-
K divadlu náhodou
Maturoval v Praze a měl pak po prázdninách začít studovat na technice.Šlégla poslali jeho rodiče ke strýčkovi.Jeho strýčkem byl ředitel divadelní společnosti Doležal.Byla to společnost, která hrála vše.Pro maturanta to byly ovšem zajímavé prázdniny,jezdil od města k městu.Místo širokých prostorů polí a luk malé jeviště a ještě menší zákulisí, kde mají herci vypočten každý krok.Díval se tak dlouho, že uměl hru skoro nazpaměť.A jednou,bez dlouhého úvodu divadelní ředitelky a bez velkého překvapení nastávajícího inženýra, oblékla ho tetička do kostýmu a řekla mu, aby zahrál,bez zkoušky a bez přípravy ,malou úlohu.Šlégl se stal hercem. Domů se už vrátil jen na dovolenou. -
-
Re: K divadlu náhodou
Jak tak pátrám,tak jsem zjistil rozdílná data v narození Č.Š a sám se přikláním k datu 1899-to praví i divadelní slovník a dokumenty o výslechu .J.F. -
Re: K divadlu náhodou
Zdravím Vás a ptám se, nevíte něco o dceři Č.Šlégla -měla by se jmenovat Blanka Weiss ,nebo o vnučce Zuzaně ?Snad by měli žít v Rakousku .Dávám dohromady materiály na knížku O Č.Š.a dost by mě to mohlo pomoci.Za jakékoliv info děkuji.
JaromírFarník
-
-
Čeněk Šlégl
Ahoj,mne by zajímalo,jestli někde existují nějaké jeho fotografie,jak Čeněk Šlégl vypadal koncem 60 let,třeba i z té hospůdky kam chodil na toho utopence,dejte mi vědět,rád bych se na ně podíval.Dík -
-
Re: Čeněk Šlégl
Tak to by mne i R.Žitného zajímalo také *3* pracuje se ale na tom.Žel přírodo náš národní poklad Honore de Junek v konkurenční knize má na zadní straně zajímavou fotku převzatou z film.dokumentu *13* -
-
Re: Re: Čeněk Šlégl
Honoré de Junek má fotografii z ČTK - údajně z roku 1944 - viz jejich web.
-
-
-
Junkovina
Jo,škoda že ta junkovina není na tom nejjemnějším papíru.Podle toho mouly se asi budou předělával dějiny divadla. *9* *13* -
Tak včera mi dorazila knížka o tomto skvělém herci a komikovi, a uz se nemůžu dočkat, až se do ní začtu. Byl to skutečně statečný člověk, a moc mě mrzí, že už mu nemůžu říct, jak moc si ho vážím, a jak mne jeho filmy pokaždé rozesmějí i pohladí.
-
Dodatek
V hlavě se mi drží informace o tom,že Č.Š. po válce roznášel po Praze uhlí,jenom nevím,kdy a kde jsem to viděl. Přeji panu Farníkovi úspěch a snad mi jeho kniha neunikne. *7* -
-
Re: Dodatek
Děkuji ,ale kniha je v uplném začátku a tu informaci o uhlí vypustil dříve R.Schránil,od té doby se to stále opakuje. To bych rád také vypátral neb se mě nezdá že když Č.Š.utrpěl při věznění úraz a od té doby chodil schrbený, že by ještě nosil putny s uhlím.
-
-
jiné informace
Zdravím všechny příznivce Čeňa Šlégla, již delší dobu sbírám informace o něm, také jsem chtěl sepsat knihu, ale raději to nechám na zkušeném panu Farníkovi - už se moc těším - kniha o Šléglovi tu měla být už dávno.
Č.Š. byl v padesátých letech skutečně zaměstnán v uhelných skladech, na to vzpomínalo více herců, nejen Schránil, ale zda skutečně nosil putny...? -
-
Re: jiné informace
V Uhelných skladech byl zaměstnán,ale putnu by neunesl.S autem rozvážel poštu mezi sklady. *1* -
Čeněk Šlégl
Vážení tak tu knihu jsem vzdal neb text píše člověk se kterým nesouhlasím nebo alespoň s tím co píše o Č.Š ,já si zakládám na přesnostech a ověřených datech,jsem hlavně sběratel.Tak pokud ta kniha vyjde tak od ní dávám ruce pryč.
.Pane Radku co takhle porovnat co vše jsme o Č.Š. sehnali ? *8*
-
-
jiné info 2
Bydlím v Praze kousek od Hospudky U Rokosů - dnes U kladiva, a místní štamgast pan J. M. dnes již 75letý krásně obsáhle zavzpomínal na Šlégla, sedával s ním jako jeden z mála pravidelně u stolu ("...vždycky jsem mu říkal: Čeňku, vy jste vytvořil tak skvělé filmové role, že Vás diváci znají hlavně jako vynikajícího herce. Já o Vašem problému s nacisty například nevěděl nic,a také mne to nezajímá,pro mě jste skvělý herec....a když jsem ho občas sledoval, jak nabízel ty své obrázky...někdy mi to nedalo a na to pivo, utopence, nebo guláš - to bylo totiž podle mě to jediné, co tehdy jedl - jsem ho několikrát pozval. Měl jsem ho rád, byl velmi vzdělaný, jeen co mi vyprávěl o režisérství, jak krásně a bezzášti vzpomínal na všechny své herecké kolegy a kolegyně, které velmi obdivoval, protože sám se za herce nepovažoval. Tehdy mu bylo již kolem sedmdesátky a byly na něm vidět následky všech možných nemocí i toho věznění, ale pořád se choval jako ten "kapesníčkový elegán z Kristiána, i když chodil v děravých botách a v košili s prodřeným límcem....") -
-
Dobrý den, i můj děda chodil do této hospůdky a já mám v ložnici svou podobiznu načrtnutou od tohoto herce z roku 1962. Moje děti říkají hrůza, ale mně se líbí. Irena
-
-
jiné info 3
Ano, Č.Š. prokazatelně kolaboroval s nacisty - pokud se dá psaní článků považovat za kolaboraci - z jeho příspěvků do Vlajky jde člověku hlava kolem, jeho vystoupení ve Hvězdách nad Baltimore je také docela ostudné. Jinak ale ten člověk nikdy nikoho neudal, nikdy neprahnul po nějaké funkci nebo snad hodnosti - samozřejmě kromě zrežírování jeho některých antisemitských námětů. Nemá podle mého názoru na svědomí jediný lidský život, narozdíl od např. Ljuby Hermanové...
Je škoda, že existuje tak málo oficiálních fotografií. Pátral jsem po nich po všech možných arhivech a sběratelích, ani v knihách jich krom záběrů s Vlastou Burianem moc není. Je to dost velká škoda.
Snažil jsem se sem nahrát fotografii Hospůdky u Rokosů, ale administrátorovi se nezdála, takže je nezveřejněná.
Jinak doporučuji "své" stránky o Lídě Baarové www.lidabaarova.xf.cz
chystám také něco podobného o Čeňku Šléglovi -
Čeněk Šlégl
pokud vyjde kniha o Č.Š v nakladatelství xyz tak chudák čtenář. *13* *10* *9* -
Kniha Václava Junka
Vážení návštěvníci tohoto fŕa!
Varuji všechny před knihou Čeněk Šlégl: Celoživotní jízda špatnými vlaky. od "autora" Václava Junka.
Co věta, to výmysl. Rozhodně se mějte na pozoru před koupí této hrůzy. *16*