Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • mun.go

    "... zajídat hovězí steak kachními játry."

    Všmli jste si, že v popisech produktů jsou všechny steaky zásadně z mladého býka? Steak ze starého vola už nezní tak chutně ...

    A vůbec - konzumace živočišných produktů je environmentálně neudržitelná ...

    Aktivisté z hnutí Animal Rebellion převlečení za krávy a za ovoce v Brně
    opět bojovali předstíranou smrtí proti mlékárenskému průmyslu.
    Protestovali v supermarketu v brněnském obchodním centru Vaňkovka. Podle
    nich mají živočišné produkty negativní dopad na životní prostředí.

    viz zde

  • Současnost je charakteristická různými doporučeními, která sešněrovávají život člověka až do nesnesitelné podoby.  Nejlepší je na doporučení kašlat a třeba v jídle si dát to, na co mám chuť. Karatele, umraňovatele, moralizátory a různé další chytráky a šejdíře zařazuji mezi ta individua, jimiž opovrhuji. 

  • Výše popsané nežádoucí účinky železa se vyskytují jen a pouze při jeho parenterálním (nejčastěji injekčním) podáním železa, nikoli běžným mechanismem ze zažívacího traktu! Při injekčním podání preparátů železa dojde k překročení kapacity transportní bílkoviny transferinu a následně i zásobního proteinu feritinu pro uskladnění železa - tedy k překročení kapacity ochranných mechanismů, schopných zamezit toxickému působení oxidoredukčně aktivního železa - to se pak ukládá ve vazbě na bílkoviny v buňkách jater, svalů (včetně svalu srdečního) i dalších orgánů a nepříznivě ovlivňuje jejich funkci.

    Železo se totiž vstřebává jako dvojmocné (Fe2+) aktivním transportem ve dvanácterníku a v horní části lačníku (jejuna) dvěma způsoby:

    - dvojmocné železo, navázané na porfyrin ve formě stabilního lipofilního komplexu;

    - cheláty dvojmocného železa  rozpustné ve vodě, kdy jen

    - jen nepatrná část se vstřebává v ionizované formě.

    Ve stravě během dne bývá průměrně 10–50 mg železa - vstřebá se ho jen 10–15%. 

    Ve sloučeninách živočišné stravy (maso) se vstřebává lépe, zatímco železo z rostlinné stravy mnohem hůře - rostliny obsahují oxaláty, fytáty, taniny a jiné fenolické sloučeniny, tvořící s ionty železa nerozpustné chelátové komplexy, těžko vstřebatelné. Plazmatické železo je zachycováno buňkami cílových tkání prostřednictvím receptoru pro transferin a buď je zabudováno do hemu nebo uloženo do zásoby ve formě feritinu.

    Při podání preparátů železa nitrožilně je nežádoucím účinkem železa (jako přechodného a velmi reaktivního prvku) účast v radikálových reakcích, při nichž vznikají tzv. reaktivní formy kyslíku, které mohou poškozovat buněčné membrány, plasmatické proteiny, ale i desoxyribonukleovou kyselinu v jádrech buněk.  

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit