Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Se mi jen líbí, jak když to udělá Valve, tak je to ok, ale kdyby to udělalo takový EA (jakože se toho nejspíš dočkáme), tak by se mohli všici po, jaký jsou to prachuctivý svi... *1*

    Kdyby radši konečně vydali HL3 a ne tuhle blbost...
  • Jen tak mimochodem, Turtle Rock se pak zase oddělil od Valve.
  • také vám jdou prodávatp ouze krabice? Chtěl jsem prodal nepotřebné zbraně, ale to nejde *7*
  • Wohouuuu! Valve podporuje virtuální market pro hry za real money! Hodně skvělý krok od naší milované firmy <3 Je to super, že i Valve přišlo s něčím tak přelomovým, teď budeme moci obchodovat s ostatními jen za malé procento pro Valve! Nice :) Sooo proud!

    Ne vážně, kam se hrabe prachůchtivý Blizzard se svou přemrštěnou daní v jedné hře! Tady jich bude pro více her, každý bude kupovat jen to, co opravdu použije, né nic k tomu, aby mohl hru dohrát i bez mozku! nene :)
    Valve for life! *14*
  • nic moc
  • Steam je pro me tak okrajovou zalezitosti jak jen to je mozne. To i na Originu mam vic her ale tyto sluzby maji jeden spolecny jmenovatel. Velice peclive rozvazuji zda mi hra stoji za koupi pokud sebou tahne privesek v podobe techto vymozenosti. Bohuzel dnes pokud chce clovek hrat hry musi si PC zaneradit kdecim.
    • To sú mi zas len drísty *7* Je to jednoduché. Pokiaľ mi Valve bude ponúkať výhodné nákupy, tak u nich rád nakúpim. Keď sa to zmení, tak u nich nakupovať prestanem. Jednoduché, ako facka. Ale haterov bez jediného pádneho a zmysluplného argumentu bolo vždy dosť...
    • zaneradit..kecy.
      a na ploche maš isto 300 suborov a 5 antivirusov ktomu :D
      • nechci vidět těch bonusových lišt v prohlížečí *1*
    • Tyhle reci o zaneradeni si PC vazne asi nepochopim.
      • Presne, "zaneradit" PC Steamem nebo Originem jim vadi, ale na cracky a tak co si tam vesele tahaj nic nereknou.
  • Škoda, že ty krabice se nadají prodat nějak moc draze :D
  • eeeee
    $team pomalu ale jiste speje k monopolnimu opanovani pc platformy, kterou cim dal tim vic ovlada. Uz dnes ma pod kontrolou vetsinu pc hracu a cim dal tim vic her. A sel na to chytfe, pres slevy. Jak je nekde napis AKCE, tak etsina lidi prestava rozumne uvazovat.
    • Zajímavá úvaha. No, zatím doufejme, že bude steam "hodným" i nadále a bude dělat zajímavé projekty a podporovat originální vývoj, a samo nepůjde s cenami novinek ještě výš, než je na online distribuci logicky možné :|
      Osobně se mi nelíbí, když při zkoumání "Konfigurace PC" ta jejich aplikace chce oskenovat soubory na pevném disku... kolik lidí si to neuvědomí? K čemu jim to vůbec je, že? *10*
      • Tak dulezite je, ze mas moznost to odmitnout a ze to nedela za tvymi zady. Dokud to tak zustane, tak proc ne.
    • Proč má tvůj komentář tolik mínusů nechápu. Dobrý názor. Máš pravdu.
    • Pokud toho nezačnou zneužívat tak pro mě jako uživatele v pohodě. Celkově mi přijde, že pokud se nějaký vydavatel chová fér ke komunitě, tak je to právě Valve. I tak je ale pravda z celkového hlediska trhu, že monopol je špatný.
    • Máš pravdu, ale Gabensuckeři to nikdy nepřiznají.
    • Jejdásku táhni s tímhle už do háje.... Nikoho to pomalu nezajímá
    • Steam k ziadnemu monopolu nesmeruje, staci, aby sa vydavatelia rozhodlli, ze tam svoje hry nedaju, ako napr. EA a jeho "monopol" je v prdeli...Kazdy vacsi vydavatel si zacina budovat svoj vlastny digitalny system, resp. ho uz ma...Nepouzivaj cudzie slovicka, ked nepoznas ich vyznam, vdaka.
      • eeeee
        $team k monopolu smeruje, skrz zavislost hracu na Steamu. Pokud chces dneska hrat na PC, tak se bez Steamu neobejdes, hodne her je na nem zavislich. A jakmile lide zacnou kupovat na steamu, stanou se na nem skrz hry tam zakoupene zavisli take. Takhle vznikaji monopoly. Tohle je zrejme od zacatku, ale lidem to bude dochazet az casem, az Steam bude jeste vetsi a silnejsi. Naprosta vetsina vydavatelu je rada ze je a nemohou si dovolit luxus steam ignorovat, podstatna cast hracu nechce nakupovat digitalne jinde nez na steamu.
        • Pozri, ked sa naucis, co je monopol popripadne monopolisticka konkurencia, mozno sa s tebou na to budem nejak bavit.

          Ked chcem dnes hrat na pc, som zavisly na xy klientoch, cez Steam, Origin, Uplay, Blizzard atd...V minulosti som bol zavisly v multaku na Gamespy a teraz po nich nestekne ani pes.

          Najvacsi vydavatel hier sveta, EA, ma vlastny system, Origin a vsetky ich pc hry budu musiet fachat cezen, tolko asi k monopolu. Ked len predaje velkych EA znaciek su vyssie, ako predaje vsetkych hier na steame )).

          Nebavis ma, nebavis. PC trhu nie je konzolovy trh, kde ma 1 predajcu a ten rozhoduje o vsetkom.
          • eeeee
            Ja vim co je to monopol, jestli se chces se mnou bavit, zkus se naucit diskutovat.

            Porovnej si pocet her zavislych na jednotlivych klientech a od kolika vydavatelu ty hry jsou. Gamespy je 1) z obchodniho hlediska neco uplne jineho, nez Steam 2) nikdo netvrdi, ze monopol tu musi byt na veky veku.

            PC trh k tomu ale speje a v nekterych smerech je uz na tom hur, nez ten konzolovy. Napriklad singleplayerovy Skyrim si na konzoli zahrajes bez toho, ze by ses musel pripojit k internetu, na PC uz ne. Tohle je smer, kam Valce pomalu vede PC platformu, ma pod kontrolou vetsinu hracu a cim dal tim vic her a svou pozici postupne dalsimi kroky posiluje.
            • eeeee
              Problem vyresen neni, singleplayerovy skyrim si na pc nezahrajes bez nutnosti byt pod kontrolou valve skrze steam, jeho klientu, ktery musis mit nainstalovany (a ktery o tobe sbira data a posila je valve) a internetu. Pritom ten skyrim si na steamu ani nesmis koupit. Takze skrz hrani Skyrimu jsi pod kontrolou Valve, aniz by Valve tuto hru vytvorilo nebo distribuovalo. A jen malo komu to prijde divne, vetsina to radsi prehlizi, protoze si je valve kupuje skrz slevy.
            • problém se steamem nebo muset být online? :P
            • Aktivuješ si Skyrim přes steam, nainstaluje a zauktualizuješ, odpojíš internet, steam si spustíš v offline režimu a v klidu hraješ, problém vyřešen.
        • Nevšiml jsem si, že by lidé začali být závislí na Originu, Uplay nebo GFWL :)

          Ale hlavně, rozšíření (i za cenu takovéhoto rádobymonopolu) může přitáhnout (a určitě přitahuje) další vývojáře a třeba i zčásti odstranit tu staré (a právoplatné) přesvědčení, že na PC se nechutně pirátí.
          • eeeee
            Vsak o tech take nepisu, ty nemaji takovou silnou pozici.

            Monopol, stejne jako napr. uzavrena platforma, ma nepochybne i sve kladne stranky.
            • Jo, to jsem přehlídnu. No nevadí.

              No, v tom případě nechápu v čem má podle tebe Steam skoromonopol. Jako sociální herní síť? Jako DRM? Jako prodejce určitě ne, ani jako vliv na trhu. V obojím má dost vysoký poměr, ale řekl bych něco kolem 50%... No a že pro vlastní potřebu sbírá data? To ale dělá naprosto každá online služba i samotné hry (a jiný SW). Třeba ME, pokud vím, posílá snad všechno co jde. Jen někteří ty data ještě prodávají dál. Stačí se podívat jen třeba na skripty běžící tady na TG xD (čímž takové praktiky nechci nějak obhajovat).

              Až začne Steam něco diktovat nebo se vsírat do businessu ostatním, nebudou váhat a budou na Steam nadávat. Zatím lidi nadávají jen na předraženost.
            • eeeee
              GOG neni klasicky prodejce a nepredstavuje pro steam konkurenci. Vsichni ostatni prodavaji hry, ktere jsou zavisle na steamu, chapes to? A monopol nemusi byt dokonaly, aby byl spatny, uplne staci, kdyz ovlada trh, diktuje na nem podminky a ostatni se mu prizpusobuji. A pak jsi asi i prehledl, ze jsem psal, ze steam k nemu smeruje, nikoli ze jim je. A cim vice bude vyznamnejsi digitalni distribuce, tim vyrazneji se to bude projevovat.
            • Abychom se vyhnuli zbytečnému dohadování, povolávám ultimátní zdroj lidských znalostí!

              "Monopol je jedna z forem nedokonalé konkurence, při které na straně nabídky existuje pouze jedna nabízející firma."

              Jistě se oba shodneme, že tohle v případě digitální distribuce her neplatí. Jako prodejce tu figurují kamenné obchody, GMG, GOG a bůhvíco ještě. A ani Valve si nedovolí svoje hry prodávat jenom na Steamu. Fakt, že to dělají některé malé firmy, znamená, že používají Steam Store jako efektní marketingový nástroj.
              Jistotu, že Steam neudělá nebo udělá cokoliv neberu nikde, ale na základě zkušeností jim věřím. Stejně tak jim věřím, že posbíraná data neprodávají někam dál (což nemohu říct o jistých nejmenovaných Originech (har har)). No a kdyby začali hrát na "zlou" strunu, tak si dotyčné hry "odsteamuju" bez jakýchkoliv výčitek. No a kdyby otravovali distributory už teď, určitě by se to velice rychle a násilně provalilo.
            • eeeee
              Ptas se, co je spatneho na monopolu nebo co je spatneho na tom, ze hraci jsou pod kontrolou Valve? Napriklad soustredena moc do jednech rukou. Kde napriklad beres jistotu, ze Steam po upevneni sve pozice nezacne kecat do cenotvorby? Podivej se na "jen" oligopolni obchodni retezce, proti kterym jsou dodavatele male ryby a jak s nimi zachazi, diktuji si parametry i ceny. A kde vlastne vubec beres jistotu, ze Steam do cen nekeca uz ted? Ono by napr. stacilo, kdyby Valve zacalo vyzadovat, ze kazda hra, u ktere to stanovi, musi podporovat obchodovani s predmety.
            • No to nemají. Ale taky mě ještě napadlo, co by bylo na drtivé převaze Steamu tak špatného? Ta služba funguje, je inovována, ceny neurčuje Valve ale distributoři...a tak dál, mizím z práce, zdar xD
      • Tak vzhledem k velikosti steam komunity si vydavatele nemuzou dovolit steam ignorovat, snad az na EA a jejich zavedene a vyhypovane hry jako BF3 a ME3.
        Hraci jsou v tomto pomerne konzervativni a malo kdo touzi po tom mit 20 uctu podle toho, kdo hru vydava.
        • Kazdy si moze steam dovolit odignorovat, toto je akurat jeden velky mytus, ako ukazala EA, odignorovali steam a nijako im to neublizilo...To, ze hraci su konzervativni, absolutne nie je rpavda, prave steam ich naucil nakupovat v zlavach, cize ak je niekde nejaka hra lacnejsia, tak ju nemaju problem kupit mimo steamu a je im to skutocne jedno...Ostatne sa staci pozriet na predaje nonsteam hier, ktore su na steame a tie nijako zavratne nie su.

          Steam je zavisly od vydavatelov ostatnych hier a nie vydavatelia na nom, akonahle sa vydavatelia rozhodnu ignorovat steam, skonci aj jeho popularita, ti isti ludia, co su na steame, su aj na origine, Uplay a vsade inde, 90% z nich kupuje akurat tam, kde je to najlacnejsie.
          • A kolik vydavatelu ma tak silne znacky jako ma EA? A kolik takto silnych znacek EA ma u kterych si to muze dovolit?
            Pokud vim, tak to takhle bylo pouze u BF3 a ME3. U ostatnich her by se jim to zrejme nevyplatilo.
            Take nesmis zapominat, co je hlavnim duvodem exkluzivity techo 2 her pouze na originu. A tim je snaha nalakat na Origin co nejvice lidi. Kdyby ty 2 zminene hry dali od zacatku i na Steam, tak si to pres jejich Origin koupi velmi male mnozstvi hracu.
            A protoze se snazi protlacit Origin, tak to byl logicky krok.
            Uvedom si, ze lidi co Steam pouzivaji, tam maji treba 100+ her a predstava, ze by meli mit sve hry roztahane po 20 uctech se vetsine lidi moc nezamlouva. Lidi maji radi sve hry pohromade.
            Co znam hrace ze sveho okoli, tak maji Steam a GoG a ostatni igonruji. Nekteri maji jeste navic Origin kvuli BF a ME.
    • Monopol je vzdycky spatne.
      Ale kdyz asi nejvetsi konkurent, tedy Origin neni ochotny delat podobne slevove akce a sazi pouze na EA exkluzivky jako ME3 a BF3, tak pak muzou tezko ocekavat, ze budou konkurence schopny.
      A uprimne, pokud monopol, tak at je to radsi v podani Valve, nez prave EA.
      Tim ovsem nerikam, ze se mi libi kam to speje.
      • conflig
        Já jsem vždy bral steam jako nástupce DVD proč by měl být Origin, Uplay.. atd taky jsme si nekupovali filmy na 6 různých platformách. Proč se firmy nemohou dohodnout a standardizovat Steam jako novou platformu. VHS/DVD/Steam
        • eeeee
          Tak to jsi bral ale spatne, protoze distributorske firmy te nemely pod kontrolou. Alternativou dvd je gog nebo gamersgate, nikoli steam se sledovacim klientem.
  • Pomalu, ale jistě se ze steamu stává nechutný moloch. :(
    • Ale Steam nemůže za to, že nikdo neni schopnej konkurovat. Prostě to co dělaj dělaj nejlíp
  • rami.cz
    Je to velice vyborna vec. Tesim se, az zpristupni predmety pro hru DOTA 2. To si zase vydelam nad deckama jako v pocatcich "marketu" D3 :)
    VALVe proste umi :)
    • Umí se napakovat.

      No, aspoň jsou hry, které tomu používají, decentní, narozdíl od Diabla 3.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit