Přejít na výpis diskuzí
ZX Spectrum dnes slaví 30 let ...a stále přežívá
23.4.2012 | Petr Poláček
63 příspěvků
-
ZX Spectrum mělo životnost možná 10 let, ale to jednak nikdo dopředu nevěděl a druhak, během té doby se objevila Amiga, Atari ST a nakonec PC, které to postupně strčily do kapsy. Navíc v té době nikdo neřešil věci jako framerate, nebo grafiku vůbec, protože většina her byla buď graficky jednoduchá (Knight Lore), nebo dost abstraktní (Driller, Dark Side, Elite).
Přesto, když jsem viděl screenshoty např. k Dark Side z Amigy v cizím časáku a srovnal to s tím, jak to vypadalo na mé Deltě, tak mi bylo jasné, že Speccy je překonané. A když se pak objevily hry na PC (Wing commander, F-15, atd.) tak jsem Deltu prodal. A líto mně to nebylo, protože jsem si s tím "kompem" užil jako asi s ničím jiným ve svém životě, při hraní, programování, bastlení a to všechno s partou stejně postižených kamarádů/spolužáků. Spektráč se mnou prošel gympl, a pak, s nástupem PC, to prostě skončilo.
Je fakt, že poté jsem už nikdy neměl chuť jít v programování až k hardwaru, protože v PC bylo všechno mnohem složitější a míň předvídatelné. Až v poslední době, kdy jsem se přesunul do embedded systémů, tak si občas vzpomenu na triky, které jsme tenkrát používali ve strojáku Z-80 a zjišťuji, že i po 25 letech, některé základní věci jsou univerzální. -
nj, zlaty doby, kdy si clovek k nahrani hry musel brat sroubovak a vetsinu casu stejne jen cekal, jestli ten zvuk kvici spravne vysoky tony... o vymenovani kazet ve skole nemluve...
-
-
Přesně tak! Mámě jsem loupnul šroubováček ze šicího stroje a laboroval s hlavou monokazeťáku Panasonic, který jsem dostal na Vánoce. To bylo kraválu co do toho rýpu a jestli si uvědomuju kolik to stálo peněz a nervů propašovat to z Rakouska *15*
-
-
ja mel Eltu. Teda tata.
-
Protihlučný polstáře jsme používali:)..,ale stejně člověk rozmyslel jestli nahrávat novou uprostřed noci:).
-
-
:) Teda ... mně se po připojení jacka už odpojoval reproduktor ....
-
-
-
jsi me rozchlamal s tim sroubovakem. Ten sroubek u hlavy dostel zabrat, to jo.
-
-
na zxspectrum.net mate online java emulator s desitkami her od 1982 do 1992 (;
-
-
Sakra chlape...touhle informací si mě hodně zasek:)..
-
zkuste si tam z 1987 ENDURO Racer. To bylo Crysis tehdejsi doby. Da se na tom chvilku uletet. Jeste od segy byl bozi ATv simulator. To byla cyrkolka.
-
-
Jeee můj gumák, kde je mu dneska konec. Nevím proč, ale vždycky když někde zahlédnu fotku starého Sinclaira, vzpomenu si na nahrávací obrazovku (tuším, že to byl) Commando a u něj text "Dovoluji si upozornit, že obrázek jsem nezničil já, F.Fuka" *1* njn kde jsou ty časy. Tak všechno nejlepší ZX *5*
-
Jeste ze uz jsou pryc doby modliteb nad loading screenama, kdy par minut sedite, koukate na mihajici se pasky a modlite se, aby se vase hra i dnes jeste nahrala :)
Na druhou stranu mi chybi casy, kdy jste naprogramovali textovku s dobou hrani 1 hodina, nechali to zahrat vase kamarady a pripadali jste si jak king... to byla doba -
Ta nostalgie je prevít. Ještě teď si pamatuu jak jsem jako malej prcek u dědy hrál http://www.youtube.com/watch?v=eeD2T2KVkIw *1*
ZX to byla moje první herní zkušenost a na to se nezapomíná *14* -
-
tu hudbu jsem miloval
-
To jsem hral, kdyz mi bylo tak 7 nebo 8 let. Poradne jsem nevedel co mam delat a bloudil jsem po lese jak silenej *4*
-
-
to znám, hodiny prochozený jen tak, nikdo nevěděl o co tam jde, ale hlavně, že se pařilo :D
-
-
-
Ouuuuu. Blaho je mi
-
Ach gumacek,co jsme si prozili za progamesenych noci u hitovek jako R-Type, Target Renegade, Commando a desitky dalsich.
-
S kamosem nas hodne bavilo Fantastic Voyage. Vubec jsme nevedeli, ze mame skladat nejake vozitko. Jen jsme bloumali telem a snazili se dostat do mocaku *4*
-
Moje ZXko preziva v krabici pod posteli. Jestlipak je jeste funkcni ? *4*
-
-
závidění hodná krabice:)...k tomu se připojí magič a pobzučí jedna radost.
-
-
K tomu mam jeste asi 30 kazet s hrama ( na kazde kazete je cca 10-15 her ) Bohuzel vsechno piratsky verze. Kdyz mi bylo kolem 7 let tak jsem nemel poneti, ze se daji hry i kupovat a ani jsem nevedel, ze by u nas nejaky obchod s hrama byl - ale nelegalni piratsky hry se dali sehnat snadno :) Prvni originalku jsem videl u kamarada kdyz mi bylo asi 15 let, mel normalne krabicku s obrazkem hry a uvnitr kazeta s manualem. Ja na to cumel s otevrenou pusou, protoze jsem originalku nikdy nevidel :) Mel asi 10 originalek, kdyz jsme se domluvili, ze mi je pujci abych si je mohl zahrat doma, tak jsem mu na oplatku prinesl igelitku kde bylo mych 30 kazet s hrama ( na jedne kazete 10-15 her x 30 = kolem 300 her - a to zase cumel s otevrenou pusou on, protoze tolik her pohromade nikdy nevidel :)
-
-
JJ taky jsem byl ten warez druh:)...ale kazdopadně žádnej emulátor nenahradí HW(i když jsem to díky němu viděl konečně barevně)...už z toho charakteristickýho pocitu, kterej clovek má, když splní tu nutnou proceduru(tak trochu voodoo). Těch kazet bych se bál, že už nebudou uplně ono:)...ještě, že se daj pořád pomocí emulátoru nahrát znovu:). Vzdycky taková minihra najít kde konci a kde zacina nejaká hra. Casto treba jen podle názvu clověk lovil třeba půl hodiny začátek a na x pokusů nahrával, aby pak zjistil, že je to nějaká blbost nebo jiná hra než hledal:). Holt když přestalo fungovat počítadlo na kazetáku, tak byl clověk v háji:).
-
-
My jsme meli nastesti kazetak s pocitadlem otacek, takze jsme byli hledani zacatku her na kazetach usetreni :)
-
-
-
-