Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • To P.S. na konci je asi kvůli mě, protože jsem u minulého článku o průmyslovém vlastnictví házel bláto na autora kvůli použivání pojmů, které dělali článek zavádějícím. Na to jsem opravdu musel upozornit, protoze toto téma je a v budoucnu v herním průmyslu bude ještě více propírané (spolu s rostoucí mocí herního průmyslu), aby si na to autor dal pozor. Teď už si nevzpomínám, jestli se jednalo o stejného, ale určitě si v tomto článku dal záležet :)
  • Já jsem právě lingvista, ale pár právnických věcí jsem už přeložil a chybu v článku nenašel. :)
  • asi nezuří soudce ale žalobce??každopádně klukovi fandím.....
  • Jeste si muzou prolest nejaka ceska xboxova fora, kde kazdy druhy nabizi to co tady pan obzalovany.
  • U nás by jeho počínání asi narazilo na porušování průmyslového vzoru výrobců X-boxu, ale nejsem si jistý. Zajímavý příklad i pro tuzemské reálie.
  • Tohle je osemetna zalezitost. Ale ten clovek urcite tohle delal proto, aby mohli lidi hrat stahnute hry. Vzdycky se to schovava za zalozni kopie, ale drtiva vetsina jsou pirati. MS samozrejme chce, aby byla konzole vyuzivana urcitym zpusobem a pravne tohle asi osetreno neni. Moralni pravo na to myslim ale ma. Je to jednani, ktere poskozuje umyslne tuto spolecnost (MS).

Rikam si ale, proc teda to zalohovani neimplementuji rovnou do konzole a byl by klid.
    Jeden mozny zpusob:
    Koupis hru s urcitym unikatnim kodem.
    Timto kodem si ji aktivujes na siti (XBOX Live).
    Kdykoliv si budes chtit tuto hru pustit z paleneho media, tak se porovna tva aktivace na siti s unikatnim cislem tveho kusu.

V podstate podobne je na tom star craft 2 - koupis dvd, mas tam aktivacni kod a je pak uplne jedno, jestli si hru stahnes nebo nainstalujes z media.
    Nevyhodou by byla nutnost byt online, ale zase jen pri hrani z palenych medii, coz by se dalo zkousnout. Pak by vsechny takoveto aktivity byly jasne identifikovatelne a nemuselo by se resit, o co tomu cloveku vlastne slo.
    • - "určitě to dělal proto" - to je generalizující úsudek, nepodložený důkazy, a proto nemůže být brán jako berná mince. nejprve je někomu třeba prokázat úmysl porušit zákon, máme tu naštěstí presumpci neviny. úmysly, se kterými to dělal, zná pouze sám jmenovaný.
      - pokud tvrdíš, že drtivá většina lidí s odblokovanou konzolí jsou piráti, jakým statistikým výzkumem to můžeš podložit? jak uvedl kolega výše, konzoli od konzole se poměry lidí mění.
      - morální právo na to určovat jak má někdo nakládat se svým majetkem? ani zde nemohu souhlasit. má výrobce automobilu morální právo zakázat ti přestavbu na elektromobil, protože na tobě pak přestane vydělávat za náhradní díly?
      - tebou navrhované zálohování zní zajímavě, ale vem v potaz, že pro zkušeného crackera není problém emulovat komunikaci se serverem, odchytit hodnoty, nastavit je na potřebné a celou autentifikaci obejít. aby to bylo ztíženo, bylo by třeba šifrování. šifrování by zvedlo nároky na výkon cílových serverů a nejvíc peněz by to ve výsledku stálo MS.
      - u SC je to tak řešeno proto, že se jedná o hru určenou především k online hraní a tak není takový problém to řešit accountem. nepáruješ klíč s kopií hry, ale uživatelským jménem a heslem k jejich komunitní službě.
      - nechopnost nastavit efektivní cenovou politiku a chamtivost vydavatelů se prostě nedá vyřešit obcházením práva.
    • "Vzdycky se to schovava za zalozni kopie, ale drtiva vetsina jsou pirati." - na to pozor, ta většina má zájem na opak o emulátory, homebrew aplikace a podobné, to procento lidí, kteří to chtějí pouze kvůli stáhnutým hrám není tak velké. Takto to je s PSP, iPod/iPhone. PS2 to má trochu jiné, tam je to 50/50 - piráti vs Region lock. Mnoho her vyšlo pouze v Evropě/USA/Japonsku a lidí se je chtějí zahrát, tak hledají k tomu vhodné věci, za které si klidně zaplatí. Osobně mám flashnuté PSP a nemůžu si ho vynachválit - emuluji na něm značně staré kousky, které na té malé obrazovce vypadají velmi dobře a občas si vyzkouším hru, o kterou mám zájem, protože již mnohokrát jsem zjistil, že ta hra by mě absolutně nebavila a zbytečně bych vyhodil peníze, takže po hodině hraní jsem ji buď smazal nebo jsem ji koupil. Další výhoda je rozdíl mezi rychlostí disku (paměťové karty) a mechaniky, mechanika je mnohem pomalejší, nežli disk a u některých her na PSP to bylo neuvěřitelně znatelné - sekala se hra, sekal se zvuk, nestíhali se načíst textury...- po spuštění hry z paměťové karty nic z toho mě již netrápí, navíc je možné mít procesor nataktován na maximální frekvenci, kdykoli chci, nebo naopak při poslechu hudby mohu procesor podtaktovat, abych šetřil baterii... Jediná věc, která mě irituje, je to, že musím hrát nové originální tituly pouze stažené z internetu, protože Sony flashování nemá rádo, ale za ty možnosti, co PSP po flashi má mi to rozhodně stojí (a netýká se to zdaleka pouze PSP).
  • Tak to uz je mazec. Meli by tedy zalovat i ty, kteri konzole demonstrativne pred obchodem rozmlatili. Vlastne i ty, kteri nicili iPhone (nezakonna modifikace pro pouziti "zadneho" operatora), nebo iPod. Jo a jeste jsem zapomnel- jak si vubec nekdo muze dovolit upgradovat PC? Kupuje se prece novy celek! ROFL
    • no ja si kupuji PC jedině po komponentech ....ale je fakt že to co si koupiš tak si stim mužeš dělat co chceš jen do jiste miry samozřejmě
  • Tuning auta neni nezakony,jet s timto autem po verejne silnici je nezakone.
    • jet z tuningově upraveným vozem po veřejné komunikaci není nezákonné, pokud jsou použity díly homologované pro běžný provoz. je to kvůli tomu, aby nevzniklo veřejné ohrožení užitím bezpečnostně netestovaných dílů.
    • Analogie z reálného života: Modifikace Xbox360 je legální, ale nesmí se s ní na Live.
      • Naneštěstí modifikace Xboxu360 dle českého AZ je protizákoná.
  • i tuning auta je nezakonny pokud k tomu nepouzijes schvaleny certifikovany dily.. takze tohle prirovnani je zrovna docela mimo ;) Ale jinak souhlasim, kazdej si se svoji konzoli muze delat co chce.. samotna uprava konzole by nemela byt nelegalni... az vypalovani her ci stahovani her
    • XD jablka a hrusky, tezko si lze predstavit ze se svym xboxem zabiju na prechodu 6 lidi.
  • Jsem zvedav jak to dopadne... je to ulitla politika nenazranejch korporaci... pujcujes nekomu knihy? pujdes do vezeni? LOL!!!
    • hah za půjčování knich se u nás do vězení chodilo *5*
    • Ty si sice delas prdel, ale ja znal jednoho profaka ktery mi pujcoval knihu jejiz byl autor s prosbou abych to nikomu nerikal ze mi ji dal jinak ma u vydavatele problem. Takhle se chrani autorska prava.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit