Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • GlaDOS
    Fandím každému, kdo se snaží posouvat hranice a pracuje na něčem tak ambiciózním. V tomto případě jsem ale hodně skeptický. Implementovat malou neuronovou síť v Matlabu je otázkou několika hodin. Vytvořit učící se AI v jednoduché hře by asi byla pěkná závěrečná práce. A mám dojem, že zhruba na takové úrovni teď jsou. Neuronové sítě dokáží leckoho ohromit, ale mozek je tak komplexní, že jeho fungování dobře pochopíme možná až za několik desítek let. Z GoodAI nejspíš vzejde nějaký middleware pro herní průmysl, tomu docela věřím. Mám ale pochybnosti o vyšších cílech. Konkurence je velká a má také mnohem více financí. Ale rád se nechám překvapit.
    • Pesimismus je národní zlozvyk. Asi jde o strach z neúspěchu, ale je zcela iracionální a má negativní vliv na úsudek. Vymaž si ten nesmysl z hlavy a zlepší se ti rozum o několik procent. Možná jde o naplnění principu - budu počítat s horší možností a ta lepší mě může jen překvapit. To je asi psychologie ještě z dob normalizace a velké deprese obyvatelstva. Dnes nemá v uvažování co dělat.
  • V Tea clubu jasne rikal ze chce delat AI a hry jsou jenom prostredek k vydelani penez, oni priznavaji ze vas chteji v prve rade oskubat tak nevim proc vsichni cekaji na dokonceni SE *1*
    • Chim
      Zatímco všichni ostatní vývojáři vydělávat nechtějí a hry dělají jen a jen pro dobro hráčů.
      • Ano presne to vsichni ostatni rikaji a ovecky jim to bezvyhradne veri.
  • MickeyMutant
    Nezabývají se náhodou výzkumem a vývojem umělé inteligence ty nejlepší mozky na světě s podporou miliardových dotací v technologicky nejpokročilejších koutech planety? Hodně štěstí s deseti miliony a týmem počítačových vývojářů.

Je hezké, když si někdo plní sny, ale ty sny by za sebou neměl nechávat v rozpracovaných torzech, zvlášť když je prodává. Jinak se může stát, že do roka a do dne ohlásí nový česko-slovenský projekt pilotované mise na Mars a výzkum AI uvedou do stadia hibernace.
    • Jestli ona není chyba v tom, že bádají za dotace a ne za svoje.
      • MickeyMutant
        Chyba to určitě není. Málokterý vědec má sám o sobě prostředky na takhle náročný výzkum. Dotace a financování, ať už státní nebo soukromé, je tady prostě nutné. V Čechách všichni vidí dotace jako vyhozené prachy, ale to je jen pohled pokřivený posttotalitní zkušeností. Normálně se dotuje proto, že po sečtení pro a proti stojí na konci nějaký, ne nutně finanční, zisk.
        • Chim
          Já ti nevím, v totalitě (té předlistopadové) jsem žil jen pár let. Přesvědčením jsem ortodoxní liberál, přesto u mě slovo dotace není sprosté slovo.

Ve svém původním příspěvku jsem to napsal dost nepřesně. Narážím na věc, kterou jsme se kdysi dávno ve škole učili pod pojmem "morální hazard". Chápu, že vědec ty peníze téměř nikdy nemá a musí většinou na dotace spoléhat. Jde spíš o to kdo dotuje a jak moc si hlídá kam peníze jdou. (Což v případě státu a státních dotací je dle mého názoru poněkud... jak to říct slušně... no prostě na pikaču.)

Ale netvrdím, že mám nutně pravdu. Budu na toto téma jistě ještě pár let v tichosti rozjímat.
    • Koukám, tady si někdo myslí, že při vývoji AI jsou nutné hlavně peníze, nežli správný postup... A ne, skutečně se nikdy vývojem AI nezabývaly ty největší mozky lidstva s miliardovými dotacemi.
      • Do toho moc nevidis ak si myslis ze AI sa nezaberaju ti najchytrejsi ludia a za nehorazne peniaze, ved za tie peniaze co utratil Rosa by si nemohli zaplatit ani jedneho skutocneho odbornika co nieco vo svete AI znamena. Ved taky Andrew Ng, Ray Kurzweil ci Geoffrey Hinton pracuju doslova s neobmedzenymi rozpoctami. Precitaj si nieco ohladne AI vyvoju v takom Baidu ci Google ;)
      • MickeyMutant
        Ne, myslím, že jsou potřeba peníze i správný postup. A ano, umělou inteligencí se zabývali jedni z nejchytřejších lidí na planetě, kdybych měl jmenovat, nevěděl bych, kde začít. Miliardové dotace, ať už pochází ze státních nebo soukromých zdrojů, jsou v téhle oblasti realitou (například armádní projekty).
  • Prosím, pokud se o problematiku zajímáte, tohle musíte vidět, jinak je tu diskuze o ... https://www.youtube.com/watch?v=zL0RA_iMDD0
  • A hlavne by bolo treba AI, ktora by sa spravala ludsky a moralne, napr. taka coby pri vydani nehotovej hry mylne predavanej ako hotovu a preskinovanej dalsej zatial co predosle 2 su stale rozmr..ne a predavaju sa za plnu sumu v pochybnom obchodnom modely early access, kde je strana spotrebitela znacne znevyhodnena a nema ziadne zaruky, ihned upovedomila prislusne organy, zistila ktore zakony a prava sa porusuju, zhodnotila by neeticke spravanie a okamzite kontaktovala portaly na okamzite stiahnutie hry a ponukla vsetkym.kupcom moznost vratenia penazi
  • Kazdy kto pinda na nerealnu AI v hrach tak to asi bude preto ze hry zobrazuju nerealne situacie. V reale keby niekto vytiahol BFG tak vsetci nepriatelia zalezu dosra.i dakam pod postel a hrac by behal po prazdnom komplexe :D a AI musi byt nedokonala a blba aby sla dohrat...taka AI vo Fear bola super ale to bol horor a tam hrac frustraciu miestami ocakava.
  • Ak to bude ako ich "vynikajice dokoncene hotove hry za plnu sumu" tak to skonci pri urovni AI impa z prveho Dooma
  • kam se vubec podela firma AIseek? kdysi se o tom hodne mluvilo [2006-2008]
    • Keyz
      To by mě také zajímalo.
      Ani stránky nefungují a nenašel jsem info o aktuálním stavu. Asi jsem blbě hledal.

Tak jsem to našel na domácím "přehledném" webu
      http://www.calcalist.co.il/internet/articles/0,7340,L-3252723,00.html

Investoři kteří do firmy dávali prachy, měli problémy během ekonomické krize a odmítli dále financovat společnost. V daném článku zakladatel společnosti neřekl, zda se pokusí o restart společnosti anebo prodají technologie.

Asi jsou pořád částečně aktivní. Poslední patent je z roku 2013
      http://www.freshpatents.com/-dt20140828ptan20140244972.php
  • Mám z toho pocit, že ta AI panu Rosovi moc dobře nedopadne. Kdyby se radši soustředil na AI v SE a ME. *1*
    • naopak, kdyz se mu bude darit dosavadni model podnikani, tak mu to dopadne dobre...jen to AI nebude nikdy hotovy, pac se pozornost opet presune na nejaky novy projekt....
      • XorxoxTalarius
        Jakoze ho bude prodavat v EA na Steamu? *1*
  • Keyz
    Zajímavý, že se AI za tu dobu nikam moc neposunula. Ve hrách.

Určitě na podobných věcech maká hodně týmů někde po světě a nic. Nebo to nedávají k použití za poplatek apod. WH dělá vlastní, zde také dělají vlastní. Skoro bych čekal, že když na tom určitě maká hodně odborníků, tak již budou nějaká řešení, která se dají koupit a použít. Případně upravit.

Takto to každý dělá celé znova, jako by něco podobného nikdo nikdy nevymyslel.
    • jakubc
      To bude nejspíš tím, že se nedělá AI, ale obyčejné "chování" nehráčských postav. AI jako taková nebo alespoň její náznaky jsou pro většinu her overkill, který vyžaduje víc než pár programátorů a grafiků, což jinak na tvorbu hry stačí.
      • Keyz
        Stejně divný, že to nikdy nikdo předtím neudělal a nezkoušel. Herní firmy často dělají vlastní "AI" anebo nějaké chování něčeho aby to někam trochu posunuli. Jakoby na tom nikdo nemakal v rámci nějakého obecnějšího projektu, jako třeba fyzika v enginech. Také na tom makají nezávisle na hře a pak to lze použít. Případně upravit.

AI se snad označuje i to "chování". I když to nemá co děla s AI (když vezmu význam toho slova). Postavy ve hrách nejsou inteligentní ale označují to tak i recenzenti apod.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit