Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Karel

    Ano Betelgeuse pohasla a asi tři roky před dosažení elektromagnetického záblesku se od tohoto směru mírně pohasne část celé oblohy, ale může to být zítra nebo za tisíce let.

    Podobná analogie je u mořské tsunami kdy těsně před vlnou celý oceán poklesne o několik centimetrů... 

    Já osobně doufám že to bude za tisíce let aby se lidstvo mohlo připravit na smršť meteoritů které tlak záření a tepelná nerovnováha z tohoto směru vyvolá v Oortově oblaku chaos a některé obrovské kusy meteorů či planetek se vydají směrem ke slunci. 

    A ten prstenec(je jich několik vrstev těsně před pádem do singularity) okolo černé díry jsem předpověděl taky ještě před zveřejněním fota na Oslu kde byl dotaz jak bude asi snímek vypadat.

  • Co je to proti ději, kdy hvězda Betelgeuse v souhvězdí Oriona - kdysi patřila k devíti nejjasnějším hvězdám zemské oblohy - od října ale velmi rychle ztrácí na jasnosti.

    Mění se rychle v červeného trpaslíka a v blízké budoucnosti nejspíše exploduje.

    V jejím jádru teď dochází k termojaderné fúsi jader vodíku na jádra helia (protonprotonový cyklus - což působí proti gravitaci což by tím by mohlo zajišťovat astrostatickou rovnováhu a tím i delší životnost  hvězdy. 

    Ovšem - čím je trpaslík větší, tím v této rovnováze probíhá fúze rychleji a životnost hvězdy se zkracuje, čímž se současně mění i teplota směrewm nahoru - a tím ovlivněna i její barva! 

    Ještě v říjnu 2019 Betelgeuse zářila dvaapůlkrát jasněji, než je tomu nyní! 

    V žebříčku nejzářivějších hvězd se velmi rychle propadla až na 23. místo!

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit