Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Tak tohle mohl napsat jenom naprostý historický negramota.
  • Celé tiscali ale i ostatní deníky by měli vyházet pisálky těchto článků čeština jim nic neříká a i v nadpisech jsou chyby asi opravy y wordu stav dnešních novinářů je s prominutím k blití.

    To je opravdu vizitka, novinář který ani neumí napsat české slovo u mě není novinář a když vidím "překlep" v každém článku je to fakt humus společnosti. Slovo jako vikinský vs. vikingský bzli to snad vikinové nebo asi lépoe vikingové a jestli to nějaké vikině kikině jde špatně přes nečeská ústa tak teda pardon. doufám že si to přečte nějaký kravaťák který za to odpovídá.
    Kravaťáci asi nechtějí platit a píšou to nějací "novináři-studentíci" co jen interentulou, mobilujou a tabletujou a jsou in ale kdzž mají něco napsat je to opravdu k zvracení o pomateném sklońování ani nemluvě.

    metař má koště a novinář má mít jazyk jinak je na utracení...

    Obsah článku neřeším.
    • Zameť si před svým hrobem ! Jinými slovy - přečti si, co jsi napsal a očekávám stejně plodnou kritiku na tvůj vlastní komentář.
  • Tak se mi zda, ze autor na tuto 3 roky starou "novinku" narazil na strankach vydavatelstvi tor.com, ktere je zname svymi pro mnohe extremnimi nazory a zvlast prosazovanim genderove vyvazenosti (clanky typu volani po ukonceni stereotypu genderove binarnosti ve sci-fi jsou vazne chutovka), pak aby to vypadalo profesionalneji pridal odkaz na blog z tamnich komentaru misto odkazu na skutecnou studii, ale uz se ani nenamahal si bud ten blog nebo studii precist. Nikde tam neni nic o tom, ze by zeny byly bojovnice (coz je docela logicke, protoze muzi maji v prumeru o 50 % vetsi silu horni poloviny tela; az v relativne posledni dobe se tento rozdil stira - "God Made Men But Samuel Colt Made Them Equal"/"Buh stvoril lidi, ale Samuel Colt je udelal rovnymi" *3* ), pise se tam jen, ze nekdy byly pohrbeny i se zbranemi, coz koneckoncu byvaly i deti...

    Problem vidim i v tom, zevetsina lidi si Vikingy predstavuje jako drancujici najezdniky, zatimco v mnoha pripadech to byla proste migrace ne nepodobna te germanskych kmenu do Evropy, jen o neco pozdeji. Konec koncu, Vilem Dobyvatel byl puvodem take Viking.
    • MickeyMutant
      Za ten odkaz Lukáš asi nemůže. Odkazování pod články na Tiscali zřejmě umožňuje vkládání jen homepage adresy, jak mi bylo jednou vysvětleno. Tady jsou detailní zdroje:

      http://bonesdontlie.wordpress.com/2011/07/21/viking-women-a-reinterpretation-of-the-bones/

      http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1468-0254.2011.00323.x/abstract
  • MickeyMutant
    Nemluv prosím o ženských bojovnicích, je to dost zavádějící, když v jiné části článku správně píšeš, že přítomnost zbraně nic takového nemusí znamenat. Zbraň v hrobě opravdu není automatické potvrzení statusu válečníka nebo válečnice. V některých kulturách je spíš symbolickým vyjádřením společenského významu zemřelého. Vzhledem k tomu, že ve vikinské společnosti mohly ženy dosáhnout vysokého postavení, je logické, že jejich důležitost se odrážela i v pohřebním ritu. Čtenář si pak z tvého článku může mylně odnést, že polovinu bojové síly severských nájezdníků tvořily ženy, čemuž opravdu nic nenasvědčuje.

    Je velmi nepravděpodobné, že by se ostrovní (britští) kronikáři, setkavše se s invazním vojskem, jenž by z poloviny tvořily ženy bojovnice, byli rozhodli tuhle pro ně naprosto bezprecedentní a šokující skutečnost zamlčet.
    • Ten nadpis je takovy trochu senzacechtivy, ale formulovany docela vychytrale *4* A taky je moznost, ze pro kronikare to prave nic sokujiciho nebylo *3*
      • MickeyMutant
        Mluvím o textu, ne o nadpisu. A kronikáře by invaze s rovným genderovým zastoupením samo sebou zanechala v naprostém šoku.
        • No pokud ta genderova vyrovnanost tehdy prave nebyla nic zase tak zvlastniho jak si dnes myslime... *3*
          • MickeyMutant
            In the Fantasy Land of Fµcking Unicorns.
  • Jelikož se ve jmenovaném seriálu objevují vynálezy a objevy, které se našly teprve nedávno, tak se dá říci, že se opírají o reálná fakta. Je jasné, že některé věci musí být přiklášeny nebo upraveny, taky ne všechno se ví...

    Co se týče rovnoprávnosti, tak ve Spartě (ano to slavné řecké město) byli muži a ženy rovni. Tohle bylo daleko dříve. Také tam existovalo daleko víc věcí, které my dnes neznáme, hlavně, co se týče politiky a "vůdcovství" ;)
  • V tehdejší společnosti platilo,že jedině pevná ženská ruka dokáže z takové lidské zrůdy jako je mužský,vycepovat člověka
  • už na vojně jsem se učil, že ženská naležato a dřevo nastojato vydrží nejvíc
  • Těžko říct, jak to bylo u VIKINKŮ, , ale u VIKINGŮ to mohlo být úplně jinak
    • pane HAVELKO, ten nadpis je spravne!!!
  • Nemá smysl tady rozpitvávat nějaké "gendrové" hlouposti. Je však třeba si uvědomit, že existuje určitá odlišná role muže a ženy daná biologicky. A ty byly v minulosti mnohem výraznější než nyní. Úkolem ženy bylo především rodit děti a tím zajistit pokračování rodu, tlupy. Žena v jiném stavu je mnohem zranitelnější. A také bylo třeba pečovat o potomky do doby, než se osamostatní. A tím byla dána přirozená "dělba práce": muž chodil na lov shánět potravu a do boje s jinými tlupami, kdežto žena musela být chráněna a sama chránila potomky a starala se o ně. Takže obrazně řečeno Přírodou bylo dáno, že žena udržovala oheň v jeskyni a připravovala jídlo, zatímco muž byl na lovu.
    • aha a vy hjste ty úkoly rozdělil? muž chodil na lov - souhlasím, ale každodenní potravu sháněly hlavně ženy, sběr, pole,,,, takže vždy se ženy nadřely více .i těhorné to je to "chránění?"
      Přírodou je urřeno, že muž je pro těžké práce - mýcení lesa, ženy pak pro práce s nutným intelektem -
    • genderové hlouposti - upřímnou soustrast tvé družce
      • Vite , kdyz to ctu , zda semi, ze cas se posunul dozadu. Tak nekam k 19. stoleti.

        Na zenach bojovnicich neni nic zvlastniho, pochybuji, ze by se kronikari moc divili. Tehdy byla cela zenska armada v Africe, slouzila take jako dvorni straz, zeny Chiricahua Apache si vybiraly zda chteji plnit ve svem zivote vi "zenskou" nebo "muzskou" roli, tedy zda budou aktivnimi valecnicemi a mnoho zen lovilo.

        Zapadni civilizace a nabozenstvi se zensko-muzskymi rozdily moc netrapi. To je vec vychodniho nabozenstvi- a krestanstvi je vychodni nabozenstvi. *9*
  • ostapkotab
    .......a proc ne je prece pradavno znamo,ze zenska vydrzi vic,nez clovek
    • Z vykopávek je zřejmé,že už tenkrát se milovalo a kradlo.Dnes se sice méně miluje,ale zato se víc krade.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit