik to stojí ted. Komlpet a bude to stát ještě minimálně 2 az 3 roky
    ( Pokud nějáký clověk si toho všímnuj že to vyšlo ted, tak mu preoder je ničemu dostal free dlc ) face palm

    ty tady omíváš pořad 180Euro hmm tak ja ti dam 180Euro ty my daj komplet edici TW:1,2,3 + all dlc

    Mluvíš tu uplně jiných vecech než já (to že stojí nekompletní verze 180Euro to nikoho nezajímá dost lidí chce kompletní verzi ne ořezanou )
  • XorxoxTalarius
    A nebo si muzes pockat 2 roky na nejakou ultimatni edici, kde budou vsechny tri dily se vsemy DLC a koupis to za 80 Euro.
  • Když si koupíš blood DLC tak platí pro všechny tři díly, takže jen 250 euro.
  • XorxoxTalarius
    Za prve ke hrani zadne DLC nepotrebujes, muzes si uzit hru s temi narody ktere jsou tam obsazene, navic dostanes dalsi zdarma.
    Navic Blood DLC se prenasi do kazdeho dalsiho dilu (pokud ho mas koupene v jednicce, mas ho k dispozici ve dvojce). Stejne tak neni potreba kupovat DLC s narody pokud za ne nebudes hrat, nebo pokud nejsi sberatel.
    Tedy jsi zase na 180 Eurech

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit