Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • jindra.veliky

    Hádám, že to nebudou chtít vydat dokud se to neuklidní v USA a UK, takže si počkáme. V Číně se to uklidňovalo skoro 4 měsíce, jenže v USA je to už teď horší a nepřijímají taková opatření jako komunistická Čína, takže je otázka jestli to bude vůbec letos.

  • dworkin

    No, těžko říct. Na jednu stranu chápu, že to chtějí vydat v době, kdy si to bez potíží bude moci koupit co nejvíc lidí, a navíc teď možná není nejlepší doba vydávat hru o světě, kde pandemie způsobila konec světa... Na druhou stranu ekonomické škody způsobené koronavirem budou obrovské a je otázka, jestli na to pak lidi vůbec budou mít. Možná by bylo lepší to vydat teď a třeba jenom digitálně, když mají lidi ještě peníze na účtě a v hlavě pocit, že  je to taková chvilková nepříjemnost, která se přežene, a všechno bude jako dřív. Což není a nebude.

    • Thanquol

      Mlceti zlato. Tak upocenou sracku jsem dlouho nečetl. Naposled na profilu Jiřího Ovčáčka. 

      Nejlepší bude, když se s tím myšlením nebudeš tak precenovat a prostě půjdeš cumet na bednu, protože mi z tebe nabiha žila... Tyvle dworkin přišel vysvětlit kynouco  ekonomickou krizí... Se poseru. 

      Názor uklízečky by nebyl prosím? 


      • dworkin

        Ťuťu ňuňu. :)

  • KIMCID

    To snad už není možný?

  • 0011

    Hm tak jestli Sony nemá připravené nějaké eso v rukávu tak Microsoft právě vyhrál souboj v příští generaci, protože v situaci kdy ani jedna strana nebude mít exkluzivní hry na launch, vyhraje ta silnější, navíc MS pořád tvrdí že Halo Infinite launch stíhá, ale třeba se Sony vytasí s nějakou peckou jako Knack 3 😇

    • Derp_1337

      "Microsoft právě vyhrál souboj v příští generaci, protože v situaci kdy ani jedna strana nebude mít exkluzivní hry na launch, vyhraje ta silnější"


      To asi těžko. Konzole od Micro$oftu sice bude o trochu výkonější, ale taky bude o trochu dražší. Podobná situace jako uvedení na trh u PS4 vs. Xbox One.


      Můžeš sice argumentovat, že ty osobně by sis stejně koupil tu "výkonější" konzoli, ale tímhle motem se nebude řidit většina kupujících. Kdo chce skutečně ten nejlepší výkon, tak si koupí pořádné PC za 30-60k. Kdo ale chce jednoduché řešení za rozumné peníze, tak jde do konzolí. A když nechcete moc utrácet, tak i ta tisícovka navíc je cítit (např. cena PS4 při uvedení 12000kč vs. Xbox One za 13500kč).

      • 0011

        Kde bereš tu jistotu že Xbox bude dražší? Spencer prohlásil že jejich divize má plnou podporu, to sice je takové nicneříkající ale vzhledem k situaci v jaké je Sony jsou v ideální pozici vrazit jim kudlu do zad tím že jí dostatečně zadotují. To je imho hlavní důvod proč čekají s cenou, pokud čistě hypoteticky Sony oznámí ps4 za 499 USD a MS na to zareaguje cenou 399 tak mají vyhráno. MS má víc divizí takže si to může dovolit, zatímco Sony se v rámci přežití svých divizí zbavila, což je škoda, jejich notebooky byly sice dost předražené ale kvalitní. Nepřeju si pád ani jedné konzolové divize, ale chci aby tentokrát vyhrála krabice od MS, aby se Sony začala snažit, jako první exkluzivita na ps4 dýl jak rok po vydání...  Sony těžila z toho že měla levnější a o trochu výkonnější konzoli, o Bloodborne se u vydání nevědělo, takže ano cena rozhodně hraje roli a vzhledem k tomu, že konzole kupují hlavně rodiče tak mnohdy i mnohem větší než exkluzivity.

        • Derp_1337

          Jistotu samozřejmě nemá nikdo v ničem. Nicméně ani jedna firma nemá v plánu dotovat jejich hardware, jak tomu bylo u generace PS3 a Xbox360, a to samo o sobě říká dost. Ten výkonější hardware bude prostě něco stát.

          Jako koncový zákazník samozřejmě souhlasím s tebou a chtěl by aby M$ zadotovalo hardware, protože by to pro nás bylo výhodné, ale bohužel musíme žít v realitě. Jak říkám, nemůže se to potvrdit na 100%, ale prostě to není moc reálné.

    • Carnage666

      A to tě nenapadlo že tohle je právě plán jak mít exkluzivitu na PS5? Je to posunutý pravděpodobně proto že chtějí aby to vyšlo jen na PS5.

      • Derp_1337

        To není možné. Z TLoU2 nebude exluzivita pouze na PS5.

        Za 1.) vývoj hry trvá dlouho dobu a vývojář určitě nezahodí roky práce na PS4 variantě jenom protože management Sony chce nějakou dobrou exluzivitu.

        Za 2.) stáhnutí PS4 verze hry není reálné, když distributor stihl prodat už statisíce kopií hry v předprodeji. Refundovat v tak velkém množství by byla noční můra.

      • 0011

        Spíš to vypadá že mají zádel v kalupu a prostě to nestíhají, tomu neříkám plán a jestli to opravdu je plán tak je to spíchnuté na poslední chvíli po odhalení hw konkurence. To "we are in the midst of fixing final bugs" jim i věřím ale neříká to nic o tom jaké bugy a jak jsou vážné a kolik zabere času je spravit, na druhou stranu nemyslím si že si to dovolí nevydat na ps4. Viděl bych to na stejnou situaci jako minule last of us jako poslední velká hra na ps3 a port na ps4 akorát tentokrát to bude klasická verze a ps5 bude mít raytracing, podporu větších rozlišení bez checkerboardingu a další fíčury navíc.

    • Ty porad veris, ze nejaky letosni launch konzoli vubec bude? :)

      • 0011

        Tak mě to je jedno, ale nezávidím fandům ani jedné značky, ale jestli nějaká konzole letos vyjde tak to bude Xbox, protože z toho co předvedla Sony to vypadá, že ps5 existuje jenom na papíře. A absolutně nevěřím tomu že last of us je skoro hotové. Kdybych si měl vybrat komu držím víc palce je to MS a to hlavně kvůli tomu že konkurence je dobrá a těží z toho hlavně hráči, mě mrzí už to že na poli výrobců hw skončila Sega, kterou defacto MS nahradil původním Xboxem, MVG na tohle téma má super video.

        • Ono je klidne mozny, ze ty konzole vyjdou obe. Jen bohuzel nepujdou koupit, viz aktualni situace s vr helmama

          • 0011

            Tak Amazon funguje a vydělává neskutečný prachy, problém je že asi zkrachuje gamestop. Evropa je menší trh, ale taky důležitý nicméně pokud se nepodaří dostat konzole na trh tak to bude minimálně pro Sony likvidační, ale nevěřím tomu, že se to nepovede. Situaci okolo VR nesleduju protože jednak se mi ze všech dělá blbě a druhak ač si někteří jedinci myslí opak je to pořád niche produkt, jestli se konzole stihnou vyrobit nepochybuju o tom, že se k lidem dostanou, stejně jako nepochybuju o tom že "musíme vylisovat Blu-Ray" je blábol.

  • Johnny

    HÁ HÁÁ 😂

  • Cvicme_v_rytme

    Jestli nekecají a jde jen o ty logistické problémy spojené s výrobou, tak to tak dramatické nebude. Jak to teď bylo s výrobou kondomů? Vypadlo to jen na 10 dnů. Jasně, je to výpadek 100 miliónů kondomů, ale frčí se dál. Jasný, firma dostala výjimku a u té výroby disků to může být delší dobu, ale řeč může být klidně jen o cca jednom měsíci.

    Tohle prostě není problém, ta výroba je tam navíc neškodná a s bezpečnostními opatřeními není důvod ji zastavovat na dlouho. Ve větším průšvihu je filmový průmysl, který nemůže natáčet. Herní průmysl proti tomuhle nemá žádná velká omezení. Vývoj jede dál, placky se budou distribuovat, digitální distribuce pofrčí, třebaže malinko pomaleji.

    Spíš je tady varianta, že potřebovali ještě pár týdnů navíc a teď se mají na co vymluvit a nevyvolat negativní ohlas.

  • Carnage666

    Spíš bych si vsadil že kvůli pandemii nepracují studia tolik a Sony nemá nic na PS5, takže dali rozkaz ať to hodí na "neurčito" a přitom to vyjde offiko jen na PS5.

    • Derp_1337

      To není možné. Z TLoU2 nebude exluzivita pouze na PS5.

      Za 1.) vývoj hry trvá dlouho dobu a vývojář určitě nezahodí roky práce na PS4 variantě jenom protože management Sony chce nějakou dobrou exluzivitu.

      Za 2.) stáhnutí PS4 verze hry není reálné, když distributor stihl prodat už statisíce kopií hry v předprodeji. Refundovat v tak velkém množství by byla noční můra.

      • Tak ono je taky otázka, jestli nějaká PS5 letos vůbec bude, případně jestli po zahájení prodeje nebude dostupnost +/- rok. Celý dodavatelský řetězec je nyní v troskách a vůbec ekonomická situace rozhodně nebude nahrávat rizikovému a finančně náročnému launchi nového produktu.

        • Derp_1337

          Nedostupnost nové konzole při launchi byla úplně běžná věc, takže strach z téhle věci je nemístný. Nemůžu mluvit o velmi starých konzolích jako třeba PS2, ale tenhle trend byl zaznamenán při PS3, PS4, Xbox360 a XboxOne. Konzole se vydávala na podzim(nebo tesně před vánocemi) a prostě kromě lidí, co si tu konzoli předobjednali, se na obyčejné koncové uživatele nedostalo. Prodejny dostali dostatek zboží nejdřív až tak půl roku po zahájení prodeje.


          A nezapomeň, že vývojový cyklus takovéhohle hardwaru jako konzole zabere několik let. Továrny na výrobu konzolí musí na tom makat aspoň rok dopředu (rok před vydáním). Odsun na dobu neurčitou je velmi riskantní krok, obzvlášť když nikdo neví, jak dlouho bude koronavirus strašit.


          V neposlední řadě nedostatek zboží není pro prodejce až tak velký problém. Žijeme v tržním hospodářství, takže nedostatek nějakého zboží se kompenzuje jeho předražením. A z toho profituje prodejce i výrobce. Prakticky stejná situace byla při zahájení prodeje XboxOne a PS4, kdy bylo nedostatek konzolí na trhu a díky tomu si prodejci mohli dovolit zdražit a prodávalo se o pár tisíc dráž než kolik byla původní slíbená cena. Fanouškům a nadšencům nezbylo nic jiného než si koupit předraženou konzoli.

          • Ano, měli nedostatek konzolí na trhu v situaci, kdy trh normálně fungoval. Teď na tom budou tak 10x hůř. Vývoj hardware je cca 10% celkových nákladů, většina nákladů vyjde na výrobu a pak hlavně samotný launch daného hardware. U výroby to navíc není tak, že od 1. dne jedou na 100%, obzvlášť výroba custom-made HW se rozjíždí velmi pomalu a postupně se zefektivňuje (často ani při launchi to není ideál).

            Pokud aktuálně vůbec mají plnohodnotně smontované nějaké kusy, které půjdou do prodeje, tak to bude v řádech tisíců a budou mít velký problém jich dát dohromady více, jelikož výpadek jakéhokoliv ze stovek (sub)dodavatelů znamená zastavení výroby. Navíc konzole patří k produktům s téměř nulovou marží a mají tedy i nižší prioritu, co se týče využívání volných kapacit.

            Sony se bude orientovat nejspíš hlavně podle toho, co bude dělat Microsoft (a naopak).

            • Derp_1337

              Sony tak před měsícem oznámilo, že koronavirus neovlivní vydání PS5. Samozřejmě je možné, že velký výpadek (sub)dodavatelů je přinutí změnit názor a nebo posunout datum vydání, ale zatím je ještě brzo na takové soudy.

  • wxyz

    And nothing of value was lost.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit