Přejít na výpis diskuzí
Vydavatelé by měli mít podíl z prodeje Xbox One bazarovek
24.5.2013 | Adam Homola
70 příspěvků
-
TotalBiscuit uverejnil vynikajuce video ohladom tejto tematiky. Vsetci si ho pozrite, najdete tam niekolko vybornych argumentov ludi, ktori su proti predaju bazarovych hier.
http://www.youtube.com/watch?v=2G_f8YBy39M -
take ale ted vazne... at jde microsoft dop!či :)
-
Popravdě moc nechápu ekonomické uvažování odpůrců bazarového prodeje (vývojářů?).
Jsem si jistý, že hráči kupující hry se (stejně tak jako jiní zákazníci čehokoliv a kohokoliv) dělí na skupiny, kdy jedna je ochotna za tyto platit plnou palbu, řekněme 1000 za hru. Další si pak tohoto artiklu necení tolik a je ochotna si ty samé hry kupovat třebas jen za 500; no a pro ty je tu služba bazarů.
Stejně tak to máme na PC se Steamem, kdy část lidí nové hry nekupuje hned, ale čeká na slevy na Steamu apod.
Pokud bude někdo bránit službě bazarového prodeje, odstřihne akorát zákazníky, kteří nechtějí tolik utrácet a v důsledku je předpokládám možné, že se prodá méně her - část lidí z druhé skupiny bude více pirátit(otázka kdy a zda to bude právě na XOne reálné) a nebo prachy dá do jiné zábavy. A budou to právě tyto peníze, které budou části hráčů z první skupiny chybět na koupi jiné nové hry za plnou cenu - řekněme že poměr by mohl být jedna nová za 3 do bazaru prodané...
Obávám se, že to bude nakonec jako to bývá se zvyšováním berní, kdy díky Lafferovi(a Gaussovi) od určitých úrovní vybrané částky klesají. *4* A propagátoři bazarových restrikcí nakonec budou brečet nad klesajícími prodeji/zisky a dopadne to jako s online passy, tedy vše se zas vrátí k dnešnímu stavu věcí. Snad. -
-
no oni nejsou tak hloupí oni mají moc dobře spočítané, že se jim to vyplatí *3* Proč? Protože hry ZDRAŽÍ! *1* *1* *1*
-
-
Hawk
vyděl si Metro na full verzi vyděl si Crysis 3 , MAFIA 2 dx 11 na full verzi ani jedna hra nedosahuje ani z 50ti procent kvalit na konzolích jak na PC . Navíc konzole brzdily vždy jen PC hry tak že předpokládám že nové konzole vylepší výkonost her aby mohli na PC hry vypadat konečně tak jek si zaslouží a jestli se zlepší výkonost konzolových her díky nové generaci konzoli tak se zvýší výkonost her i na PC a pokud se zvýší výkonost na PC hrách tak nové generace konzoli jim nebudou sahat ani po kotníky graficky to je holý fakt at se ti to líbí či ne . *5* -
-
Mafii 2 jsem hrál na svým ubohým pc úplně na low/mid zhruba někde na úrovni x360 možná o trochu lepší a stejně jsem si to užil. Říkám že v grafice se neskrývá zázrak světa. Radši si koupím konzoli za 12 a pracovní počítač za 10 a vyjdu z toho spokojenější než někdo s komplem za 40 co se furt bojí o to, jesli má všechno nastavený na ultra to je můj názor. Minecraft taky nemá brilatní grafiku a kolik to hraje lidí.
-
-
za 40 litrů ? ha ha ha to možná leda v obchodě ale já si osobně PC skládám vždy sám .Jasný že Když si ho koupíš zaplatíš pálku jak cip když chceš mít nadupaný stroj ale pokud se trošku v PC vyznáš není problém si složit sám a vyjde ti to o 30 procent levněji než v samotné obchodě . *1*
-
-
No to ani nemusí, já si skládal pc od střední, vždy než něco koupit tak číst, číst a číst o každém segmentu hardware (nevím jak vy ale HW nijak nesleduji a moc se o něj nezajímám do té doby, než přecházím na lepší) :)
V každém případě 2x měř a jednou řež, je to otázka směru jak to člověk bere ale 40 litrů jsem nikdy za PC nedal, vždy lehce pod 20 (šetří se pomalu a když člověk ví, tak mu to dlouho vydrží). :)
-
-
No jo, ale kdo má počítač za 40? Osobně vlastním PS3, ale i kompa, který je tři a půl roky starej a byl za 14 tisíc a všechno spustím v pohodě. Pravda je, že jsem tam pak ještě za tři pořídil grafiku, když mi stará chcípla, ale vše tam běží krásně (a ultra v Crysis 3 nepotřebuji) na high/very high (záleží zda je to konzolovej port, apod.)
-
-
-
Ja sa priznam, ze osobne, mi je to jedno :) Vzdy som si kupoval nove hry - ten pocit pri rozbalovani hry :), a najme ked je hra naozaj kvalitna tak ten pocit, ze som prispel aj vyvojarom za ten paradny kus je skratka bozi, som v tom divny ja viem, ale to je to, preco kupujem hry, pre ten dobry pocit. (najma na PC vsakze)
No ale zase na druhu stranu chapem ludi ktorym to vadi, preco by mal niekto proste obmedzovat to, co spravim s MOJOU vecou ktoru si kupim. Vydavatelia si na toto vymysleli taky oser, ze ta hra vlastne nie je MOJA ani ked si ju kupim, mam len licenciu ktora ma opravnuje na jej pouzitie a bla bal... To je jeden z dalsich darebacky chamtivych cinov ktore mi kazia ten moj dobry pocit ked kupujem hru...
Na druhu stranu, ked teda vlastnim licenciu a nie hru na jej pouzitie, preco by som nemal mat pravo preda tu licenciu? Ked uz teda pristupim na tu trapacku hru chamtivcov? Uz ani to nejde? Preco? Preco nemozem predat moje opravnenie na uzitie hry? Resp. preco by mal mat vydavatel pravo, pozadovat poplatok za to, ze ja chcem niekomu predat, resp. pozicat hru? To je ako keby som si kupil 2L Colu, a kazdy druhy kto sa chcel z nej napit by naviac este musel platit poplatok za uz raz kupenu Colu.... Je to zvratene, nehanebne, chamtive.
Ale aka je z tohoto cezta ak to bude mat aj Ps4? Jednoducho investovat peniaze do PC, alebo skratka prestat hrat a zacat pozerat filmy a citat knihy?? :D... teda do tej doby, dokial aj tie budete moct pozicat popripade pozerat vo viacerych ludoch bez poplatku :)...
Inak uz to ze Microsoftu preslo nehanebne spoplatnenie multiplayeru aj bez dedikovanych serverov (teda defakto uplne neopodstatne platenie za vzduch) je uz neskutocny paradox dnesnej doby hlupych ludi "krori si radi priplatia za kvalitu".... Ale to je uz ina tema :D -
-
Ruku na srdce, kdo z nás někdy něco nestáhnul *15* *1* *16*
-
To ti můžou zrobit i na filmy , ty si koupíš dvd film který si nainstaluješ a musíš to mít zapnuté online kde si to aktivuješ na jejich účtě ( DVD přehravače budou hrát jen přes online ) tak kdyby si chtěl film půjčit kámošovy tak on si ji nainstaluje ale nespustí protože ty jsi ji už aktivoval tak že tvůj kamarád musí zaplatit plnou cenu filmu *1* a jak to budeš chtít prodat tak dáš 20 procent vydavateli filmu i když sis ten film koupil , prostě to jde udělat tak všude akorát by museli být speciální dvd přehrávače ze speciálními disky které by normální přehrávač nespustil *1*
-
-
to by nikdo nekupoval ostatne jako nekupuje mrtvolu BR... dnes si to kazdej radsi stahne krasne je to vydet na MP3 ztratova komprese, driv si taky mysleli ze CD se bude prodavat porat nebo ho nahradi lepsi bezztratove formaty a dnes kazdej posloucha jen MP3 vsude v aute na cestach i doma v obyvaku CD uz nikoho nezajima, ze muze byt zvukove lepsi? Koho to dnes zajima, kdyz pohodlnejsi a pro vetsinu v uspokojive kvalite je pracovat s mp3...
-
-
-
lol
proč by si měl vydavatel strhávat procenta za to že chci já prodat hru kterou jsem si koupil za plnou cenu ?? to je blbost nemyslíš proč bych mu měl znovu platit jen proto že chci hru prodat . tak ty budeš platit za internet že si HO pořídíš plus goleden kartu aby si mohl mít účet plus hru kterou si koupíš a plus zaplatíš za to žei chceš ještě prodat ha ha ha ha ha já se tomu jen směji tak ty budeš platit jak k00k0t jen proto aby sis mohl zahrát konzolovou hru cha cha cha cha díky at si to nechají lepší si zahrají na PC kde graficky bude úplně stejný ne li lepší pokud máš nadupanou mašinu PC tak se o to nemusíš vůbec bát konzole ji nebude sahat graficky ani po kotníky a s odstupem času už vůbec ne ŘEKNU JEN JEDNO ZLATÝ PC a konzoli at si nechá celý MC
Konzole nikdy nebyli a nikdy mít na PC nebudou ani graficky ani celkově to je holý fakt ! *5* -
-
Bože víš ty vůbec něco o tom jak ty konzole fungují??? Když si vezmeš výkon PS4 potom předpokládanou cenu. Za 12000 cca se vyrovnají dnešním herním počítačum. Ty jsi asi ten typ člověka, kterej musí mít všechno na ultra aby si hru užil. Taky jsem PC-čkař ale tyhle názory mě fakt štvou. Btw jestli jsi viděl gameplay killzone shadow fall tak ten jel údajně cca na půl výkonu ps4 tak se nad tím zamysli.
-
-
ano vyrovnaji se dnesnim podprumernym hernim PC (mimochodem takove PC postavis za tech 12 take) a to PS4 jeste nevysla a az vyjde bude na ni tak 5 her a nez to bude pouzitelny s dostatecnou nabidkou her tak podprumerny PC bude v te dobe na mile daleko pred ps4...
-
-
By ma zaujimalo, co si predstavis pod pojmom "dnesne podpriemerne PC". Ja osobne si predstavim nejaky komp s 2GB RAM, Nvidiou 260 a nejakym core 2 duo, mozno quad core. A chcel by som ta vidiet, ako by si na takom PC rozbehol BF3 tak, aby vypadal tak ako vypada na PS3 ci X360, ktore maju v sebe 8 rokov stare technologie...
-
-
ja nedavno provadel upgrade na i5 3Ghz 8GB rychle RAM + solidni deska + SSD + Win764bit a stalo mne to 13000,- bez ssd by to bylo hodne pod 12000
-
-
-
-
-
Tak proto EA zrušili Online Pass, protože už pro ně nebude mít žádný význam. *1*
-
Toto je celkem zajímavá situace pro Sony, protože pokud povolí prodej bazarovek, hodně lidí si řekne že sere na XO a koupí s PS4. Na druhou stranu kam by jste šli vy, kdyby jste byli na pozici vývojáře? Klidně se tak může stát že na XO budou vydávat minimálně s časovým předstihem nebo s nějakými obsahovými výhodami. A to by podle mě mohl být důvod koupit XO, ale možná se pletu :D. Navíc lidi budou nadávat a proklínat microsoft, ale nakonec půjdou a vysolí ty peníze
-
-
dobre a co potom , koupíš z předstihem dostaneš hru zdarma ale pak si hry budeš muset kupovat za 1500 minimálně a jak jsem psal koupíš 5 her a v podstatě máš už novou konzoli ps 4 nebo novou grafickou kartu navíc předtím bys mohl těch 5 her prodat aspon celkově za 2 tisíce a mohl by sis koupit novou ale ted ??? budeš jen dávat jen za znehodnocené neprodejné hry jen proto aby si chamtivý vydavatel mohl koupi novou Residenci v Kribiku , jak říkám jen hlupák si může kupovat hry za takové sumy které jsou znehodnocené a defakto neprodejné jen proto že si chtějí nahrabat , na*rat jim sserou na celou konzoli stejně nikdy nedosáhne kvalit PC i kdyby se possrali u toho .
-
-
Jasně já neříkám že se mi to líbí, že hra stojí 1500. Druhá věc je, zě 90% lidí co pracuje v těhle firmách nemá zase milionový konta a ti co je mají je klidně propustí, aby nemuseli šáhnout na svoje peníze. Myslím že už to tu někdo psal, měli by to dát minimálně za cenu pc-her. Celkem se mi i líbil nápad, že by si hru prodal někomu na xbox-live. Nejsem nějakej programátor, ale myslím si, že by to šlo dát tak, aby z toho vyšels ty i vývojář dobře, ale zase tu máš třetí stranu, což jsou kamenné obchody. Podle mě je tohle celkem patová situace, ze které všichni spokojení vyjít nemůžou a myslím si že to spíš odsere koncový uživatel.
-
-
prodavat to rovnou pres digitalni ucet z uctu na ucet za zakaznikem danou cenu a provozovatel at si ztrhava procenta to je schudna cesta a kamene obchody??? a co jako? proc brat na ne ohledy, kdo bere ohledy na lakyrnika, kdyz stejnou praci udela roboticke rameno, proste pokrok, dnes nejsou potreba stejne jako opravari psacich stroju...
-
-
Ale zase tu máš určité proceto (možná doslova) zákazníků, kteří internet nemají (nikoho takového neznám :D, ale lidi se proti always on i tomu 1x24 celkem bouřili) nebo prostě jen mají rádi ty krabice. Potom by si tedy museli někteří koupit ke konzoli internetové připojení a pro XO live gold (pro PS4 online služba nebude s největší pravděpodobností zpoplatněna). A proč že tam dalával xbox tu blu-ray mechaniku :D? Asi jen na ty filmy, což by mohla být pravda, zvlášť podle toho jak probíhala konference. Ale musím říct že pro mě je to taky nejlepší cesta. Jen je mi líto těch lidí z obchodů, kterí ztratí práci.
-
-
@Ron: Vzhledem k počtu skalních fanboyů Xboxu (ale i PS) si to nemyslím. Jistě, část uživatelů se jim na to vykašle, ale v konečném důsledku jich nebude tolik, aby to Microsoft nějakým výrazným způsobem ranilo.
-
nemyslím že to odesere koncový uživatel když to lidi nebudou kupovat tak si to odesere leda sám microsoft oni jistotu nemají oni jen můžou doufat že lidi budou takový hlupáci aby jim platili za všechno co se dá .A věřím že jim to fungovat tak dobře jak si představuje microsoft nebude , kdyby to byl účinek tak by to dávno zavedli i na PC hry taky ale jeden vydavatel ted nevím jestli to byl Crytek nebo kdo zavedl takové podobné zaopatření k vůli pirátům měli to pár měsíců to zabezpečení lidi jim to nekupovali a firmy zjistila najednou že předtím se zas tak špatně neměli jak ted s tím novým zabezpečením tak to zrušily lepši jen aby se jim vrátili zisky zpět , to samé bude i s novou konzolí prostě nepůjde tolik na odbyt jak si microsoft myslí a pevně v to věřím *5*
-
-
-
-
-
kdybych byl vývojář a nechtěl bych, aby moje hry prodávali lidi do bazaru tak bych každý půlrok vydával hutné DLC zdarma minimálně aspoň do doby než bych vydal další díl... tak asi tak!!!
-
-
Ale je přece pohodlnější jen ty peníze kasírovat, než hnout zadkem a něco udělat. Taky né každý studio má liské zdroje pro vyvyjení jak říkáš hutných dlc a zároveň dělat novou hru. Takhle to snad dělá UBISOFT s Assasins creed, aby ho vydala každý rok a kvalita jde dolů.
-
-
na to by stacilo 1% rozpoctu marketingu ktery uzira 90% zdroju studia, jsem sel do kolen, kdyz tu byly pocty zamestnancu v Blizzardu 2/3 marketing zbytek ostatni a programatori+grafici nejmensi oddeleni cele firmy... Ale je fakt ze marketing ma Blizz dokonalej jak dokazou prodat i vstupenky na sve demo prezentace je neuveritelny vykon, vetsina firem dnes na sve presentace zve zakazniky a jeste jim dava darky aby prisli *3*
-
-
To dokazuje jen blbost lidí, nikoli výkon jejich marketingu :D
-
-
-
-
-
Ja v tomto smere pevne stojim za MS, vyvojarmi a vydavatelmi. Niekolkokrat som tu uz prezentoval svoj nazor, ze bazarove predaje skodia vydavatelom a vyvojarom viac nez samotne piratstvo a som rad, ze sa konecne odhodlali s tym nieco spravit.
Moj nazor je, ze je jedno ci si kupim po polroku od vydania second hand hru z Aukra za 400-500 alebo objednam z Anglicka novu za 500-600 (castokrat s lacnejsim postovnym).
Dufam, ze to tak isto spravi aj Sony (kedze budem kupovat PS4 a nie XOne, tak ma bude trochu mrziet ak to nespravia a tympadom kupou konzole ten napad nepodporim aj svojimi peniazmi).
A inak, dokazem vidiet aj pomerne slusne vyhody pre hracov - segment, ktory kupuje LEN lacnejsie, pol roka-rok stare hry bude stale existovat. A nebude kupovat hry za plne palky. A preto obchody budu NUTENE spravit nieco aby tento segment zaujali. A tomu verte, ze spravia - ci uz vypredaje po vzore Steamu, vseliake akcie typu "buy one, get one free" apod. a nakoniec pravdepodobne aj agresivnejsim znizovanim cien.
All in all, ja proste dufam ze to iste spravi aj Sony a predaj second hand hier sa tym jednoducho vymaze zo sveta. Vidim v tom samozrejme vyhody pre vydavatelov, ale do buducnosti aj potencionalne vyhody pre kupujucich. A hlavne - to ze sa prestanu predavat bazarove hry nepomoze najviac firmam ako EA, Activision ci Ubisoft, tie su mi uplne ukradnute. Ale urcite to pomoze firmam ako Atlus apod, jednoducho mensim vydavatelom, ktore vydavaju mensie ("niche") tituly. -
-
Covece ty jsi prednaset na ekonomii. Proc by asi byl nekdo nuceny s tim neco delat? Naopak, nechaji maximalni cenu rok, dva, tri protoze budou vedet, ze NEEXISTUJE alternativa. To bude skvele zlepseni pro hrace....
-
-
No preto s tym nieco budu musiet urobit, pretoze budu chciet zarobit. Existuje segment hracov, ktori kupuju bazarove hry. Tento segment nebude kupovat hry za plne palky, ale stale je to dost ludi. Nie su ochotni dat za hru 60, ale daju 20-30. Je ich pomerne vela. Obchody si spocitaju, ze je pre nich lepsie predat hry lacnejsie pol roku-roku, ako ich nepredat vobec. Budu chciet tento segment obsluzit a budu chciet zarobit. A preto pojdu s cenami dole.
Ved preco myslis, ze vobec second hand predaj organizuju obchody ako Amazon alebo Gamestop? Obsluzia tento segment a zaroven nemusia ziadne percenta zo zisku zdielat s vyvojarmi/vydavatelmi... A to je ten najvacsi problem vydavatelov, preto chcu zrusit takyto predaj - nie preto ze Fero pozicia/preda svoje Call of Duty Janovi, ale preto lebo tieto obrovske obchodne retazce profituju z ich prace a pre oni z toho nic nemaju.
-
-
Omezovat zakazniky je nesmysl a ekonomicka sebevrazda! nehlede na blud ze bazarovy prodej odcerpava penize novinkam NAOPAK ti co si kupuji hry v bazaru si klidne jen kvuli cene pockaji na nenovinku a ti co musi mit novinku v den vydani koupi prodaji a za utrzene penize kopi zase novinku takze pokud jim to zamezite prijde te o zakaznika ktery koupil prodal do bazaru dve novinky a za utrzene penize koupil treti (takze diky nemu jste prodali 3 novibnky takhle koupi dve a ti co si kupovali v bazaru pockaji dele na slevu nebo nekoupi vubec a vysledek bude celkove utracenych penez za hry MENE...
-
-
No ved presne to som hovoril. Akurat s tym rozdielom, ze skutocne mozno predaju o novinku menej, ale asi ti unika fakt, ze z hry ktora bola kupena second hand neuvidia vyvojari ani vydavatelia ani cent. To je to iste ako s piratskymi hrami. Takto si ti dvaja co kupili v bazare pockaju pol roka na zlacnenie, ale z tych penazi pojde urcite percento vyvojarom, coz predtym neslo. Vysledkom bude celkovo mozno menej utratenych penazi za hry, ale vyvojari a vydavatelia dostanu penazi VIAC. O tom som presne hovoril.
-
-
vyvojari a vydavatele dostanou min pac penize co by hrac kupujici novinky utrzil za bazarovy prodej by investoval do dalsi novinky NAVIC takhle si misto tri koupi 2 a ti co by si hru koupili v bazaru si ji proste nekoupi pac jde o to ze vetsina tech penez za bazarovky se vyvojarum vraci ve forme dasich nakupu...
-
Myslíš že vydělají víc ? já tomu nevěřím jak už tu bylo psané na PC taky dělali opatření k vůli pirátským hrám ted přesně nevím který vydavatel to měl že hry šli spustit jen přes aktivaci plus online přihlášení k servru , měli to jen pár měsíců pak tohle zabezpečení zrušili a to jen díky tomu že jim to lidi nesežraly a oni díky menším ziskům se vrátili ke staré metodě ochrany . *5*
-
-
To nie je pravda, vacsina always-online DRM hier boli najlepsie predavane hry daneho roka - z toho jednoducheho dovodu, ze sa proste pri vydani nedali stiahnut. Ale to nema vobec nic spolocne s touto temou... Ale aby som odpovedal na tvoju otazku - pokial to iste zavedie aj Sony, tak ano, som si isty ze zarobia viac.
-
-
-
-
Ale to jsou kecy že škodí vydavetelům stačí se podívat na zisky GTA či Cal of duty které jdou do miliard dolaru zisky a to jsou hry co vydávají každý rok , když jim to tak vadí proč to nezrobí i na PC vydavatele , vím že na PC udělaly taky opatření na hry které šli spustit jen díky online aktivace a stálým připojení na servru je zajímavé že jim to vydrželo chvíli pak od toho to opatření odstoupili a zrušili protože zjistili že jim to snížilo zisky (každý se jim na to vysral) a tak to dopadne i s novu konzoli *5*
-
-
TEDA KROM GTA , ale stačí se podívat na takové Asasin Creed a podobně to jsou hry které vydělávají víc jak hollywodské vysokorozpočtové trháky .
-
-
jen poslední díl GTA vydělal přes jden a půl miliardy dolaru , tady tohle opatření je jen chamtivost vyhttp://diskuse.tiscali.cz/img/smile/1.gifdavetalů nic víc , ale narazí na hlavu jen oni sami protože nevěřím rozhodně v úspěch *5*
-
-
No to hej, preto som aj povedal, ze omnoho viac to pomoze mensim a "niche" titulom, nez velkym hram. Ako som povedal, mne je uplne fuk co to spravi s CoD a podobnymi hrami, mna zaujima co to spravi s hrami ako boli Demon Soul alebo Valkyria Chronicles...
-
-
-
-
-
A to ještě si musíte zaplatit golden kartu aby jste se na ten Net vůbec dostali to je taky minimálně 1000 kč až 1500 kč plus hry 1500 až 2000 kč , kUUrva to abys byl milionař *1* to jak koupíš 5 her tak máš už nový PS 4 *1* *1*