Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • milacekpublika

    Ještě když to teď zpětně čtu, tak si vybavuju to napětí, které jsem doma prožíval. Nechal jsem veškeré práce a sledoval šerm, sport, který mi do té doby absolutně nic neříkal, měl jsem ho spojený tak maximálně s Alexandrem Dumasem a komentátoři mě každou větou vyváděli z omylu. No, a kde jsme po roce. Myslíte, že to ten sport nějak posunulo? Já nevím, proto bych si o tom rád popovídal. O Choupenitchovi jsem od té doby pořádně neslyšel.

  • Nádherný úspěch...


    • Pan Alexander Choupenich (čti Šupenyč) se narodil v Brně - čili je nepochybně  Čechem/Moravanem ve smyslu "ius soli" - i když se do Brna jeho rodiče přistěhovali z Běloruska - za prací operních pěvců po vyhraném konkursu v brněnské opeře.  

      Transkripce příjmení na Choupenitch vznikla tak, že když jeho rodiče - otec sólista brněnské opery, matka zpívající ve sboru brněnské opery - začali za prací cestovat po Evropě, bylo jim  do pasů jejich příjmení zapsáno francouzskou transkripcí. 

      A už to tak v Brně i zůstalo!

      • Máte pravdu, nádherný úspěch.

        Každý jsme odněkud a pokud bojoval za Českou republiku, tak není co dodat. Jen poděkovat a sklonit se před jeho úspěchem. 

        Osobně děkuji za informace. Vlastně jsem jen věděl, že existuje a nic víc. Nejsem odborník na šerm. 

      • Jest vzpomenout i dvě bronzové medaile v šermu šavlí v Londýna v roce 1908.

        Na obou měl podíl tehdy 39letý pan Vilém Ladislav Jan Goppold z Lobsdorfu. Ten v kvalifikaci šermířů šavlí zvítězil čtyřikrát ve skupině prvního kola, pětkrát ve skupině kola druhého a pětkrát v semifinále - aniž by jedinkrát prohrál! 

        V šestičlenné finálové skupině narušil tehdejší hegemonii Maďarů a s bilancí dvou porážek a třech vítězství získal bronz. 

        Medaili stejné hodnoty navíc vybojoval i s českým družstvem. Češi dokonce prošli až do finále, kde podlehli Maďarům 7:9. 

        Jury ale poté podlehla nátlaku italské lobby a rozhodla, že musí ještě bojovat o stříbro s Italy, kteří nevydýchali vyřazení v semifinále. Na protest proti narušení tehdejších pravidel české družstvo k tomuto souboji nenastoupilo a obdrželo tedy medaile bronzové.


Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit