Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Corvus

    Tak jsem se do pátrání po historii WH40K přes svátky ponořil hlouběji. Netušil jsem, že je tolik knih v češtině. Nicméně pro naprosto ideální zanoření se do loru WH40K považuji ČESKÝ YT kanál Vox Imperialis . Naprosto perfektně zpracovaná lorová videa. Víc než vřele doporučuji. V kombinaci s obrovskou fandom wiki jde o pravděpodobně nejlepší zdroj.

    • kovadlinka

      Ano Vox Imperialis je hodně kvalitní, další je poněkud humorněji pojatý kanál XmatuliX nebo kanál Rohatá kostka, který se zaměřuje poslední dobou víc na Horus Heresy 

    • v češtině je taky kanál Imperiální pravda. V angličtině mi asi nejvíc sedí Scholar’s Lore (stylem namluvení a prezentace). Taky je pro mne W40K lore nové, ale zatím bych řekl že mi ten svět přijde horší než třeba Forgotten Realms nebo Pathfinder pokud jde o propracování. Možné to bude tím zaměřením na válku a že spousta toho lore se týká nějakých legií a bojových jednotek

      • netuším co myslíš propracovaností, rozsahem je w40k obrovský, ale tak samozřejmě většina lore se zaměřuje na válku, zbraně, jednotky, frakce, rasy a postavy v tomto konfliktu. Civilní aspekty jsou spíš trochu na okraji, každopádně bych si dával velké pozor na různé youtube kanály, protože některé šíří přímo bludy, blbé meme, nebo jen nadávají na GW.

        Ale tak samozřejmě, každému ten over the top, grimdark, brutální styl ala scifi starý řím/křížové výpravy a WWI a WWII dohromady nesedne.


        Osobně se zajímam o w40k tak 15 let a pořád narážím na nové věci v lore, toto rozsahem překoná jen velmi málo značek jako star trek nebo star wars.

        • Me by spis zajimalo, jestli to ztvarneni v RT cca odpovida tomu jak to opravdu ve w40k ma byt. Osobne me treba prekvapilo, ze ve hre prakticky vsichni ,,heretici,, jsou opravdu heretici ve smyslu, ze jsou schopni nejakym ritualem vyvolat demony a pod. Spis jsem cekal, ze 90% z nich budou bud jen nepravem narceni, nebo budou provadet nejak amaterske snahy, ktere k nicemu realne nepovedou.

          • hra se odehrává v koronus expanse a to je hodně divoká oblast galaxie, v impériu samotném většina lidí ani neví, že něco jako daemon existuje a ti co se s daemonem vzácně setkají (a myslete na to, že i běžný gardista nepotká třeba adeptus atartes, mariňáky chaosu natož daemony za celý svůj život) z toho mají v lepším případě většinou trauma až do smrti (existuje samozřejmě spousta výjimek).

            Jojo, většina kacířských kultů jsou idioti co jsou sice kacíři a znají nějaké ty zakázané texty a slova, ale o skutečném vyvolání daemona si mohou nechat jen zdát. 

            Na druhou stranu pokud chce imperium někoho perzekuovat, má k tomu milion všemožných záminek nižšího kalibru (prastarý dodatek nebo pasáž v lex Imperialis, kterou nepohodlný občan možná porušil a tak si na něm mohou smlsnou arbitři, nebo v případě chudiny, která má práva asi jako otrok ve starém římě se nikdo s nějakým falzifikováním důkazů ani nenamáha a rovnou se jde na udílení trestu), než pod falešnou záminkou použít tak vážné obvinění jako Extremis Diabolus (asi to nejhorší co může člověk spáchat, tedy paktování se s daemony warpu).

