Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Zlaty casy nintenda 64 *14*
  • Lukass
    Ty jo to uz je doba, jedna z prvnich her co sem kdy na pc paril, hral sem to furt dokola, neskutecny jak to leti :-) Myslim ze sem mel v komplu voodoo 3 na kterou sem si vydelal na brigade.
  • R-BLOG
    S turokem je to podobně jako s dinosaury.Měli respekt,dělali čest svému druhu.Dnes jsou už jen vzpomínkou neDokoNalého umění mAtky přírody.
    • s tím jak lidi celoplošně blbnou, souvisí i vývoj her. To nelze vyvrátit. :)
  • Sr_Lobo
    Tak todle byla jedna z her co sem si chtěl dycky zahrát, ale na tamnější dobu měla doslova vražedný HW nároky *9* To by se však dalo teď snat vynahradit *5*
    • Zas tak vražedné nároky to nebyly, šlo o 3Dfx kartu, jinak snad nic speciálního to nevyžadovalo
    • Bohužel tě musím zklamat, hra jako jedna z prvních podporovala API Glide běžící na 3Dfx kartách a ty už dneska neexistují :(
      • C-BEAM
        Práveže hry které běží na glide API / 3dfx dnes díky glidewrapperom spustíš snadněji než hry které běžely na starých verzích DX!
      • Já tě musím také zklamat. Nainstaloval jsem si Turoka DH, poté nglide a teď hraji Turoka DH v 1920x1080 (nglide podporuje i 4k) na windows 7 bez problémů. Na tomto nglide běží všechny hry pod glide rozhraní. *14*
      • Tak tak zlate casy Voodoo, slza v oku :)
        • XXDarthVaderXX
          Zlaty casy predrazenych karet a ostatniho HW...
          • Ale houno....já si o trochu později po nástupu 3DFX koupil revoluční Rivu TNT a pamatuji, že to zas tak moc drahý nebylo. Na tu dobu to byl high end, naprosto přelomová grafika.
            • Killer byla v tom, že oproti Voodoo kombinovala i 2d s 3D a výkonostně byla vyrovnaná a hlavně to byla 1. karta která se 3DFX naplno postavila, vše před tím byly dost nepovedené pokusy.
            • C-BEAM
              TNT nebyl až takový voodoo kiler, ty karty byly hodne vyrovnané a hlavně na slabším PC si s Voodoo2 dosahoval lepší výsledky. Změnilo se to až s příchodem TNT2, kde už Voodoo3 byl technologicky dost pozadu, i když stále to byla dobrá karta.
              • Lukass

                Reakce na příspěvek:

                Ja sem na Riva TNT hral az do roku 04, pak sem koupil nejakou Nvidiu ale uz nepamatuju jakou.
                TNT byla skvela karta
            • TNT byla v dobách gf3? Nepletete si to s něčím? TNT byla přímý konkurent Voodoo 2 3DFX, je přechudce Riva 128 byla konkurence Voodoo 1. Jinak ta TNT byl právě pro 3DFX naprostý killer, nevýhodou bylo, že tehdy se vážně hodně her dělalo pouze pro Glide a ne OpenGl.
            • XXDarthVaderXX
              Riva TnT 1 2 3 10 20 50 xyz co pamatuji, tak i ve sve dobe neslo o high end, ale o lepsi prumer. TnT 1 a 2 byly nekdy v dobach GF 3 a pak to uz jelo. Clovek se ani nestacil usrat a uz na nej mavala nova grafarna...rok stara karta a clovek hral na low nastaveni. U nekterych her byly ofic. Pozadavky vyssi nez realne vuz Quake III, kde to tak strasny nebylo. Kde to bylo opacne...First Encountry Asault Reacon ci tak nejak. Ta hra byla a je vyborna, ale co se tyce optimalizace bylo to pro high end, stredni sestavy typu te me si mohly o vyssim nastaveni nez low nechat zdat a na doporucenem, minimalnim srotu by se to ani nehlo. Ano uzasna doba starych GPU...low end za pet, stred za deset a high end by nemel jit pod 20...a to je pro grafarnu na 1 az neuveritelnych 1,5 roku vyborna cena. Ano Riva byla fajn, ale ona sama o sobe hodne grafickych pozlatek nepodporovala. Coz bylo snad i dobre...alespon se to dalo hrat. Na Riva TnT 2 jsem rozbehal Mafii, sice to obcas skubalo, ale hrat a dohrat se to dalo.
      • Draken69CZ
        Pche http://www.ebay.com
  • Jack1947
    Hmm, to bych si i možná dal rád.
  • Kromě grafiky na 3Dfx kartách Turok nebyl zas taková sláva a na dnešní dobu si myslím, že jde o zcela zbytečný počin, jestli to bude jenom lehce upravená původní hra.
    • Presne, okrem 3D grafiky to nemalo absolutne co ponuknut. Ale ludi s ruzovymi okuliarmi nostalgie nepresvedcis.
      • Lukass
        No jo ale uplne to stejny se bude rikat o 95% dnesnich her za 15 let.
        • No milovnici achievementov a grindovania s tebou nebudu urcite suhlasit :)
  • martin.mares.984
    Turok rozhodne nebyl jenom o grafice, jak tu nekteri "pametnici" tvrdi. Jednak mel na tehdejsi pomery pusobivou atmosferu, originalni prostredi, unikatni zbrane, rozmanity nepratele s nekolika druhy utoku a ve srovnani s Quakem nebo Dukem mel i propracovanejsi levedesign - zadne koridor - mistnost - koridor - mistnost. Napriklad 3 level si pamatuju dodnes, rozlehle vykopavky, ruiny, pasti, tajne chodby a nekolik nervy drasajicich pasazi, kde clovek skakal po x-sloupech, aby se dostal k cennym nabojum nebo zdravi. Nakonec bossfight s lovcem a jeho obrnenenym autem. Navic neslo jen o tupe strileni, clovek musel kazdy level poctive prohledat kvuli klicum k dalsimu levelu, jinak to clovek musel projit cele znova. Ty klice navic byly obcas docela dumyslne schovane... a navic to lakadlo -nepovinne najit vsechny kusy legendarni zbrane Chronozepter skrze vsechny levely.

    Zvuky a hudba byla naprosto dokonala na tu dobu a zvukovy efekty pralesa, vriskani, skrehotani zvirat by obstalo i dnes. Zbrane znely taky skvele, treba u plazmove pusky clovek skoro citil tu "silu", kdyz zasahl protivnika. "Tech Luk" nebo "Particle Accelerator"....

    Navic v provnani s konkurenci mel Turok i pomerne slusny pribeh a mytologii vlastniho sveta.

    Snad ten port dopadne dobre a nekdo se Turoka ujme a udela plnohodnotny remake/reboot alespon v takove kvalite jako Wolfenstein: New Order.
    • del0
      Srovnávat level design Turoka a Quaka (když pominu, že Turok je hlavně exteriér a to ještě žádná sláva) je na mě moc silný kafe. Asi chápu jinak pojem level design...
      • martin.mares.984
        Srovnaval jsem to, ze Acclaim se rozhodl jit uplne jinou cestou v mnoha ohledech (vcetne leveldesginu) nez tehdejsi mainstream - takze strilecky od id a Raven nebo Duke 3D (ten byl alespon "svuj" a osobity v ramci humoru) atd.

        FPS tehdy znamenly koridory + mistnosti + koridory + mistnosti, vytah nahoru, vytah dolu, obcas dvere a to same porad dokola, nakonec velkou mistnost s bossem..... brokovnice ze sci-fi FPS se chovala stejne jako kuse u fantasy FPS.... hranata jezirka se zelenou kyselinou/ hranata jezirka s cervenou lavou.
        • del0
          https://www.quaddicted.com/_media/engines/overbright_sm139_spd_sw.jpg
          http://www.fevrierdorian.com/blog/public/billets/2010_08_02_OpenGL_Modern_Translate/glquake8ks.jpg
          http://i.ytimg.com/vi/eYFaUipQfBM/maxresdefault.jpg
          http://img.techpowerup.org/110723/quake1.jpg

          Trochu jiná liga. Že měl Turok exteriéry je hezký, ale to neznamená, že má lepší level design.
          • martin.mares.984
            Zkus treba Goldeneye 007 v puvodni verzi pro N64 ... to je uplne nekde jinde

            Pri techto diskuzich o FPS z 90. let jsem svym zpusobem vdecny za to, ze sveho casu vznikl Half-Life a tak nejak ukazal, ze by se to melo vyvijet trochu jinym smerem...

            Jinak me Doom, Doom 2 a Quake bavil, ale s odstupem casu si uvedomuju jak mel tehdy kazdy vcetne recenzentu nasazene ruzove bryle a leccos tem hram odpustil, protoze to byl id Software a "bylo proste masakralni, rozrezat tam tohodle motorovkou a temhletoho uplne rozstrilet brokarnou..." Doom jednak byl revolucni a prelomovy, to beru, ale z dnesni optikou Doom 2 byla v zasade nastavovana kase a Quake byl uzasny po technologicke strance, ale jinak to bylo to same v blede modrem jako Doom... treba takovy Heretic se snazil o inovaci mnohem vice, napr. primitvni RPG prvky.
            • C-BEAM
              Doom 2 je podle mě je vrchol série a určitě není nastavovaná kaše, Doom1 byl vpodstate pouze tutorial, párkrát tě prefackal, kopl do zadku ale tím to končilo. Doom2 byl úplně o něčem jiném, objevily se nový nepřátelé který výrazně změnily charakter hry a tam kde tě Doom jemně kopal do zadnice tě Doom2 roztrhl od zadku nahoru. A díky bohu za to že tam nejsou žádné custcény nebo rpg prvky, také jsem rád, že je hra rozdělena na levely takže si můžu vybrat přesně ten který mám rád. V kombinaci s Brutal Doom nástavbou je to tak ryzí akční hra jaká jen může být.
            • del0
              Tvůj problém je, že si pleteš Doom a Quake s "příběhovýma" střílečkama typu Half-Life a CoD. Je to jinej žánr. Jsou to čistokrevný FPS řežby zaměřený na skill a multiplayer. Ty hry jsou v některých aspektech dodnes nepřekonaný. Stačí si zkusit Brutal Dooma, aby si člověk potvrdil, že hratelnost ve střílečce nemusí stavět na grafice, cutscénách a příběhu.
              Nechápu tvojí poznámku o růžových brýlích. Za prvý, to že tam nebyly RPG prvky nebo naskriptovaný sekvence neznamená, že si nezasloužily vysoký hodnocení VE SVÝ DOBĚ. Ve svý době to totiž byly silně evoluční hry. Za druhý, Quake navíc ani tak dobrý hodnocení jako Doom už nedostával. Ve SCORE co si pamatuju dostal snad 7 nebo 8 (jo, to byly doby, kdy ještě existovala herní kritika a snaha o objektivitu) a to většinou jen kvůli super technickému zpracování (enginu - který dal vznik Half-Life a dalším hrám), takže nevím, kde je to přehodnocení, o kterém tu píšeš. Doom si to plně zasloužil.
              Btw, je úsměvné, že mluvíš o Hereticovi jako o inovativním, když Heretic byl rip-off Dooma ve fantasy.
        • del0
          http://www.gamefabrique.com/storage/screenshots/n64/turok-dinosaur-hunter-05.png
          http://www.mobygames.com/images/shots/l/197941-turok-dinosaur-hunter-windows-screenshot-guard-robot-at-level.jpg
          http://firsthour.net/screenshots/turok-dinosaur-hunter/turok-dinosaur-hunter-jumping-puzzle-sequence.JPG

          Hmm. Pořád nechápu kde je ten kvalitní level design. Je to naprostej joke, kterej by sestavilo v nějakém 3D editoru i 10 leté děcko.
        • C-BEAM
          hranatá jezírka s červenou lávou měl i Turok, i výtahy v podobě vysouvacích se sloupů, bossy měl také ak tomu kilometry klikatých koridorů uspořádaných bez jakékoliv logiky. Interiéry byly většinou naprosto tragické. Ale amatérský leveldizajn neznamená, že hra nebyla zábavná, mě bavilo, že si měl k dispozici mnoho prostoru a neustále si někam stoupal či klesal, vše bylo mimořádně vertikálně členité a to mě baví !

          Ale když už vzpomínáš na tehdejší hry tak ve stejném roce vyšel Blood a ten kromě rozsáhlosti strčí Turoka do kapsy v podstatě ve všem.
          • martin.mares.984
            Blood by vyborny, to mas pravdu a pozdeji od Monolithu me taky hodne bavilo Shogo, to by si zaslouzilo taky nejaky remake nebo reboot...
            • No to je smutne, ja som ho nedavno presiel na normalnom kompe s dgVoodoo wrapperom.
            • C-BEAM
              Nedávno jsem si poskládal Win98 PC (P4 + 256 Ram a k tomu pár karet od TNT2 po MX440) a právě Shogo je jediná hra která mi tam nejde :-/
    • C-BEAM
      myslím, že většina lidí hrálo jen demo, které skutečně působilo pouze jako techdemo na 3dfx a ještě si vzpomínám jak mi z něj zbylo špatně :) Souhlasím s tím, že Turok měl zajímavé levely, mnohdy skutečně rozsáhlé a vertikální rozčleněné plné plošieniek, sloupů, mostů ale nemyslím si, že srovna toto je ukázka dobrého leveldizajnu, spíše to byl místy řádný chaos. Leveldizajn v Quake byl podle mě daleko lepší, promyšlenější a funguje i dnes, i když nedá se příliš srovnávat design exteriérů a interiérů.
      • martin.mares.984
        Jo jo, to zvlaste to rozhlizeni bylo hodne rychle a "realisticke", ze se mi taky na prvni dojem zatocila hlava. Jasne, v zasade souhlasim, co se tyka architektury levelu, protoze Turok sel na svou dobu uplne jinou cestou a sam si pamatuji ty prvni pocity, ktere byly vicemne stejne. Taky jsem se nejdriv citil ztraceny, bloudil jsem, ale chtelo to cas si na to zvyknout, protoze to byl uplne jiny system nez ty ostatni (tehdy) mainstreamove FPS. Mozna to je duvod, ze to neni dnes tolik docenena hra, protoze tehdy byly hromadne hraci zvykli na neco jineho u FPS... ta otevrenost sveta v Turokovi me prave fascinovala.

        Ja jsem ten leveldesign myslel i z hlediska jakoby realisticnosti - treba Quake mi prisel strasne "kostickovy" a "hranaty" a ty levely takove "pate pres devate", u Turoka se mi naopak libilo, ze tech nejakych 7 svetu melo "hlavu a patu" - na me osobne to nepusobilo tak umele. Melo to i prirozenou paletu barev. Treba myslim 4 svet zacinal v dzungli, kde se potom proslo do takoveho masivniho chramu (neco na zpusob Mayskych pyramid) a jeho podzemnich katakomb a nakonec mel clovek pocit, ze opravdu prosel utrobami te masivni stavby a zase vylezl nekde v dzungli na druhe strane....

        Na druhou stranu treba pohyb a rozhlizeni byly takovy prirozeny a dynamicky, to se vubec nedalo s ostatnima FPS tehdy srovnavat. To same animace postav - dodnes si pamatuju jak mi v pralese obcase prebehla pres cestu opicka, tuhle zase neco vylezlo na strom, jeden protivnik po zasahu spadnul na zem - ten samy druh nepritele se jindy chytil za hlavu, vravoral a potom se postupne slozil na zem..... nebo kdyz po vybuchu granatu odletel nepritel par metru opodal...
        • ..no az take zabavne to nebolo, bola to hopsacko-strielacka by som povedal, ale aj tak: nikdy nezabudnem na 3Dfx a na Turoka :)
    • Lukass
      Jo souhlasim, ja si tech levlu pamatuju daleko vic, a mam je uplne pred ocima kdyz na hru vzpominam. Turok tenkrat pusobil jako zjeveni.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit