Přejít na výpis diskuzí
Tažení Karla Velikého Evropou v datadisku pro Crusader Kings II začne příští týden
6.10.2014 | Aleš Smutný
22 příspěvků
-
Pral bych si kombinaci mechanik Crusader Kings (charaktery a vlastnosti), Victoria (ekonomika atd) a Heart of Iron (aliance a politika), to vse v krasnem, prehlednem enginu Europa Universalis 3
-
-
Hm, to už by bylo jednodušší stát se opravdovým králem než takovou hru plně zvládnout :)
-
-
Chtěl jsem podpořit tvůrce a koupit si hru, ale jak jsem zjistil, že hra se vsemi DLC kolem 4000kč tak jsem si to rychle rozmyslel, nakonec jsem koupil jen základ za 300kč. Samozřejmně, že za týden Paradox měl výprodej a slevy až 75%... jenže Collection verze, který pak vysla na 1000kč už mi nešla přidat do košíku, protože jsem měl základ aktivovaný.. no nemrdlo by vás to?
-
-
DLC vůbec nejsou nutné (snad krom Sword of Islam), pro nováčka je to možná i trochu škodlivé. Pokud máš jen origo hru, tak si můžeš koupit na steamu koupit CK II DLC collection, kde jsou tuším 4 první DLC (+ mini DLC s nimi spojené).
-
-
Legacy of Rome je nutnost, bez retinues se pozdější části hry kdy už máš desítky králů jako vazaly hraje hodně špatně, teď finišuju hru, kde mám krom Indie prakticky dobyté už vše, po smrti mého předchozího císaře se polovina králů světa rozhodla, že jim už vládnout nebudu... nějakých 200k manpower, ustál jsem to díky retinues, s pomocí těch pár vazalů co mi neutekli bych to neustál, po potlačení revolty mi skončilo asi 15 králů ve vězení, leader popraven a některý tam mám zavřený ještě teď, více jak 30 herních let po vzpouře, jsou to zmrdi
navíc Independence faction si můžou zakládat i vazalové, kteří jsou katoličtí de-jure a sám jim hráč nezávislost dát nemůže... stejný případ, jak když se mě frakce snažila donutit změnit Gravelkind na Elective i když jsem sám tu možnost neměl, protože jsem nesplňoval podmínky
-
-
Mimochodem, jak moc dobře je udělanej ten coverter z CK do EU? Neblbne pak AI?
-
-
Já to zkoušel ještě před Indií a to to fungovalo v pořádku... Indie byl dost velký patch a od té doby jsem to nevyzkoušel takže nemohu to nyní zaručit na 100%, ale tak nějak očekávám, že to snad pořád bude fungovat...
-
-
-
CK2 milujem, hram ho skoro stale odkedy vyslo, ale nie som si isty ako sa mi bude pacit ta mechanika vyhlasovania vlastnych kralovstiev. Ved ani v historii sa len tak hocikto nemohol vyhlasit za krala, bol to dost zlozity politicky proces......no uvidim ako to v hre zvladnu, zatial mam vsetky datadisky okrem Rajas of India, tam ma nelaka vobec tematika.
Radsej by mohli namiesto dalsich datadiskov zacat pracovat na dalsom diely kde by prekopali bojovanie (to je vazne obcas na hlavu) a privital by som aj zlozitejsiu diplomaciu a este vacsi doraz na intrigy a vztahy s vazalmi -
eu jsem hrál jen škoda že je to klasická valečna strategie, misto historicke simulace o spravovani imperia
-
Nedávno jsem si koupil Europu Universalis IV (hrál jsem zatím jen chvilku) a chtěl bych se zeptat zdejších znalců: Co je lepší Crusader Kings II nebo Europa IV? Dá se to vůbec srovnávat ?
-
-
Udělal jsem podobný krok a to koupi EU IV na steamu (týden před 80% slevou, která běžela teď o víkendu, klasické štěstí) a musím říct, že jsem z té hry hodně zklamán. Vypadá na povrch složitě, ale ve skutečnosti je IMO dost nudná a teď trochu lituju, že jsem nešáhl radši po CK2, které zdá se nabízí aspoň více RP prvek.
EUIV (hrál jsem za Čechy) je vlastně jen koloběh mezi válkou a mírem a všechny ostatní volby jsou trochu iluzorní. Opravdu nemám ani pocit z budování říše ani z nějaké extrémní politiky (možností je spousta, ale v konečném důsledku se to všechno rychle omele). Války jsou fajn a dávají pocit epičnosti (když se řeže celá Evropa proti sobě), ale po chvíli si člověk uvědomí, že díky AI jsou úplně v háji. Jako Čechy, kteří mají problémy s Rakušany a Maďary, jsem se brzo dostal mezi nekonečné zástupy jejich ultra armád, které nejsem schopen odrazit A ačkoliv ve válce třeba jsem i ve spojenectví s ultra silnou Francií a Benátkami, tak nikdy nevyhraju, protože AI spolupracuje na nulové úrovni a nechá vyvraždit vaše síly během pochodu do absolutně zbytečné provincie a pak zautočila na extrémně opevněnou armádu v horách. -.-
EU IV zklamání -
-
No zklamání je spíš nedokázat za Čechy během prvních 150 let stát se největší evropskou velmocí. Měl by jsi se více snažit a neházet to na AI. Francouzskému králi je ukradený, že se někde na periferii Evropy řežou bláznivý Maďaři a Češi.
-
-
proto byli spojenci - aby mu to ukradené být nemělo ..
-
-
Moc přeceňujete spojenectví. Je to jen dočasný svazek uzavíraný ve prospěch každé strany. V momentě, kdy ze spojenectví jeden z partnerů neprofituje, nemá důvod ho dodržovat. Život je sv.ně *1* *1*
-
Francie je dost daleko od Čech a také nemusí mít povolení přecházet přes sousední království(záleží na situaci)
-
-
-
Díky za odpovědi. Tak já zkusím tu EU a uvidím. Sice jsou teď CK2 ve slevě, ale počkám na nějakou příští slevu.
-
-
CK2 jde mnohem víc do detailu, hraješ za vládce a staráš se o rod.
-
Srovnavat pujdou jen tezko. EU nema simulator incestu a eugeniky, CK nema tak siroke moznosti budovani svetoveho imperia. Myslim si, ze pro noveho hrace budou prvni hodiny CK stravitelnejsi a mene narocne, ale paradoxne (heh) skutecne ovladnuti narocnejsich dynastickych prvku bude o trochu slozitejsi nez proniknuti do ruznych mechanismu v EU. Pro vztahy mezi slechtou, osobni diplomacii a rozvoj dynastie jednoznacne CK, pro mene osobni a vice abstraktni pojeti diplomacie, politiky a strategice pak EU.
-
-
Děkuji za velmi obsáhlou odpověď.
-
-
Jeste bych dodal, ze alespon pro me je EU zabavnejsi v tom, ze je to prece jen klasictejsi strategie - tedy aspon do takove miry, co jake tohle lze aplikovat na zanr "grand strategy" - kde clovek nejak spravuje risi, buduje vylepseni, kolonizuje Ameriku, sem tam dela nejakou diplomacii a valky.
Jenze v tomhle rekneme pristupnejsim pojeti je i nejvetsi nastraha, kterou je tak trochu nuda a stereotyp. S velkou risi to zacne byt moc lehke, s malou risi to muze byt az frustrujici, ze se clovek tezko nekam pohne.
Zatimco CK je "skoro az rpg" v tom smyslu, ze si clovek pipla slechtice, zeni sve syny, vdava dcery, neco malo pletichari, snazi se balancovat vlastni zajmy a zajmy vazalu ci nepratel. Coz pro me bylo vzdycky mozna az moc podrobne. Ne snad, ze by clovek mikromanagoval milion veci, ale spis ze tahle cast hry je na muj vkus az moc jeji primarni naplni na ukor takoveho toho "klasickeho" pristupu staveni armad, vylepsovani vlastni zeme a dobyvani provincii.
Nejaky krok mezi pomerne detailnim dynastickym simulatorem CK a odtazitejsi, ale o to rozsahlejsi strategii EU by se mi tuze libil. -
-
Já jsem tedy spíše k tomu "grand" strategickému stylu. Příliš podrobné vnitrostátní záležitosti úplně nemusím. Ještě jednou díky za odpověď.
-
-
Pro nováčka rozhodně doporučuji EU IV. Až se seznámíš se základy hry, skočíš rychle k modům, které výrazně zvyšují obtížnost i propracovanost celé hry *3*
-
-
-
-
-