             To by pak musela začít zbytečně padat slova o daemonech a tomu se vyhýbá i inkvizice (samozřejmě často i pouhá snaha zjistit si nějaké hlubší informace o warpu je z pohledu inkvizice a obzvláště lovců daemonů z ordo malleus kacířský zločin). Inkvizice se ale nenamáhá s nějakými povrchními intrikami šlechty a planetárních guvernérů, pokud není do věci zahrnuto skutečné kacířství, inkvizitor sice nemá problém vyhladit nevinné, pokud by mezi nimi možná mohla propukat nákaza chaosu, tzn. pokud je zde riziko nic neriskují a na životy lidí neberou ohled, ale že by marnili čas úmyslně smyšlenými obviněními a perzekucemi ala stalinistické rusko atd. to fakt ne. K běžnému útlaku a teroru obyvatelstva na dané planetě obvykle stačí místní PDF, arbitři nebo magistratum, či různé ecclesiarchní milice. Samozřejmě imperium funguje jako feudální konfederace, kde si každý vládce planety (obvykle s titulem imperiálního guvernéra) může relativně dělat co chce, dokud uctívají cult imperialis, respektují lex imperialis, všechna adepta, platí imperiální desátky a pár dalších základních věcí. tzn. né každá planeta je stejně diktátorská.

            Tolik ve zkratce. a ano, ve hrách to pro větší akčnost často bývá víc dramatické, než třeba v knihách a loru, kde se ovšem samozřejmě taky soustředí na ty skutečně seriozní hrozby a né bezvýznamné kulty, protože co by to pak bylo za napínavý román, kdyby tam inkvizice jen potírala 400 stránek nějakou relativně neškodnou havěť....

      • Derp_1337

        Problém bude v tom, že svět Warhammer má vydaných masivní množství děl. U tak masivního množství nemůžeš zaručit vysokou kvalitu u všeho. Takže něco je fakt super, něco je spíš takové průměrné scifi a něco podprůměr.

        Problém tudíž vzniká, kde začít číst? I fanoušci se často nemůžou shodnout. Už kolikrát jsem slyšel nějaké doporučení "co číst", ale pak po hlubším zkoumání jsem zjistil, že většina fanoušků ta doporučená díla považuje za (pod)průměr.

        Takže když máš pocit, že jsi četl něco "horšího", tak to nejspíš bude tím, že jsi fakt četl nějaký (pod)průměr z těch několik set děl.

        • Přihodím si svou trošku do mlýna, neb jsem za ty roky přečetl co se týká sci-fi a fantasy všechno možné. A problém WH(40k) a forgotten realms je ten, že ač jde o zajímavé světy, kvalita knih není kdoví jaká. Třeba Ragnar/Gotrek/Drizzt/Gaunt. Prostě každá kniha je pořád recyklace toho samého, jen s jinými kulisami. Nějaká nepříliš nápaditá zápletka, pak rubačka/sekačka/střílečka a konec. Postavy jsou poměrně ploché, ty hlavní neumírají a celkově se to nikam moc nesune.

          A v žánru se to pak musí srovnávat třeba s Malazem, nebo Nočním andělem (Durzo blint), sérií Ender  a tak. Tyto knihy jsou prostě výrazně jinde kvalitou i řemeslným zpracováním. Ani ta slavná Horova hereze není žádný zázrak. Abnett a Salvatore prostě nedosahují kvalit jiných autorů (jo, vím, že existují i jiní)

          Takový David Gemmel a jeho Drenajská / Rigantí sága je pořád po letech super. Gotreka už bych znovu do ruky nevzal.

          Je to jen můj subjektivní pohled, tak prosím skalní fans, aby se hned tady nečertili.

          • já jsem toho taky přečetl dost ze všech žánrů (včetně kompletního Dostojevského nebo Joyceova Odyssea) a většina fantasy/scifi je prostě oddechová literatura bez větší hloubky či kvalit. Přečetl jsem i Malaz a bylo to OK, ale žádný zázrak to taky nebyl - jednak tam pořád pochodovaly nějaké armády z bodu A do bodu B, kvalita šla asi po pátém dílu výrazně dolů, jednak to Ericsson nedokázal zakončit (resp ten konec byl hodně špatný). Pokud jde o fantasy, tak na prvním místě je pro mě Pán prstů a na druhé bych dal cyklus Brána smrti od Weis/Hickman. Knihy o Drizztovi se mi líbily, ale jak říkám, prostě bezmyšlenkovitá relax zábava. Ender mě taky nějak dvakrát nenadchl, ale já obecně nemám rád military scifi. Ze scifi mám rád Clarka, Dicka, Schismatrix plus, Revelation Space

            • Gulivera84

              A co treba R.A Feist  to je moje oblibeny fantasy....mate ho taky radi?

              • Reakce na příspěvek:

                Jo... na tom jsem kdysi začínal. Rozhodne patří k tomu lepšímu. Sice už pak s dalšími díly ztrácí kouzlo, ale jo. To by se ti mohl líbit jak jsem  psal výše David gemmel a jeho drenajska sága. Anebo Riganti pokud chceš menší rozsah. 

              • Reakce na příspěvek:

                R. A. Feist je celkem fajn. Kdysi jsem od něj přečetl asi osm knih Trhlinové války, pak mě to ale přestalo bavit. Je to mimochodem taky dobrý materiál na videohry, ale vyšly jen dvě počátkem devadesátých let. Škoda, že se do toho někdo nepustil i později ve větším stylu.

                Měl jsem rád i celkem nenáročného Davida Eddinkse. A taky trochu rozvláčného Tada Williamse s trilogií "Vzpomínka, Žal a Trn" (což nejsou názvy jednotlivých knih), kde se mi líbil především vytvořený svět.

            • Derp_1337

              Odhalený Vesmir (Revelation Space) od A. Reynoldse je fakt super. V tom souhlasím.

              Ale nevím, co se ti líbí tak od Phillip K. Dick. On má ten syndrom, že napíše jednu dobrou knihu se zajímavým tématem (např. Blade Runner - Sní androidi o elektrických ovečkách?) , ale pak úplně selže při napsání pokračování. Další díly mají čím dál tím víc sestupující kvalitu. Ale samostatné knihy má občas dobré.

              Na Vesmírnou Odyseu od Clark se chystám delší dobu, ale zatím mi to nějak nevyšlo.

          • to je jak srovnávat Johna Wicka s Godfatherem, když si člověk vezme do ruky běžnou military scifi, space operu, nebo fantasy, tak samozřejmě je hloupost čekat že to bude další Steven Erikson nebo Liu Cixin.

            knihy z W40k, star wars, star trek, lost fleet, forgotten realms, star fist, stargate, různé knihy podle her ala halo nebo mass effect, ale i série jako honorverse, Lazarus war nebo expanze (což za mě taky není nějaká top intelektuální třída), či celé knihovny běžných fantasy prostě takové mají být. Nějaké cool postavy, nějaká ta akce, zvraty, bitvy a rychle ubýhající děj v oblíbeném prostředí. Za mě je dobře napsaná bitva stejně jako dobře natočená akční scéna nebo choreografie boje formou umění sama o sobě.

            Horus Heresy nikdy žádná velká sláva nebyla a ze světa w40k vyšly mnohem a mnohem lepší knihy a série, ale HH člověk čte jako takové dějiny loru, bez ohledu na kolísavou kvalitu jednotlivých knih (něco dobré něco meh), pokud chce načerpat i ty nejmenší detaily o w30k.

            Většinu těch knih co jsi chválil neznám, ale Malaz jsem samozřejmě četl taky a těžko pak něco jiného s malazem srovnávat, to je taková ta série, která vznikne jednou za 50 let, i když třeba svět forgotten realms je mě prostě mnohem sympatičtější, tak Malaz je napsán mistrovsky, byť některé linie byly ukrutně úmorné. Každopádně osobně jen proto že jsem četl malaz neznamená, že si teď neužiju něco jiného. 


            • Jasně... upřesním. Problém je ten, že ze světa WH40k je to téměř čisté military SF. A to je škoda. Je to pořád jeden a ten samý subžánr a i když military SF pořád miluji, člověk se ho časem přesytí. Jasně, Erikson je jiná liga, ale svět wh40k by si svého Godfathera v té záplavě Wicků proste zasloužil. 

              • Reakce na příspěvek:

                tak to nevím, kolik si toho z w40k četl, ale v AJ vyšlo asi 600+ knížek a některé se docela odchylují od žánru military SF. Je zde w40k crime, horror atd. knížky kde je minimum akce, ale spíš jen intriky a pletichaření jako např. v assassinorum kingmaker od roberta ratha, které jsem četl nedávno, nebo je prý hodně dobrý w40k krimi thriller The King of the Spoil. Trilogie o Night Lordech od ADB je taky dost odlišné čtení.

                Samozřejmě nelze čekat vydání nějaké hlubokomyslné filozofické knížky z těchto světů, kde by se jen umělecky debatovalo o podstatě bytí a nebytí a elektronických prdech...

                Upřimně ale nepotřebuji aby běžná knížka co čtu byl další Erikson, kde je najednou 50 dějových linií a některé jsou velmi abstraktní a těžko uchopitelné. Nutno ovšem říct, že mi připadá, že někteří lidi si v malazu nacházejí poselství, která já tam vůbec necítil, ale série to byla skvělá a i tu akci umí napsat jako málo kdo jiný.

                Prostě ale když čtu knížku z w40k nebo star wars, nepotřebuji aby to byl Problém tří těles nebo nějaká jiná intelektuální hard scifi....

  • jurb83

    Za mna tiez 9/10, mam prejdutu prvu kapitolu a bavim sa nehorazne. Bodik dole za bugy, hlavne sa mi opakuje jeden, kedy pri suboji ostane protivnikova postava zacyklena v animacii a pomoze len restart hry. Chvalabohu quicksavujem ako o zivot :D

  • Pro shrnutí dvě nejvíc podstatná YT videa pro úplné nováčky do světa Warhammer 40k (thx Drizzt) na YouTube kanálu WesHammer:  

    1). 40K Timeline EXPLAINED. Everything You NEED to Know! | Warhammer Lore

    2). Rogue Traders Deep Dive - Get Rich Or Die | Warhammer 40K Lore

    • Corvus

      Super! Teď jsem zkoušel hledat lore v češtině a na YT jsem našel 21minutové video "Svět Nekonečné Války | Warhammer 40k Vysvětlen Tlustým Nerdem". Nevím jak moc kvalitní/špatné to je. Jen hlásím, že je to v češtině... Zkusím pohledat spíše něco textového. Jinak klasická (obří) fandom wiki WH40K je také pecka.

      Plus pro zajímavost od toho samého autora ještě video: "Warhammer Fantasy = Nejhorší Místo K Životu | Průvodce Fiktivními Světy".

  • Gulivera84

    Nevi nekdo, nejsou na hry od nich aspon nejaky AI čestiny, nebo nekuti nato nekdo AI čestinu, javim, ja vim,...... ale proste, me to mega pomuže, aspon takovej překlad.....ale na netu sem nic nenasel, ani na jednu jejich hru....

    • Sultnsulimn

      Čeština na Rogue Trader je venku 😉

    • Oproti Disco Elysium kde jsem měl slovník téměř neustále po ruce, má Rogue Trader požadavek na úroveň angličtiny úplně na pohodu.  Sem tam se objeví slovíčko které neznám, ale v nynější době když může člověk otevřít překladač na mobilu a během vteřiny zjistit význam slovíčka a zasadit si jej do kontextu si myslím že pro průměrného angličtináře nejsou dnešní hry bez čj problém. 

    • jurb83

      AI len tazko prelozi taketo texty plne loru

    • Bohužel... jediné, kde se na neofiko pracuje a občas vychází je zde:

      https://www.folkemonovycestiny.cz/pathfinder-kingmaker/

      Je to brutus, trvá to roky a tak. To už vyjde líp potrénovat angličtinu, IMHO.

      Ale třeba tam najdeš češtiny do jiných her, teď se dokončila na Tyranny.

      • Corvus

        "...teď se dokončila na Tyranny." - LOL, TEĎ? Čeština do špičkového RPG Tyranny je dokončena roky. Uvolněna byla 1. dubna 2021. Na Patfinder: Kingmaker se stále pracuje, ale jednou to bude! :-) Holt kvalitní ruční překlad nějaký čas zabere. Her je po strop, není kam spěchat.

        • Z pohledu vydání hry v roce 2016 je to skutečně "teď". 5 let je prostě hodně a já to po dvou letech sledování vzdal. Teď jsem tam náhodou nakouknul a uviděl že je dokončena. Proto jsem to tak formuloval. 

          Mě je jasné že překlady trvají a jsem za ně rád. Ale chce se někomu čekat 5 roku než to začne hrát? A tady to bude ještě horší, textu jsou tuny.

          Překladatelů si vážím, ale realita je v tomhle neúprosná. 

  • Houdini

    Práve kvôli etrémnemu loadinu všetkého a zabugovanosti som nedhral Pathfindera :( takže za mňa dobre, že B3 dostali Lariani,

    • Lol, kettle calling the pot black 🥲😄 Zabugovanost a loadingy byly v BG3 ale taky 😃

    • skaven

      Lariani robia take tie funky rozpravocky, ci uz to boli ..Siny, alebo ten BG3..co niekedy potesi...ale ak chces hru z grim universe, je dobre, ze to Lariani nerobili.

  • Rád bych tady všechny upozornil, že hra je od aktu 3 (tedy zhruba od poloviny celé hry) v dost žalostném stavu. Je toho plné Steam forum, sám jsem se dostal do situace, kdy nemůžu postoupit. Ostatní reportují problémy se startem vedlejších Q, některé scény společníků se nespouštějí, jindy dojde k přeskočení části hlavní příběhové linky a zbytek pak nedává moc smysl. Owlcat teď skoro každý den vydávají malé hotfixy, přičemž dneska by měl vyjít i větší patch. Já asi budu muset hrát znovu, protože mám zabugovaných několik Q od společníků, které kvůli chybám ve skriptech prostě nenaskočily korektně. Některé talenty jsou taktéž zabugované, takže určité kombinace jsou brutálně OP, ikdyž být nemají. Pokud někdo postupuje pomalu, tak se do toho pusťte, ale osobně bych důrazně doporučil dát si s postupem práci :D

    Kromě toho bordelu, se vše hraje pěkně a jsem velice spokojený jak se settingem, tak i zbytkem.

    • proto nehraju hry po vydání, lepší je nechat rok dva uzrát a pak hrát nějakou kompletní nebo ultimate edici

      • Jarisko84

        Hej len pri vidani vacsina pytakopec penazi.. tak sa pytam ze za co ? Za to ze robia z nas betatesterov? Sony chce od roku 2027 zvysvat ceny ze 100-110..(aj led toto nie je 100 percent potvrdene) stale je hranie drahsie a drahsie a hry su rozbitejsie a plne mikrotrasnakcii

        • skaven

          tak napr BG3 bolo tiez rozbite, a stale sa neda najst cena pod 59,99. Rogue trader mam za 29,99, a bude mi stat v kniznici este aspon rok, kym sa do neho pustim :)


          • Ne nebylo.

            • skaven

              ale ano, cela druha polovica hry bola skoro nehratelna z dovodu vysokych hw narokov... a klasicke bugy tam boli tiez, ze ti chybal nejaky item alebo npc na dokoncenie questu.


              stastne a vesele


              • Reakce na příspěvek:

                kecy, a to jsem to vyzdimal temer namax

                • Derp_1337

                  Reakce na příspěvek:

                  On mi připomíná ty stížností lidí, co hru vlastně vůbec nehráli, ale "moc dobře ví" , kolik přesně bugů tam najdeš. 😂

      • tuco

        Po zkusenostech s PF: Kingmaker i  WOTR, nemluve o jinych studiich, je to dle meho velmi rozumna praktika. Na stranu druhou, mi taky cuka ;)

  • Mám dotaz ohledně nutnosti znalosti lore Warhammer 40k. Kde je nejlepší stránka/online encyklopedie kde se dá zjistit dostatek informací k tomuto RPGčku tak aby si jej clovek užil, ale zároveň aby nemusel pročítat půl tisíce svitků i o tom nejmenším prdu který se ve světě warhammeru odehrál 🥲

    Jednoduše řečeno nezbytný lore pro hraní Rogue Trader.

    • to je docela těžké, protože toto není nějaká rubanice ala space marine, který je třebas skvělý, ale zas tak moc aspektů w40k nepokrývá.... toto je příběhové RPG, které bude prolezlé termíny a lorem, navíc o rogue traderech, kteří běžně přichází do styku a konfrontu s dalšími frakcemi a rasami a to je vlastně jedna z jejich rolí v lore, takže nějaké rychlo video o časové ose, frakcích a rogue traderech ti možná poskytne základy, ale všechny ty detaily prostě nepodchytíš. Já se o w40k zajímám už 15 let a pořád narážím na věci v lore co jsou pro mě novinka.

    • "40K Timeline EXPLAINED Everything You NEED to Know Warhammer Lore" na youtube. Nic jiného podle mého nepotřebuješ, vše ostatní si nagoogluješ v průběhu hraní

      • Díky, shlédnul jsem a následně jsem našel od tohoto tvůrce video "Rogue Traders Deep Dive - Get Rich Or Die | Warhammer 40K Lore",  takže jsem spoko. Asi se na tento YT kanál budu vracet častěji :)

      • ono, to som sice videl, ale nekukol to. Za mna by tiez bodlo aspon riadkove vysvetlenie niektore pojmy z toho univerza, bo aj v recenzii pre nezasvateneho pouzivate slova ktore pre nefanboya nie su pochopitelne. (recenziu som medzicasom stihol precitat)

  • LessPh

    Tohle už na utube po očku sleduju nějakou dobu a stále nevím jestli do toho jít nebo ne. Poslední RPG, které mě bavilo a prošel jsem 2x byl Wasteland 3, prostě všechno tam mi fakt sedělo (kromě druhýho DLC), ale hlavně TEMPO, prostě někam přijdu, mám tam nějaký úkol, vykostím spoustu nepřátel v solidním soubojáku a jdu do další lokaci, prostě za 2 hoďky hotovo s pocitem zadostiučiní. To samé zvládal ME2.. v lodi prokecat všechny, pak max. hodinová mise a člověk byl spokojený v jedné herní session. Hratelnost u obou výše zmíněných her byla streamlinovaná a odsejpala a bavila.

    Proč tohle píšu, protože BG3. Dal jsem tomu nakonec přes 20 hodin utrpení, skončil na konci prvního aktu a pak zahodil. Ta hra nemá tempo, člověk někam jde, než tam dojde, tak potká deset sidetracků, který aspoň mě vytrhávají z hratelnosti. Pokud se vyhýbám sidetrackům a jdu jen rovně, tak pořád musím chodit do tábora obnovovat ty stupidní body. Ve finále za 3 hodiny vlastně nikam nedojdu a celý to působí jako ztráta času, který nemám a musím si vybírat, kam ho investovat. Navíc celkově ty charactery mě přijdou prostě špatně napsaný, chovají se divně.

    Takže mě hlavně zajímá tempo a faktor zábavnosti u Rogue Tradera. Jsem zastánce her bez moc textů, na to mám knížky a ne hry. Ale chápu tady toho textu je hodně, ale jak funguje? Je to tak, že si člověk hodně pokecá v nějakým hubu před misí a pak vletí do nějaké instance, kde je jen čirá gameplay, max. pár charakterů sem tam k rychlému prokecnutí / rozhodnutí? Instanci dodělá, zaklapně knihu a posune se dál? Je hra streamlinovaná a odsýpá hraní (ne že se furt budu muset řešit výběr skillů jako v BG3 nebo se pořád vracet do tábora jako kokos.. prostě se nevhodně ve všem vleče).

    Zároveň mě WH svět vůbec nezajímá, ale to si myslím, že není překážka, užil jsem si všechny 3 TW:WH. 

    Jak je to s angličtinou? Mám zdokumentovanou C1, ale třeba jako texty v Disco Elysium byly fakt moc. A nevěřím nikomu, kdo má průměrnou  angličtinu, že tomu vůbec rozuměl. Jak je to tady? Je to lehká angličtina nebo se ztrácí i rodilý mluvčí (DE případ)?

    • Zdar. 

      1. Nemám rád užvaněné hry stejně jako ty, ale tady mě to nějak nevadilo. Byť tam jsou občas pasáže, kdy už jsem začínal být netrpělivý. Ale celkově tady ty kecy přispívají k atmosféře a nevysírají. Ale je jich fakt hodně.

      2. Pokud dáváš Angličtinu tak, že si pustíš film v AN a občas mrkneš na titulky, tak to dáš v pohodě. Já se nepovažuji za nějakého nabouchance a rozuměl jsem všemu.

      Pozor, jsem ovlivněn tím, že to univerzum trochu znám, mám přečteného Ragnara, Gaunta, Eisenhowera a viděl jsem Ultramarines. 

      Takže i když nejsem jeden z těch magorů, co spí s bolterem v posteli, tak mě to uchvátilo.

      • jestli tě ještě w40k zajímá, tak doporučuji kouknout na aktuální animáky, jsou mnohem, mnohem lepší jak ultramarines. Pariah nexus, iron within, exodite, angels of death, nebo povídková série hammer and bolter (ty mají sice primitivní animaci (až na poslední díly), ale jsou to skvělé mikro příběhy). Oficiálně a légálně jsou dostupné předplatitelům na warhammer+, ale tak víme jak to chodí....

        a samozřejmě tuny knížek pořád od polari vychází. Popřípadě komiksy Marneus Calgar a Sestry bitvy, co vydalo crew.

      • LessPh

        A kde to hraješ? Na steamu to nemáš.. jedeš přes GoG nebo pirátskou zátoku? :D

        Jako zkusím to stáhnout, dám tomu dvě hodiny a pak se rozhodnu, jestli v tom pokračovat.

        • Steam... ale měl jsem pár dní pauzu. Kupoval jsem to v den vydání, protože recenze na to byly vesměs kladné. 

    • myslim ze v recenzii pisal o nedpriemernej anglictine ako porebnej, alebol to bolo inde spomenute? proste s primernou tam nelez by som povedal...


      o sa tyka BG3 dost ta chapem, to iste som pocitoval aj ja, no snad dakedy BG3 aspon raz dohram, raz ...

      co sa tyka tych postav v BG3, kazdy tam ma nejaky problem v osobnosti alebo co, tie postavy su dost mimo, preco tam nemoze byt niekto normalny bez problemov? (jeden tam paktuje s demonom, druhy je upir, treti potrebuje sat magiu, stvrta je zverenkynou temneho bozstva  a tak dale....wtf?

    • 1. hra je mnohem vic rozfazovana nez BG3 a nejsou tam ,,male ukoly,, a z vetsiny vyresenych Q mas uspokojivy pocit

      2. Anglictina neni slozita (s Elysium se to podle me vubec neda srovnat, ale nejsem dobry anglictinar :) ale je tam TUNA textu. Vic nez tuna textu...je ho tam neuveritelne mnozstvi.

      3. vyber skillu resis casteji nez v BG3, protoze lvly tam odsypaji pomerne rychle a navic vetsina tech skillu a perku atd. je z naprosto neznameho sveta...zadny fireball...a nejcasteji maji vselijake vedlejsi ucinky a podminky a kdo vi co....

      4. pokud te svet nezajima z toho duvodu, ze te ,,nebavi,, tak ta hra asi neni pro tebe. Tuna textu ktery se neustale venuje svetu ve WH.

      Jeden z nejvetsich nedostatku te hry, je nahravani uplne vseho....proti tomu je Starfield zlaty...

      • LessPh

        Ještě k třetímu bodu, chápu levely jsou častější, ale co mi v BG3 fakt vadilo bylo množství skillů, ze kterých jsem si mohl vybírat.. wizzarda tam bylo snad 30 možností ne lvl5.

        Tady to funguje stejně?

        • Derp_1337

          Tak Wizzard je extrém. Dle lore ta třída má mít "masivní potenciál" a tak máš hodně možností, které můžeš nakombinovat do spousty OP komb. Fakt to evokuje ten správný pocit z RPG. BG3 fakt není nějaké primitivní ARPG, kde barbar má podobně rozvinutý strom dovedností jako kouzelník.


          Kdo se nechce nimrat v nepřeberném množství komb, ten si může zvolit nějaké jednodušší povolání. Jako třeba: barbarian, fighter, monk, ranger

          Středně náročné jsou třídy jako: rogue, druid, paladin, warlock

          No a pak jsou tady povolání pro lidi, co mají rádi výzvu a nebo dostatečně znají pravidla Forgotten Realms: wizzard, sorcerer, bard

          • LessPh

            Já si Wizz nevybral, měl to Gale, ale BG3 je pro mě uzavřena kapitola a Rogue Trader taky.. zkoušel a prostě moc keců.. 

            • Derp_1337

              Tak tyhle ukecaná RPG nejsou pro každého. Stejně na tom je Wasteland 3, Pathfinder WOTR a mnoho dalších super hitů.

              • LessPh

                Reakce na příspěvek:

                Wateland 3 právě není ukecaný a po Falloutu 2.. je to moje nejoblíbenější RPG. Něco takovýho bych chtěl aby zase vyšlo.. 

                • Derp_1337

                  Reakce na příspěvek:

                  Hele, jak člověk stáhne, tak má čím dál tím méně času na hraní. Kdysi jsem měl čas dohrát kdejakou blbost a Fallout 2 jsem dohrál aspoň 3x a furt mě to bavilo. Teď si toho času víc vážím a mnohem déle se rozhoduji, čemu ho budu věnovat. 

                  Dohrání některých her se přesunulo do kategorie "někdy až budu dlouho doma a budu mít hodně času (třeba nemocenská)".

                  • LessPh

                    Reakce na příspěvek:

                    Ja to mam tak, ze musim hrat hry hned po vydani, proste ke hre, ktera vysla pred rokem se uz nikdy nevratim... nemam motivaci a ani cas. Vyjimky jsou jen hry, ktere jsem dohral a neskutecne me bavily.. Ted Desperados 3 prehravam, a jeste jednou projdu JA3..

                    A jako backlogy uz jsem davno zrusil.. to nema cenu, akorat se s tim clovek stresuje, ze to ma v nejakym seznamu..

                    • Derp_1337

                      Reakce na příspěvek:

                      Jn, tak s velkou pravděpodobností se k těm hrám z backlogu nikdy nevrátím. Řekl bych tak na 99%. Už jsem to akceptoval a nestresuji se tím. 😂

                      Jinak to mám podobně. Většinu her musím hrát hned po vydání, nebo se k nim nedostanu. Ale občas se najde vyjímka.

        • Je to imho jednodušší. Ale nejlépe mrkni na youtube mortismal gaming. V podstatě by ti to mělo pomoci se rozhodnout s koupí. Probírá to komplet, vč. levelingu apod.

          • LessPh

            Mortiho sleduju, ale ten mi nedokázal odpovědět.

      • LessPh

        Díky za reakci, asi to není pro mě no :-)

        • to asi ne, celé je to dělané pro lidi co znají warhammer 40k a chtějí číst bloky textů....

    • flash789

      U her od Owlcat žádné streamlined QoL hraní nečekej. Jsou to komplexní megalomanské hry s tunou textů a mechanik. Pokud jsi nezvládl BG3 která je oproti tomu prostá hra tak to není pro tebe :)

      • LessPh

        Ne nezvládl, ale BG3 je prostě jen roztahaná a nudná.

  • flash789

    Owlcat se už etablovali s Pathfinder Wrath of The Righteous. Tedy hrou která je za mně mnohem lepší než BG3. Je velká škoda že jim do klína nespadla i tahle licence, ale WH taky super. 

    pěkná recenze, je vidět že když hra baví lip se to píše.

  • ako nefanusikovovy (bleb slovo), co takeho ponuka Warhammer vlastne? (ci uz 40k alebo klasicky), brutalita? bleh (pripada mi to ako lacny trik na metalheads deticky - nebite ma, metal hudba patrila isty cas k mojim top, a to som uz dieta nebol)

    a dalsia vec, mi pripada ze fanboys staci ta brutalita a pak parkrat pekne zformulovat nejaku hlasku k slovu Cisar a je to! :)  (je to aj v recenzii, co som ju zatial tak nejak poskakal, ale planujem ju precitat celu, nech som v obraze)


    +ista cys este za ery tlacenych medii bol obcas zvyk ze sa aspon v skratke vyjadril nejaky iny clovek/recenzent, obcas bola aj druha strana mince, pokial sa dobre domnievam, Aleš je takisto fanusik Warhammeru, vyjadri sa -aspon v skratke? (snazim sa pravidelne sledovat fightclub a gamesoff, ale nie vzdy sa zadari, cize jeho nazor na tuto hru som zatial nezachytil...)

    • w40k toho nabízí hodně, je to mohutná frančíza, která má samozřejmě svůj styl, který nemusí sednou každému, tak jako nemusí sednout každému styl star wars, nebo star trek.

      w40k má základ ve stolní hře a nádherných miniaturách (tedy tak nádherných, jak si je člověk obarví), stovkách knih a hodně hutném loru který se buduje řadu dekád.+ nějaké ty hry a nové animáky na warhammeru+. Že to je brutální, over the top, satirické, temné a pěkně edgy, to je přesně to, co k celému settingu patří. 

      Je to prostě akční military scifi fantasy, o nějaké filozofování nad elektronickými prdy tam skutečně nejde, ale některé knížky jsou v rámci žánru fakt dobré. 

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit