Tři nejlepší a nejhorší zážitky z Gamescomu 2025
-
Ja chapem, ze kazdy nadava na DB, aj Nemci, aj cudzinci co tu ziju, aj kamosi, co mali smolu.
Ja som na Gamescom z Drazdan najprv letel, a potom som si povedal, ze idem DB ICE,... a nemozem si stazovat, siel som znovu. Potom sa mi uz na GC dostat nepodarilo (aj ked sme si prave tento rok s kolegami povedali, ze by to bol dobry kolinsky teambuilding, kedze oni su v Berline a Hamburgu). Kazdopadne, DB jazdim casto (aj ked iba ICE) smer Berlin a Hamburg a, az na zrusene spojenie kvoli strajku, sme prisli vzdy +/- 10 minut (jinxed it!). Tym nechcem povedat, ze sa vam to nestalo, ale ze zase AZ take zle to nie je (ps: nepracujem pre DB! :D).
Anyway, Gamescom ako si ho pamatam, podla popisu. Ja som dal vzdy iba novinarsky pondelok, cely tyzden som nikdy cas nemal, ale aj vtedy to bol zahul a prisiel som domov uplne zniceny.
Tak mozno o rok!
-
-
My jsme vyrazili vlakem z Prahy do KnR v pondělí, za celý den jsme nabrali 15 minut skluz, takže krása a potud jsme si absolutně neměli na co stěžovat (let zpátky byl vlastně horší). Akorát se jim pak ve středu totálně sesypala regionální síť a štěstíčko holt úplně nepřálo :D
-
-
jako návštěvník prvým rokem, jsem si Gmscom užil řádně. Zamrzela akorát horší navigace skrz haly, v případě některých krytých stánků nevědomí jestli půjde o playtest nebo showcase (člověk strávil čas v dlouhé frontě jenom aby zjistil že se jedná pouze o krátký trailer (Silent hill f)) a celkem nepřehledná apka která často taky padala když chtěl člověk najít bookmarknutý studia.
koncert Witcher3 super, jenom jsem měl dojem že hala moc zvuku neprospěla a některé zvukově výraznější pasáže až příliš tahaly za uši.
dal jsem pouze dva dny + koncert Witcher3, nedovedu si představit jak vyždímaný bych se vracel po plných 4 dnech. Na druhou stranu z toho co jsem chtěl vidět a vyzkoušet, jsem zvládl zhruba 60% (to jsem musel komplet skipnout eventy), takže 4 dny na kompletní prošmejdění jsou optimální, ale nohy budou bolet řádně.
jo, a trochu mě překvapily výtky k DB, jezdil jsem směrem Bonn a přišlo mi že bez zpoždění a problémů. pravda ale je že jsem z výstavy vylezl vždy až v 8 večer a sháněl něco k zakousnutí, když už byla většina návštěvníků pryč - takže jsem jezdil spíš okolo 9 hodiny.
-
O iluze o perfektní německé železnici jsem přišel už dávno. Taky služební cesta. V Drážďanech nám ujel přípoj (vinou ČD) a na informacích, kde jsme se chtěli doptat, jak dál, nikdo neuměl anglicky (naštěstí jsme s kolegou pár německých vět nakonec dohromady dali). Při cestě zpět pak někde za Berlínem vypadlo zabezpečení tratí a z toho vznikla více než hodinová zpoždění, totálně přeplněné vlaky a v nich ucpané záchody. Pravděpodobně jsme měli jen smůlu, pak už jsem v Německu vlakem nejel a průšvih se může stát všude, ale zážitek docela silný.
-
-
Tak porucha na trati je smůla. To se může stát.
Já zase letos zažil při cestě do Prahy vlakem asi 4 hodinové spoždění, kvůli sebevraha, co skočil pod koleje. To se taky může stát. 😐 Naštěstí vlak měl jídelní vůz, takže většina cestujích tam chodila kopat pivka či se najíst.
-
-
Druhý negativní bod je novinářská pomluva železniční dopravy, vlak a doprava má zpoždění a jestli tam je skoro tak velká návštěva, měli by s tím návštěvníci počítat. Asi jste nejeli vlakem.
-
-
Skoro se nabízí kacířská otázka, jestli s tím neměli počítat organizátoři a DB a spoje a dopravu krátkodobě posílit. Pak by lidi byli spokojeni a DB by vydělali více peněz.
A jo nic, to by udělala jen soukromá firma, po státní tohle nemůže nikdo chtít ani očekávat.
-
-
No nevím, všechno jde, když se chce. Vždycky je to o lidech. Ne o firmě.
Stačí podat žádost na příslušného dopravce, že očekáváte velký zájem o vlaky/metro, a dopravce většinou spoje posílí.
Pamatuji si třeba koncert Metallicy v Praze v roce 2019. Bylo tam 70tisíc lidí. Jak koncert skončil, tak pražské metro začalo jezdit, co 2 minuty. A plánované vlaky z hlaváku měly o 20 vagónů víc než bývá zvykem.
Problém v kolapsu bude buď v tom, že organizátor nepodal žádost a nebo v té žádosti nezdůraznili, že očekávají stovky tisíc lidí.
-
-
Samozřejmě, je to primárně chyba organizátorů.
-
-
-
Pracujete pro Deutsche Bahn, že se vás to tak dotklo?
-
-
To mi připomíná jiný velký veletrh a taky v Reichu. Nebyl jsem tam teda v pozici novináře ale v pozici B2B nákupčího.
1. Atmosféra taková vlažná, chodil jsem tam v době kdy byl ještě otevřen veřejnosti (10let +), teď už musíte dělat v oboru aby Vám prodali lístky. Bývalo to lepší žádný (naposled jsem tam byl před 7 lety) WAU efekt se nekonal.
2. Dvě hnusný kantýny, jeden stánek s hotdogama jeden s burgerama, 3 kavárny a vše mrtě předražený, naštěstí za českou náturu jsme měli svačiny sebou a prachy jsme pak utratili za luxusní večeři v centru města.
3. Klamavý markeťáci - hlavně čína máme všechno, dokážeme všechno i za slušnou cenu. Jo vy chcete jen 500ks? No my se Vám ozveme, no po půl roce jsme objednali jinde.4. Protivní stánkaři - občas bylo krásně vidět, že menší česká firma, která sice prodává jejich produkty je absolutně nezajímá ani aby jim představili novinky.
5. Vrcholem všeho byla německá firma zabývající se stejnou činností jako my, náš technik to zhodnotil: Používáme lepší (a dražší) díly, díky kterým dostane zákazník to samé ale v lepší kvalitě a životnosti a prodáváme to za méně než polovinu jejich ceny. A už tak si zákazníci stěžují že je to drahé.
5. Alespoň že metro naddimenzovali a fungovalo dobře.
PS: Můj odhad je že daný veletrh do několika let skončí, tento rok nepřišli ani některé z největší domácích firem z daného odvětví.