Přejít na výpis diskuzí

Václav Hanka

OSOBNOST 31.12.2006 
3 příspěvky

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Oživování českého jazyka nadšenci v době národního obrození,bylo úspěšné.Mezi tyto nadšence je třeba zařaditi V.Hanku ,kterému historie přiřkla odsuzující přezdívku padělatel a to za jim objevené rukopisy Zelenohorský a Královohradecký.Je to již historická záležitost našeho písemnictví.Je zajímavé,že odsouzený redaktor D.Kuh z Tagesbot za urážku na cti V.Hanky byl Nejvyššim soudem ve Vídni ze dne 12.4.1860 osvobozen od výkonu trestu vězení a nemusel zaplatit náklady soudního řízení.Byl to první zásah třetí instance do tiskového sporu.To že si na tomto jevu našeho písemnictví brousilo ostruhy mnoho známých osobností jako např. prof. Masaryk, nám naznačuje ,jak s vše může zamotat a vyústit.
  • Václav Hanka

    1.Proč uvozovkami zpochybňujete nález RK, když okolnosti jeho nálezu byly ještě za života většiny zúčastněných prokázány a později byly odhaleny i motivy hlavního inspirátora.
    2. Proč se podobně chováte k RZ s jehož nálezem měl Hanka společné pouze to, že byl knihovníkem NM, kam byl balíček s RZ anonymem zaslán.
    Lukeš Václav
  • poznámka

    Rukopis nalezený ve Dvoře Králové se jmenuje rukopis KRÁLOVÉDVORSKÝ a ne Královéhradecký.
    Rukopis Zelenohorský se podle většiny zdrojů datuje do 9. století.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit