Za elfštinu v The Lord of the Rings: Gollum si připlatíte
-
Super, už se těším až si stáhnu FitGirl nebo Dodo repack společně s tím jmenovaným DLC 😎.
-
-
Přeju ti, aby sis zároveň nenatáhnul do PCčka i nějaký ten mallware a trojský koníčky, když už veřejně prohlašuješ, že hry kradeš! ;-) Hrdino!
-
-
Můj milý, chápu, že uživatelé tvého kalibru si do počítače rádi natáhnout kdejaký bordel, ale nesuď mě podle sebe 😉.
-
Hele, je trochu jiná doba a dnes si už většina lidí může dovolit kupovat hry. Ale to neplatí pro každého, někdo na to prostě nemá. Není potřeba takovým lidem připomínat, jak jsou na tom.
A rada "nemáš prachy, tak nehraj hry" taky není moc dobrá. Každý potřebuje nějak ze sebe dostat stres. Radši ať si hraje hry, než aby pak šel zastřelit šéfa, který mu jde na nervy.
-
-
Ehhhh...to je celkem "far-fetched" přirovnání, ale budiž. Mě jenom fascinuje že se stále pirátí v době kdy stačí chvíli počkat na nějakou pořádnou slevu konkrétní chtěné hry/nebo na přidání té hry do game passu.
Zajímalo by mě jak je na tom pirátství v zemích s podobnou životní úrovní jako u nás, nedělám si iluze že jsme nejhorší zloději, ale dost možná se najdou státy se srovnatelnou životní úrovní ale menším procentem krádeží.
-
-
Well…já už čekám na některé hry více než půl roku/rok než půjdou do rozumné slevy ptže vím, že mě zabaví jen na pár hodin a více za ně nejsem ochoten dávat.
Všechny si můžu stáhnout, ale chci je mít v knihovně atd. Takže rád bych hrál, ale čekám :D
A paradoxně ty, co si koupit nechci, ale chci si je zahrát, tak mají denuvo
-
Jo, byla by to zajímavá studie. Určitě se najdou nějaké země, které mají srovnatelnou životní úroveň, ale kradou méně. Ale platí to i obráceně, najdou se země, kde mají životní úroveň lepší a přesto kradou víc.
-
-
Jasně, ale zase je doba, kdy se ke spoustě her můžeš legálně dostat za směšnou cenu (v rámci předplatného, ve slevě které jsou časem skoro na všechno) nebo dokonce zadarmo (free to play, rozdávací akce od různých prodejců). Případně si můžeš hru půjčit od kamaráda. Nemůžeš sice hrát, co chceš a kdy chceš, ale možností je spousta.
-
-
Jo, možností je dost. Ale není to jednoduché. Největší problém bude asi v tom "nemůžeš hrát, co chceš a kdy chceš".
V Game Passu je hodně her, ale často tam chybí ty největší pecky. Takové ty hry, o kterých se v herní komunitě mluví a člověk si je fakt chce zahrát.
Stejně tak různé slevy a rozdávací akce. Ne každý má čas každý týden aspoň 2x kontrolovat různé servery, jestli tam náhodou není akce. Osobně se občas přistihnu, že jsem třeba nespustil Steam přes 2 týdny, protože jsem neměl čas, a tak mi unikli některé akce.
-
-
"Hele, je trochu jiná doba a dnes si už většina lidí může dovolit kupovat hry. Ale to neplatí pro každého, někdo na to prostě nemá."
Ano a proto jsou tu i free2play hry typu WoT, Valorant, CS:GO, apod. Každou chvíli na Steamu obrovský slevy, kde koupíš Zaklínače nebo poslední Metro za 7 éček. A samožřejmně 100ky dalších AAA titulů za opravdu směšný částky, třeba do 100 Kč. Epic Store rozdává každý týden 2 hry. Rozdal už i třeba Control, KC:D, Metro hry nebo třeba i takový Death Stranding. Teď je tam Mordau. Gamepass se dá opakovaně kupovat za 25 Kč až na 3 měsíce., atd. atd. atd. Těch možností je mraky. Exitují i stránky zaměřené na slevy, takže stačí si akorát dát do kalendáře datum nějakýho výprodeje, který má Steam pomalu každy 3 měsíce."nemůžeš hrát, co chceš a kdy chceš"
Takhle to holt v životě chodí. Nemáš na barák - pořídíš byt. Nemáš na nejnovějšího Mercedesa - koupíš si škodovku. Nemáš na dovolenou na Maledivách - jedeš do Řecka, a nebo třeba na Lipno. Zkrátka takhle to v životě chodí. Taky nejdeš vykrást banku, že na tyhle věci nemáš, ale hledáš alternativy. Buď se spokojíš s tím Řeckem a nebo si holt budeš 5 let šetřit a tu dovolenou na Maledivách si časem koupíš. To samé hry.Máš tu alternativu v podobě konzolích, kde můžeš kupovat bazarové hry. A nebo hry zkrátka po dohrání prodat dál.
Ty tvoje argumenty už v dnešní době vůbec neobstojí. Už se pirátění nedá obhajovat, jelikož těch alternativ máš dneska fakt hodně. I tu nejnovější pecku koupíš měsíc po vydaní třeba za 40-45 euro. Po půl roce třeba za půlku a po roce už za 20 euro.
Byla doba, kdy hra stála 2.500 Kč a průměrný plat byl třeba 15.000 Kč. Plno lidí mělo mělo třeba kolem 10-12 tisíc měsíčně. Takže hra stála třeba 1/4 jejich platu.Dneska máš průměrný plat 35 tisíc a hra stojí pomalu polovinu co tenkrát. Samozřejmně ne každý to má, pořád tu jsou lidi kteří pracují za minimalní mzdu, někdo i pod. Ale to opravdu nikoho neospravedlňuje v tom, aby kradl.
Možná je to i tak trošku motivace, že na něco nemám a chci to, tak si zkrátka najdu třeba lépe placenou práci.
-
-
Reakce na příspěvek:
Jenom doplním do této zajímavě nabobtnalé diskuze že neberu argument "upirátím" hru abych si ji mohl vyzkoušet - od čeho jsou potom všechny ty oficiální demoverze? Když z 10 titulů které mě zaujaly vyzkouším 10 demáčů, tak zjistím že mě třeba reálně baví 3 hry na které si našetřím - to je podle mě další problém - spousta hráčů/pirátů chce mít plné verze všech her i přesto že zjistí že je daná hra nebaví.
-
Reakce na příspěvek:
Zopakuji ti to, co jsem napsal níž:
Hele, mě to nemusíš vysvětlovat.
Problém je v lidech, kteří nemají žádnou sebereflexi. Jenže pro takové lidi nemá smysl zde psát nějaké rady, protože tihle lidé nebudou číst nějaké rady na "finanční gramotnost". Ti lidé žijou v iluzi, že to, co dělají, je správné.
-
-
Na piratenie hier v dnesnej dobe neexistuje argument. V knizniciach obchodov su 100vky AAA hier za 5-10 eur, niekedy aj lacnejsie. Mne je tiez luto dat napr 69 eur za novinku, ale radsej pockam, nebudem to piratit.
Cely zivot je predsa o tom, ze nemozes mat vzdy to co chces, kedy chces.
Pokial ma niekto pocitac, tak ma aj peniaze na hry.
-
Když nemám prachy na steak s argentinského hovězího (nebo se mi jen nechce tolik utrácet), tak si dám sekanou a taky se najím. Když chci ušetřit na slevách, tak prostě musím obejít pár obchodů a eshopů, kde mají různé akce. Něco nepotřebuju doma trvale (u mě typicky různé nářadí), tak si to půjčím. Jo, je s tím větší oser než mít doma k dispozici vše. A argument, že musím mít vždy to, čím se chlubí ostatní kamarádi a pokud možno hned, mi přijde jak od dětí, které by v tom měli umravňovat rodiče.
-
-
Reakce na příspěvek:
Hele, mě to nemusíš vysvětlovat.
Problém je v lidech, kteří nemají žádnou sebereflexi. Jenže takovým lidem žádnou radu nedáš, protože tihle lidé nebudou číst nějaké rady na "finanční gramotnost". Ti lidé žijou v iluzi, že to, co dělají, je správné.
-
-
-
-
-
Piratstvi neni kradez.
-
-
Až si od tebe někdo půjčí litr a nebude ti ho chtít vrátit ber to jako pirátství a nevztekej se ;-)
-
Ale je. Je to nehmotný výtvor, stejně jako kdybys řekl že krádež obrazu vlastně není krádež protože se ho nenajíš 😂 Podobná logika. Jestli nechceš platit plnou cenu vždy se dá počkat na slevy, nebo koupit různé gamepassy, apod.
-
-
Vlastnictví je krádež!
-
-
Toto je velmi nedoceneny prispevok do diskusie😁👍
-
-
Jde o porušení autorských práv ne o krádež. U krádeže chybí ukradená věc původnímu majiteli, u neoprávněného využívání softwaru a jiného duševního vlastnictví majiteli věc nechybí. Majitel je postižen nepřímo, těžko vyčíslitelně, ale postižen je. Tedy minimálně podle práva. V krajních případech na tom může i vydělat (propagace), ale to svým způsobem může i na tom, že mu někdo něco ukradne (pojistka, popularita...)
-
-
Kdyz takhle porusi zakon nekdo kdo by si stejne hru nekoupil, tak zadna skoda nevznikne. Dokonce bych hadal, ze ty pripady, ktery oznacujes za krajni, jsou vetsinove, tedy ze viralni sireni povedomi o produktu piratem ci piratkou je pomerne bezne.
Tady se nekolik diskuteru pozastavuje nad tim, ze dnes jeste nekdo pirati. Ja se pozastavim nad tim, ze to nekdo vubec resi. Jiste, jsou pripady kdy vyvojari ci vydavatele jsou piratenim poskozeni, ale herni prumysl neustale roste a zisky ktere v nem lze dosahnout mu muze zavidet jakekoli jine odvetvi. Doba kdy pirati byli realnou hrozbou je davno pryc.
-
-
Reakce na příspěvek:
To mi přijde hodně individuální. Můžeš mít indie hru, které by si bez pirátů nikdo nevšiml a s nimi se z ní stane hitovka. Taky můžeš mít indie hru, u která ti unikne pár dní před vydáním a jelikož všichni chtějí hrát a ne čekat, tak vezmou tu a kupovat už nikdo nebude. Navíc tam budou chybět poslední záplaty a rozšíří se zprávy, že je to zabugované. Myslím si, že v současné době mají větší vliv na prosazení menších her různá internetová média než pirátská komunita a k virálnímu šíření novinek odjakživa pomáhalo vydat kvalitní demo zdarma.
U velkých značek mi přijde, že pirátství vůbec nepomáhá. Značky zná každý, většina to chce hrát. Teď má vycházet čtvrté Diablo a i trojka byla always online, takže odolná proti pirátství. Myslíš si, že mezi těmi, co si to koupili, bys nenašel početnou skupinu, co by si to radši upirátila, kdyby to bylo možné? Asi bude menší než skupina, co to nehrála proto, že to nešlo upirátit, ale že by ta druhá skupina udělala Diablu takovou reklamu, že by dodatečný prodej množstvím převýšil tu první skupinu? Na druhou stranu pro velké značky nejspíš nebude pirátství ani hrozbou. Mají velké množství stálých zákazníků a jestli vydělají o trochu více nebo méně, nebude zásadní rozdíl.
-
-
Reakce na příspěvek:
Nechtel jsem pomerovat ruzne vlivy na popularitu produktu, pouze jsem polemizoval s tim, ze piratstvi k ni prispiva v krajnich pripadech.
Nikdo nezmeri, kdyz kamarad povi o hre kamaradce, ktera si ji nasledne poridi a hraje. Stejne tak nikdo nezmeri, jaky vliv na XY prispevku v komunitnim subu na redditu te ci one hry.
Zda se, ze mensi vydavatele trpi piratstvim vice nez korporaty, pricemz nejvic vydelavaji tzv live service, online bookings (skiny a battlepassy), jak pises, coz se zda ocividne i pochopitelne.
Chtel jsem jen rict, ze neni treba piratstvi hejtit jak rekneme pred 20 lety kdy herni prumysl na obratkach nabiral, stejne tak jak socialni site a jejich vliv.
-
-
-
-
To bych spis prirovnal k tomu ze si obraz vyfotis, vytisknes, a povesis na zed, efekt to ma stejny, tobe je naprosto jedno ze to neni original, a splni to ucel.
-
-
Svým způsobem máš i pravdu - existují například tvůrci pravidel pro stolní D&D hry, kteří ti za peníze pošlou oskenovaný .PDF soubor s těmito pravidly. Nicméně najdeš i několik již nahraných verzích stejných pravidel za které zaplatit nemusíš, v podstatě máš zadarmo to co jsi chtěl, ale tím že nepodpoříš tvůrce těchto pravidel mu v podstatě znemožníš vytvářet například jiná D&D pravidla nebo úplně jinou tvorbu.
Je smutné že i ve čtvrtině 21. století někteří lidé považují za výtvor v podstatě pouze to na co si můžeš sáhnout a výtvor mysli považují za samozřejmost která musí být zadarmo.
Je to stejné jako s půjčením, když to poslouchám tak se ani nedivím že jsme jeden z národů s nejvíce exekucemi na hlavu. Přeci když na něco nemám, tak vydržím a našetřím si na to, nebo si to nekoupím vůbec. Navíc v případě her je mnoho možností které jsem už zmiňoval - game passy, slevy,.....
-
-
-
-
-
-
No nevím kdo by chtěl platit za samotnou hru, natož pak ještě platit extra za tohle. 🤦
-
-
Fanoušci LOTRa?
-
-
Jako fanousek bych byl maximalne urazen a nechal bych si to ujit.
-
-
-
Bude skoda, ked toto Daedalicov financne polozi, ich adventury som mal rad.