Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Zdravím, jak j prosím ve 3 řešený tutoriál? Do druhého dílu jsem i přes úporné snahy (asi 20 hodin) nedokázal proniknout, protože způsob, jakým hra učila mechanismy mi vůbec nesedl.

    • Inquisitor

      Tak tutorial je opravdu jenom na základy, pak se člověk musí učit hraním, stylem pokus, omyl. Ale chápu, že v tom hodně hraje znalost historie. Pokud člověk neví jak fungoval feudální systém apod., je  mnohem těžší do hry proniknout.

      Pak jedině nějaký youtube videa by mohli pomoct.

    • Těžko soudit, páč dvojku jsem se hrát naučil, takže do trojky jsem se dostal snadno, ale tutoriál mi přišel trošičku vstřícnější. I když stále platí že většinu věcí se člověk naučí až tim že to s nim párkrát pořádně vyjebe. :D 

    • hulec

      Tak to je uplně stejný. Bohužel. 

  • Neklan je nejlepší. xD Právě jsem s jeho následníky ccca 500 let po jeho smrti obsadil v jedný válce jižní třetinu Asie. A celou hru jsem náboženstvím slovan a kulturou čech. :D

  • Anon-ym

    Jednoduchoučký start je za krále Malcolma ve Skotsku 1066. Lze naprosto bez problémů dobýt celé Irsko, které je fragmentované. Pak zbytek Skotska a nakonec rozložit Anglii, dobýt/či podědit a založit Britannia empire. Na Ironmana bez jediného škobrtnutí, nakonec jsem založil vlastní náboženství, protože už jsem úplně neměl moc co dělat (SŘŘ se v mém playthrough rozjela a ovládala skoro celý zbytek Evropy).

    • hulec

      Za Alfréda nic nedělat a počkat až zdědíš wesex. Maximálně tak jeden restart když se nedaří.

      No a pak zavraždit vikinga z Ostrovů, tím zdědí East anglia některý jeho syn, asi bude slabej tak to můžeš snadno obsadit. Alfréd má jediný problém a to že je Just, takže to zabití ti dá stress, to jde ale shodit přes Feast a Hunt. A pak jak budeš moct feasta a hunt tak zabít šéfa Jorviku, a zas máš možnost obsadit další duchy. Pak budeš mít dost na založení England. Pak vazalizovat Mercia. A ovládáš polovinu anglie.

      No a potom sebrat co potřebuješ na decision na irský claimy. (tuším jen z gwyneddu jednu provincii) a šup můžeš obsadit celý irsko velice snadno a rychle.

      A budeš mít tolik peněz že si najmeš žoldáky a převálcuješ v klidu všechny vikingy i skoty a hned máš impérium.

    • Anon-ym

      Pokud chce někdo zkusit fakt extrémně těžký start tak doporučuju vévodu Nuno II Mendeze v roce 1066 (co by rád byl portugalským králem).

      Jste součástí Galicie, která celou playthrough nedělá nic jiného než že se pere s Leonem a Castille (místo aby řešili jižní sousedy). Je celkem jednoduché se osamostatnit, ale v tom momentě vás okamžitě přejedou muslimové z jihu.

      • Kabutops

        historie Portugalska je super, syn se nasral na rodice a zalozil si vlastni kralovstvi

  • Jarisko84

    Dobry ja som tuto seriu nikdy nehral a tak sa chcem spytat. Ked zacnem hrat za dakeho krala dajme tomu 3x po sebe a budem robit stale tie iste rozhodnutia je tam moznost ze ai sa rozhodne niekedy inac ma viac spravnych moznosti a vyberie inu alebo stale to bude tak isto? Diky. Ak to bude stale tak isto tak je to potom asi iba o odhalovani tej spravnej cesty a rozhodnuti a nie podla toho ako by som to chcel hrat ja ci?

    • hulec

      Ve hře jsou random eventy takže nikdy se ti nepodaří dělat stejný rozhodnutí. To platí i pro AI.

      Pro příklad, v jedný hře za Velkou Moravu jsem chtěl obsadit čechy, akorát že ten přemyslovec si udělal alianci s dalšími třemi slovanskými poláky v průběhu války(měl víc dětí no). A pak mne převálcovali.

      Ve druhé hře s pomocí náhody neměl žádný dítě takže neměl žádnou alianci a tak jsem ho převálcoval já. Jenže se na me zespodu vrhli Bulhaři.

      Ve třetí hře to začalo zase dobře jenže se na mě vrhli Balatonci a pak se přidali poláci.

      Ve čtvrté hře sem obsadil polovinu polska, zabral čechy, vazalizoval(sakra jak je to česky) jsem balatonce a vypadalo to fakt super. Jenže se na mě vrhli francouzi.

      Žádná hra není stejná, jo od začátku se to tak může zdát protože se začíná víceméně stejně ale stačí pět minut a všechno je jinak.

      • Jarisko84

        Takze s trochou stastia mozem s cechmi ovladnut celu mapu?

        • Jestli chceš s čechama ovládnout celej svět, tak si při vytváření nový hry zruš end date, který je defaultně 1453. Jako asi by to stihnout šlo. :D Ale chce to hodně zkušenoostí, preciznosti a spěchání. Já začal za čechy 867, teď mám 1486 a ještě mi něco málo chybí. Ale myslim že teď už bych to s trochou štěstí zvládl do toho 1453. V ck 2 jsem to zvládl do roku 1350 z afriky, tak to pude i tady. :D

        • hulec

          S trochou umu a znalostí a plánování určitě.

          Třeba já za mojmírovce provdal dceru byzantskému princi, samozřejmě že potomek je mojí dynastie. Už jsem s tím počítal a proto jsem si dal lifestyle na intriky.

          Pak jak se jim narodilo dítě tak jsem začal vraždit všechny ostatní potencionální dědice byzantského trůnu. Tím jsem dostal vnuka na trůn byzance.

          A pak jsem vydědil všechny ostatní z moravy a tím jsem se pak stal moravským králem a byzantským císařem.

          Jo sice můžeš jako král ovládnout mapu ale je to dost opruz a fakt být císař má svoje výhody. Místo desítek jednotlivých knížat máš třeba jen 4 krále který musíš udržet v lajně. A když dáš ty království své dynastii tak k tobě budou mít lepší vztah.


          • hulec

            Anebo můžeš jít cestou války a jednoduše přes svatby udělat rozumný aliance a vojensky ovládnout ostatní.

            Prostě těch cest je pár, ale jdou kombinovat a potom nastávají opravdu situace kdy jako obyčejný malinký kníže intrikuješ proti císaři svaté říše římské a nakonec ho svrhneš a převezmeš jeho roli a třeba jako bonus povedeš křížovou výpravu do jeruzaléma a osvobodíš svatou zemi.

            No a pak místo habsburků bude nejznámější dynastie tvoje.

            Nebo se na to vykašleš a intrikama a svatbama dosáhneš jen toho že jenom tví potomci budou králové a císaři. Takže zase jen tvoje dynastie:-D

      • Kabutops

        zavázal?

  • Houdini

    Super článok viac takýchto z CK3 prosím prosím :D Ktorá forma dedictvi sa vam najviac osvedcila?

    Z môjho hrania: Zjednotil som Írsko a odolával Škótom. V Krížových výpravách som bol tradične aktívny za čo ma mal Pápež v oblube a dovolil mi založiť rytirsky rad. Všetko šlo po masle mnoho generácií až kým môj panovník neprišiel na to, že má jeho žena tajomstvo. Bola totiž kanibalka. Radšej som sa to snažil udržať v tajnosti lebo v silne katolíckom Írsku sa kanibalizmus moc nenosí. Lenže niektorý z mojich rivalov to vyčuchal a spôsobil rozruch. Moja žena sa mi odvďačila tým, že začala spávať s mojim maršalom. Boh ale vyslyšal moje modlitby a umrela skôr než sa by sa jej musla stať "nehoda". Maršal skončil v prvej línii.

    Lenže efekt motylich kridel sa spustil a pri jednej z križovych vyprav na mna zaútočili Škóti (zákerne!) a poriadne ma oslabili. Potom to už šlo z kopca. Trochu tomu dopomohlo aj to, že som bol greedy a chcel som nezávislosť  od SRR. Počkal som si na silnejšie povstanie a pridal sa. Zobrali mi korunu a prežil som len vďaka kúsku zeme kdesi v severnom Polsku ktoré kde som kedysi nastrčil jedného zo synov. Odtial som spustal intrigy a čakal na návrat z vyhnanstva. Podarilo sa mi ešte 2x vrátiť na Írsky trón, znovuzaložiť Írsko v centra Itálie (to ani netuším ako som sa tam prepracoval :D ) kým ma SRR úplne nevymazala a GAME OVER :(

    • Magister_Peditum

      Za Čechy hned, jak to jde, přepnu alespoň na feudal election. A v éře pozdního středověku změním nástupnictví na primogenituru. Seniorát se mi nelíbí, protože mi pak vládcové chcípají rychle za sebou a navíc nemůžu provádět pořádně eugeniku! :-D  

    • Já jedu seniorát za čechy. Za kelty obvykle jedu tanistry. Jsou to snad jediný 2 systémy který neumožňujou aby tituly utekly z rodiny. :D A páč rád dobývám svět, tak jedině seniorát vlastně nakonec. Páč jinak bych neudržel svejch 13 císařskejch titulů. 😀 Bo možná už víc.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit