Přejít na výpis diskuzí
Vietnam '65 – dojmy z bety válečné strategie
4.3.2015 | Tomáš Jung
50 příspěvků
-
ty seš čuramrd a ne historik *3*
-
Český Vietcong se též točil kolem HoChiMinhovi stezky. Akorát žánr je mimo, i když své příznivce si najde.
-
Ne, totální válka není o územním zisku, totálním nasazení obyvatel....a je to termín, jež se vyučuje na britské vojenské univerzitě. Něco podobného lze vidět u IS a jeho výsledky jí už nikdo neodpáře. Uplatňoval jej i Řím.
-
Ono je to ale celé nezmysel. Viet Cong a Sev. Vietnam nikdy nechceli vyhrať vojnu vojensky. Keby verili, že môžu vyhrať vojensky, tak by viedli tradičnú konvenčnú vojnu, oni ale viedli guerillovú vojnu v podstate až závernečnej ofenzívy v 1975. Komunisti chceli a aj nakoniec vyhrali tým, že Ameriku unavili.
Nie je dôležité, či si vyhral jednu bitku alebo 100, či si stratil 1000 vojakov alebo milión. Dôležité je aká vlajka dnes veje nad Saigono... ehm, Ho Či Minovým mestom. -
Totální válka znamená totální nasazení obyvatel, za Velké vlastenecké byla fronta a územní zisk znamenal hodně pokud o něco šlo (např. Stalingrad).
-
Válka se vede s nějakým cílem. Pokud cíle nedosáhneš a soupeř ano, tak si prohrál, i kdyby si vyhrál všechny bitvy.
-
šíříš mír a lásku?
-
uvidíme
-
Ale ano, říký se tomu totální válka a zatím něco takového zkusili jen rusové za velké vlastenecké. Kdo má dnes na to, nechat za sebou jen spláneou zemi .... a proč vlastně?
-
nicméně má pravdu... ta válka se ve své podstatě vojensky neprohrála... v době pádu jihu tam moc amerických vojáků, vyjma poradců, nebylo. Celý ten první odstavec je takový...
-
Amíci to prohráli díky politikům, prohráli hlavně doma. Nikdo ti nebude cpát prachy do války bez podpory veřejnosti.
-
Dúfam, že si uvedomuješ, že vo Vietname nebojovali komouši len proti Amerike? K tým 50k si prosím pripočítaj 200k mŕtvych juhovietnamských vojakov, niekoľko stoviek tisícov mŕtvych civilistov + pár tisícov spojencov. (ANZAC, ROK, atď.)
-
Strategie dobrý (styl close combat na tahy mně nikdy nebavil) ale mně by se více líbilo FPS - ještě možná adventura ale né (shelllshock2).
-
Nápad dobrý, Ale to cpaní USA do her mě už sere.
-
Tahle pro mě nejlepší česká hra je bohužel už moc stará. Chtělo by to trojku.
-
Občanská válka v USA... to byla válka na území USA. *3* Do dneška z toho mají Američané trauma.
-
Těžko můžete vyhrát válku, ve které prakticky neexistuje fronta a uzemní zisk neznamená nic.
-
Vietcong ti nestacil?
-
A sám Nixon se měl obléct do trikotu kapitána Ameriky, přivázat si atomovku na hlavu a dát pořádné "čelíčko" Ho Chi Minhovi.
-
tady se zase sešlo odborníků na historii a politické dopady vietnamské války...ano pár desítek tisíc mrtvých buranů z texasu vs.milion a víc mrtvých obyvatel vietnamu, kam američani přišli šířit svou pravdu a lásku a demokracii, stejně jako to udělali v poslední době několikrát, výsledek je jen rozvrácená země, utrpení, sirotci, bída a teror.... škoda, že USA nepoznalo válku na svém uzemí... kdyby půlka těch vypasenců zdechla... tak by už neválčili