Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • zx_spektrum

    Podobně jako ten šášul Dr. Disrespect, taky pořád plánuje NFT v tý jeho střílečce, nevím jestli to proběhlo na Games, ale nedávno zmiňoval, že tam mají být předměty které budou stát $100,000 nebo že ty předměty mají být relevantní i v nějaké další hře za pár let později. Přitom celá ta myšlenka je prostě vadná, fajn, tak je na blockchainu uloženo kdo ten předmět vlastní, ale pořád ta hra musí mít mechanismus který to nějak zohledňuje, a tedy vlastně je jedno jestli je to uloženo jako NFT na blockchainu a nebo jako item v Steam inventáři jako třeba u CS či TF2... Ale je to marný, je to marný, je to marný...

    • Na blockchainu není napsané kdo vlastní předmět. Na blockchainu je jen uvedené, kdo vlastní blockchain token. Ta vazba "majitel tohoto tokenu má ve hře přístup k tomuto itemu" není v blockchainu, ale je na herním serveru a lze ji bez problémů měnit :-D Takže z hlediska "vlastnictví" se vůbec nic nemění. A to že si to koupíte jako NFT nijak nezaručuje, že předmět třeba nebude nerfovaný. Nebo že ze hry nezmizí vůbec. Zůstane vám pak sice token, ale to je všechno.

  • KronosDeret

    NN závod o novou genraci vyhraje firma co zakomponuje generativni AI do herního enginu. Chatové stromy již nikdy víc.

    • Souhlas. Zkoušel jsem si od chatdpt napsat quest do skyrimu a dávalo to až moc velký smysl, coz něj vypadlo.

      Sice si myslím, že hlavní dějovou linku napsanou člověkem to nenahradí, ale právě na takové to nekonečné generování vedlejšáků (právě skyrim a jeho věčné nošení dopisů a vybíjení bandit campů) to může posunout úplně někam mnohem dál. Zvlášť když by to do obsahu těchto questů dokázalo zahrnout informace o tom se už se ve hře stalo, aby to mělo i nějakou návaznost. Což je něco, co už to dokáže docela dobře.

    • No jo... úplně se mi rozjela fantasie.RPG bez pevně daného příběhu a větvení by mohl být neuvěřitelný koncept. Každá hra jiná... 

  • Sunken cost fallacy? To už chtějí dodělat, jen protože už do toho natlačili peníze ne? Ale že budou mít NFT úspěch, tomu už snad nevěří ani Ubi a EA. Natož SE.

    • uher

      Stačí jeden úspěšný titul a kamínek rozjede lavinu...

      • Otázkou je, jeslti je reálné aby takový úspěšný NFT titul vůbec vzniknul? Hypovaly to akorát loni cryptobros aby vyhnali cenu svých tokenů a pak to víceméně krachlo a pořizování drahých linků na obrázky (kde vlastníš link, ale ne to na co odkazuje) už lidi nezajímá, protože jim došlo, že je to blbost. (asi ani ne tak blockchain technologie jako koncept, ale tohle konkrétní využití)

        • Proč by to nebylo reálné? Prostě jako u všeho, odvážlivců se najde spousta, ale skutečně úspěšných bude jen pár. Někteří už mají slušně nakročeno, třeba https://illuvium.io/ na UE5 už je nějakou dobu v betě a to samé https://bigtime.gg/ od lidí z Riotu, Blizzardu, Rockstaru, atd. 

          A stejně jako tradiční AAA hra nevznikne za rok nebo za dva tak ani AAA hra na blockchainu. Navíc do toho jde asi tak 10000x míň peněz než do normálních her, takže nelze hned čekat zázraky.

          Jinak nejhranější NFT hry zde: https://www.statista.com/statistics/1266486/blockchain-games-user-number/

          • Ono tady ve výsledku nejde o to, že by hry potřebovaly NFT jako něco navíc, co jim něco přinese. Ale NFT potřebují mít nějakou hru, aby mohly aspoň předstírat, že mají nějaký smysl. "NFT hra" není něco, co by se dělalo pro hráče videoher, kterým to dá něco navíc. Ale "NFT hra" se dělá pro crypto bros, aby jim to přineslo aspoň nějaký pocit toho, že to k něčemu je.

            Prostě obecný probleém blockachinu, který přináší řešení. A teď marně kledám problém, na který by ho šlo aplikovat :-D Tak tady se to zkouší na hrách, jestli by tím nešlo vyřešit něco, co vůbec nikomu nechybí a jde dělat i bez crypta :-D

            • Omyl, NFT má už teď na počátku spoustu využití, jen se ještě nenašla žádná "killer app", která by to rozšířila mezi miliardy lidí, ale už teď tu jsou use case:

              - hudba - současní umělci těžce prodělávají na různých Spotify modelech a hudební společnosti si běžně berou i 88% ze zisku umělců. Takhle někdo vydá singl v "limitované edici"  na https://www.sound.xyz/ jako NFT pro skalní fanoušky a vydělá během hodiny klidně desítky tisíc dolarů a prakticky vše jde jemu

              - obrazy/fotografie - monetizovat digitální umění v době, kdy může kdokoliv cokoliv zkopírovat je strašně těžké. NFT jsou velmi vhodný nástroj, kdy i neznámí umělci mají šanci se prosadit, protože nevystavují díla v nějaké galerii kam přijde max pár tisíc lidí, ale na internetu, kde to uvidí miliony. A opět - místo placení drahé galerii to prodá za pár procent ze zisku na https://opensea.io/

              - lístky a "proof of attendance" - jak získat důkaz (který se dá "strojově" ověřit, zpracovat, vystavit...), že někdo byl na největší koncertu své oblíbené kapely, na MS ve fotbale, atd. + eliminace překupníků. 

              - patenty, certifikáty, registry, atd. (bez "middle-manů", globálně uznávané, okamžitě ověřitelné...)

              A "obecný problém blockchainu" který přináší řešení a pak hledá problém - to je jako říct, že v době vynálezu internetu museli hned na začátku vědět, jaké všechny problémy to vyřeší, což je samozřejmě nesmysl. Byl tu email a pár statických stránek bez vyhledávače a všichni si říkali: "a to je všechno? To je ten zázračný internet?" a přitom jim nedocházelo, co všechno na tom bude za X let postupně postavené a jak to bude propojené. To že lidi zkouší novou technologii aplikovat na všechno možné je úplně přirozené a uchytí se prostě jen tam, kde to bude dávat smysl. Jinými slovy co se týká NFT a blockchainu tak jsme někde v 90. letech internetu a většina veřejnosti mu nerozumí nebo se mu směje.

          • No technicky to reálné je. Ale prakticky - co to do her přinese? Co to vývojářům nabídne, co nyní bez NFT dělat nemůžou? Co to přinese hráčům?

            • uher

              "co to do her přinese?" 😂

              To myslíš vážně? V době kdy v onlinovkách i mobilních hrách spousta lidí platí za něco, co reálně ani nevlastní a je to reálně stejně přínosné jako NFT.

              Ty se ptáš na něco, co reálně zase tolik kravaťáky nezajímá, ti jen hledají způsob jak to lidem prodat. A když se podívám do současnosti, kdy lidé sypou do nějaké F2P blbiny desetitisíce za to aby měli růžové zbraně a podobné kraviny. A když ta hra skončí, tak ten člověk o všechno přijde, protože reálně taky nic nevlastní. A teď mi pověz, co to do her přineslo?

        • MalyZeli

          ☝️

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit