Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • twicer

    Jo, taky nejsem postiženej tímto směrem, každopádně máš už i podsvícené základovky, kde by to vidět být mohlo.

    Hold estetika nad efektivitou, tento přístup je dnes bohužel poměrně častý jev.

  • Kde přesně bude vidět zmíněná součástka ve skříni? Např. já mám na desce na NVME disk zámek s pasivním chladičem, který jej dokonale překryje. Takže jak přesně bude zmíněný disk vidět? Chápu vzhled u komponent, které lze "prezentovat", ale připlatit si za logo, které ani nepůjde vidět mi přijde k smíchu.

  • twicer

    Pokud mají potřebu dělat speciální edice, tak bych řekl, že je pro ně vzhled poměrně významný.

  • Derp_1337

    Haha

    Poznamenám, že existuje taková věc jako je PC tuning. Dost lidí tomu propadlo a jsou ochotni vysolit nemalé částky za součástky do PC, které vypadají "hezky" a motivově se jim hodí do skříně.

  • Derp_1337

    To měla být kritika Disney a to, jak mění Star Wars univerzum, jak se jim to zrovna hodí. Ale pokud to člověk nesleduje, tak je pro ně můj komentář bezpředmětný.

  • Derp_1337

    Nepochopil jsi pointu. Tady nejde o to, co bylo v Mandolorianovi. Tady jde o to, že Disney nerespektuje lore Star Wars univerza a mění ho, jak se jim to zrovna hodí. (Například přihodí vlajku někam, kam by to předtím nedávalo smysl).


    Jednou z nejvíce kritizovaných změn, které Disney provedlo, bylo prohlášení, že Expanded Universe (tzv. Stará Republika) už není kánon. Obzvlášť herní fanoušci Knights of the Old Republic nejsou vůbec nadšeni z nejasného osudu jejich oblíbených her (takhle šance na pokračování dramaticky klesly).

  • Firecuda 530 mam 2TB v PS5 :) Konzole to navic vyzaduje proste Gen4 takze podivani o tom jak staci Gen 3 je pouze pro PC. I tak ale, hodne zalezi na cene, co kupujete a zda zrovna neni sleva :) Ja FireCuda koupil ze na nej jsem mel slevu, takze me prisla cenou podobne.

    A pro PC? Blbost, tak kdyz budu delat nove pc tak tam budu mit DDR5 a dam tam to posledni tj PCIe 5 nez brat stary :) 

  • tuco

    Napsal jsi to hezky. 

  • Mám stejnou zkušenost (512G) a i nákup proběhl v podobném termínu jak jsi psal. Náběh widlí je fakt ultimátní, poprvé jsem na to čuměl jak péro z gauče. A ano, loadingy v MMO gamesách jsou taky zřetelně rychlejší než drtivá většina ostatních. Pokud jsou na to prachy, rozhodně koupit. 

  • Ahoj, snad nevadi ze zareaguji na par veci. Testovat na zaklinaci je podle me naopak dobre, je to stale jedna z nejvic hranych single her, ma velky content ktery se musi nacist a mas sanci u ni naopak poznat rozdil, ikdyz dle mych testu neni skoro nijak vyrazny.

    Ale jak jsi na konci nadhodil, zajimalo by me videt rozdily v editaci a hlavne skrolovani skrz video pri editaci na g3 vs g4. Tam by rozdil mohl byt zajimavy. Na druhou stranu, 3.5Gbps je u takova silena rychlost ze kdyz si vezmu ze velke spolecnosti edituji ze serveru po 10gb siti (efektivne rychlosti 1gbps) a je to plynule, tak myslim ze i tak jsme za hranici toho co te limituje disk vs zbytek systemu. 


    Ja at jsem testoval jak jsem testoval, proste za me vim ze jsem pred rokem koupil gen4 zbytecne draze a jen ze zvedavosti, efektivne mi to dohromady zatim usetrilo par minut zivota pro loadovani programu :D nyni kdy 1TB gen4 se da koupit od "horsi" znacky za stejne jako premium gen 3 (WDBlack 1TB gen4 3090 vs 970Evo 1Tb gen 3 2999 -> jen tak pro zajimavost maji ale skoro stejnou rychlost :D ikdyz WD se chlubi gen4 podporou, jejich cipy stoji zapicu) tak bych asi uz klidne volil gen 4. (gen 5 bude strasne strasne draha a bude to znamena cely novy PC, tam bych byl opatrny. plus bych pocital s extra cenou, protoze tam bude mit smysl uz cpat i nove ramky apod aby se potencial vubec vyuzil a doporucil bych tak max na nejake SQL databaze a videoeditaci, jinak je to overkill).

  • Z osobní zkušenosti mohu říct, že na hraní her se gen4 naprosto nevyplatí. Gen3 uz ma sama o sobe takovou rychlost ze loading jakékoliv hry ma bottleneck v jiných komponentech. Osobně mam od Samsungu 512Gb 980Pro a 2Tb 970 Evo Plus. Zkousel jsem instalovat hry na oboje a neni viditelny rozdil. Disky doplnuji jeste 2ma normalnimy SATA SSD Crutial MX500 2TB v Raidu. Zkousel jsem napriklad Witcher 3, Cyberpunk, Project Cars 2 i Kingdom Come spousteny z kazdeho disku, rozdil byl v jednotkach sekund. Coz by se klidne dalo pripsat rozdilnym teplotam  a zatizeni CPU v tu chvili treba. U Online FPS jsem pri loadingu do hry poznal rozdil mezi SSD a NVME napr u Escape from Tarkov (testoval jsem s DayZ, PUBG i Rust -> zadna zmena v loadingu - mozna zpusobeno tim ze EfT ukazuje rozdil mezi Loadovanim a cekanim na Loadovani dalsich, zatimco ostatni toto nerozlisuji), ale nepozal u nvme pcie g3 vs g4. A navic jediny rozdil byl efektivne kratsi loading a delsi cekani na ostatni hrace -> efektivne zadny rozdil v dobe cekani.

    Na system je ale gen 4 naprosto bozi. Rychlost PC pri startu je v podstate 5 vterin + timeout na bios, coz pri testu snizeni timeoutu na 1 sekundu vpodstate nastartovalo PC instantne behem par vterin, nedoporucuji ale zkouset, trefit spravnou chvili jak se dostat zpet do BIOS chtelo asi 10 restartu :D Transfer files a nebo jen hloupe otevirani programu je viditelne rychlejsi, pokud jsou na gen4. 

    Opet ale narazime na bottleneck dalsich komponentu PC. Mohu rici ze mam pomerne rychly PC, a presto rychlost 3500 vs 7000 je oboji tak silene naddimenzovana ze i tak jsou rozdily v jednotkach sekund. 

    Presto vsechno bych aktualne doporucil pokud nemate uplne "tight" budget poridit radeji gen4. Kvuli budouci podpore a kompatibilite a ceny se sobe velmi priblizily. Ja mam tyto disky od prosince 2020 a tehdy 512Gb gen 4 me stalo asi o 150Kc levneji ne 2TB gen 3. Tedy 4x tolik kapacity za stejnou cenu. Ale moje deska ma 1x gen4 a 1x gen3 a budget nebyl problem, chtel jsem to otestovat. Nyni kdy je rozdil 3500Kc vs 4000Kc za 1TB bych asi nevahal. 2TB je stale stupidne drahe ale to asi bude stale nez se zaplati technologie. 

    Zaver bych tedy rekl, pokud neresite kazdou korunu u PC, na system a programy to ma smysl, prestoze minimalne tak je zrychleni znatelne a budouci kompatibilita ma vetsi sanci. Pokud vsak snazite stahnout cenu na minimum, nebo mate v planu mit m2 ciste na hry, tak doporucuji gen3.

    Snad nekdo docetl az sem. Komentuji hlavne proto ze je to topic ktery jsem sam resil a ze zvedavosti na nem stravil par hodin, tak se alespon podelim :)

    Lany

  • Tak.

    Ale stejně mi přijde divné to plácnout na chladič. Mando se na ten emblém nedíval zrovna s nadšením a vyloženě spěchal, aby ty ingoty nechal roztavit a předělat na něco užitečného :-D

  • jiri.svak

    Bohužel je to jenom předpoklad, který se nemusí naplnit. Můj názor na konci vychází z aktuálního stavu.

  • Maxianimal

    Ty jsi asi neviděl Mandaloriana viď? Jinak by ses neptal.

  • Miichaell

    A ten závěr je naprosto v rozporu se začátkem článku. Jestliže je
    předpoklad, že nové hry rychlejší SSD využijí, je tak nějak hloupost teď
    koupit 3.0 (pokud nejde o upgrade z plotny s omezeným rozpočtem).
    Testování na 7 let starém Zaklínači je tak trochu neodpovídající tomu,
    co hctel autor testem objevit. Zajímalo by mě to treba v Cyberpunku. Ten
    dostal nextgen patch, tak jak je to v něm. Já kupoval 1TB 3.0 před
    rokem a půl a tehdy byl rozdíl mezi 3.0 a 4.0 v ceně dost výrazný, teď
    je podstatně nižší. A už tehdy jsem přemýšlel, zda si to nepřiplatit
    právě kvůli tomu, ze hry další generace už budou s rychlým úložištěm
    počítat. Jenže hraju teď minimálně, tak jsem si řekl, že 3.0 bohatě
    stačí a až budu kupovat rychlejší, tak možná už do 5.0 i s novou deskou.
    Kupovat to teď, tak vezmu menší (256GB) 3.0 na systém a 1TB 4.0 na hry a
    data, s kterými potřebují rychle pracovat (střih 4K 100+Mbps videa).

  • Jistě,  na interní součástce, kterou po 99.9 procent času nikdo neuvidí je vzhled a emblem zásadní.  Koho zajímají výkonové parametry. 

  • tuco

    To je dobra otazka? :) Mel bych mit? 

    Jsem se podival a ne. Chvili jsem dumal ..  bezela mi utilita RAMCache. Po vypnuti to vypada jiz v poradku:

    https://1drv.ms/u/s!AiIU6SLhsV58gwDHpRLSso25zIia

  • Thanquol

    Je to emblém. Anyway... ta otázka je myšlena vážně? 😐 

  • jiri.svak

    To máš v RAID 0? :-)

  • DeathFish

    Zajímavý test a myslím si, že i zajímavě podaný. Moc díky Jirko! Budu rád za další takové testy v budoucnu. Jen tak dál 🙂

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit