Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Zatím o vesmíru skoro nic nevíme. Jen si namlouváme, že máme dostatečné kvantum vědomostí, že můžeme směle spřádat různé teorie, které brilantně osvětlí podstatu vesmíru. Trochu více pokory vůči přírodě by nám prospělo.
    • Můžeme vědět vůbec něco? Položil sis někdy tuto otázku?
  • lidé z ústavú patří do ústavu
  • Filosofie je nauka o smyslu věcí, čili něco co se s vědou mijí. Věda nepátrá po smyslu, není to jejím úkolem. Jejím úkolem je co možná nejlepší popis (jevů...vesmíru...) Věda nic neurčuje, nedokazuje, protože poznání není nikdy úplné. Věda jsou věčné pochyby.
    • Takže si myslíš, že úplné poznání neexistuje?
    • Měla by to být pravda, skutečnost je však v praxi jiná. Prostě se podle toho nechovají. Nemusíme chodit daleko (např. "Sysifos" se svými útočnými balvany). Svojí pravdu si hájí přes mrtvoly, k nestejně smýšlejícím jsou arogantní a jízliví, se snahou oponenty umlčet jakýmkoliv dehonestováním. Bodejť ne, když se jim oponenti snaží vzít tu jejich kůrku chleba. Kde by skončili, když by byli k smíchu? A další věc - měli by být otevřeni i důkazům, které nemají možnost ověřit (z různých důvodů, např. i těch, kde už současná technika nestačí). Nemám rád samolibé široké úsměvy popularizátorů vědy, kteří nám dávají najevo, jací jsme to blbci, že nevíme vše, co vědí oni. Ale oni neví, že káží bludy, že se zřejmě brzy pohled na vesmír změní.
  • Příklad - naši vědci nepřipouštějí, že by kosmické vakuum mohlo být energetické, obsahovat strukturu, na které se šíří veškerý přenos. Přitom úplně pomíjejí prokázanou skutečnost, že Dopplerův princip elmg. vln ve vesmíru platí stejně jako pro šíření zvukových vln ve vzduchu jen na základě neprázdného přenosového prostředí. Věda se ohání neustále matematickými vzorci a odkazy, ale chybí jí prvotní vhled, fyzikální podstata každého jevu. Např. proč platí Faradayovy zákony. Odpověď je, protože je předdefinovává struktura prostoru - vakua. V tomto smyslu je zajímavá kniha Tajemství VESMÍRU odhaleno.
    • Tu knihu napsal jeden nedouk, který nemá ani základní vhled do fyziky, ani do matematiky. Jediné co ten člověk dokázal, je spamování diskusí na osel.cz a podobných webech.
      Takže - nevěřil bych té knize ani za mák.
      • Pokud vím, ten nedouk má ČVUT, fak. elektrotechnickou - a zdá se, že znalost elektrotechniky je v nové teorii podstatná. Pochybuji, že máte vzdělání vyšší, protože jen hlupák zfleku odmítne něco, nad čím se ani nezamyslel. A věřte, podnětů k zamyšlení je tam hodně, nakonec i jedno váže na druhé, vypadá to slibně. Samozřejmě, že se to tře s vědou, pak je ale otázka, kde je pravda a kdo ji určí, když věda jen hledá. Nejsem sám, kdo si myslí, že některé věci jsou velkými omyly vědy.
        • Jen jej nechte, opět se ozval jeden český děd Vševěd... Copak si asi o nás myslí lidé v zahraničí, kteří leccos vědí a přrsto jsou stále otevřeni novým poznáním? No asi ještě v mnoha hlavách je nejvyšší vědeckou metou absolvování VUMLu...
        • Chápu, Johny (alias Jane Blažeji) že se vaše kniha neprodává. Dovedu si vcelku dobře představit proč. Ale to kvůli tomu musíte spamovat na půlce českých diskusních fór? *1*
  • I když to na českém webu není zvykem, chtěl bych autorce poděkovat za přiměřeně zasvěcený a přiměřeně srozumitelný článek. Je to náročné téma a vyžaduje nadhled i osobní zájem, což článku nechybí.
  • Vědec filozofa samozřejmě potřebuje. Co se týče teorie strun je velice složitá otázka protože vesmír neexistuje 14 miliard let, ale 600 miliard let. Náš vesmír postupně zraje, je to jako když Vám zraje beton, který postupně tvrdne, to samé je s vesmírem a energií v něm, které se stávají silnějšími a odolnějšími. Částice nemohou být tvořeny jednodimenzionálním, protože je nekonečné množství vesmírů a tyto struny se prolínají od prvopočátku vesmíru. Jsou vesmíry zanikající a zároveň tvořící se nové, které dodávají palivo pro chod vesmírů a zároveň se tyto energie mění a prolínají. Je naprosto zbytečné pátrat po zdrojích, které jsou ve vesmíru, není v silách člověk aby někdy přišel jak funguje vesmír. Člověk může přijít v dnešní době na chod a energie naší sluneční soustavy a to ještě omezeně. Rozhodně člověk přijde na zdroj energie, který je úplně zdarma ve velice, krátké době. Sjednocení strun bude ještě nějakou dobu trvat.
    • Částice nejsou částice.
    • Struny, které nic neřeší, jsou příklad, jak si páni vědci řeší problémy. Tato "teorie" patří do koše se vším podobným haraburdím, jako jsou "gravitony", "červí díry", "temná hmota", "temná energie", a jejich procentuální podíly na hmotnosti, a mnoho dalších nesmyslů, tomu všemu se budou ti samí "vědci", co to dnes hltají, v budoucnu už jen smát. Stejně jako se jízlivě vysmívají všemu, čemu nerozumí, ale myslí, že všemu rozumí. Naučit se lze jakékoliv blbosti, ale samostatně přemýšlet umí málokdo z nich. Podstatné důkazy, které věda nemá, jsou skutečně v duchovní oblasti, týká se to ale jen těch, jejichž vědomí bylo v prostoru spojeno s vesmírným vědomím (Bohem), pak se zázraky stávají skutečností. A za každým zázrakem je schovaná také fyzikální podstata jevu. O tom už ale vědci vůbec nechtějí slyšet, protože tomu vůbec nerozumí. Pak jsou v roli slepců, kteří si odhlasovali, že vidět nelze a hotovo.
      • Bůh je koncept, který nezapadá do množiny všech myslitelných vesmírů.
      • Samostatné myšlení opravdu neexistuje. Všichni jen opakují, co se naučili na školách od vědomostí lidí, kteří byli skutečně chytří. Dokud jsme neměli tolik vyspělých technologií, objevil se pokaždé někdo, kdo výsledky vědců sabotoval. Podobně dopadl i Nikola Tesla (Dnes ho často vykrádají). Za II. světové války zas nesměli být vědci Židé. Pokud byli přesto chytří, museli se podílet na výrobě atomových zbraní. Dnes nic nebrání v procesu bádání, přesto nikdo nic pořádně nevymyslí ani nevyzkouší? Věřit, či nevěřit? Toť otázka... Pokud funguje podobenství, asi by bylo lepší zkoumat to, co se na Zemi vyskytuje, a podle blízkého vesmírného prostoru objevovat ten vzdálený. Nicméně, prověřování je nutností, přestože vědcům nikdo nehrozí upálením, naopak jim ihned každý uvěří a přidá pár blábolů, aby vypadal stejně inteligentně.
    • V podstatě souhlasím. Pokud jde o udávání doby trvání vesmíru, jde podle mého názoru o pouhou interpolaci: podle poznání malého časového úseku průběhu určitých jevů v přírodě a v maličké známé části vesmíru jsme interpolací dospěli k závěru, že před 13,8 miliardami to všechno "nějak začalo". A podobně je tomu s těmi 600 miliardami let. A když se ptáme co bylo "před tím", tak zapomínáme, že nebylo žádné "před tím": když nebyl prostor nebyl ani žádný čas. Dimense času a tři dimense prostoru tvoří časoprostor. Rozdíl je v tom, že zatímco v prostoru se můžeme pohybovat sem a tam, cestovat v čase "dopředu" a "zpátky" nelze. Nebo lze a "něco" nebo "někdo" nám to zablokoval? Nebo to jenom neumíme? Anebo to umíme? Tady už končí naše lidská logika, náš lidský rozum.
      Snažíme se nějak si to přiblížit podobenstvím a tak hovoříme o Velkém Třesku (Big Bang) nebo řekneme třeba "I řekl Bůh budiž světlo a bylo světlo".
      Je třeba si uvědomit, že my jsme pouhou SOUČÁSTÍ Vesmíru, Kosmu, Reality, jedno jak to nazveme, nikoli "nad" Kosmem. A právě filosofie se snaží zobecnit a spojit poznatky přírodních věd a nalézt nějaké "podobenství" k pochopení nepochopitelného.
      • Před prostorem byla hmota a před hmotou zase prostor.
      • Ano. Čas je pouze definice z našeho pohledu ze země. Čas si spočítal člověk jak je známo, jinak ve vesmíru čas neexistuje protože vesmír čas nepočítá. Ještě nedávno se mluvilo o slunci ve středu naší mléčné dráhy, teď se mluví o černé díře. Čas jak ho počítá člověk je proměnlivá veličina, která se nedá definovat. Jinak co bylo před tím když nebyl prostor, já mam teorii, že byl prostor. Tento prostor byl černý a prázdný, ale už existovalo univerzální vědomí jinak by nemohl vzniknout prostor jak ho známe. Je to jedno jak ho nazveme (zda to byl bůh) bez myšlenky by nemohlo nic vzniknout. Vždy si vzpomenu na jednoho kolegu, který říkával z h o v n a bič neupleteš.
        • Tady se dostáváme do oblastí, kde přestává fungovat náš rozum, naše logika i naše představivost. Některé skutečnosti můžeme vyjádřit matematicky, ale něco ani to ne. Zase nám nezbude než nějaké podobenství. Víme, že primární není hmota, jak se domnívali materialisti. Ale ukázalo se, že hmota je koncentrovaná energie (E = m.c2). Nyní ale víme, že ani energie není primární, ale že energie je koncentrovaná INFORMACE. A to už přesahuje naše chápání. A není nakonec i ta informace koncentrací "něčeho"? A zase nám nezbývá než podobenství:"Na počátku bylo Slovo, to Slovo bylo u Boha, to Slovo bylo Bůh." Jak jinak bychom před tisíci lety vysvětlili tehdejším lidem co je to informace, aby to pochopili?
          • Matematika dokáže vysvětlit úplně vše, protože obsahuje i to, na co Bůh vůbec nepomyslel.
    • Tohle narozdíl od článku moc zasvěcené není, bohužel. Takové ezoterické řeči - proč bych jim měl věřit? A jak byste vůbec definoval pojmy, kterými tu šermujete?
      • Je mi líto, můžeš si věřit čemu chceš. Díru jsem neviděl, ale věřím, že existuje. Tí myslím vesmírnou díru.
  • ... geniální téma pro ty největší tupce zde :)))
    • ... děkuji za druhé přihlášení :)))
    • ... děkuji za první přihlášení :)))

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit