Přejít na výpis diskuzí

Radikální řez

FILM 11.6.2007 
2 příspěvky

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Radikalni rez

    RADIKÁLNÍ ŘEZ
    (Filmové studio Barrandov - dramaturgická skupina Miloslava Vydry, 1983, 83 min.)


    Režie: Dušan Klein
    Námět: novela Josefa Klímy
    Scénář: Dušan Klein
    Kamera: Josef Vaniš
    Hudba: Zdeněk Marat
    Písně: Emil Ščuka, Marta Bandyová
    Zpívá: soubor Romen

    Hrají:
    Wiener - Ľubomír Paulovič
    Smolina - Bronislav Poloczek
    Takáč - Jozef Ropog
    Naha - Monika Žigová
    Ruml - Ilja Racek
    Kristýna Rumlová - Věra Vlčková
    Jana Rumlová - Valentina Thielová
    Horvath - Otto Lackovič
    Tancoš - Marian Labuda
    Pockert - Jan Kanyza
    Náčelník - Václav Stýblo
    Žíža - Veronika Gajerová
    Dobiášová - Dana Balounová
    Janda - Dalimil Klapka
    Vrchní - Karel Koloušek
    Pavel - Andrej Brož




    Režisér Dušan Klein byl ve své dosavadní tvorbě - s jedinou výjimkou - věrný dobrodružnému žánru. Jak sám řekl, nejvíce jej přitahuje psychologické drama s kriminální zápletkou. Toto označení se hodí i pro jeho nový film Radikální řez, jehož scénář napsal podle stejnojmenné novely Josefa Klímy. Příběh má dvě roviny - první tvoří pátrání po pachateli brutální vraždy, druhá divákovi přiblíží etnickou skupinu cikánského obyvatelstva a problém její asimilace v naší společnosti.
    Nedaleko cikánské kolonie, která má podle plánů architekta Rumla brzy ustoupit výstavbě moderního sídliště, je nalezen mrtvý Rumlův syn z prvního manželství. Okamžitě se nabízí první z možných motivů: msta. Díky kresbě neznámé krasavice z pozůstalosti Rumla mladšího objeví kriminalisté dívku Harataniru, zvanou Naha, a dozvídají se, že měla velice osobní důvod Tomáše nenávidět. Sama Naha se však stává vrahovou druhou obětí. Společně s odhalením skutečného pachatele jsou odkryty i složité psychické příčiny jeho činu, tkvící v nedobrém rodinném zázemí, kde je úspěch hodnocen mnohem výše než porozumění mezi rodiči a dětmi. Přestože se nejedná o čistý detektivní příběh, je napětí zachováno do posledních sekvencí. Film je ozvláštněn přesným zachycením atmosféry cikánské kolonie, v níž se mísí romantika (obřady svatby a pohřbu, doprovázené působivými cikánskými melodiemi) s všedním životem.


    Radikální řez. Film a doba, 1984, č. 4, s. 177 - 179.
    • Re: Radikalni rez

      Ahojte vsichni kteri to budete cist. Tento film jsem videl pred nekolika roky,a nekolik tydnu se marne snazim nalezt na internetu tento film budto abych se na nej opet podival,a jeste lepsi si ho stahnul.CHtel bych si ho stanou jen proto ze tam taky hraje,spis jen zpiva a tancuje moje manzelka a spousta dalsich ktere ja osobne znam.Jelikoz nebydlim na uzemiCR,tak je to pro mne dosti velky problem tento film sehnat.Pokud se nekdo najde a poradi jak k filmu prijit,tak mockrat predem dekuji
      Ladislav

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit