Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • super
  • To takhle jednoho dne jdeš do obchodu, anebo si na netu objednáš krabicovku, doma rychle rozbalíš, natěšený, že si zahraješ, naistaluješ, ale co se nestane. Nutnost hru zaregistrovat na steamu, aha... Takže co teď, kupoval sis přece krabicovku v domnění, že je to krabicovka, jenže teď ti to hlásí, že vlastně musíš nainstalovat nějaký další program a pak možná ještě stáhnout aktualizace, to, tamto, tohle... Tak jo, ona je vlastně ta krabicovka bez toho internetu zbytečná, jen se jako krabicovka tváří. A tak pořád dokola. Víš, co je nejvíc podivný na téhle době? To, že se tváří, jak svobodná je, ale přitom svými omezeními a diktováním jakýchsi nesmyslných registrací, požadavků a přehnaně upnutých pravidel dělá z lidí akorát ještě větší voly a ovce, než kdy předtím.
    K čemu mi jsou nějaký achievementy, nutnost registrovat krabicovku online atp., když krabicovka není krabicovka a bez netu neuděláš nic... A co se týče ochrany před pirátstvím her, tak pro ty, kdo se víc zajímají a vyznají, stejně není problém sehnat si jakoukoli hru bez registrace, zakoupení.
    Hry přes steam jsem zásadně přestal kupovat a jako jeden ze smysluplných projektů dnešní doby vidím pouze nezávislou scénu, například kickstarter, a je obrovská škoda, že studia nedělají ve větší míře prodej her bez DRM, tedy nutnosti připojení k internetu a registrace či ověření, něco jako speciální edice, které je možné zakoupit mimo steam a hrát je bez omezení. Myslím, že mnozí by toto jen přivítali a klidně byli schopní za takové edice připlatit i nějakou tu korunu navíc.
    Možná se v nečem pletu, a dokonce chápu, že někomu třeba steam plně vyhovuje, nicméně toto je můj osobní názor na celou věc.
    • Jsou zápory na steamu, ze hra nejde dale prodat. Ale ma to take spoustu vyhod, kde koupite Max Payne 3 za 5 euro, kdyby se to dale prodavalo, cena by sla u techto her neskutecne dolu a nikdo by uz hry oficialni cestou nekupoval. Dale nikdy nemusite hledat cd aby jste to pustili, odpada pak to lesteni cd a modleni u pc aby se to poskrabane cd jeste nacetlo. Hra je stale aktualizovana. Save jsou ulozeny na steamu a v neposledni rade je prehled o kamaradech jakou hru hraji a je pak lehke se k nim pridat pri online hrani. *5*
    • Asi je to o úhlu pohledu. Mně ty věci, které ty popisuješ, vyhovují. Automatické záplaty, teď třeba to sociální propojení, hodnocení her, návody atd... Vše na jednom místě. A naštěstí žádné krabice. Krabici ztratíš, disk poškrábeš, ale na Steamu ti hry zůstanou nafurt.
    • Presne tak. Cim vice lidi to bude chapat, tim lepe. Ale obavam se, ze uz je pozde s tim neco delat.
    • opět potřeba zmínit, že volba "nutnosti" Steamu je na vývojářích/vydavatelích. Valve je k tomu nenutí. navíc hry lze hrát zcela bez Steamu, pokud to vývojář chce a umožní:

Q: But Steam is DRM!
      A: That's not a question. And it isn't technically true. Steam's DRM solution (called "CEG" by Valve) is just one of many Steamworks components game developers may use, alongside achievements, cloud saving, the workshop, matchmaking network code etc.; just like with all the others, implementing it is not required to distribute a game on Steam. A game can use the other Steamworks features and still remain DRM-free.

Q: How do you determine if a game is DRM-free on Steam?
      A: Simple: install the game and launch it once (this step is important, because this finalises the installation). Shut down Steam and temporarily move all the files in the root Steam folder somewhere else. Locate game folder, locate the .exe, run it. Either you get an error message (or it does nothing at all), or the game just runs. If it just runs, it is DRM-free.

Q: Game X has a source port which makes it effectively DRM-free.
      A: True, but that isn't quite what this list is about. Obviously if you don't use the game executable at all, you are bypassing the CEG ("Custom Executable Generation") component completely. The idea is to determine whether the CEG component is actually present and active, which is something not advertised by Valve at all.
      • Určité věci si poněkud protiřečí.
        Ono je ve skutečnosti jedno, jak si to hoši na steamu (valve) pojmenují, jestli CEG nebo jak jinak. Příklad, který jsem uvedl v úvodním textu, je myslím, dost jasný. Koupíš krabicovku, musíš se dál registrovat, čili DRM.
        V čem s tebou souhlasím, je to, že volba "nutnosti" steamu je na vývojářích, vydavatelích.
        O to víc si pak pochopitelně vážím těch, kteří nabízí více možností.
        Digitální distribuce je podle mě v dnešní době do jisté míry v pořádku, dává ony možnosti těm, komu to vyhovuje tak, jak to je.
        Čemu ale nerozumím, je to, proč by měl vývojář, vydavatel, umožňovat digitální stažení hry (např. na základě zaplacení pomocí kreditní karty), a poté měl požadovat ještě další aktivaci hry přec něco, někde, když je evidentní, že hru jsem zakoupil za peníze online.
        A budu se teď jen opakovat, ale situace je pak stejná i v případě zakoupení oné krabicovky. Proč vydavatel prodává plastovou krabičku, proč nechá vylisovat CD, když de facto taková krabička sama o sobě je mi bez netu k ničemu?
        Čili evidentně zde v určitých věcech chybí jakási logika a krom toho se kompetence a energie zbytečně přenáší na místa, kde jich není třeba, případně zůstávají nevyužity = větší mrhání zdroji, penězi (někdo to zaplatit musí; kolik zaplatí hráč?; nebylo by lepší to využít líp?).
        Možná by stálo za to vytvořit novou firmu, která bude umožňovat prodej her online, digitálně i fyzicky, bez nutnosti dalšího ověřování, tedy na základě - koupil/zaplatil, není nutná další ochrana, plus u možnosti koupit fyzicky v krabici prostě jen s příplatkem 20 dolarů. Jednodušší a přitom stále dost transparentní a funkční model, ale bez zbytečnýho linčování okolí a mrhání užitečnými zdroji.
        A tady znova souhlas, že záleží na vývojáři, vydavateli, jaký model je schopný přijmout, anebo možná zároveň i na tom, co jsou steam a jemu podobní ochotni implementovat, nabídnout vývojářům, vydavatelům...
        • Mícháš hrušky z jabkama. To, že koupíš někde hru a musíš ji na Steamu registrovat, není chyba Steamu. A že nerozumíš tomu, proč tak musíš učinit, tak to se obrať přímo na daného vývojáře/vydavatele.
          Každý vývojář/vydavatel má možnost prodávat hru třeba na svých stránkách nebo ve svém kamenném obchodě. Proč tedy prodávají přes Steam? Že by Gabe rozesílal tuny dopisů a každého přemlouval? *4*
    • Ak chceš niečo bez DRM, tak nakupuj na gog.com. Síce je to stále digitálne, stále sa musíš registrovať a stále je tá hra priradená k tvojmu účto natrvalo, ale aspoň si môžeš stiahnuť tú inštalačku, napáliť na CD a používať to bez netu. Ten budeš potrebovať len v prípade, že sa Ti CD poškodí.
    • To je jako nadávat, že k blu ray diskům potřebuješ přehrávač
  • slevovemu šilenstvi nepodleham tak mne mrzi že novinky na steamu stoji tolik
  • Mart9
    Hmm to mi nepřipadá jako informace, která by stála za článek vzhledem k tomu, kolik je na světě lidí a jak moc je Steam lidem tlačen do PC. Vlastně je to ještě málo.
    • jo, přesně, já chci jenom články, kolik se každý den prodalo PS4 nebo xbox
      • Mart9
        Chápu, hlavně ať se píše co nejméně o samotných hrách *4*
  • ...
  • Steam je zbytocne DRM a obycajny eshop..bodka. Neviem z akeho dovodu si dovoluju viazat i kupene krabicky na zbytocnu drm sluzbu ale dufam ze sa im ine sluzby vzopru alebo coskoro skrachuju....predsa len tych uctov tam je realna polovica mozno a z toho vacsina len sockuje na zlavy a hra dotu a ine f2p kravoviny...
    • Jejda, další chytrolín, co nechápe 1+1. Ano, je to e-shop, ale ne obyčejný, má pár featur, např. návody, recenze atd. a všechno provázané a vychytané.
      A určitě je konina jim vyčítat, že si "dovolují" vázat koupené krabičky na Steam. Asi musí chtít vydavatel, aby to tak bylo, ne? A Valve by bylo blblé, kdyby to vydavatelům na jejich žádost nedovolilo. Má to i výhody, pokud člověk nezapomene přihlašovací údaje k účtu, tak má hru navždy a ne že se mu disk poškrábe či ztratí a musí krabku kupovat znovu.
      Psát, že někdo sockuje za slevy o Tobě hodně vypovídá. Socky kradou, ty si nekupujou hry, ani ve slevách, ty chytrá kravino ;-)
      • Je CD Projekt blby proto, ze na gogu distribuuje ze zasady jen hry bez DRM?
    • command42
      oni si nic nedovoluju proste davaju moznost a to ze to musis aktivovat cez steam je na vyvojarovi resp vydavatelovi :) steam len dava jednu z moznosti ktora je pre mna idealna pretoze nemusim chodit do obchodu ale rovno daco stiahnut a este k tomu v akcii :) a myslim ze kazda krabicovka ktora musi byt aktivovana cez steam tam ma napisane upozornenie :)
      a to pride skor koniec sveta nez STEAM skrachuje :)
    • Steam je dokonalý už si kupuju hry na steam které už jako non-steam vlastním aby BYLI NA STEAMU a kdyby se steam zrušil vyhodím celý můj pc z okna ! zrušit normální hry a krabicové verze ! zrušit origin a uplay do nového pc by sa hned už měl implentovat steam !
  • Delaj jako kdyby bylo mozny hrat hry i jinde. Valna vetsina her jepřes steam, tak nevim co je tak uzasnyho na tom hraje 1.5m hracu najednou. Urcite je uzasnej uspech monopolne donutit hrace aby hrali na steamu, to se maj fakt cim chlubit..problém je ze většina tech lidi na steamu to uz ani nevnima.
    • ty toho ocividne moc nevis a je pro tebe uzasnej uspech rano vstat z postele a presunout se k pocitaci :D
    • máš tu uplay, origin, desura a kdo ví co ještě, já bych byl naopak rád kdyby bylo vše na steamu..

včera sem si koupil FC blood dragon a ono mi to tam nasralo uplay který stejně nefungovalo dokud jsem ho ručně nepřeinstaloval.. tak nasranej na steam za to že si tam pouští takový "trojany" jsem nebyl už hodně dlouho
      • Hmm..ja bych byl nejradši kdyby byli hry v krabicce s manuálem a třeba peknou mapou..tohle online vlastnictví je k nicemu..
  • Ja mam uz viac ako mesiac problem ze steam mi nejde ani spustit *9* Skukal som reinstal, nepomohlo. Presne toto mi to robi http://www.youtube.com/watch?v=0LjyG6pqyis bohuzial neviem najst riesenie *9*
    • Tak napiš českému zastoupení Valve, ať ti s tím pomohou. Měl jsem podobný problém s PSN, napsal jsem Sony a hned se to vyřešilo.
      • České zastoupení Valve? Co by tu zastupovali? Český překlad Doty 2? ;-))))
        • Zastoupeni zastupuje firmu. Mohli by napr. poskytovat support ceskym zakaznikum v cestine. Byla by to hezka ukazka, ze si jich vazi a maji pro ne vyznam.
          • Nechápu, proč by to dělali. Stejně ty lokální supporty většinou nefungují a jsou to zbytečně vyhozené peníze navíc. Každý hráč snad umí elementární základy angličtiny, tak se nemusí bát obrátit na původní, anglicky hovořící podporu.
            • Cesi jsou jeden z jazykove nejmene vybavenych narodu a spousta uzivatelu i hracu na pc anglicky neumi vubec anebo nedostatecne. U starsi generace, ktera se ve skole ucila rusky, dejme tomu 45+, je to vetsina lidi. Vyzkousej si to, vyraz ven do ulic (mimo turisticke destinace) a ptej se starsich lidi anglicky na cestu.
  • Steam ? To ešte existuje ? Kde sa to hrabe na xbox one :X
    • Akademie Vám právě udělila cenu Nejhoršího trolla roku!
      • Žiadny trol, krutá realita to je.
        • Jack1947
          Trollovia. *15*

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit