Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • PCMR

    Tolik povyku kvůli obsazení ve filmu. Ano, je to úsměvné, ale kdo sleduje dění v USA ví, že kvóty ve filmech jsou ten nejmenší problém.

    • A ten největší problém je co?

      • PCMR

        Těžko říct, který je největší. Je jich dost, ale řekněme, že USA vykazuje známky zkomírajícího impéria. Vojenskou přeexpandovaností počínaje a konflikty mezi obyvatelstvem (způsobené nehoráznou inekvalitou příjmů a demografickou změnou) konče. Možná, že i paralela s praetoriánskou gardou by se našla (taj. služby podkopávající prezidenty).

        • Derp_1337

          "USA...vojenskou přeexpandovaností..."

          Jako sorry, ale USA armáda je jedna z mála věcí, které fungují na relativně přijatelné úrovni. USA je třetí nejlidnatější země na světě a jejich armádu tomu musí odpovídat.

          V ideálním světě by žádný stát armádu nepotřeboval a všichni by se vesele drželi za ruce, jenže realita je jiná. Zkušenosti ukázali, že když tajné služby v USA na chvilku usnou na vavřínech, tak se přivalí katastrofa ve formátu 11.září.

          A daly by se zmínit nějaké problémy, ale už to není tak hrozné, jak to bejvávalo. Konkrétně třeba velké množství předsunutých základen, ale ty se postupně ruší a jednotky se stahují (obzvlášť Iraq a Afganistán).

        • Jack1947

          Občanská válka, stejně k ní dříve nebo později dojde. Radši to než nějaký jiný konflikt někde jinde😉

  • Mmeow

    Ještě že všechny problémy menšin na světě se dají vyřešit tím, že je natvrdo nacpeme do nějaké role, aby tam nebyl ten zlý bílý cis hetero chlap nebo žena. :-) 

    • Bumtaratabumbumbum

      To je opravdu tak těžké uvěřit, že se tvůrcům na castingu výkon té herečky prostě líbil ze všech nejvíc a nijak to nemuselo souviset s barvou její pleti?

      • Mmeow

        Ano. 

        • Bumtaratabumbumbum

          Proč?

          • kostejnesmrtelny

             Protože Netflix a vývoj v USA v posledních deseti - patnácti letech :-)

            • Bumtaratabumbumbum

              Generalizace ve vyspělých kulturách nebývá považována za legitimní důkaz, minimálně ne sama o sobě. Je přece potřeba posuzovat každý případ individuálně. Generalizace a uplatňování kolektivní viny je jedním z velkých zel dnešní (nejenom) internetové společnosti.

              • Johny666

                Reakce na příspěvek:

                tohle bys měl vysvětlit lidem, co si poslední 3/4 rok klekají častěji, než jen při zavazování tkaniček.

                • Bumtaratabumbumbum

                  Reakce na příspěvek:

                  Prosím o rozvedení myšlenky. Nejsem si úplně jistý, kam tím míříš a na co narážíš.

      • Johny666

        ano.

        • Bumtaratabumbumbum

          Proč?

          • Johny666

            žiješ na stejný planetě a ve stejným století?

            • Derp_1337

              Jeho dotaz je dost věcný. Pokud nemáš nějaké informace k tomuhle případů, tak očividně soudíš jenom na základě generalizace. Jenže zkušenosti prokázali, že generalizace nějakého velmi vzdáleného národa je většinou velmi mylná.

              Většina lidí totiž bere názor na Ameriku z médií. Lidi mají takovou tendenci brát to, co vidí v televizi a co si přečtou za články na internetu, jako čistou pravdu. Jenže novodobým médiím z principu nejde o podání objektivních informací, ale jde jim o to šokovat lidi a co nejvíce zvětšit svoji sledovanost. Takže v podstatě podávají velmi zkreslené informace.

              A pak je tady ještě horší varianta, když média úmyslně podávají zkreslené informace z důvodů, aby něco ovlivnili.


              Uvedu příklad: Prezidentská kampaň Hillary Clintonové v roce 2016. Média ji často velmi preferovala a ukazovala veškerou její aktivitu ve velmi pozitivním světle. Bohužel v reálu už to nebylo tak slavné. Např. její meetingy: meeting 1 a meeting 2.

      • Je to těžké proto, že ze všech stran slyšíme, jak se zavádí kvóty, jak jsou lidi obviňování z rasismu, homofobie. Oskary anebo některá herní ocenění dopředu avizují, že budou zohledňovat v hodnocení vyváženost ras, pohlaví atd. Proto k tomu osobně přistupuji skepticky. Jasně, můžu naivně dělat, že se tak rozhodli z důvodů které uvádíš, ale tomu fakt nemůžu uvěřit. Přitom je to škoda, mě se ta baba líbí, šmrncovní ženská, ale to s tím nemá co dělat.

        • Sam pisete, ze je kus. Na konkursu (zamerne nepisi casting, nebo to slovo ztratilo puvodni vyznam) si to mysleli taky a vida, dostala roli.
          U nas jsou cernosi raritou, ale v USA jsou beznou soucasti spolecnosti. U nas se taky nikdo nedivi, ze Issova, polovini Asyranka, hraje v ceske pohadce.

          • Veskoslav

            I v USA je černochů jenom 16 %...

        • Bumtaratabumbumbum

          Mně se pozitivní diskriminace taky v mnohým případech nelíbí (není tomu tak vždy, někdy je to na přechodnou dobu rozumné). Na druhou stranu mi přijde nemístné až takovýmito mnohdy nevybíravými způsoby dávat najevo svůj skepticismus. To mi přijde lepší to prozatím nehodnotit a počkat si na výsledek. Pokud svou roli zahrát nezvládne, pak je pravděpodobnější (nikoliv ale stoprocentní), že ji vybrali na základě pozitivní diskriminace. Pokud nám ale svým výkonem vytře zrak, tak je další debata již zbytečná.

          • jenze tohle je efekt ktereho tihle aktivisti dosahli...i kdyby to nebylo nejake to protezovani, tak spousta lidi v nastavene atmosfere na to takhle bude automaticky hledet a malo kdo se jim muze divit

            • Bumtaratabumbumbum

              Já se tomu divím. Sám k tomu přistupuju s otevřenou myslí, a dokud se neprokáže, že skutečně bylo záměrem protěžovat někoho černé pleti, tak o tom tak neuvažuju.

              • Jack1947

                Reakce na příspěvek:

                NEBUD až přezmoc naivní. Ideální svět neexistuje aspon zatím.

                • Bumtaratabumbumbum

                  Reakce na příspěvek:

                  To přece není o naivitě. Pokud ty něco tvrdíš, tak bys to měl umět prokázat, zvlášť když tvoje tvrzení s sebou nese nějaké negativní konotace. 

                  Pokud je mi známo, tak zatím žádné takové tvrzení v případě castingu tohoto seriálu prokázané není. V tom případě se stále jedná pouze o nějaké domněnky a na základě nich přece nelze nad někým vynášet nějaké soudy, přece nežijeme v době čarodějnických procesů.

            • tuco

              Malo kdo premyslejici, malo kdo skepticky a malo kdo informovany. Aha, to je vlastne definice malo kdo. Nicmene bych souhlasil, ze toho opravdu, mimo jine, doshali. 

          • Ano.

  • Thanquol

    Stejně je vtipný, jak si tady nějakej GGG myslí, že si nakliká lajky a najednou bude serial Zaklínač od Netflixu brak. Vtipný, že se to děje jenom kolem něho a těhle jeho útoků. 

    Ani ta ubrečená a uknučená menšina tady nic neznamená pro ČR. pouze to, že se některá individua naučili pravidelně a hlasitě ventilovat své komplexy z méněcennosti a malosti. asi už nemají kam jít a na fb už to zas tak anonymní dnes není. 

    Netflixí zaklínač vůbec není špatný seriál dle obecenstva ČR a těch 5 tady v komentářích neznamená vůbec nic. Jen že jsou hlasitá menšina, co se uchýlila k anonymní socializaci formou zvracení na herním webu. Co může být víc smutného? 

    79%

    CSFD

    • Jack1947

      CSFD není etalon pravdy kdejaká sračzka je tam nadhodnocená! ( kdež to, dobrý film silně podhodnocený🤮) Witcher ale špatný nebyl to je pravda i když teda pro lidi co nečetli a neznali předlohu.

    • Jarisko84

      Ja nenadavam na serial moze byt dobry ale to tam uz rovno mohli dat cernocha trpajzlika a je... davaju tam ludi co sa tam proste nehodia..

      • Derp_1337

        Je potřeba akceptovat to, že seriál se natačí v USA a tak tam obsadili takové herce, aby to reflektovalo jejich společnost.

        Podobně to dopadne i v jiných zemích. Když se člověk bude dívat na indický film, tak člověk zase může očekávat, že 99% herců budou indové. Bylo by dost hloupé si stěžovat, že sis při čtení nějaké knihy představil ty postavy jako bělochy a Bollywood tě zklamal, protože tam neobsadil dostatek bělochů. 😂

        • Dluzno ale dodat, ze do Bollywoodskych filmu obsazuji zpravidla velmi belossky vypadajici Indy.

          • Derp_1337

            To je věc módy. Třeba u nás v kosmetice najdeš sekci se samoopalovacími krémy. V Indii, Číně a Japonsku najdeš sekci s "bělícími" krémy. Jiný kraj, jiný mrav.

  • Jarisko84

    Toto si pozriem ked film o Martin Luther King bude hrat beloch.... Aj oni cpu cernochov do rol v hrach filmoch atd kde proste nemaju co hladat... 

    nemam nic proti cernochom ,gayom atd ale preco ich nasilu musia davat tam kde sa nehodia

    • Bumtaratabumbumbum

      Já chápu tvůj komentář a i s ním částečně souhlasím (pozitivní diskriminace mi taky většinou nepřijde jako vhodný nástroj pro nějakou osvětu), ale to srovnání náhodné postavy z fiktivního díla (která se nota bene ani nevyskytuje v původní předloze) a největšího bojovníka za práva černých (a nejen těch) v dějinách je z mého pohledu docela nešťastné.

      • Jarisko84

        Tak ako v battlefielde za nemcov bojuje cernoch..

        • Bumtaratabumbumbum

          Tak černoši se určitě v nacistické armádě běžně nevyskytovali, ale můžeme s určitostí tvrdit, že se mezi nimi na žádné pozici nikdy žádný nevyskytl? Nevím, možné to je. Pravděpodobně o tom nějaké výzkumy budou, ale nic jsem o tom nečetl, úplně to není moje parketa. Nicméně znova opakuji, že srovnávat Martina Luthera Kinga a náhodnou fiktivní postavu, která se navíc v zaklínačovském lore (v knihách) ani nevyskytuje, je prostě zcestné.

          • Je prokazano, ze minimalne jeden tam byl a pravdepodobne padl na vychodni fronte, da se to bezne dogooglit, tematu se venovala i FB stranka "Kabinet kuriozit".

            • Derp_1337

              Jsi si jistý, že to bylo na východní frontě?

              Černoši bojovali za nacisty, ale převážně byli součástí tzv. "Afrika Korps" (později známé jako Panzer Army Africa). Ta jednotka byla takový mix převážně němců, italů a v menšině i jiné národnosti (černoši, atd.).

              • Jack1947

                Reakce na příspěvek:

                Vždy se hodí mít nějaký ten, důkaz" ve formě adresy kde se o tom psalo. Jinak to je trochu plácání do vzduchu.

            • Bumtaratabumbumbum

              Zajímavý fakt, díky za něj.

    • Doporučuji popelku z roku 1997 už tam je to solidní nářez. Whoopi Goldberg jako královna, bílý král a princ hispánec je jen začátek.

      • tuco

        Zacatek ceho? 

        Pseudo-trendu, jak pise kolega jsix (ktery to ocividne dokaze odlisit od trendu) vyse, nebo proste toho, ze filmova tvorba odrazi rekneme demograficke rozlozeni spolecnosti?

        Jiz je tomu par desitek zim co jsem Popelku cetl, ale napamatuji si, ze by postavy v ni byly takove ci makove pleti. To se tam proste neresi a pro naivni pribeh ktery vypravi je barva pleti zcela irelevantni.

         Ze my si v ni pamatujeme Libusku je sice hezke, ale nevidim jedinej duvod proc by si tam US Americani nemohli dosadit to co jim je blizke, respektive ty co jsou v soucasne dobe popularni, a to nehlede na barvu pleti. 

        Uvedome si, ze ten serial neni primarne urcenej pro nas, ale pro Americky divaky. Kdyby Popelku delali treba v Nigerii, tak nejen, ze tam nebude snih, ale budou v ni hrat mistni. A nejen proto, aby se s postavami mohli divaci ztotoznit.

        • barvu plati obecně neřeším, takže nigerijská popelka je ok, ale takové absurdnosti jako otec-matka-syn každý jiný, jen aby to bylo korektně namíchané už je trochu moc.

          • tuco

            Jo takhle.

            Nicmene, to je teze - zaznivajici zde v mnoha prispevcich - ze to bylo "korektne" namichane. Vubec nechapu, ze nekdo si mysli, ze soukroma spolecnost bude neco delat "korektne" i kdyz na tom prodela. No a pokud "korektne" znamena: trefit se do nejakyho trendu s cilem se divakum/spotrebitelum zalibit, tak nechapu co je na tom "korektniho".

            ---

            edit: korektni by prave bylo kdyby ta herecka byla .. slovanske pleti. Korektni z pohledu .. slovanskeho veledila. Na to ale Netflix kasle aby byli korektni, stejne tak jako na slovanske veledilo. Hmm? WeSmart ;)

  • ja mam strach, jak dopanou tolkienovske serialy...kdyz si vzpomenu, jake poboureni u nekterych pravovernych fanousku vyvolaly filmy, tak tady to vidim primo na snuru sebevrazd

    • Jack1947

      Lépe než cokoli Amerického protože to bude dělat nebo se podílet Peter Jackson a ten je z nového zélandu tam ještě tahle "modaů nedorazila.

      • Bumtaratabumbumbum

        No jak se ukázalo v případě Hobita, tak PJ není zrovna zárukou kvality.

    • michaelfoucault

      Příšerně... vždyť sami autoři v rozhovorech tvrdí, že se notně inspirovali ságou Hry o trůny. Chtějí do světa Ardy přinést intriky a sex.

  • Ravenor

    Za mě je to momentálně seriál, na který se na 99,9% nepodívám. Už jen z principu. Seriál o silné, emancipované černé ženě, která na cestě pomsty zmlátí celý bílý svět - a do toho ještě krásně zpívá, aby bylo vidět, že je to citlivá a něžná žena - to je taková ubohost, že s díky odmítám. A jsou mi úplně u zadku kvóty a já nevím co, prostě mě osobně toto téma nikdy nebude zajímat.  A to přitom mám rád filmy se silnou hlavní hrdinkou, to není ten problém. Problém je samoúčelnost celého projektu. Konjukci sfér a příchod prvního zaklínače - což by mělo být hlavní téma tohoto seriálu - se změnil na rasově a sexisticky zaměřený seriál, kde tyto neuvěřitelné události, které zahýbaly celým světem, hrají druhé house v páté řadě celého orchestru......

    • Bumtaratabumbumbum

      A co kdyby to někdo vnímal "pouze" jako "seriál o silné, emancipované ženě, která na cestě pomsty zmlátí celý svět"? Já jsem nijak nesledoval oznámení seriálu ani nic okolo něj, tak nevím o čem to vlastně má být, ale mnohdy nerozumím snahám vnímat seriál skrze nějaké rasové podtexty. Často mi přijde, že si je tam ti diváci samy promítají, aniž by to třeba byl záměr tvůrců. Ale to je jen můj názor.

    • Jarisko84

      suhlas

    • dworkin

      Já se rád podívám na pilot a udělám si vlastní názor. Zatím není ani trailer a už se tady píšou recenze.

    • Derp_1337

      Taky mám dojem, že tenhle seriál moc nebude pro čtenáře knih.

      Bude jen prostě další pokus velkých hlavounů v USA uspokojit tamní lůzu a připoutat je doma k televizorům.

      Když už se budou snažit o uspokojení etnických menšin, tak tam určitě ještě přivážou feministické myšlenky a určitě ještě nějakou LGBT propagandu, protože to je teď "in".

      Prostě jenom takový další zbytečný seriál, který bude hlavně reflektovat současná politicky korektní témata.

  • Jsem zvědavý kdy Netflix nafilmuje historickou sérii o Songhajské říši (Mali) nebo Nubijském království a hlavní roli dostanou bílí herci...

    Vadí někomu, že v království Wakanda (nebo jak se to jmenuje) není ani jeden běloch aby to splnilo kvóty? Ne... Já jsem aspoň nic neslyšel.

    Co kdyby se začali dělat ne-ideologicky zatížené historické/fantasy filmy/díla (aspoň ne tak povrchně). Já se ani nedivím, že ta společnost je tak polarizovaná když se vše začíná tak uměle přetvářet. A to Zaklínač by v základu měl řešit problematiku rasismu a místo toho ho podle mne kontraproduktivně podporuje. Z tohohle scénáristického trendu si Coeni v Ave, Ceásar docela dobře dělají srandu.

    Za mne Zaklínač vychází ze slovanské kultury, měl by se tomu v základu věnovat a ne z toho dělat míchanici (Pokud se nejedná zrovna o Zerikánii)

    • tuco

      lol

      • tuco

        Myslet si, ze Neflix uchopi kultovni slovanske dilo ve stylu Games of Thrones, je jako si myslet, ze Paramount Pictures uchopi Husity jako Braveheart, tedy naivni.

        Ale Zalkinac vychazi ze slovanske kultůry!

        A koho to zajima? Neflix ocividne ne. Neflix chce predevsim vydelat. 

    • Je to moc hezka holka, nevim proc vam na ni vadi puvod. Rekl bych, ze je hezci nez 90% ceskych holek v podobnem veku.

      • Na holce mi nevadi nic. Vadi mi ze je tam nastrcena umele kvuli sve barve pleti, protoze je to zrovna in. Pokud by se jednalo o serial o Rovnikove Africe, nemel bych s ni naprosto zadny problem. Naopak bych mel problem, kdyby byl v takovem serialu hlavnim hrdinou umele nastrceny beloch. 

        • Nevime detaily, ale nemyslim si, ze je tam kvuli kvotam. Kdyz pomineme me-too duvod ziskani role, tak muze splnovat kriteria atleticke postavy, znalosti sermu. Dat do role bojovnice nejakou blondynu, ktera od pohledu v zivote nevybehla schody a trese se jako sulc, nejde. Nebo ma drsne charisma a pritom je porad hezka, neni to zadna barbina. Rozhodne proti jeji volbe neprotestuji.

          • Mmeow

            Sni dál. :-) Samozřejmě že tam je kvůli barvě pleti. 

    • Derp_1337

      Z našeho pohledu jsou ty kvóty barevných herců dost trapné, ale je potřeba se zamyslet nad tím, co se děje v zámoří.

      Bohužel v USA poslední roky panují rasové nepokoje a tak se velcí šéfové snaží uchlácholit nespokojenou lůzu. Tajně doufají, že lůza zaleze zpátky do baráků a začne se koukat na TV či hrát hry, které jsou plné postav z etnických menšin.

      • Hele teď jsem narazil na Lupin od Netflixu a hlavní roli hraje Omar Sy (Afro-francouz - ani nevím jak se mají korektně nazývat 🙂). Hele proč ne.. Odehrává se to v moderní době. V moderní době je pestrá společnost normální. Takže se dají najít různé podoby...

        No upřímně to podle mne stejně dopadne postupným oddělováním Anglosaské kultury od Kontinentální. I progresivní Francouzi (Macron) mají své limity a nejsou na všechny aktivistický záležitosti zvědaví...  

  • TheGGG

    to co produkuje US netflix se už delší dobu nedá brát vážně.... jeden odpad za druhým. Když netflix zafinancuje např. nějaké k-drama a nijak do toho korejcům nemluví, je to ok, ale jak začnou muricáni dělat nějakou svou adaptaci je to škvár. Witcher na netflixu byl nekoukatelný a stejně tak dopadne i hraná verze resident evil.

    Netflix měl nalít prachy polákům a nechat je to natočit... pak by to možná nebyla bezduchá urážka knih.

    • Derp_1337

      Nevím, proč tak násilně ukazuješ na Netflix. Ten trend málo kvalitních adaptací je problém celé USA. Američani jsou v tomhle ohledu střelení. Z hlavy mě nenapadá žádná adaptace, která by příběhově či výpravou byla lepší než originál.

      Jediné plus, co ty jejich americké adaptace přináší, je maximálně tak vizuál (klidně nacpou 100mega $$ do kostýmů a triků) a obsazení slavnými herci, kteří umí dobře hrát a mají velké charisma. To je vše.

      • TheGGG

        netflix je v tom mrvení kvalitních značek expert...

        • Derp_1337

          A opět klasický zakomplexovaný GGG neschopný akceptovat myšlenku, která se neshoduje s jeho pokřiveným světonázorem.

          Já ti to zopakuji ještě jednou: Amerika prasila adaptace dávno před tím než Netflix začal vůbec existovat.


          Ty žiješ v iluzi jenom díky masivní mediální komerční kampani. O Netflixu se totiž v médiích mluví skoro pořád. Je na to tobě krásně poznat, jaká jsi ovce a necháváš se ovlivnit tou propagandou. Zatímco o těch starších zprasených adaptacích před X lety se zase až tak moc nemluví.

          • TheGGG

            bla bla bla, zase tě něco triggnulo co? NEtflix je největší streamovací služba, proto se mluví hlavně  o ní... navíc začali chrlit nepřeberný množství braků jaký nemá obdoby.

            Samozřejmě že zdegenerovaná je celá US produkce v posledních letech, ať už jde o hollyweird, NEtflix, nebo jiné streamovací služby.

            Witcher je ovšem od NEtflixu, který je svými špatnými adaptacemi tak známý, že se z toho stalo dokonce meme

            a pokřivený světonázor tady v každé diskuzi předvádíš hlavně ty....

            • Jarisko84

              suhlas vacsina veci je tam ozaj brak...Najlepsie je aj ked sa do dacoho zapozeras serial ktory na seba navazuje a oni to zrusia bez konca ...a potom vydaju daku novinku ktora sa neda ani pozerat....

            • Derp_1337

              Jestli tím myslíš, že "pokřivený světonázor" znamená to, že se mi líbili jiné hry než tobě (např. Cyberpunk2077), tak to je fakt vtipné 😛


              Jinak odhady ukazují, že Netflix nebude mít dominantní pozici na moc dlouho. Na paty mu silně šlape konkurence, obzvlášť kombo Disney+ a Hulu (vlastní to stejní lidé).

              Navíc Netflix má problém v tom, že mu v brzké době skončí pronájem spousty seriálů a filmů a přesunou se exluzivně na jiné streamovací služby. Všichni větší hráči si zakládají vlastní streamovací služby a nebudou nadále pronajímat Netflixu jejich vlastní obsah. V poslední době jsem třeba zaregistroval přesunutí skvělého seriálu Parks and Recreation (taková parodie na americkou kulturu a byrokracii).

              Netflix se sice snaží předejít zmenšení jeho galerie velkýma investicema do nových seriálů, ale všichni víme, jak to dopadá. 9 z 10 nových seriálů a filmů je přinejlepším průměr (spíše brak).

              • Jack1947

                Reakce na příspěvek:

                Ty jo to ani nestraš! já jsem rád že když si stáhnu film a některé seriály to mají taky české titulky. Ted aby ty stanice je měli taky ale o no to ještě potrvá než se to stane nee.

    • Thanquol

      serial jsem už viděl a byl v pohodě. Zadnej problem jsem tam nezaznamenal, pravé naopak seriál překvapil. Docela se těším na další sérii. :)

      A podobně to vidi i lidi, co viděli původní seriál od Poláků. 

      Menecenni rasisti jako GGG se nesmí brát vážně. Typická ukázka odepřené pozornosti od rodičů. 




      • TheGGG

        že zkonzumuješ každý globalistický mainstreamový brak co streamovací služby vyprodukují je jen a jen tvoje starost. Někdo si rád potrpí na kvalitě, úctě k originálu a dobrém zpracování. To samozřejmě takový nenávistný rasista jako ty nemůže pochopit....

    • Knihy jsem četl a nechápu, proč by to měla být urážka knih? To by na tom asi Sapkowski nespolupracoval. 

      • TheGGG

        sapkowski (narozdíl např. třeba od glukhovskeho) prodá práva komukoliv, kdo mu zaplatí, bez ohledu na to, jaká bude kvalita adaptace... to je problém alkáčů obecně..... pro penízky cokoliv

        • Klasickej argumentační faul. Aneb, to, že Sapkowski prodává prává pro prachy nijak nesouvisí s výslednou kvalitou. Oni se jako obecně práva nikdy neprodávají s ohledem na to, jaká bude výsledná adaptace, protože jaksi nikdo nevidí do budoucnosti... Takže to, co píšeš, nedává ani trochu smysl. Maximálně ti mohou slíbit, že udělají vše pro to, aby to dobře dopadlo, ale jak známo, slibem nezarmoutíš... 

          • TheGGG

            samozřejmě nevíš o čem mluvíš, po glukhovském taky chtěli práva na metro, ale když mu řekli jejich vizi, tak to odmítl, protože okamžitě poznal jaký to bude škvár...

            sám sapkowski řekl, že ho kromě jeho knih nic nezajímá a jde mu hlavně o ty prachy... ten by prodal práva na witchera i firmě dělající p2w čínské mobilní hry, pokud by mu to hodilo další money na chlast.

            No pokud se ti ten škvár od netflixu líbíl, tak enjoy, ale neúcta k originálu to rozhodně je. Pokud to nepoznáš po první episodě, asi nejsi moc fanoušek lore a knih witchera...

            • Derp_1337

              "po glukhovském taky chtěli práva na metro, ale když mu řekli jejich
              vizi, tak to odmítl, protože okamžitě poznal jaký to bude škvár
              "

              Od tebe to fakt sedí, protože ty sám nevíš o čem mluvíš.

              Glukhovsky primárně nesouhlasil, protože mu nenabídli dost peněz (samozřejmě to tak do médií nepodal, ale nedostatek peněz v rozpočtu byl asi největší problém). Ale už se s producenty domluvil. Dali mu více peněz, zvětšili rozpočet na film a sestavili lepší (dražší) produkční tým. Metro 2033 bude mít filmovou adaptaci v roce 2022.

              • TheGGG

                Reakce na příspěvek:

                ne, nesouhlasil s verzí od amíků, kdy měl být film zasazen do ameriky, teď to dělaj přímo rusáci... alespoň si k tomu něco prvně zjisti pls

                • Jack1947

                  Reakce na příspěvek:

                  Jedině že by to bylo pokračování Metro EXODUS. Tam bude totiž Spojler Amerika nejspíše.

                • Derp_1337

                  Reakce na příspěvek:

                  Glukhovského oslovili i ruští producenti a s nima se taky původně nedomluvil kvůli tomu, že neměli dostatečný rozpočet. Chápu, že tohle nepřilákalo tvoji pozornost stejně jako americká nabídka, ale je to fakt.

                  U současné nabídky od Ruského mediálního giganta se zdůrazňuje hlavně ty ambice se pokusit udělat "world-class blockbuster" a velký rozpočet. Do filmu investují, cituji, "unprecedented sum".

      • Chceš to abecedně, nebo chronologicky?

        • Abecedně, děkuji. 

          • Tak zběžně co mě teď napadá (* = moc to nesedí - *** = svatokrádež):

            Aretuza **, Bitva o Sodden **, Brokilon **, Cahir **, Cirila (resp. její věk) *, Černý elf **, Dryády***, Istredd*, magie obecně **, Myšilov v Brokilonu *,  Nilfgard (brnění, aj.)**, Trpaslíci*, úhoři****, Vilgefortz**, Willentretenmert*, Yennefer*, zbytečné, prvoplánové až nesmyslné násilí*

            • Bumtaratabumbumbum

              Tak třeba věk postav si hodně upravovali i v mnohými opěvovaném Game of Thrones. V knihách jsou všechny Starkovy děti mnohem mladší, stejně tak Daenerys (v knížkách jí je 13, když si bere Droga).

            • Derp_1337

              Největší problém toho seriálu jsou přehnaná očekávání některých lidí. U nás je ta knižní série taková menší modla, protože si ji někteří lidé přečetli několikrát a udělali si ve své hlavě představu, jak by to všechno mělo vypadat.

              Teď by ti stejní lidé chtěli vidět seriál, který by jim potvrdil jejich vlastní představu. Vůbec si nechcou připustit, že by si zbytek lidstva mohl udělat představu trochu jinou a nedejbože použít tu "jinou" představu jako předlohu pro ten seriál.


              Lehce ti vysvětlím přednosti knih: dobrá kniha podporuje čtenářovu představivost, aby si doplnil mezery mezi řádky a představil si ten děj, postavy a prostředí. Problém je v tom, že většina čtenářů si udělala trochu jinou představu. Proč? Čtenářově fantazii se nekladou meze.

              Co fungovalo ve knihách, nemůže fungovat ve filmech nebo seriálech. Tam musí být postavy a prostředí pevně dané. Uvedu příklad:

              Spoustě lidí neseděla nějaká postava, jenže to je opět problém spjatý s jejich představou. Na spoustě fórech nebo diskuzích (např. Reddit) se debatovalo, jakého herce/herečku se mělo do určité role obsadit. Ani samotní fanoušci/čtenáři se nedokázali shodnout, koho do role obsadit. Každý chtěl někoho jiného, protože si každý udělal trochu jinou představu.

              • Jack1947

                Reakce na příspěvek:

                Spíše hlavně to že v době poslední serie už nebylo z čeho čerpat tak prostě zapojili fantazii a výsledek všichni znají, nic moc.

              • Reakce na příspěvek:

                Mě rozhodně nemusíš vysvětlovat rozdíl mezi druhy médií. Názory jiných chápu. S různými instancemi a reinkarnacemi stejné látky taktéž nemám problém. Samozřejmě pokud to jde také preferuji směr film -> kniha. Protože si člověk zopakuje a vylepší zážitek a vyhne se nutnému zklamání z důvodů, které popisuješ. Na rozdíl od několika jiných nemám problém s herní adaptací a příběhem. Pokud se nebavíme o herních mechanikách, vystihují hry svět Zaklínače velmi dobře.

                Ale všechno má své meze. Uznávám, že pokud bych nevěděl nic o Zaklínači a jeho světě, možná by se mi seriál líbil víc. Rozhodně měl pár světlých momentů. Bohužel to ale je "eintopf" made in USA. Paskvil. Stylizace, postavy, dialogy jsou jedna věc. Do očí bijící nesmysly věc druhá.  

                • Derp_1337

                  Reakce na příspěvek:

                  Já k tomu seriálu přistupoval bez předsudku a byl jsem nakonec relativně spokojen. Ale rozhodně je tam dost místa pro zlepšení.

                  Co mi na tom asi nejvíce vadilo, byla snaha producentky Hissrichové do toho seriálu násilně vložit její feministickou propagandu. Působilo to trochu rušivě. A když ji z toho někdo nařkl, tak se to ani nesnažila popřít.

                  • Reakce na příspěvek:

                    V knize - bitva desitek tisic bojovniku -> moje predstavivost, bitva desitek tisic bojovniku -> serial, potycka desitek bojovniku.

                    V knize - OP postava, hlavni zaporak co mydli vsechno okolo -> moje predstavivost, OP postava co mydli vsechno okolo -> serial, typek co si dokola caruje nejake mece, aby byl v zapeti odzbrojen....

                    V knize - Trpaslici, kteri v uzavrenem siku dokazi propochodovat bitevni vravou -> moje predstavivost, trpaslici co v uzavrenem siku dokazi propochodovat bitevni vravou -> serial, trpaslici jako skupina liliputu.....

                    A takhle by se dalo pokracovat viz. jsixuv seznam dal a dal.....

                    • Derp_1337

                      Reakce na příspěvek:

                      "bitva desítek tisíc bojovníků"

                      LOL. Modré z nebe nechceš? Řekni mi o seriálu, který měl v sobě bitvu desítek tisíc bojovníků. A ještě k tomu v 1. sérii seriálu.

                      A tím myslím nějakou skutečnou bitvu a ne takovou tu "imaginární" jako ve Hře o Trůny S08E03, kde člověk viděl to, jak se ve tmě zhasínaly ty pochodně Dothráků.


                      "Vilgeforz, OP postava, co mydlí všechno okolo"

                      Máš zmatek v časové ose. Vilgeforz byl OP v posledních knihách. To ale neznamená, že byl OP už od svého narození. Nějak se k tomu musel propracovat. Děj některých povídek z první knihy se mohl odehrát klidně o desítky, dokonce až o celé století, před dějem knihy "Paní Jezera".


                      Jak jsem říkal, většina lidí má problém v tom, že si udělali nějakou představu a teď nedokážou akceptovat, že jejich představa může být odlišná od představ zbytku světa.

                    • Hzjena

                      Reakce na příspěvek:

                      Taky souhlasím...Kniha je právě dobrá proto, že NENECHÁVÁ moc místa pro fantazii, autor může třeba neustále vsouvat myšlenkové pochody hrdinů během bitvy, nebo upozornit na nějaký detail během rozhovoru atd. proto je v ní tolik stránek milé děti (Derp_1337)... Díky tomu filmaři stojí vždy před velkým oříškem, když točí adaptace. Vždy se snažím nejdřív přečíst knižní předlohu, aby mi ji adaptace nezkazila, naopak jsem vždy zvědav jak se s tím filmaři později popasují. 


                      A co se týče Zaklínače, tak mi většina přátel (nehledě na to jestli znali předlohu) přiznalo, že je to nepovedený seriál, který nepůsobí jako předloha, je zmatečný (divák není nijak upozorněn, že děj skáče v čase. Dokonce i já měl problém držet se časové linky), scénář upravený tak aby odpovídal politicko/genderovo/rasové momentální situaci a jediné plus je Henry, který je fanoušek Sapkowského a fakt na tom zadřel.



      • Z řemeslného hlediska je to prostě sra.ka. Nejsem žádný umělecký kritik, ale po dvou dílech to došlo i mě. Kostýmy, výprava, scénář, obsazení rolí, ty prapodivné střihy v čase (proč?). Přítelkyně je Sapkowským nepolíbena a měla z toho stejný dojem. Já jej kdysi četl, takže jsem byl v obraze, ale jak jsem předeslal, byla to z filmařského hlediska celkem hrůza. Ano, jsem už 40+, takže jsem toho viděl a četl megatuny a máloco mě už dokáže uchvátit, ale i tak to nestálo za nic a znovu si to rozhodně nepustím. V koutku duše jen tajně doufám, že nějaká schopná společnost ztvární Stevena Eriksona a pak budu mít veškeré sny splněny.

        • Bumtaratabumbumbum

          Já v to vůbec nedoufám, protože si neumím představit, jak by Eriksona mohli adaptovat, aby to opravdu stálo za to a přitom moc nezasahovali do děje (na změny děje jsem totiž hrozně háklivý a je to přesně důvod, proč se mi knižní adaptace většinou nelíbí, protože ty změny nedokážu překousnout, navíc to pak musím stále komentovat, takže ani přítelkyni na to nebaví se se mnou dívat :D ).

        • triptich

          ja zas dúfam, že sa nikto nikdy Eriksona nedotkne. Nie je dobrá látka na seriál. to by neukočíroval a neuplatil nik. museli by sa robiť obrovské kompromisy a úprimne... každý ten svet máme vytvorený po svojom. neverím, že by bol ktokoľvek znalý predlohy čo i len trochu spokojný.

          • Hmmm.. na tom něco bude. Je fakt že vyjadrit tu epičnost, emoce a zároveň nenapadne hrdinství postav by asi bylo peklo. Ale Game of thrones to částečně dokázalo,  tak třeba...

            • triptich

              uvidíme, možné je všetko. v tomto som naozaj skeptik a radšej nemám veľké očakávania a som milo prekvapený :)

            • Bumtaratabumbumbum

              No, mně se právě Game of Thrones líbila jen první série, kterou jsem viděl ještě před tím, než jsem si přečetl knihy. Po jejich přečtení jsme na to s přítelkyní chtěli koukat, ale nedokázal jsem to. Se mnou je to v tomhle těžký.

        • Vzdávám hold 40 a více letému pánovi za konstruktivní kritiku. 

      • JamesFaith

        Sapkowski  na ničem nespolupracuje, to je jen po netu šířený omyl, protože se tím jednou chlubila Hissrichová.

        Ve skutečnosti se tam Sapkowski párkrát stavil na natáčení, myslím, že jednou prohlásil, že se mu líbí Cavill, a tím jeho spolupráce skončila a v následujících hovorech naopak opakovaně zdůrazňoval, že jim do ničeho nemluvil a do tvorby seriálu nijak nezasahoval.  

        • LiarForHire1

          No vzhledem k tomu jak leje můžeme být rádi i za holou větu : "Cavill se mi líbí".


  • malachi

    😱😱😱..ooch to bude zase  prešľááááp...😬

    • Hzjena

      Jestli bude stejná osoba režírovat a dělat scénář, jako Zaklínače, ale tentokrát bez otěží předlohy, tak opravdu potěž prd*el

  • triptich

    som optimista, stále verím, že seriál porastie v kvalite tak, ako Game of Thrones vo svojich začiatkoch. ale toto drobenie pozornosti a financií mi moju dôveru dosť narúša.tak uvidíme, môžem byť len milo prekvapený :)

    • Derp_1337

      Taky bych to viděl podobně. První série GoT taky nebyla žádný filmařský zázrak.

      • LiarForHire1

        Ale byl to aspoň poctivý řemeslný produkt ve všech ohledech. O tom se Zaklínačovi ani nesní.

        • triptich

          tak ale produkcia HBO spraví poctivý remeselný produkt aj z reklamy na plienky. a až tak poctivý zas nebol. GoT som pozrel v jednom ťahu po ukončení a práve prvá séria GoT je pre mňa ukážkou, že aj gigant ako HBO môže ťažko podceniť štart seriálu. akoby ani sami neverili, že z toho môže byť hit.

        • Derp_1337

          GoT měli tu výhodu, že mohli celkem jednoduše následovat lineární děj v knížkách. A všichni víme, jak to pak dopadlo, když R.R.Martin nedodal poslední 2 knihy, že? 😂


          Problém Zaklínače je v tom, že první 2 knihy jsou sbírky povídek a z toho se scénář dělá trochu obtížněji. Myslím si, že kvalita může jít akurát tak nahoru, protože od 3. knihy bude Zaklínač následovat lineární děj a z toho už bude mnohem lepší scénář.

          • triptich

            vidím to mierne odlišne. scenár mohli urobiť "čo epizóda, to príbeh" a prakticky ich nepreviazať. to by zvládol aj priemerný scenárista. vybrali si zložitejšiu cestu, trošku zaexperimentovali a nevyšlo to celkom podľa predstáv. stáva sa. škoda. už sa môžeme len dohadovať, čo by bolo keby.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit