Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Co je to proti ději, kdy hvězda Betelgeuse v souhvězdí Oriona - kdysi patřila k devíti nejjasnějším hvězdám zemské oblohy - od října ale velmi rychle ztrácí na jasnosti.

    Mění se rychle v červeného trpaslíka a v blízké budoucnosti nejspíše exploduje.

    V jejím jádru teď dochází k termojaderné fúsi jader vodíku na jádra helia (protonprotonový cyklus - což působí proti gravitaci což by tím by mohlo zajišťovat astrostatickou rovnováhu a tím i delší životnost  hvězdy. 

    Ovšem - čím je trpaslík větší, tím v této rovnováze probíhá fúze rychleji a životnost hvězdy se zkracuje, čímž se současně mění i teplota směrewm nahoru - a tím ovlivněna i její barva! 

    Ještě v říjnu 2019 Betelgeuse zářila dvaapůlkrát jasněji, než je tomu nyní! 

    V žebříčku nejzářivějších hvězd se velmi rychle propadla až na 23. místo!

    • Karel

      Ano Betelgeuse pohasla a asi tři roky před dosažení elektromagnetického záblesku se od tohoto směru mírně pohasne část celé oblohy, ale může to být zítra nebo za tisíce let.

      Podobná analogie je u mořské tsunami kdy těsně před vlnou celý oceán poklesne o několik centimetrů... 

      Já osobně doufám že to bude za tisíce let aby se lidstvo mohlo připravit na smršť meteoritů které tlak záření a tepelná nerovnováha z tohoto směru vyvolá v Oortově oblaku chaos a některé obrovské kusy meteorů či planetek se vydají směrem ke slunci. 

      A ten prstenec(je jich několik vrstev těsně před pádem do singularity) okolo černé díry jsem předpověděl taky ještě před zveřejněním fota na Oslu kde byl dotaz jak bude asi snímek vypadat.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit