Přejít na výpis diskuzí

Miroslav Ivanov

OSOBNOST 31.12.2006 
4 příspěvky

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Doufám,že ještě přijde doba, kdy bude knihy pana Ivanova vyzdvihovány. Moc by si to za svou poctivou mravenčí práci zasloužil. Informace z jeho knih jsou velmi cenné. Doporučuji každému.
  • K Haidrichiádě

    Právě jsem přečetl knihu "Atentát na Reinharda Heidricha" a něco mi tam nehraje. V jednotlivých skutečných epizodách kolem atentátu a vůbec kolem ilegální činnosti figuruje pouze jednou osoba, která je komunistou - je uvedená poznámkou "jestli mu nevadí, že je komunista". Naproti tomu v globálním a blíže nijak nespecifikovaném hodnocení se na několika místech zdůrazňuje ohromná úloha komunistů v odbojové činnosti. Mám tedy dotaz na autora, který se jinak úzkostlivě drží faktů, jestli to byla povinná úlitba tehdejším bohům, nebo komunisté fakticky hráli významnou roli v tehdejším odboji. Myslím aktivní roli, na propagandu a letáky byli vždycky kabrňáci.
    Jinak se považuji za pamětníka té doby i když mi bylo pouze 9 let. Narodil a žil jsem v té době ve Valči, což je vesnice sousedící s Dolními Vilémovicemi, v níž se narodil Kubiš. Jejich obec patří do naší farnosti. U nás na faře hledali gestapáci v matrice kdo a jak je s Kubišem příbuzný. Cestu ze školy jsem měl společnou s kluky z Vilémovic a jednou jsme dva gestapáky potkali. Překvapilo mne, jak rychle všichni ti hoši (vzpomínám si na šest z nich) vystřelili pravé paže nahoru a zdravili "Heil Hitler". S rozpaky jsem to po nich opakoval, čímž jsem poprve a naposledy zdravil árijským pozdravem. Dnes se klukům, před kterými jinak neobstála žádná autorita, nedivím. U nich ve vesnici muselo být pravé peklo a všudepřítomný strach. Gestapáci také odvedli přímo z vyučování naši spolužačku Milušku Čechovou a odvezli pak s celou rodinou do Terezína. Asi po roce ji pustili (ostříhanou do hola). Vykládala, že gestapáci v matrice našli jejich příbuzenství s Kubišovými asi z pátého kolena, o čemž neměli ani tušení.
    Fotky věcí nalezených po atentátě nosili u nás četníci k nahlédnutí všem. Byla tam i fotografie kola (což autor podle knihy nevěděl jistě). Pamatuji, že maminka k němu poznamenala, že by takové zrovna potřebovala.
    Byl bych rád, kdyby mi dotaz uvedený na začátku někdo zodpověděl. Dělám si ke každé přečtěné knize poznámky a pro tohle neznám odpověď.
    S pozdravem
    Paul
    • Snad jediné vysvětlení je že wikipedie uvádí že pan Ivanov byl důvěrník STB dle Cibulkových seznamů.
      Tím ovšwm nechci shazovat dílo pana Ivanova.
      Ale pokud byl hledač pravdy, tak by mělo být vyřčeno vše....

      Jinak kniha Martova pole mi ovlivnila pozitivně dětství....
    • Re: K Haidrichiádě

      Bohužel už není koho se zeptat......

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit