Zastaralost Sherlocka Holmese pohledem rozmazleného hráče
-
Ve své době byla hra dobrá, vůbec né tak špatná, jak je zde uvedeno. Dřív se používali jiné herní mechanismy, pro dnešního hráče asi nepochopitelné. Klasický pixel hunting, Quick save nutností u každé hry a hlavně to parádní kouzlo doby, když se člověk zasekl na nějakém řešení a neměl návod na internetu. Musel se snažit dojít vlastníma silama na řešení, často hru odložit a najednou na druhý den ho osvítila můza a dostal nápad... a hle ono to fungovalo. Ten pocit vlastního vítězství už dneska nikdo nepozná. Každá raději vleze ne internet ( ano přiznám se i já to už občas bohužel dělám) a najde si řešení. U adventur to dost ztrácí na hratelnosti.
-
Takže, abych to shrnul - hráč navyklý, že za něj bude dělat hra vše sama, zapomněl ukládat hru ; hráči vadí, že hrou nejde projít jako nůž máslem, ale jsou tam logické úkoly (pravda, někdy i méně logické), kde je potřeba se i zamyslet a dá se zakysnout -> výzva nepřijata, radši se hned podívá do návodu ; hráči vadí, že když si neví rady, nestačí jen jednoduše shlédnout video na youtube s postupem, ale je nutné číst v textu ; hráči vadí, že nemá k dispozici volnost dělat si, co se mu zlíbí, ale hra se soustředí na příběh a jasně dané úkoly, aby vše správně zapadlo.
Opravdu tedy nechápu, co přesně od této hry čekal a proč se do ní vůbec pouštěl. Dopředu je jasně avizované, že se jedná o klasickou point and click adventuru, která podle popisu přesně splňuje to, co by se od ní mělo očekávat. Teda kromě těch stealth pasáží.
Bohužel, současná doba přeje spíš jednoduchosti a vedení za ručičku. Chybí opravdové výzvy (myšleno v podobě puzzlů či logických úkolů), vše je postavené tak, aby to bylo co nejdřív vyřešené a šlo se dál. Případně se přidává volnost pohybu v prostředí, která většinou spíš vyplňuje herní čas, prázdnotu prostoru a ubírá na intenzivnosti příběhu.
Já osobně jsem příznivcem tohoto staršího typu adventur, které se vyloženě soustředí na příběh a logické úkoly. Nemám rád podle mě zbytečné akční pasáže, nekonečného procházení se po skoro-open-world světech, nepotřebuju mít rozvětvené dialogy - naopak, jsem rád, když se z postavy dozvím vše, co autor zamýšlel - jedině tak jde totiž příběh vystavět opravdu dokonale, když máš veškeré informace.
Rád si zahraju Crimes & Punishment, rád si zahraju i Stříbrnou naušnici i další hry ze série o Sherlocku Holmesovi. Rád jsem si zahrál i Devil's Daughter, i když tam už se tvůrci odklonili směrem od klasické detektivky a toho správného Sherlocka (jako osobnosti) trochu jiným směrem.
Nově ohlášené pokračování a v něm oznámené informace mě nenaplňují přílišným optimizmem. The Sinking City, ač jsem v něm strávil spoustu času, mě dokonale zklamalo. Kvalitní příběh a detektivní práce je totálně zabita zdlouhavým procházením se po městě tam a zpátky, úplně zbytečným craftingem a akčními/střílecími pasážemi. A obávám se, že tvůrci chtějí v nastoleném trendu pokračovat i s novým Sherlockem.
-
-
Předem musím říct, že jsem žádného Sherlocka nehrál, ale vše, co tady Patrik napsal, mi přijde jako klasické point&click adventurní prvky.
Svůj první počítač jsem dostal někdy kolem roku 2007, takže ty staré hry nepamatuju z té doby, ale v poslední době se často vydávám na retro průzkumy a doplňování si zásadních mezer. Hrál jsem takhle např. Broken Sword (zatím jen jednčiku), Siberie (obě dvě), The Longest Journey a zatím všechny hry v sobě obsahovaly věci, které tu Patrik zmiňoval (kormě toho stealthu, ten jsem zatím nikde neviděl).
Řekl bych, že pont&click adventury na těchto prvcích dost stojí (logické hádanky a parádní příběh, který je po celou dobu pevně v rukách autorů) a musím dodat, že to je důvod, proč si je jednou za čas rád střihnu (jako další mě čeká Grim Fandango a Day of the Tentacle).
Každopádně pěkný článek, už se těším na další z dalšího Sherlocka.
-
-
Pěkný článek!
-
Tento diel som hral už dávno, ale tak isto to bolo už dlho po vydaní (roky) a neprišlo mi to tak zlé resp. tie veci čo spomína Patrik, aj keď sú pravdivé mi nijak nevadili a ide o jeden z tých lepších titulov SH. Je ale pravda, že keď si človek zahrá najnovšie diely tak tie sú niekde inde.
P.S.: Ja som poctivo manuálne saveoval od začiatku :)
-
Ale zrovna Sherlockové se vždycky hráli fakt dobře, včetně starých dílů.
Ten by koukal kdyby rozjel nějakou skutečně klasickou adventuru, nejlépe něco ze zlatého fondu adventur. 😂