Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Tj, dobývání nebylo zrovna doménou mongolů, ale v poli byl s nimi velký problém.
  • BohumilCisar
    Třešňová v nějaké hře nebyla?
  • Tyjo, na úvodním obrázku je CML.
  • 0011
    Já v Bratislavě byl pracovně týden, ano je to místy díra, ale ne taková jak je vykreslená v Eurotripu, což je mimochodem stejně jako většina scén natáčené v Praze...
  • Magister_Peditum
    Myslíš náplavky ze Slovenska? *15*
  • No k realizmu v deus ex by mali este pridat sandale a ponozky pre obcanov praglu.
  • V takovemto clanku nezminit Jagged Alianci, to je faux pas. :-)
  • PreidaQ
    Ok, děkuji oběma za info. Nějak si z dějepisu nepamatuji, že by se někdo někdy zmiňoval o tom, že Mongolové byli až v Čechách. Měl jsem za to, že došli právě jen do Uher.
  • cital som niekde clanok ze japonci si fotili Prahu pre Bloodborne
    a vazne co sa tyka architektury inspiracia tam je...napriklad Orloj
  • Magister_Peditum
    Spíš než rytířské armády Mongoly vyvedlo z míry poměrně hustá síť hradů, čímž se střední Evropa oproti jejich dosavadním protivníkům dost odlišovala a pak samozřejmě nástupnické spory po smrti Chána.
  • Předběhls mě *1*
  • Morava a Slezsko ( v té době ještě nebylo součástí Českého království) byly popleněny v době vlády krále Václava I. Mongoly. Často se říká, že Václav byl tím kdo Mongoly porazil a zastavil tak jejich vpád na západ, ale řekl bych, že byl spíše jen jedním z faktorů...
  • Magister_Peditum
    Jenom ten, že potom, co Mongolové porazili Poláky u Lehnice (kterým původně český král Václav I. vyrazil na pomoc, ale přišel pozdě), tak vyrazili přes Moravu do Uher (Václav se stáhl a opevnil se v hradech), kterou částečně vyplenili, ale skutečné drancování provedli až v Uhrách. K žádné velké bitvě mezi Čechy a Mongoly nedošlo, jestli se ptáš na tohle. Pak se invazní armádě doneslo, že velký chán natáhl bačkory, tak se raději stáhla zpět do Asie.
  • Hm, taky jsem si nevšiml, že už je to tu zmíňováno.
  • Zapoměnli jste, že Dreamfall Chapters se z velké části odehrává v cyberpunkové Praze. Používají tam dokonce občas i česká slova, ale jak to bývá zvykem, pro našince to zní příšerně. *1* "You mean the old "babka" on the boat?" Nebo slova jako "Propast" a "Kavarna" uprostřed anglických vět.
  • Na VTMR jsem taky myslel. Praha tam působila jako celkem příjemný prostředí.
  • PreidaQ
    Taky jsem to chtěl zmínit, ach ta nostalgie. Zajímalo by mě, byl tam ten boj s Čechami založen na nějaké historické reálii nebo je to jenom vymyšlené?
  • Jack1947
    Je to jako ve filmech šetří to finance *4*
  • Moc pěkný článek. Pamatuju si, že v Vampire: The Masquerade byla Praha velmi realisticky zpracovaná
  • Magister_Peditum
    V předposlední, jinak to souhlasí. V poslední bylo Uhersko.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit