Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • lootboxy jsou ciry zlo

    proc to nepodleha aspon necemu jako je loterijni zakon?

    vseobecne bych zakazal prodavat cokoliv, co nema jasne danou podobu, platit za sanci na neco je zlodejina

    • MalyZeli

      Ono to snad časem bude, už některé státy upravili zákon, zatím ale jen malé % v EU, ČR je tuším v seznamu státu kde se na tom pracuje, ale bohužel jsme minorita v jejich profitu na MTX. Je to strašné smutné, ale Lootboxy a MTX nezmizí, na východě jsou lidi naprosto zdegenerovaní a jejich největší zábavou jsou f2p mobilní hry do kterých mohou sypat peníze každý den, a v Americe to není o moc lepší, a to jsou 2 největší trhy. A když to lidi odmítnou, tak to nakrmí pár lidí kteří do toho nasypou 100k$ každý. V Americe to nezakážou aby náhodou nerozzuřili Čínu. Podle zákona by každá hra která má Lootboxy, nebo vůbec možnost kupovat za reálné peníze, měla mít rating 18+. Což by vypadalo zajímavě třeba na krabici s Mariem nebo Crashem apod. Hlavně sportovní hry, FIFA atd, od 7 let a můžeš tam za čutálisty utratit životní úspory.


      • 18+ rating na in-game platby je podle mého nesmysl. To bys musel mít zákon, který zakazuje jakékoliv on-line platby lidem pod 18. Životní úspory můžeš utratit nejen ve FIFA, ale i na e-shopu s učebnicemi pro první stupeň ZŠ nebo s plyšáky (nebo na Steamu, Epicu či libovolném konzolovém obchodu s hrami, v Androidu, iOS...) Vzhledem k tomu, že se čím dál tím víc platí elektronicky, měli by mít i lidi mladší 18 let tu možnost (ideálně s vlastní kartou bez možnosti jít do mínusu, ale to je věc rodičů, jestli jim budou půjčovat tu svojí neomezenou nebo ne).

        I s lootboxy je problém, protože omezit to jen na on-line hry je právní paskvil a obecně by to zařízlo spoustu dalších věcí, do čehož se nikomu moc nechce. Typicky různé spotřebitelské soutěže, ale třeba i balíčky karet pro Magic the Gathering (i když v tom jsem zamlada taky utopil dost peněz...)

        • utraceni za mkrotransakce je jedna vec

          gamble uplna jina, mnohem horsi


        • OsamaBinBowlin

          Tak samozřejmě že je to věc rodičů jestli děcku dá kartu, nebo si nechá uložené platební informace v telefonu, konzoli, PC, a nechá to volně přístupné. S ratingem 18+ u placení sem přeháněl, u Lootboxů ovšem ne. Jednou tu máme zákon proti hazardu, tak ať platí všude, nebo nikde. Zase odkážu např na RDR2 Online, kde si bez VPN nezahraješ poker, a to nemůžeš hrát o opravdové peníze, nejde si tam vyměnit zlaté cihly za dolary do hry, ale můžeš si pustit CoD a progemblit kolik chceš. Nevím teda jestli v tom má prsty ČR, nebo Take Two/Rockstar, aby se nemuselo starat o naše předpisy. Třeba u karet Pokémonů nebo MtG, je to Lootbox, a je to komplikované, ale pořád z toho máš nějakou fyzickou věc, hodnotu, i když celkově obsah balíku stojí za prd, za MTX nemáš nic, platíš za odemčení náhodné věci ve hře za kterou si už zaplatil.

          • U RDR2 online se Rockstaru nechtělo řešit podrobnou lokalizaci. Stačí když jedna země v Evropě poker zakazuje (nevím která ani proč) a tak to zakázali pro celý region. Jelikož se hraje jen o herní peníze, moc je to nepálilo.

            Lootboxy jsou u nás v řešení a bude fajn, když zmizí. Jen se bojím, že by to s sebou mohlo při zpřísnění podmínek stáhnout spoustu dalších věcí. A jak je vidět (nejen) u Diabla Immortal, tvůrci se snaží mezi zákony hodně kličkovat. Už to třeba není lootbox s herním předmětem, ale předmět, který ti zvýší šanci na získání jiných předmětů během následující části hry. Tedy něco jako by sis místo standardního meče s dps 10-25 koupil meč s dps 20-50. Jen to nejsou HPčka, ale šance na pořádný loot. Je to lootbox? Prakticky ano, právně už se o tom u soudu můžou hádat dlouho.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit