Přejít na výpis diskuzí
Vedení EA: „Naše hry jsou pořád příliš těžké na naučení“
9.2.2015 | Aleš Smutný
115 příspěvků
-
Podle mě je rozdíl hrát těžkou hru a hru s těžkým ovládáním. U prvního případu si hru dokážu užívat a hraní mě celkem motivuje. Horší je tu u her druhé skupiny, kdy hra může být primitivní (nemusí být špatná), ale ovládání je tak frustrující, že to prostě nejde hrát. U EA si myslím, že se jedná o arkádové hry s již zaběhnutým ovládáním a jedná se pouze o chytře volená slova pana Hillemana *2*
-
-
Souhlasím a doplním, že pro mě je zase frustrující, když podvádí oponent z důvodu nedokonalé AI. Kvůli tomu jsem skončil se sportovními hrami EA někde u dávné NHL (nevím přesně, ale byla to jedna z těch prvních 3D verzí), kdy jsem kličkoval a kombinoval s hvězdama a stálo to obrovské úsilí dát gól (potud v pořádku), a přitom soupeř (PC) mi sázel puky do branky v klidu od modré, i když měl brankář čistý výhled. Moje střelba od modré samozřejmě končila v lapačce nebo mimo.
-
-
divný, já měl vždycky u NHL přesně opačný problém, po pár hrách člověk našel a vychytal "to" místo odkud padal zaručeně gól a AI brankář ho nikdy nedokázal chytit, takže jsem pak za zápas nasázel 20 gólů, ale zas to byla hrozná nuda *1*
-
-
To je pravda. Ale ve té zmíněné verzi jsem neměl tu trpělivost na hledání skulinek a jelikož mě rozčilovalo, že AI podvádí, tak jsem NHL definitivně zabalil.
Co si ještě pamatuju, tak jsem se bavil tím, že jsem si v replay natáčel kameru jakoby z pohledu svého brankáře a žasnul jsem, co všechno nechytil. A bylo jedno jestli tam byl Haša, Salo nebo kdokoli. -
-
Takto by tě dnešní NHL moc nepotěšilo, protože co si budme povídat je to dost na nervy.
-
-
např. legendární střela obloučkem za záda brankáře *15*
-
-
-
-
Rekl buch ze uz ted staci na konsolich jedno tlacitko na spousteni quick time events :D
-
Jednoduše poptávka dělá nabídku. Ten kdo je kopyto na řízení se nechává vozit, využivá taxi nebo MHD ( bohužel ne všichni). A na poli herního průmyslu se podobnou alternativu zda se rozhodlo nabízet EA. My co "řídít" umíme prostě využijeme služeb vydavatelů kteří k tomu budou ochotni přihlednout.6*
-
Z přístupu některých zdejších - očividně hrozně hardcore - hráčů mi fakt zůstává rozum stát. Možná jste tak hrozně hrdí na to, že si můžete říkat hráči, že se vám vaří krev jen z představy, že by hry mohly být ještě jednodušší? A že by si tak mohl říkat "hráč" každý? Potřebujete si připadat jako borci proto, že zvládáte hru, kterou jiní nezvládají?
Moje přítelkyně třeba hrozně ráda hraje hry. A je v tom úplně mizerná. Hry zkrátka nikdy nehrála jako já a vy a nemá to v ruce. Ocean House misi ve VTMB procházela (jako fakticky) 2,5 hodiny. Dovést postavu ke kormidlu lodi v úvodu AC Black Flag v úplném tutoriálu jí trvalo pět plných minut. Ale bavilo jí to, hrozně to žere, a zpřístupnění her by ji v tom akorát více pomohlo.
Hry dnes nejsou jednodušší než dřív. Ani horší než dřív. Tomu se říká kognitivní disonance. Hry jsou dnes jiné a přístupnější. K seknutí mečem už nám stačí tlačítko myši místo ctrl+šipka a vynalezli jsme checkpointy. Ale to neznamená, že jsou hry jako takové těžší.
To jen retro fanboyové naříkají.. -
-
A proto by být nastavení obtížnosti od úrovně "Interaktivní film", "QTE", ..., až po "Ultra HC", kde se ovládají nohy postavy pedály a každá ruka jedním joystickem nebo AWSD a JIKL *3* . Ať si každý přijde na své.
To je samozřejme nadsázka, ale fakt je, že obtížnost by měla zohlednit i způsob ovládání a nejen přidat HP nepřátelům, omezit zbraně, náboje, apod. -
"Hry dnes nejsou jednodušší než dřív. Ani horší než dřív. Tomu se říká kognitivní disonance."
A tomuhle se zase říká popírání reality, pane psycholog. Hry jsou samozřejmě jednodušší než dřív, což neznamená, že se dnes nedělají těžké hry, akorát v AAA segmentu je to celkem bída. A když říkám jednodušší, tak tím nemyslím ctrl+šipka vs tlačítko myši nebo checkpoint, ale nutnost u hry přemýšlet, orientovat se v prostoru, tempo/obtížnost soubojů ve FPS (souvisí s konzolema a gamepadem), vedení za ručičku, tunelovitý design, skoro nemožnost umřít/zabloudit, nulová penalizace za chyby (vyjímek typu DS je jako šafránu), nekonečno munice (vyjímky jsou snad jen survival horrory *15* ), autoheal, autoaim, qte. Mohl bych si uvařit kafe a pokračovat. Mimochodem, doporučuju tohle trefné video:
https://www.youtube.com/watch?v=W1ZtBCpo0eU -
-
To video je samozřejmě funny, o tom žádná. Ale je to prostě jen další naříkání na CoDko. To, že military žánr šel do háje neznamená, že tam šly všechny hry, a i v AAA segmentu se dá najít dost výzev. Pro hráče by neměl být problém dát stranou CoD a jít hrát to, co ho baví.
A vůbec, u těch tutoriálů? To je prostě vývoj. Dřív bylo her pár a hrály se všechny víceméně stejně, dneska jich jsou tuny a i v rámci jednotlivých žánrů jsou hrozně různorodé, hratelností i ovládáním. A klientela se rozrostla na obrovské množství nehráčů, takže je pochopitelné, že vývojáři dávají na začátek tutoriál. Jestli někoho uráží, že mu hra na začátku řekne "Press LMB to shoot", no jako, to je asi jeho mindrák. To, že ti hra na začátku vysvětlí svoje principy, neznamená, že ve finále nebude těžká. (nemluvě o tom, že se tyhle hinty dají většinou vypínat) samozřejmě, čím lepší hry, tím chytřeji tohle udělají.
A souhlasím, že třeba qte je zlo a že díky konzolím fps zpomalily a zautomatizovaly se, ale to ne vždycky znamená, že jsou lehčí. Hratelnost je jiná, to jo, po přestřelce tě to vyléčí samo, místo aby sis po přestřelce sebral lékárničku. Některý aspekty se zlehčily v zájmu herního tempa, jiný naopak přitvrdily. Hry jsou dneska těžký v jiných věcech než před lety.
A mimochodem, v čem byly ty glorifikované staré fps tak těžké? Že si člověk musel kreslit mapu? Hledat klíče v lokacích, jejichž design málokdy dával realistickej smysl? Dávaly člověku šok, když umřel? To je to classic hardcore, po kterým voláte? Nepřátelé nebyli chytřejší, nedávali větší dmg, nebylo jich (obecně vzato) víc... A že to celé vězí v autohealu, no, jsou hry, které to totálně zabilo (mafia 2), ale zrovna tak jsou hry, které s tím pracují velmi dobře, protože to zohlední v pacingu hry (ať už třeba Gears of War, nebo borderlands nebo městské sandbox akce).
A když tohle všechno někomu vadí, pořád může přestat skuhrat na CoDko, najít si kvalitní hru, zvednout si obtížnost a hrát ji. -
-
Mnojo, deticky ... kdyz mas omezene munice, tak musis kurvsky premejslet, jestli ten granat pouzijes ted, nebo si ho radsi schovas. Kdyz nemas autoheal, tak musis kurvsky premejslet, jestli tu lekarnicku pouzijes, nebo to risknes a ty dvere otevres. A kdyz muzes chcipnout, tak se zadracene snazis schovavat za kazdym rohem, a nenabehnes vsude jak kkt.
U vetsiny starsi kousku (i pro toho dooma) plati, ze k cili se dalo dostat vice zpusobama, dneska je to linearni tunel. Dokonce v pripade RPG platilo, ze na jedno zahrani hrac uvidi tak mozna 1/4 obsahu, protoze ke zbytku se kvuli svym rozhodnutim proste nedostane. -
"A mimochodem, v čem byly ty glorifikované staré fps tak těžké?"
https://www.youtube.com/watch?v=gMisk3EZKqY
Stačí si to vyzkoušet na vlastní kůži. Tahle 4 epizoda Dooma nebo epizody TNT/Plutonium v Doom 2. -
Mafia2 nebyla zrovna zabita jen autohealem... bylo toho více ale to je jedno.Jn Gears of war parádní série. Bez debat.
-
-
-
Celkově šla obtížnost dolů určitě, o tom nemůže bejt sporu. Ale to neni nutně špatná věc. Co se zjednodušení ovládání týče, jasně, proč ne, jenom mi neni jasný, jak ho chtěj ještě zjednodušovat. Xboxovej ovladač má 2 páčky a 14 tlačítek (start a back v to počítaje), klávesnice jich má podstatně víc, ale při hře jich člověk využije jenom pár. Naučit se základy ovládání libovolný dnešní mainstreamový hry neni o nic složitější, než si zavázat tkaničky, nebo si ohřát jídlo v mikrovlnce. To, že je tvoje přítelkyně na hry levá je možný, každopádně příliš složitý ovládání bych z toho nevinil. Já jsem zase levej na gymnastiku, ale tim, že bych teoreticky nevěděl, jak udělat výmyk to neni. A pokud je pravda, že běžnýmu hráči trvá 2 hodiny naučit se základní ovládací prvky (což neni to samý, jako naučit se tu hru hrát), tak, a to se na mě nezlob, je průměrnej hráč pěkný pako, a když se mu budou hry přizpůsobovat, povede to k naprostý degeneraci herního průmyslu.
-
"Ale to neznamená, že jsou hry jako takové těžší". To je pravda, ony jsou totiž lehčí
-
*lehčí, samozřejmě...
-
-
tak, když porovnáš třeba level ze starého Dooma a CoD, v Doomovi se jednak můžeš ztratit a musíš hledat cestu k cíli, druhak naprostá většina střel od nepřátel v Doomovi jsou celem viditelné projektily kterym můžeš nebo spíš musiš uhýbat, takže musíš být ve střehu, protože dost z nich tě buď zabije na jednu ránu nebo ti vezmou velkou část životů, v CoD chytneš pár zásahů, schováš se za roh a do pár vteřin jsi díky autohealu jako rybička.. podle mě je CoD objektivně lehčí střílečka než starý Doom
-
-
Já si ani nemyslím, že by na to měly dnešní hry takový vliv. Zkrátka jako dítě máš ten čas, nemáš povinnosti a můžeš věnovat mega moc úsilí tomu, aby ses naučil vykropit blbýho mrchožrouta. Ale jak člověk dospívá, přichází o ten učební elán, o čas který tomu může věnovat... A samozřejmě je navíc čím dál tím víc vytížený ze všech jiných aspektů života. Většina dospělých bere hry jako relaxaci a z tohohle hlediska je dobře, že se zpřístupňují, a opravdu nemyslím, že tím my "pořádní hráči" nějak tratíme.
-
-
Vždyt se hry zjednodušují a tenhle ten pakouš si snad myslí že jejich hry jsou těžké. (ten pako o kterém se píše v článku) pak není divu že to toho lepšího hráče spíše trápí, já to pozoruji v klidu i na sobě a vím že by mně u starších her neodradila jen grafika ale i ta obtížnost. Dneska se neřeší takové ty věci jako dříve... vodí dost hráče za ruku ne každá hra ale většina to je jedna varianta, druhá že jsou dlouhé ale nedokáží uspokojit na tolik. Opět čest vyjímkám. No a potom je tu pověstné "dojení" tedy vyštavování určité značky s minimem inovací. Bugy, nedodělanost a jiné jsou jenom pomyslné ("třešničky") spíše hřebíčky do rakve herního průmysliu, once and for all.
Stále lidé co mají povinnosti a hráli dříve budou hrát stále a to je na nich jak si to udělají ne jak tenhle výblitek, ementála co upadl bud na hlavu nebo nikdy nepřemýšlel. Tímhle jen škrtly zápalkou, než že uhasily ohen který sami založily. Není to až tak dobře, a ano tratíme nejvíce mi hráči nebo bys chtěl aby hry byly něco jako kino-tv a jiná povrchní zábava... zpřístupnovat ano ale s rozmyslem. Pak by tu mohli být 2možnosti tedy že hry by byly přístupné ale nedotklo by se to ostatních protože pro něby byly klasické hry... jo to je blábol a nesmysl proč by dělali hry pro dva tábory hráčů nebo nedej bože více...
-
-
Taky je CoD objektivně zábavnější střílečka než starý Dům.
-
V tom máš samozřejmě částečně pravdu. Mj taky proto, že porovnáváš jednu z nejlepších oldschool her a jednu z nejzprofanovanějších her současnosti.
Když se ale bavíme o obtížnosti, i CoD nastavené na nejtěžší obtížnost není žádná pohodička. Určitě to není hratelnost, kterou bych si já nebo pravděpodobně ty užíval, ale těžké to je, o tom bez debat. To, že s autohealem je hra automaticky lehká, zkrátka není pravda.
Nevím, proč někteří předstírají, že dnes nemáme těžké hry. Max Payne 3? Ta hra měla autocover a stejně jsem se na medium zapotil, a kdyź je vám to málo, můžete si dnes u všeho zvednout obtížnost. Poslední Wolfenstein je peckovej a ne, není to jenom kvůli těm lékárničkám. Bylo to díky supr level designu, variabilitě a dobré prezentaci příběhu. A i obtížnosti. Na rovinu, kdyby tam byl autoheal, kdovíjaký rozdíl by to nebyl. A třeba první Crysis je obtížné z milionu jiných důvodů než ze samotné akce. Orientace v prostoru, solidní umělá inteligence, která vás nenechala dělat blbosti, navigace po velkých mapách... Jasně, hráći se v tom vyžijou, ale kdo není v žánru kovaný, tomu to dá zabrat. A můžeme jmenovat dál
Je snadný ohánět se CoDkem - a já budu souhlasit - ale nemá cenu se tvářit, jako že už se dneska dobré a těžké hry nedělají. Nemluvě o všudypřítomnému nastavení obtížnosti. -
-
podle mě jsou dvě různé věci - samotná obtížnost hry jako takové, herních mechanik a pak věci jako interface, ovládání atd, evoluci v tom druhém se rozhodně nebráním, nikdo nechce, aby mu hra třeba házela klacky pod nohy nepohodlným ovládáním.. nedávno jsme takhle z nostalgie zkoušeli po síti Starcraft jedničku a tedy to bylo peklo, proti SC2 se to skoro nedalo hrát když na to člověk neni zvyklý
-
-
Dobře tak ne degenerace ale dospívání ? jako fakt hry dospívají... počkej já mám na myslí degeraci hraním že když si člověk dnešní doby zapne starší hru bude pochvíly v koncích a brzo to vzdá. Kor tací co se chtějí bavit vynaloží rádi usílý ale nejsou žádní hc hráči co si dělají za každou HC hrou zážez na rameni, až jim teče krev.Fanatismus také není nejlepší no... ale to už z obsahu diskuzí tady docela víme.
-
Není to degenerace... Je to prostě dospívání. Je to jako učit se nový jazyk, učit se znovu chodit, zkrátka, jako děti máme tenhle elán vrozený. S dospíváním ho ztrácíme. Hry jsou jedna z oblastí, ve kterých se to dá vnímat.
-
S tím se naprosto ztotožňuju :) Já třeba jako malej miloval Gothic 1, je to moje absolutní modla a mustr pro kvalitní RPG. Ale to ovládání je absolutně doku*něný. Přijít k tomu dneska, pochybuju, že bych se do toho dostal. Jako děti jsme zvídavější, vytrvalejší, jsme schopni sedět u hry celá odpoledne a umírat pořád v jednom a tom samém levelu, a baví nás to, chceme se učit. Nerozhodí nás vysoká náročnost, pitomé ovládání, nepochopitelný interface nebo třeba to, že ani nerozumíme angličtině v inventáři - stejně si ze hry odneseme skvělý zážitek. Všechno špatné hře promineme, všechno skvělé si uchováme v paměti a pak naříkáme, že už hry nejsou takové jako dřív. I ten můj Gothic má milion fuck-upů, ale stejně se ho držím jako klíště.
Chápu, že někdo chce obtížnější zážitek, ale jestli ho nezvládá najít, tak špatně hledá. A pokud si snad myslí, že cesta vede skrz NEzjednodušování UI a ovládání (o čemž je přesně tenhle článek), tak si prostě musím klepat na čelo. Hry už nikdy nebudou tak skvělé, jako když jste byli malý - to totiž nebylo těmi hrami, to bylo vámi. A žádná míra zpátečnictví tomu nepomůže.
(a ze DS jsou hardcore? No jasně, ale odehrát Space Rangers, aniž by člověk uměl slovíčko anglicky? to je hardcore level 10ti letej spratek) -
Takhle to má ale hodně her, že starší se dříve hráli pak jí zkusíš dneska a safra jak sem tohle mohl hrát. Vždyt se to nedá, to bude tou postupnou degenerací a devolucí co se dotkla nás všech.
-
-
-
-
-
-
No jasně, a co udělat ovladač, kde bude jen jedno tlačítko a to všechno udělá za hráče? :) Navíc by mohlo mít i přepínač, aby se drželo samo (aby ultrachcípáky nebolel prstík).. ach jo, jsem rád, že jsem z té generace, kdy se nedoplňovalo automaticky zdraví, kdy mě k cili nevedla zlatá šipka.. kdy tvůrci her dělali hry pro hráče.. a hráč, aby hru dohrál musel vynaložit úsilí.
-
-
A co teprve kdyz si v RPG vazne musel cist ty knizky ktery si nasel, protoze prave a jen z toho textu ses dozvedel, kde treba najit lepsi zbran. Zadny ze klip, a na mape mas terc. Nebo ses dokonce NPC musel vyptavat na veci/informace/..., a pokud si o ty veci nic netusil, tak ses na ni nemoh ani zeptat.
-
No nevím pak by mohla být i takovýhle styl myš, nebo ještě lépe klávesnice... jn lékárničky by se mohli vrátit no Wolfenstein pěkně ukázal že to lze i v dnešní době. I když no jak u které hry, takové COD/BF by hráč při těch nekonečných spawnech dost trpěl.
-
-
Tak co EA zatohle jste si koupily vylepšení vaše dosavadního skore, které nebudeme si nic nalhávat je nic moc.
-
Možná jsme to špatně pochopili. Třeba nejde o to, že se to člověk učí dvě hodiny, ale že je to polovina herní doby... :)
-
todle je naprosto spatnej pristup k hram aneb pojdme delat z lidi ovce a blbce
-
Zacit hrat novou hru dnes az tak tezke neni, pac hra se vetsinou rozjizdi pomalu a vsechno vysvetluje, ale naskocit do nekterych rozehranych komplexnejsich her treba po roce, to uz je orisek. Ja jsem treba nedohral Darksiders, chtel bych to dohrat, ale pamatuju sí, ze to melo pomerne komplikovane ovladani a tak se mi do toho ani nechce. Nevim zda by mi stacily dve hodiny, abych prisel na vsechny nuance. Naskocit oproti tomu treba do rozjeteho doomu tezke neni.
-
EA hry sa hlavne veľmi dobre predávaju i na PC *3* žeby tam bol pes zakopaný *6* *5*
-