Stýská se vám po Geraltovi? Netflix zažene stesk zaklínačským bestiářem
-
Hlavni rozdil bude spis ve vysi rozpoctu imho.
Zaklinac strasne trpi tim, ze je to furt brane jako vychodoevropska fantasy od polskeho autora, coz pro amiky byl velky risk a nebejt celosvetoveho uspechu hry, tak buhvi jestli by to toho vubec nekdy sli. To se samozrejme projevilo na rozpoctu. Prvni serie vysla na cca 9M$ za epizodu. V pripade uspechu to samozrejme studio navysi.
Analogicky u GOT - prvni epizody staly cca 6M$ a postupne to rostlo az na 15M$ za epizodu, to je velkej skok (samozrejme je mi jasny, ze hlavni naroky rustu byly na cast) ale celkove pokud je show uspesna, tak studio pusti chlup a dalsi serie/dily pak maj lepsi materialni support, coz pokud to nezmrsi scenaristi, tak by se melo pozitivne projevit na kvalite.
Ja jsem nakonec Cast Zaklinace ocenil (krome uplne smesneho obsazeni liliputu do roli trpasliku, coz doufam, ze prave uspech prvni serie, by mohl poresit a mohli by se inspirovat LOTRem). Jo, sice jsem doufal v Mikkelsena a dostal jsem Cahila, ale nakonec spokojenost (protoze Cahila to bavi, je videt, ze je to taky fanousek a dava tomu 150%), akcni sceny super, Yennefer super kost, Ciri taky podle predstav, ale jo, je to otazka vkusu kazdeho z nas. Za me staci, kdyz poresi vysloveny preslapy, jako sourkovsky brneni nebo po zuby ozbrojeny drakobijci - liliputi (jako vazne WTF), trochu se placnou pres kapsu u animaci a pude to.
Jo a jeste technicka:
Myslim, ze my vsichni v CR a okoli jsme silne biased. Sapkowski je u nas kultovni (Ja cet ty knizky snad sedmnackrat, stejne asi jako spusta lidi tady), to je pak pricinou toho, ze "nechapeme" jak to Ti ostatni muzou nemilovat a jak si muzou dovolit sahnout nam na klasiku a prznit to. Ale americkej flmovej prumysl tohle vubec neresi. Oni potrebujou, aby to byl schopnej zhltnout obyc amik, cinan, australan, kterej o nejakym Sapkowskim nikdy neslysel a nejen fanousci knizek a her, natoz pak cesky a polsky Witcher ultras :)
Jeste jsem chtel napsat par dalsich postrehu, ale uz jsem moc dlouhej, sorry...Tak aspon vsem hezky Novy rok!
-
Tady je problém v tom, že většina lidí nepochopila, že knížka a film či seriál jsou dvě naprosto odlišná média. Co funguje u jednoho, nemusí fungovat u druhého.
Třeba dobrá kniha velmi silně podporuje čtenářovu fantazii a každý si může udělat svou vlastní představu o tom jak ten svět a postavy vypadají a jak se chovají.
Problém je v tom, že každý čtenář si udělá trochu jinou představu. To ale ve filmu/seriálu nemůže nikdy fungovat, protože se tam musí dosadit jeden konkrétní herec/herečka. Bohužel to si většina čtenářů knižní předlohy vůbec nechce přiznat a neustále pláčou "já si toho herce/herečku představoval jinak". Schválně se podívej do nějakých diskuzí a uvidíš, že ani samotní čtenáři se NIKDY nedokázali shodnout, koho by se do těch rolí mělo obsadit. Je to prostě nemožný úkol. Každý si ty postavy představil trochu jinak.
Tak už přestaň plakat nad tím, že jsi měl trochu jinou představu, povznes se nad to a zkus si to užít. Možná pak budeš pozitivně překvapen.
-
Hm, jenže není s podobnými pocity sám. Seriál je jedna velká tragédie. Knížky znám zpaměti, hry odehrané a to jsem užil parádních cca 400 hodin dohromady u nich. Ale tento výplod tedy opravdu ne. Cavil je tragéd a naprosto nekoresponduje s mojí představou Geralta. O Marigoldovi a ostatních ani radši nemluvím. Takže za mě si můžou jejich bestiář strčit tam kam celý seriál. To už jsou mnohem zajímavější fanouškovská dílka na youtube. Nazdar
-
Nechtěl jsem v nikom vyvolat špatné pocity.
Asi bych měl říct "ŠŤASTNÉ A VESELÉ VÁNOCE VŠEM (aj pro Cavilla)"
a já jdu hlídat most :D
-
Cítím anonymní zavist a touhu bejt vtipnej.
Sám se tomu ještě zasmej. To je ono.
-
"Bestiář" říkáte, tak to se jistě dozvíme ještě více o Geraltovi, když ho teď ztvárňuje Cavil, jéee ... brrr ... fuj až mám husinu všade :D