Přejít na výpis diskuzí
Will Wright: „Konzoloví tvůrci se třesou strachy“
10.7.2012 | Aleš Smutný
93 příspěvků
-
Kdyby se prosadilo free-to-play do budoucna jako hlavni smer vydavani a vyvijeni her (coz se podle me nestane), tak by to melo vliv uplne na vsechno, ne jen na ty hry. Treba i herni weby. Dnes jsou stale herni weby hlavne o recenzich. Jenze k cemu recenze? Kdyz Free-to-play hru si muze vyzkouset kazdy a nepotrebuje si o tom cist. Taky Free-to-play hry se vyviji za chodu a co je napsane v recenzi pri uvedeni hry, z nekolik mesicu uz nemusi platit. Kdyby se prosadilo Free-to-play tak se bojte uplne vsichni, co mate co do cineni s hrami, protoze by to byla katastrofa. Kvalita her by sla vyrazne dolu, vsechny hry by byly jeste vic kopirovane a stejne jako dnes, vse unifikovane, jeste vetsi konzum a honba za vydelkem... Coz se doufam nestane.
-
-
Čas je důležitá komodita. Člověk čte recenze nejen kvůli tomu, aby nevyhodil prachy z okna, ale aby se rozhodl, do čeho svůj čas vloží, resp. nevloží... Zrovna recenze free to play modelem ohroženy nejsou.
-
-
No... Trošičku bych si rýpnul, že pán objevil Ameriku :) Microsoft svoje game-oddělení před nějakým časem transformovalo na cross-platform, kdy jejich vývojáři musejí vyvíjet tak, že hra se dá hrát na mobilech, webu, xboxu i PC, ale všude má rozdílný gameplay, právě podle zaměření dané platformy.
Ohledně malých projektů generujících zisk... Před čtyřmi lety jsem diskutoval s pár lidmi z Ubisoftu na GDS, kteří už tou dobou jasně říkali, že se trh změnil a že jejich firma víceméně dělá velké množství menších projektů, téměř bez rizika, a ty potom dotují ty velké, rizikové. Taky jsme se ale jasně schodli na tom, že velké AAA projekty zůstanou, a to už jen kvůli medializaci firem, kvůli lásce vývojářů k podobným dílům a kvůli tomu, že když klesne jejich počet, prodeje budou ještě lepší než v dnešní době.
A free-to-play je výborně fungující model, který ale bude podle mě fungovat hlavně na hry, které jsou MMO, na sociálních systémech, ale nedokážu si představit normální singleplayer hru na free-to-play modelu, a že singlistů je na světě kvanta :) -
-
Jo, tak nějak bych to viděl taky. Ten trh je obrovskej (jestli se vlastně ještě pořád jedná o jeden trh, protože podle mě sociální hry a AAA tituly nemaj vůbec nic společnýho ani co se cílovek týče) a je tu místo pro spoustu všelijakejch vymňouklostí. Ale že by kvůli nárůstu jedný věci musela zhynout jiná, to si nemyslim.
-
-
Jenze je fakt, ze davat dohromady AAA produkci a socialni hry se nabizi a firmy to urcite budou zkouset. Neni neco takoveho uz vlastne i Diablo 3?
-
-
Jo, Diablo 3 za všechno může... *7*
-
-
-
-
AAA tituly jsou v soucasnosti bohuzel urceny pouze pro stupidni publikum (13ti lete americany) a proto se narocni hraci poohlizej jinde. Nechteji porad davat penize za to same v blede modrem. To ze to Ales Smutny nevidi a polemizuje s Wrightem je jeho zaslepenosti, hlouposti a spokojenosti se soucasnym otresnym stavem AAA her. Pokud vyvojari nezacnou delat kvalitni tituly, tak at si AAA hry klidne pojdou. Ja chci kvalitu a napaditost a ne milion WOW efektu a braindead gameplay.
-
-
A co se na to kouknout z druhý strany. Dokud jsem studoval, měl spoustu času přes den, tak jsem hledal náročný tituly, u kterých člověk protočí svoje mozkový závity. Od tý doby, co pracuju nemám na tyhle hry náladu. Chci prostě hrát a ne si hodinu lámat hlavu s tím, kudy se vydat, případně co udělat, abych se dostal dál. Chci sednout ke hře a užít si trochu tý "braindead" zábavy. A k tomu mi neposlouží nic jinýho líp než AAA titul. A vzhledem ke kvalitám dnešní indie scény nemá smysl hořekovat nad hloupostí tři-á titulů. Když chci něco hodnotnějšího, prostě šáhnu po nezávislý hře.
-
-
Svkěle vystihnuto... Když po dlouhym dni konečně přijdu domu a potřebuju vypnout, zahraju si prostě ňákou střílečku, u který nemusim moc myslet... zastřílim si pár (set:) šmejdů a jsem v pohodě.
Navíc téměř vždy hraju něco novýho, přičemž mám v kompu pořád pár starejch fláků z dob "předkrizových". Teď jsem si třeba (konečně po letech) konečně pořádně zahrál prvního Maxe Paynea a teda... tak krystalicky čistou hratelnost už jsem si dlouho neužil *5* -
-
Když se vrátim domu, po těžkym dnu v práci, s tim že konečně zažiju nějakou legraci, postavim se do křesla a zapnu televizi.... hahaha. Braindead. Chaozz o konzolích rapoval už před 15 lety.
-
Tim jsem chtěl říct, že je pořád hromada krásnejch starejch titulů, který kouzlo prostě neztratí. A nikdo mi nemůže říct, že už hrál všechno! *4*
-
-
Hrál jsem všechno... co mě zajímalo.
-
-
-
-
To ze nedokazes najit kvalitni tituly v AAA produkci, kterych je stale dost, a kazdy si muze najit to sve, vypovida spis neco o tvem braindead ;)
-
-
Je videt, ze se v soucasne herni branzi vubec neorientujes chlapecku. Jak mi chces tedy vysvetlit, zer 99% AAA her jsou pouze pokracovani predchozich her? Proc se tvurci boji udelat neco noveho?
No protoze jim jde o penize a vyhovuje jim, kdyz hlupaci jako ty klidne dalsi hru v serii koupi, i kdyz je to v podstate to same. Ale proc se namaham. Kup si COD 8, Halo 5, MGS 10, Crysis 4, Far cry 6, Assasins creed 7, Resident evil 11, nebo Tomb raider 12 a chrochtej si blahem jake ze to hrajes inovativni tituly ty hnupe. -
-
Pokracovani byly vzdycky, a vzdycky budou. Ze je neco pokracovani neznamena, ze je to spatna hra. Orientovat se v herni branzi je i ma prace, takze si myslim, ze se orientuju. Stale vznikaji nove tituly a znacky, ale ze firmy sazi na jistotu je dano trhem a tim prostredim, jak moc je nakladny vyvoj a jaka je sance na uspech. Tohle je dane.
Hnup je ten, ktery vyjmenuje par tech pokracovani, ktere urci za spatne a zcela ignoruje ty kvalitni hry, ktere vychazi.
-
-
-
-
Jo jo, interaktivní filmy. O tom mluvím už pár let. O konci her...
Indie scéna to snad zachrání. -
-
Nezachrání.
-
-
Tak potom už snad jen DOSBox a výplach úst olovem.
-
-
-
Uz existuje nejaka singleplayerova f2p hra s herni dobou okolo 6 az 10 hodin?
-
-
WoW, do levelu 20 to máš zadarmo, to tak těch 10-15 hodin bude.
-
-
To je singleplayerova hra? A je to opravdu f2p, tj plati se mikrotransakcemi?
Co jsem tim chtel rict je to, ze f2p ekonomicky model se nehodi pro vetsinu soudobe herni produkce.
-
-
-
games.cz, web pěstující a vychovávající troly na profi uroven .)
-
-
Pokud jsi do teď nebyl troll, tak ses jím právě stal.
-
-
no z toho článku mam pocit jak kdybych četl vyjadreni nekoho, o kom psal ve svem blogu vavra (myslim ten článek o manažerech a o tom jak se delaji hry). tohle mi prijde jako vyjadreni cloveka kdo vidi v hrach jen prumysl a biznis.
Nastesti to jde delat ale i jinak, treba tak jako vavra. O multiplatformnich titulech (ve smyslu jak to chape ten článek) nema cenu ani mluvit to je naprosty nesmysl. -
držte do*dele už hubu o konzolých dop*či ten kdo nemá rád konzole tak si leští svojí konzoly mezi dvouma svalama
-
-
Vidíš, mě třeba konzole vůbec jako hardware nevadí, ale jejich uživatelé jako ty mi o nich dost kazí obrázek.
-
-
free to play crysis na mobilu? o čem ten človek ksakru mluví *8*
-
Ať shoří v popel!
PC PC PC PC PC!!! -
-
Už tě zase pustili k počítači?
-
-
Nasadil bych mu léčbu konzolí. *1*
-
-
Proč si tak krutý?! *10*
-
-
Protože Ti chce dopřát konečně ten pocit, vyvalit se na gauč, před obrovskou TV a zahrát si třeba Mortal kombat tak, aby sis nezlámal prsty. Myslí to s Tebou dobře.
-
-
A to by mu pomohlo nebo přihoršilo? *15*
-
-
-