zavřít
...

What Remains of Edith Finch - recenze

Kdekdo tvrdí, že má v životě pech. Ale ruku na srdce, dokud si smůla nebrousí kosu, nestojí nářky za řeč. Své o tom ví virtuální rodina Finchových, která musela umřít, aby se narodilo jedno z nejpůsobivějších dramat mezi herními adventurami. V díle What Remains of Edith Finch se vžijete do role sirotka,...

Novější 1 2 Starší

  • PLuto.petr tiscali.cz
    1 souhlasí, 0 nesouhlasí
    Po všech těch pochvalných recenzích jsem si to musel zahrát taky. První část (příchod k domu a první průchod domem) je vyloženě walking simulator, pak už se to překlápí spíše do vyprávění osudů jednotlivých členů rodin. Tyto příběhy jsou pojaté každý specifickým způsobem, což pomáhá udržet hráčovu pozornost při sledování děje, i když nemusí skoro nic dělat.

    Celkově je tato hra jedním z nejlepších walking simulátorů poslední doby, správně namixovaná ponurým a tajemným příběhem. Jen je trochu krátká (některé osudy postav jsou hotové během pár minut) a občas by neškodilo, kdyby k vyprávění příběhu přibyla i nějaká herní část, kde by mohl hráč něco vykonat. Prostě je to "jen" walking simulator.
    28.5.2017

    reagovat

    • Jack1947 tiscali.cz
      0 souhlasí, 0 nesouhlasí
      Tam se koná ne musíš třeba utíkat před strašákem :D nebo létat s drakem ale jo já to chápu... chtělo by to i něco víc.
      28.5.2017

      reagovat

      • PLuto.petr tiscali.cz
        0 souhlasí, 0 nesouhlasí
        Já se přiznávám, že obecně nejsem příznivcem walking simulátorů. Ani adventur (většinou z pohledu vlastních očí), které jsou hodně o chození a prozkoumávání okolí. Mě baví zaobírat se příběhem nebo logickýma úkolama, všemožných chozením, blouděním či hledáním hra u mě ztrácí na atraktivitě. Proto mám třeba radši Myst nebo Riven, kde se sice taky hráč pohyboval v nádherné krajině, ale bylo to skutečně soustředěné na logické úkoly. Třeba taková The Witness mě vůbec nechytla, i když jde o stejný princip.

        Každopádně toto je hra, kterou jsem si rád zahrál a možná se k ní v budoucnu někdy i znova vrátím. Do soupisky mých nejoblíbenějších her se určitě nezařadí.

        P.S. Rád bych upozornil, že jde jen o můj čistě soukromý názor. To, že nemám moc rád walking simulátory (stejně jako třeba akční hry) neznamená, že to jsou špatné hry.
        21.6.2017

        reagovat

  • bx (anonym)
    0 souhlasí, 1 nesouhlasí
    ten zaver, nuti vas zamysliet sa sam nad sebou *42
    19.5.2017

    reagovat

  • hmm (inkognito)
    4 souhlasí, 20 nesouhlasí
    Příběhová hra.... a má to aspoň český titulky? né tak -5 bodů!
    16.5.2017 upraveno v 15:25

    reagovat

  • Sváko (anonym)
    5 souhlasí, 18 nesouhlasí
    Viac techto her ''nieher''... boha to takto spadla kvalítá herných mechanísmov lebo čo to je s týmto si možem tak vytriet riť
    15.5.2017

    reagovat

    • disposar (anonym)
      11 souhlasí, 7 nesouhlasí
      A teď mě nech hádat. Tvé nejoblíbenější hry jsou CoD, Assassins Creed a třeba.. já nevím, novej Tomb Raider, který stál podle mě za vyližprdel. Grafiku měl ale hezkou, to jo. Kvůli toho jsem to aspoň dohrál.
      15.5.2017

      reagovat

    • mikezz tiscali.cz
      12 souhlasí, 2 nesouhlasí
      Podľa mňa sú hry super v tom, že je to univerzálne médium. Môžu byť jak o zábave postavenej sa super herných mechanikách, tak o silnom zážitku, vzdelávaní.... Preto existujú žánre. Ja nemám napr. o FIFU najmenší záujem a moc nevidím zmysel v zapájaní sa do diskusie pod jej recenziou a pindať tam, že má totálne blbý/neexistujúci príbeh.
      15.5.2017

      reagovat

  • disposar (anonym)
    6 souhlasí, 1 nesouhlasí
    Pro mě zatím nejlepší hra tohoto roku. Škoda té délky. Jednotlivé příběhy mohly klidně být více propracované do hloubky. I tak ale supr.
    15.5.2017

    reagovat

    • Jack1947 tiscali.cz
      0 souhlasí, 5 nesouhlasí
      Co znovuhratelnost nic ? na co to tam proboha je...
      15.5.2017 upraveno v 20:15

      reagovat

      • disposar (anonym)
        5 souhlasí, 3 nesouhlasí
        Napoprvé jsem hrál warez verzi a měl jsem podezření, že jsem kvůli tomu nemohl dohrát jeden příběh. Byl to jeden z posledních příběhů. Hru jsem si koupil na steamu za 30e a projel ji celou znova. Vtipně jsem hru dohrál pod 2h, takže by se asi dalal klidně refundnout :D Ale protože nejsem z*rd a jsem vývojářům za hru vděčný, hru si nechám a v budoucnu určitě zopakuju. Pár příběhů jsem si již zopakoval jen tak zvlášť, protože ve mně nechávají silný zážitek.
        15.5.2017

        reagovat

        • Jack1947 tiscali.cz
          1 souhlasí, 4 nesouhlasí
          Oh ok...
          15.5.2017

          reagovat

        • Ringer (anonym)
          3 souhlasí, 10 nesouhlasí
          Prej "protože nejsem z*rd"... to je snad normální ne, že ses dvě hoďky bavil a zaplatil za to, ne?. Co čekáš, že tě budeme obdivovat? Nebo že ti budou vývojáři líbat nohy? Znovu opakuju - toto je normální slušný chování, taky nikde nepíšu že jsem byl natolik dobrej a cool že jsem si utřel p*del po tom co jsem se vys*al.
          16.5.2017

          reagovat

          • disposar (anonym)
            7 souhlasí, 0 nesouhlasí
            Normální to sice je ty hlavo zabedněná, ale asi jsi nepochopil, co jsem psal. Jo a prosím sochu na Václaváku, dik
            17.5.2017

            reagovat

  • hmmm (anonym)
    4 souhlasí, 13 nesouhlasí
    chtělo by to pro tahle díla již najít nějaký jiný termín. Protože o hru se nejedná. Jedná se o interaktivní vyprávění příběhu. Hra podle mě musí obsahovat možnost selhat. Každopádně co jsem z tohoto viděl na twitchi, tak to je působivá záležitost, které by se asi dobře vyjímala pro VR
    15.5.2017

    reagovat

    • MR. (anonym)
      7 souhlasí, 1 nesouhlasí
      Rikam si, kde je ten mistni jeliman, kterej se porad ohani gameplayem u textovych rpg. Tahle 'hra' zadnej gameplay nema. Ale tak, hlavne, ze je to na PS4. To je potom v poradku.
      15.5.2017

      reagovat

    • DwaR tiscali.cz
      8 souhlasí, 2 nesouhlasí
      základná definícia hry je: ľudská činnosť slúžiaca na zábavu. takže skús presnejšie definovať pojem hra ty. čo myslíš ako "selhat"? keď hrám pexeso, nie je to hra? alebo ako zlyhanie pokladáš "prehru" v pexese? cities: skylines nie je hra, lebo v nej prakticky nemôžem prehrať? minecraft nie je hra? kocky lego nie sú hra? bicyklovanie nie je hra?
      o hru sa určite jedná, ide len o škatuľku, do akej ju zaradíš. v tomto smere má asi najbližšie k adventúre.mne škatuľky nechýbajú, stačí naznačiť rámec :)
      15.5.2017 upraveno v 18:11

      reagovat

    • Johny Inkognito (anonym)
      2 souhlasí, 1 nesouhlasí
      podle mě nemusí
      15.5.2017

      reagovat

    • disposar (anonym)
      4 souhlasí, 2 nesouhlasí
      Hra to je, o tom není pochyb. Ale walking simulator zní až přespříliš hanlivě a tyhle hry si to prostě nezaslouží. Jak již někdo zmínil, tak s textovými adventurami nikdo problém asi neměl. Teď se k tomu jen přidal vizuál (no a je tam asi trochu méně textu :)) ale chození je jen prostředek, který slouží k odhalování příběhu. Existují desítky stupidních her, které mají velkou popularitu, ale lidi si musí vždycky kopnout do "walking simulatoru", protože mají strach, že by je hra mohla i trochu intelektuálně a emocionálně obohatit.
      15.5.2017

      reagovat

      • mr (anonym)
        0 souhlasí, 1 nesouhlasí
        Nebo jen od hry čekají víc, jako třeba zajímavý gameplay, výzvu nebo větší míru svobody.
        17.5.2017

        reagovat

        • DwaR tiscali.cz
          4 souhlasí, 0 nesouhlasí
          svojprávny človek keď chce vidieť romantický film, tak si nepustí nočnú moru z elm street. rovnako to platí aj pri hrách. chcem gameplay/výzvu, tak si na základe toho vyberiem aj hru.

          ak čakám "zajímavý gameplay, výzvu nebo větší míru svobody" a idem si zahrať fifu, cod alebo taký walking dead od telltales čo sú prakticky naskriptované tunely, kde ma nemá čo prekvapiť, resp. hry s jasne stanovený spôsobom hrania, vopred jasným príbehom alebo jeho absenciou, tak nie je chybou hry, že nenaplní moje očakávania. len som si vybral niečo, čo ma nebaví.
          19.5.2017

          reagovat

  • ChyrenCZ facebook.com
    0 souhlasí, 4 nesouhlasí
    Nevěřím nikomu, kdo má jako profilovou fotku Scully *15*
    15.5.2017

    reagovat

  • savicz mojeid.cz
    5 souhlasí, 16 nesouhlasí
    Podle mě je tohle fakt blbost. nevím, jestli to tu bude mít nějakou váhu, ale studoval jsem anglickou a americkou literaturu (jakoze jsem to fakt cet *15* ) a neni se tu cim chlubit, ale ten pribeh tady mi prijde nekonecne plytkej. pro nekoho, kdo jako ja hraje hry cely zivot je tohle mnohem vic film nez hra, s tim ze tu nedojde k nijak velkymu objevu nebo vlastne k jakymukoliv zvratu ve hre. cely je to postaveny na prvoplanovym efektu, na atmosfere, ktera na vas asi fakt pusobi kdyz jste 16ti leta holka. ale tam to pro me konci. ps: hrala to se mnou 14ti leta segra moji pritelkyne a te se to strasne libilo. no tak treba to o tom neco vypovida. podle me Firewatch je o deset trid vys.
    14.5.2017 upraveno v 21:33

    reagovat

    • nightborne tiscali.cz
      2 souhlasí, 4 nesouhlasí
      Chyběla ti tam katarze, viď? Jo, mně taky.
      14.5.2017

      reagovat

    • Jack1947 tiscali.cz
      1 souhlasí, 8 nesouhlasí
      Firewatch je adventura tohle je takové sušší Life is strange ( nebo Gone home)
      15.5.2017

      reagovat

      • savicz mojeid.cz
        0 souhlasí, 1 nesouhlasí
        Life is Strange se mi líbilo moc. Ale s tímhle bych to teda nesrovnával. jo, Gone Home a Dear Esther jsou blíž. Ale obojí to má nějakej smysluplnej konec..nechci tu nic spoilovat ale u konce Edith Finch jsem se jen zasmál..nebo spíš uchechtnul.
        15.5.2017

        reagovat

        • Jack1947 tiscali.cz
          0 souhlasí, 4 nesouhlasí
          Nesrovnávám jenom podotýkám že tam je taky v hlavní roli skoro stejná teenagerka - i když se řeší dost jiné problémy a je to víc hra proto jsem napsal sušší.
          15.5.2017

          reagovat

  • zzz (anonym)
    5 souhlasí, 12 nesouhlasí
    Děkuji Sony, že pomohla vzniknout další super hře. Jsem rád, že i tyhle menší hry(kvalitní hry) se pomalu a jistě přesouvájí na PSko...
    14.5.2017

    reagovat

    • Kocour Kokeš (anonym)
      9 souhlasí, 1 nesouhlasí
      Sony se na výrobě či distribuci této hry nějak podílela?
      14.5.2017

      reagovat

      • hunter (anonym)
        8 souhlasí, 0 nesouhlasí
        to je jenom flt/rez/primadona pod ukradenym nickem
        14.5.2017

        reagovat

        • Lol (anonym)
          0 souhlasí, 0 nesouhlasí
          Femto už zase nedává? Lol, to už je fakt na psychiatra tohleto *1*
          15.5.2017

          reagovat

      • zzz (anonym)
        0 souhlasí, 13 nesouhlasí
        samozřejmě že se na tom podíleli, proč si myslíš, že to není na Xboxu?
        14.5.2017

        reagovat

        • ringmancz tiscali.cz
          8 souhlasí, 0 nesouhlasí
          a proč je to teda na PC? navíc výrobci konzole se vždycky nějak podílejí na hře, která vychází na jejich platformu
          14.5.2017

          reagovat

          • zzz (anonym)
            0 souhlasí, 8 nesouhlasí
            Tak proto, že Sony Indie hry nemá jako God of War, Bloodborne atd, proto taky šlo
            EVERYBODY'S GONE TO THE RAPTURE na PC
            14.5.2017

            reagovat

            • ringmancz tiscali.cz
              8 souhlasí, 0 nesouhlasí
              někde ti z toho sdělení vypadl smysl.

              snažíš se tady obhájit před ostatníma, že sis vybral tu správnou platformu, ale jen ze sebe děláš vola - The game itself is the second release from Giant Sparrow - the company responsible for The Unfinished Swan, released back in 2012. Edith Finch was first announced at the PlayStation Experience back in 2014 with Sony Santa Monica as its publisher but since then, the game has changed hands and is now published by Annapurna Interactive - the new games division of the film production company, Annapurna Pictures.
              14.5.2017

          • hunter (anonym)
            8 souhlasí, 1 nesouhlasí
            on je jenom butthurt, ze je to i na PC
            14.5.2017

            reagovat

        • tps (anonym)
          11 souhlasí, 0 nesouhlasí
          to jsou myšlenkové pochody.. *7* sony se na výrobě ani distribuci nijak nepodílela, navíc ps verze je oproti pc verzi v otřesném stavu..
          14.5.2017

          reagovat

          • zzz (anonym)
            0 souhlasí, 11 nesouhlasí
            ale ty brepto

            http://www.metacritic.com/game/playstation-4/what-remains-of-edith-finch

            Developer: SCE Santa Monica, Giant Sparrow
            14.5.2017

            reagovat

            • tps (anonym)
              8 souhlasí, 0 nesouhlasí
              "Giant Sparrow is an independent video game company based in..."

              vydavatel měl být původně SCE Santa Monica (Sony), ale ti hru odložili a nakonec hru vydali Annapurna Interactive

              možná bys neměl čerpat informace z metacritic brepto *3*
              14.5.2017

            • tps (anonym)
              3 souhlasí, 0 nesouhlasí
              jo, ještě bych dodal, že když sony hru odložili (resp. vys*ali se na ni), udělali naprostý opak toho tvého blábolu, že "pomohli vzniknout další super hře" .. to je ironie, co?
              15.5.2017

    • hunter (anonym)
      6 souhlasí, 0 nesouhlasí
      denial level 99
      14.5.2017

      reagovat

  • Radkaa tiscali.cz
    31 souhlasí, 3 nesouhlasí
    Cena je za 2 hodiny "hraní" docela vysoká... *8*
    14.5.2017

    reagovat

Novější 1 2 Starší

Tento formular nevyplnujte!!!
Jmeno:
Email:
Text:
povolené tagy

Přidej příspěvek

Přistupujete z neznámé IP adresy 54.81.59.211.
Opište kód z obrázku:   (Kód je nečitelný, ukaž jiný)

Český herní web, který se soustředí na hry pro PC, PS4, Xbox One, Xbox 360, PlayStation 3, Wii, 3DS, DS, PS Vita, iPhone a iPad. Pro všechny platformy nabízíme recenze, preview, videorecenze i pravidelné novinky. Na Games.cz najdete i podcasty, rozsáhlou databázi her a speciály k očekávaným hrám ze sérií jako Call of Duty, World of Warcraft, The Elder Scrolls, Assassin's Creed, Grand Theft Auto, Battlefield nebo FIFA.