Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Tak jsem se nechal zlákat a koupil to. Hra sice nevypadá zle, ale jedna věc, kterou tu kupodivu nikdo nezmiňuje, mě tuze nakrkla. *16*
    Je to jednoznačně nejtrhanější hra co jsem kdy hrál, první minuty ve hře byly pro mě hotový peklo. Nejdřív jsem si myslel, že je to špatnou emulací v DOSboxu, ale později jsem se na fórech dozvěděl, že je to normální vlastnost hry. Tedy DOSových her mi rukama prošly spousty, ale něco takovýho jsem ještě neviděl.

    V původní podobě je to pro mě naprosto nehratelná záležitost. Naštěstí existuje i jakýsi moderní engine pro Ultimu 7 zvaný Exult, který by měl problém s výkonem řešit, budu to muset vyzkoušet.
  • 2Miki Hoshii&david

    Záleží na tom, jak kdo chápe slovo "raritní". Jestli se jedná o:
    1) známý PC kus, ale herními mechanismy, příběhem, atmosférou či čímkoli podobným výjimečný (např. Planescape: Torment)
    2) dnes neznámou PC hru, kterou ve své době znal kde kdo (Soulbringer, Druid, ...)
    3) Obtížně sehnatelný PC kus, který nikdo nezná (Towers 2)
    4) Obtížně sehnatelný konzolový kus, který nikdo nezná, na konzoli, kterou také nikdo nezná

    BTW Série Ravenloft je super, v jedničce nezapomenu na speciální útoky, které NEVRATNĚ vysály level postavě. Dvojku jsme dohrál jenom jednou, podruhé mi úplně na konci hry zmizel z mapy Scroll of Return. Bomba, asi si to dám znovu, Menzoberranzan jsem dohrál floppy i CD verzi, ten engine je prostě úžasný.
    • Hmm, no ano.

      Asi nejobecněji bych za raritní označil 3) a 4).

      1) můžeš označit za raritní mechanikami atd., ale lepší slovo pro tento případ je vyjímečný, které sám používáš.
      2) je spíše zapomenutý, než raritní.
    • Nevratne (krom load samozreme) vysavani levelu postavam mel uz napr. Champions of Krynn.
      • Nic z SSI Gold Box jsem bohužel zatím nehrál, ačkoli Pool series a Savage Frontier series vlastním díky Forgotten Realms Archives. Richmond na SSI Gold Box ovšem pěje takovou chválu, že si je třeba za 35 let v důchodu konečně zahraju.
  • ucho
    Tohle jsem nikdy nehrál, trochu mě odpuzuje ten styl grafiky, tak nevím, jestli to někdy risknu :)
    jinak daruji na Steamu tyhle dva kousky: http://store.steampowered.com/sub/8848
    pokud se zde najde vážný zájemce...
  • jj 7ka je paradni, skoda ze Pagan uz pak nebyl nic moc...
    Nicmene me osobne nejvic bavi 1ka :)
    nejlepsi je sledovat ten vyvoj, koupil jsem asi pred 10 lety Ultima Collection
    0-8 dily, k sedmicce tam jsou tusim 2 datadisky a byl to jeden z nejlepsich kaufu myho zivota :)
  • Ja osobne som drtil Dungeon Master 1,2 , Stonekeep, tychto panačkov som nemohol vystať vtedy, ani dnes, keby ste napisali aspoň Ultima Underworld, tak sa možno mame o čom baviť, to už radšej dobru knihu, aj PC hra musi mať istu formu, ak vas bavi ako sa 3 paličky a jeden štvoeček hraju na RPG -NECH SA PAčI *1*
    • skaven123
      UU1+2 mas na gog.com za mozno 5,99$, nech sa paci ;)
      • Jo dik pozriem sa tam .
  • Core
    Musím říct, že Sleepless mě překvapil. Právě proto, že jeho názor na klasiky (RPG zvlášť) znám i díky dotazu na Planescape: Torment a spol., který jsem posílal do Podcastu.

    Musím napsat, že mě posadilo na zadek, že kluci skoro až zanevřeli, na tyhle vynikající (pro mě osobně nepřekonatelné) RPG a to jen díky rozhraní... Dost dobře to do dnes nechápu... Co je nehratelného na Planescapu či Icewind Dale? Že ke questu nevede aktivní šipka? Nebo je snad takový inventář ve Skyrimu lepší než ten v Planescape: Torment? Vždyť rozhraní je 100x lepší než ten konzoloidní paskvil ze hry z listopadu 2011 (osobní názor).

    Jinak tedy Sleepless a Janchor jsou moji jakýsi hrdinové Games.cz, ale že Janchor nehrál Planescape, to je vrchol! *1* *1*
    • sleepless
      Ono to možná v podcastu vyznělo trošku jinak, než jsem zamýšlel. Nejde o to, že ty hry nepoužívají, dnes už běžné, prvky, které usnadňují hraní (viz zmíněná šipka k dalšímu questu, automatický quest log apod.) a byly by kvůli tomu nehratelné. Spíše jde o to, že se k některým z nich těžko vrací, protože člověk ví, že ještě než se začne bavit hraním, bude se muset znovu "naučit" ovládání, potažmo si zvyknout na uživatelské rozhraní. A na to prostě není vždycky čas a chuť, kterou člověk u nového titulu (viz Skyrim) tak nějak s vypětím sil vydoluje. Možná to zní divně, ale je to tak a je to spíše můj čistě osobní problém s některými tituly, které jsem dřív miloval, ale nezdá se, že bych si je ještě někdy mohl zahrát. Takže jak jsem v podcastu říkal, Icewind Dale hry už asi nechám spát v krabičce a přidržím se všech těch skvělých vzpomínek. Paradoxně, třeba u Ultimy ten problém nemám. Sednu a hraju :)
    • Projel jsem vsechny mozne RPG... I ty raritni, ktere povazuju doposud za nejlepsi v danem zanru a to jsem byl dlouho jejich odpurcem... Baldurs gate 1, Baldurs gate 2, PS:T,.. ano tyto hry me posadili na zadek at uz se jednalo o Questy, grafiku, pribeh a vsechno mozne....... holt vse se zjednodusuje, nekdo z toho musi mit profit atd atd.... ale i tak je podle me skyrim super hra, ale nedosahuje kvalit raritnich her, ktere jsem jmenoval... Hail to old RPG :)
      • Co je na BG nebo ID raritniho? Uplne normalni standartni (fantasticky) RPG vychazejici z pravidel ADD. Neprekonana klasika zanru, se kterou se daji dnesni RPG s prehledem srovnavat.
        Kdyz uz rarita tak treba - Knights of Xentar ..apod..ne? *1*
        • Rarity jsou spíš věci typu Geneforge/Nethergate/..., fandovské předělávky prvních dílů YS, Fate (jak to akční tak to korejské), ze starších třeba Siege of Avalon, Summoner nebo Soulbringer a z vykopávek Thunderscape, Descent to Undermountain, Druid nebo Menzoberranzan.

          Doporučuju stránky adventurelegends nebo snesorama, tam teprve i praví RPG pankáči přijdou na to, že neznají spoustu raritních (ve slova smyslu opravdu neznámých) RPG.
          • veci jako Druid, Menzoberanzan, Summoner nebo Soulbringer mely recenze v celostatnich PC hernich magazinech, Score apod... to ve svy dobe znal a hral skoro kazdej...teda spis vyzkousel ... zadna rarita, proste mirne nadprumerne hry tehdejsi doby kterych bylo vice.. rarita by mela byt v necem neobvykla a unikatni bych rekl... jinak dik za pripomenuti Druida..s tim jsem ztratil hodne casu a uplne mi ta hra uz vypadla z hlavy :)
            • No jo...

              Mě osobně jako nejraritnější věc asi napadá Dicing Knight.
              http://en.wikipedia.org/wiki/Dicing_Knight_Period

              Ale taky se dá sehnat ROM a emulátor, ROMka dokonce s anglickým překladem toho mála textu co tam je. Emulátor je pokud vím jen japonsky, i když každej s trochou selskýho rozumu si s ním poradí.
            • skvele hry te doby stare, ale ne raritni ( i kdyz kazdy si to slovo vysvetluje jinak), pro me zadna rarita :). Stone prophet muj druhy nejoblibenejsi dungeon :), (s fantastickou grafikou a atmosferou..) hned po DM2 a spolecne s UU2 ....
            • Co takhle...
              Ravenloft: Strahd's Possession

              Ravenloft: Stone Prophet
      • Vskutku.

        A zkoušel jsi i nějaká konzolová? Myslím stará konzolová RPG pro SNES atd., které nemají nic společného s hloupým stigmatem, které se nyní vznáší kolem konzolí v českých zemích.

        Na SNES je spoustu dnes již legendárních RPG a samozřejmě ty nejlepší nikdy neopustily Japonsko a musely být přeloženy fanoušky. To jsou věci jako Live A Live, které bych se nebál příběhově postavit na úrověň PS:T, nebo Treasure of Rudra či Bahamut Lagoon...

        Zkus se po nich podívat... co je dobrá hra poznáš a tady má možnost jich najít spoustu dalších...
        http://vsrecommendedgames.wikia.com/wiki/SNES
        • No akorat bych se bal, ze budou mit fialovy spicaty vlasy, oci pres pul obliceje a cely to bude obtazeny sterilni tenkou linkou. Navic tohle dat dohromady - sehnat nejakou starou konzoli+hru ktera vysla jen v japonsku...BG nebo ID se proste nainstaluje a hraje...
          • S emulací SNESu není naprosto žádnej problém... pár vteřin na Googlu a zahraješ si jakoukoliv SNES nebo Super Famicom hru.

            Jinak k těm špičatým vlasům... no... půjčím si popisku, která byla u jedně silně japonsky stylizované hry na /v/'s Recommended Wiki...
            If that "weeaboo" factor bothers you so much that it turns you off from a pretty damn good game, then you are most likely a shallow moron.

            Jinak na starý konzole vyšlo i pár RPG v "western RPG" settingu.
          • Dnes opravdu není problém sehnat emulátor SNESu a zahrát si nějaké RPG ze stažitelného souboru (a nejlepší japonské kusy se většinou dají stáhnout včetně fandovského en překladu), spuštění je otázka pár kliků (emulátory novějších konzolí typu Gamecube, PS2 nebo PSP jsou větší problém, ale už to jde taky). Nejlepší emulátor je asi ZSNES. Co se týče dalších konzolí, tak několik vypečených RPG kusů je i na Gameboy Advanced (zejména série Golden Sun a osobně mě zcela uchvátil dungeon Mazes of Fate), s emulátorem Visual Boy Advanced bez problémů (na emulování Gameboy Advanced existuje i emulátor NO$GBA, který umí i některé DS hry).

            Na SNESu vyšly první díly sérií, které pak pokračovaly na PSX/PS2, namátkou třeba Breath of Fire 1,2, Tales of Phantasia nebo Star Ocean (o sérii Final Fantasy nemluvě, tam ale většina vyšla v reedici na PSX, stejně jako pecka Chrono Trigger).

            Sakra, kde na to pořád má člověk brát čas.
  • Sice doma mam krabici, ale i tak na GOGu zakoupim :)
  • Masakr, co tenkrát dokázali naprogramovat i bez akcelerované grafiky a vůbec, to je mazec. Škoda, že na takové hry už není čas...
  • Mopped
    Tak tohle jsou přesně ty hry, které si opravdu zaslouží absolutní hodnocení.
    Zaveďte rubriku retro.
    • Ano, hovořilo se... zdá se mi, že Martin Bach odpovídal nějak ve smyslu, že prostě masové čtenáře už staré hry nezajímají a že nejlepší způsob jak o nich rozšířit povědomí je zmiňovat se o nich ve článcích o nových hrách.

      Např. vyjde nová hra a v recenzi budou zmínky o předchozích hrách stejného tvůrce nebo o hratelnostě podobných starších hrách.
    • Core
      Já mám pocit, že se o tom hovořilo v jednom Fightclubu a retro koutek nebude. Na jednu stranu to chápu, na druhou je mi to také líto. Bral bych jej všemi 10ti.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit