Fotbalové kluby loni za posily utratily rekordních 220 miliard korun
-
Podle analytiků je hlavním důvodem aktuálně nižší cena ruského plynu na trhu, dovoz přes Německo prodražují přepravní poplatky.
zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-drtiva-vetsina-plynu-dovezeneho-v-zaveru-roku-pritekla-do-ceska-z-vychodu-267191tohle jsou takové titulky článků, které se Kremlu krásně čtou, novináři by je neměli vůbec používat, protože pravda pak leží stejně až v tom perexu - viz. výše.
Náš stát nemůže ručit za chování obchodníků na trhu a ti se chovají zase dle cenové nabídky a není možno jim to bohužel vyčítat, obchodně je to racionální postup. Sověti jsou hluboko pod cenou díky sankcím kontra nutnost financovat velmi nákladnou okupaci Ukrajiny, tady ještě přispívaly k výsledné ceně ty poplatky za transfer (přirážka 7%), které ale Německo pro nás na těch příhraničních uzlech od nového roku právě RUŠÍ.. :)
čiže od nového roku už nečekám, že bychom na tom Východě brali i ten plyn, proto jsem se ptal soudruha Fica, kde přišel na tu sumu ztrát EU v důsledku zastavení transferu přes Ukrajinu od nového roku.. To by mě fakt zajímalo rozepsáno na papíře..
Problém v tomhle ohledu snad mají jen on a soudruh Orbán + Moldavsko (Podněstří), které se ale hádá s Kremlem o výši závazku za platby za plyn a mají tam teda dost rozdílné názory nominálně.. :) A víc věřím těm Moldavanům teda. Ale těm by tu distribuci Sověti stopli tak či tak, i bez zastavení transferu přes Ukrajinu. -
-
Nejvíce zasaženy budou země jako
Slovensko, Rakousko a Maďarsko, které byly silně závislé na dodávkách
ruského plynu přes Ukrajinu. Tyto státy nyní hledají alternativní zdroje
a trasy pro dodávky plynu.zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-rusky-plyn-uz-z-ukrajiny-netece-co-to-pro-cesko-a-evropu-znamena-267244
Rakousko už právě taky ne, psal jsem před pár dny taky někde tady, že OMV vypověděl jednostranně Gazpromu smlouvu o dodávkách. Není zahrnuto moldavské Podněstří, tam je to ale o tom dluhu vůči Gazpromu - viz. výše vlákno
-
-
Důležité je položit si otázku, jestli
sociální sítě ovlivňují volební chování. Myslím, že to je věc, kterou
máme tendenci přeceňovat. Máme tendenci ke zkratkám typu Andrej Babiš je
úspěšný na facebooku, a proto ho volí lidé. Teď je na TikToku, má
úspěch, budou ho volit zase. Podle mě je problematické se na to dívat
takhle.
„Často může jít o ironický following.
Spousta lidí sleduje na sítích osobnosti, které nesnáší. Je to
o emocích,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy Heřmanová.zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-fiala-a-jurecka-take-lovi-mlade-na-tiktoku-babis-je-ale-lepsi-rika-sociolozka-266750
děcka, netuším, proč se zase zkouší učit jezdit slona na bicyklu. Odjakživa volby vyhrávaly náměstí a kontakt face to face s voliči. Potvrzuje to i růst preferencí STAN třeba, Andrej tohle dělá odnepaměti. Ten TikTok je taková iluze, kde cílíte na naprosté zdigitalizované idioty v rámci jejich regrese chování z řad plebiscitu - nezralé jedince, kteří ani netuší, že nějaké volby probíhají, nesledují dominantně nic, co na ně nevykoukne na tom netu a nezaujme obrázkem, knihu neviděli od první třídy, knihovny netuší, že vůbec existují jako instituce (už je to úplně minulo zkrátka) tzn. nulové kritické myšlení. Netuší ani, kdo je ministrem kultury, pokud jim teda tenhle nezasáhne do jejich influencerského života nějakou legislativní záležitostí, kterou se snaží zachraňovat.
čiže přátelé zkráceně - TOHLE NENÍ SKUPINA VOLIČŮ obecně, tedy ani těch potenciálních prvovoličů a velmi těžko se podle mě k těm volbám dostává, protože je jí prostě politické dění fuk. Je to sice ta skupina, která nemusí být vyhraněnou, tzn. potenciálně pro každého, ale mají volby tzv. na háku..
Souvisí to i s jejich věkem, vzděláním určitě, netýkají se jich ještě makroekonomické záležitosti, svůj život (výdělek) jsou schopni si dnes ovlivnit sami svou aktivitou na sítích a daně vědí, že od toho compu neovlivní, musely by se tam objevit elementárně vysoké rozdíly v programech stran u těch přímých daní, aby je to donutilo zvednout ty zadky od těch compů a jít se provolit tou lepší volbou pro své podnikání. Ale tím, že většina z nich nedisponuje ani elementární finanční gramotností v důsledku absence kritického myšlení pramenícího z čtení, studia obecně a naopak trpí nadužíváním těch elektronických zařízení od mládí, které je intelektuálně ukotví naopak v inhibičním trendu v průběhu života, vše nechává na účetních, které si platí a ti nejsou od toho je školit a posílat k volbám, tak vás nejsou schopni ani pochopit, čiže Mariane vysvětlovat tomuhle kolokviu důchodovou reformu jakoukoliv formou, když řeší max. tak dosah svých příspěvků a za co utratí příští výplatu, to mi přijde jak házení hrachu na zeď.
Koukněte se totiž, kdo dělá ty influencery. HLavně ODS by se na to měla podívat. Jsou to nedouci. ODS má přitom voličský elektorát odjakživa u vzdělaných, podnikatelů, tzn. nabízí se besedy na seriozních středních školách, kde ti studenti volit naopak z řad gymnazistů apod. , mají tu chuť, ale mají výpadky a není to určitě z nedostatku času trávených dominantně na soc. sítích (zaměstnává je to studium totiž), což vláda nyní poznala (a definovala si to přitom správně - z nedostatku komunikace s nimi, akorát cílí úplně špatným směrem, pokud tedy souběžně neprobíhá něco na těch školách), nicméně se nejedná o prvovoliče, jako jsou ti z TikToku dominantně, tvrdím.
že tam sedí u toho compu a vyblbuje se Alenka, Andrej, Turka bych tam čekal s videi z toho jeho hodnotově lascivního života určitě (ale to jsem tady psát teda nechtěl, abych mu nenapovídal), na jehož podstatu tahle intelektuálně chudší skupina influencerů slyší, ten by tam zapadl snad nejvíce a měl u té skupiny šanci největší, tomu se příliš nedivím. Andrej zná svůj elektorát, nejsou to taky žádní lumeni dominantně, ale má tu svou all catch party postavenou na populistických slibech a fakt nevím, co téhle influencerské kohortě chtějí slíbit, co by je zaujalo stran jejich potřeb - ferrari do každé rodiny, nebo lepší stolní set compů a herních joysticků?? cesta kolem světa, ale teda s compem, pač nemůžou vypadnout z dění na sítích.. Tohle je velmi omezená skupina potřebami, žijí velice jednoduchý, ale ne finančně nenáročný život, prakticky nic z toho, co v té politice děláte, je neinteresuje, většinu z vás ani neznají a neumí si tudíž zařadit ani do toho nejzákladnějšího mustru, který znají při optimální výchově z domova, nebo jej mají vypilovaný v rámci mladšího školního věku v rámci budování eidetických představ u pohádek (tzn. dobro-zlo) a jste jim tak nějak komplexně fuk, ať se převlíkáte za krakonoše, sojku nebo hamburger, spíše z vaší regrese mají srandu, což popisuje i tahle socioložka výše - v té části ironického followingu.
Soudružka Konečná pak nemá v téhle komunitě šanci už vůbec, pač vědí (nebo doufám tedy, ruku do ohně bych za to teda ale nedal), že by tady stopla vše ze Západu, museli by se ANGAŽOVAT přes den - tzn. do pionýra (obecně SSM jako pionýrští vedoucí, ideologické tábory apod.), vítat delegace soudruhů z Východu nejen na letišti, na schůze ROH a uličních výborů, do lampionových průvodů, s mávátky na 1. máje před tribunu v rámci influencerských odborů ROH, než by je pustila znavené večer ke compu a pak jim ještě sdělila tu sladkou mantru komunismu, že si bere 90% v rámci zdanění z jejich příjmů, to v nejlepším případě teda. Ale všem bude teda měřit stejně, žádné Kaldovy daňové výjimky pro Kaldou vyvolené, pač odporují marxismu.. -
-
čiže všichni se topíte rámcově ve špatných
vodách krom toho Turka, který k téhle sociální skupině má intelektuálně i
nejblíže a na otázky makroekonomického zaměření, pokud by nějaké přišly,
jim může přijít odpovědí taky sympatický, když jim s kanystrem v ruce a kbelíkem
uhlí sdělí - já to děcka taky nevím, dyť mám jen výuční list jako vy, ale enjoy...
A Vítek objíždí ty malé obce a sbírá procento za procentem. Vážně nerozumím tomu, co vymýšlíte, ta socioložka vám to taky sděluje, že tyhle sítě s těmi elektronickými děckami-závisláky přeceňujete.. viz. každé minulé volby statisticky.
A pak tam ještě funguje ten element rodinných konvencí - tzn., kdo se volí v rodině. Přečtěte si ten rozhovor, ta socioložka reaguje velmi rozumně -
-
až zavedete elektronickou volbu na jeden klik přes net, jsem zvědavý, kdo na to bude teda mít odvahu, pač jak píšu výše, tahle intelektuální skupina Járů Cimrmanů z netu je hodně nevyhraněná a neprojevila se ještě a může s výsledky pěkně zamotat, tak tohle vaše konání budu dominantně chápat.
Zatím podle mě marníte čas, mantra voleb je na těch náměstích v kontaktu s lidmi, která ta vaše témata naopak zajímají, proto chodí ostatně volit, nebo to minimálně zvažují teda.
Jediný, kdo ten čas nemarní je ten Andrej, pač má nahráno tzv. , může jen tzv. získat, zbytek vůbec nechápu, Mariana bych tam nečekal teda vůbec jako katolíka - KDU musí objíždět ty oblasti, kde jim nechodí k volbám a vysvětlovat, vysvětlovat jako těmto influencerům, akorát tam to padne na tu úrodnou půdu v tom přímém kontaktu asi na těch katolických sletech, narozdíl od těch soc. sítí a mladých, kteří věří tak max. v milion dosažený do 20. roku, Bůh je pro ně Messi nebo Ronaldo a farářů se už dneska bojí, pač souloží nezletilé, jak všude čtou..
církev si za svůj úpadek zkrátka může sama a je to i tou rigidností. Vše prochází evolucí, jen kněz nemůže stále, kdo ví proč, souložit, ač se v rámci komunity bratrů a sester razí cesta rodin početně na modelu min. Klapzubovy jedenáctky. Přitom logiku dává, že by měl jít příkladem věřícím jako ten prostředník s Bohem, který je provází pozemským životem.
Pak je teda problém chybějící kolonka v přijímacím řízení na fary u sex orientace. Tu musí mít teda striktně hetero v tomhle modelu současné církve, jinak to budí zase nedůvěru mezi bratry a sestrami, zase díky rigidnosti rules, nereformované katolické církve.
Podle mě byste ale obecně najet na tu turínskou větev katolické církve dona Bosca, která je reformní a umí přilákat mladé, pač vám hrozí konkrétně u nás to, co české porodní křivce, akorát u vás se to týká té členské základny. A cui bono, bratři a sestry, jak by řekl klasik.. :)
možná Marian cílí dominantně na tenhle fakt posílení členské základny o mladé, ale to by musel minimálně začít měnit kostýmy jako Alenka, důchodová reforma elektronická děcka fakt nezajímá.. :) v důchodu už se vidí navíc v L.A. nebo na Hawai jako rentiéři.
Jste te´d z Kalouskovy vůle akciovkou, proč si v rámci tohoto nutného náborového mustru nepředplatíte jako ambasadora právě toho Leoše Messiho, silně věřícího navíc ..zaúčtujte to do kolonky inovací, stejně tak merch k téhle self-propagaci, udělejte katolický fest s kapelami, hostesky navlečte do kostýmů abatyšé, akorát v letní verzi se silonkami z Milána (můžete tvrdit, že Vatikánu, bude tam jen made in Italy na obalech), řekněte těm mladým, že tyhle sestry taky pochopily, Leo vás podporuje, pač jste boží bojovníci jako on a je.
Než se rozkoukají, dostane je ta akciovka a možnost růstu v rámci ní, což je dnes prý mantrou mladých - cítit, že je okolí respektuje, důvěřuje jim, mají možnost růst (to akciovka vše umožňuje). Musíte je teda ale náležitě zaplatit, a to hned ze startu, s čímž už musíte hodnotově počítat i v rámci církve u každého mladého, ortodoxního dneška, mám ten silný dojem.
-
-
-
Vaše škola se spojila
s městem a neziskovou organizací Reintegra a za podpory mimo jiné
evropských peněz spustila projekt doučovacích klubů ve vyloučených
lokalitách. Tohle je ta klíčová komponenta? - Je to jedna
z komponent. My jsme totiž na začátku, když jsme se do toho problému
dostali, na něj samozřejmě nebyli připraveni. Když dostanete velkou
skupinu žáků, kteří mají nízkou aspiraci na vzdělání, tak to samozřejmě
dělá ve třídách velký problém. Jsou to velké nůžky.Doučovací kluby byly přímo v té lokalitě?
- Přímo v té lokalitě, byla to naše vyloučená lokalita, která dnes už
neexistuje. V jednom z těch domů jsme od města za korunu dostali byt
2+1, ve kterém jsme měli doučovací prostory, pracovali tam dva doučující
plus terénní pracovník a tam jsme snažili těm dětem nahrazovat domácí
péči a nějakou pravidelnou přípravu do školy.Jak dlouho to trvá, když do takového projektu investujete svůj čas, svoji energii, než se ta situace viditelně citelně zlepší? - Je to na léta, je to dlouhodobý projekt, to viditelné jsme viděli tak asi po osmi letech.
Síla kultury
těchto komunit je velmi silná, nepodpora vzdělávání v tom prostředí je
tak vysoce zakořeněná. Takže to jsou pouze dílčí změny, které zlepší
docházku a práci ve škole. Ale my si od toho slibujeme, že generace
prvních dětí, které projdou z deváté třídy a půjdou na učiliště nebo na
střední školu, budou znamenat takový malý obrat. A jejich děti už budou
mít základní školu jako něco přirozeného, a pak se bude pokračovat další
generací dál. (psal jsem, že se musí vychovat jedna generace, protože současní malí cikáni přebírají špatné návyky od rodičů)Nepředstavoval byste si v tom větší podporu od státu? -
Představoval. Třeba šablonové projekty, které Ministerstvo školství
dává, jsou příkladem toho, že umí podpořit věci, které se ve školství
mají změnit. Podobně lehce dosažitelné peníze v rámci tady těch šablon
by mohly pomoci ve financování této podpory. V České republice se často
děje, že neziskovka pomáhá, ale není ve spojení se školou. Kdežto my
jsme to měli udělané tak, že neziskovky a školy jsou spojeny a vědí
o sobě navzájem a dokonce to doučování funguje na zakázku škol. Není to
tak, že děti chodí do neziskovky, do nějakého nízkoprahu, tam něco
dělají, ale škola o tom vůbec neví. (o činnosti nízkoprahových zařízení zapojených do tohoto jsem taky psal)
-
-
A ten krok bé? - Má
to více vrstev. Jedna z nich je personální, to znamená určitě podpůrné
profese jsou potřeba (tady kolega má na mysli mnou zmiňované
psychology, soc. pracovníky, spec. pedagogy a jejich posílení, což stojí
ale peníze, proto se to musí dělat pořádně na všech úrovních - viz.
celý tento text + ty mé předchozí, které ale kopírují informačně tento).
Ale druhá věc je metodické vedení učitelů (tady má na mysli práci
pedagogických fakult, taky jsem to tuším zmiňoval, jestli ne, tohle jsem
měl taky v hlavě, protože se musí nutně změnit metodika přípravy
kantorů na pedagogických fakultách, pokud přicházejí pak do nového
systému-inkluzivní výuky, to je vlastně to, co jsem psal při srovnání,
že nyní je to tak, že kantor vystudoval pedagogiku, ale ne speciální
pedagogiku, což je úplně jiný obor právě, tzn. musí tam mít už i prvky
té speciální pedagogiky v sylabu studijního oboru -kantor-, jinak bude potřebovat ve třídě holt více těch
speciálních pedagogů..)Podle chystané
školské novely má být upraven i přístup k pedagogům, kteří pracují
v lokalitách s vysokým počtem sociálně znevýhodněných dětí. Mají
dostávat měsíčně i několik tisíc navíc. Vy ale říkáte, nic z toho
situaci nevyřeší. Proč? - Pro některé lidi to bude třeba
zajímavé, ale rozdíl finanční podpory nebude zase tak veliký, aby si
učitel řekl: ano, tady budu dělat kvůli těm penězům. Přeju to učitelům
a byl bych rád, kdyby byli ohodnoceni, protože je to velmi těžká práce.
Na druhou stranu si myslím, že když takový učitel dostane šanci učit na
klasické základní škole, tak si to velmi často rozmyslí a odejde,
protože to bude mít prostě klidnější, a protože mu to bude dávat smysl (o tomhle jsem taky psal.. :) )zdroj:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audio-podcast-ptam-se-ja-je-to-ukazka-pedagogicke-fortelnosti-rika-reditel-skoly-kde-nikdo-nepropadne-266481Maruška vyzpovídala realizátora toho krnovského inkluzivního zázraku,
kdy jim zmizely ve městě během dekády vyloučené lokality.Výše z
rozhovoru s ředitelem jedné z takových škol vše, co jsem psal, že je
nutné, aby stát pro tu inkluzi připravil, jinak nemůže fungova. S pánem
se neznám, připomínám, nikdy jsem od něj žádné myšlenky nečetl.. :) výše
vše zkrátka to, co jsem psal, že je řešením správného vedení inkluze,
nyní to z Krnova jen potvrzují..
Je tam i zpráva pro vládu, do kdy by se jí měly objevit výsledky startu projektu inkluze - v Krnově to bylo do 8 let
(na tohle jsem se právě ptal, když jsem o tom psal, že by mě to
zajímalo), tzn. tento rok by stát měl už otočit ta špatná čísla, která s
inkluzí eviduje, nebo ji rozjet znovu a pořádně, či ji úplně zrušit. Už
jde na ni totiž snad 15 mld peněz, které mohly být využity třeba pro
platy kantorů na vysokých školách.Mělo tam jít 11mld, jdou tam jen 4.
Tohle je problém bohužel ministra školství Beka, stále nevyřešený a
očekával bych, že za jeho manažerskému šéfování ministerstva vyřešen už
bude.. Jde o poměrně dost peněz, které nepřinášejí ale výsledky.
Uvedu
ještě totiž jedno číslo, to nejdůležitější podle mě, protože jde taky o
uplatnění - a 66% (!!!) firem nemůže najít zaměstnance pro své pozice.
tohle číslo se týká přitom hlavně absolventů, tedy nově příchozích na
trh práce.. A už 8. rokem nám tady běží ve vzdělávacím systému právě ona
inkluze. Tohle je další negativní číslo k tomuto projektu tedy..
Opravdu
si ten článek přečtěte - rodiče, lidé okolo inkluze v rámci vlády. Jsou
tam všechna řešení, proč to v Krnově funguje. Nedivím se tomu, je to
přesně, jak jsem psal + nějaké dodatky přímo už z praxe.. :) -
-
to číslo 66% u firem, které poptávají pracovníky pro své pozice, se samo týká i tohoto krnovského zázraku.. nedaří se nám tedy tuhle novou generaci Z, která už prošla právě tou inkluzí, dostávat do praxe, což je poměrně závažné zjištění.
Proto by mě ještě zajímala korelace mezi těmi-inkluzivními, kteří se tzv. zlepší z těch zvláštních (speciálních) škol a ta inkluze a přechod na klasické základky jim teda objektivně pomohl kontra rostoucí/klesající počet těch zvláště nadaných a nadaných (tzn. lepší průměr a nadprůměr), kterým ta inkluze v důsledku zpomalení výuky pravděpodobně zase ublíží.. Jakože budu stále jako psychologicky vzdělaný vždy tvrdit, že ADD dítě zkrátka na klasickou základku nepatří a momentálně pro něj není umístění - vyjma diagnostických ústavů, což už jsou ale vysoce extrémní případy nezvladatelných rostoucích dost pravděpodobně pro kriminál..
My známe totiž sice čísla z PISA testů, kde třeba u finanční gramotnosti dosahují čeští žáci slušných výsledků, ale tam jsou předpokládám zahrnuty právě i ty soukromé základky, kam rozumní rodiče promptně své ratolesti před tou inkluzí uklidili. čiže tedy čísla jen bez těchto soukromých základních škol by mě zajímala v té korelaci. Snad to někdo zpracovává a zpracuje, protože to je zase číslo, které bude podle mě v neprospěch zavedení inkluze..
jinými slovy - nevím, jestli stojí za to, že je jeden inkluzivní zlepší z pětek na čtyřky, pokud nám dva, tři další, kteří mohli být nadanými, padají v důsledku zpomalení třídy do průměru. Možná ubydou vyloučené lokality, ale nevím, jestli nám neubydou počty těch nadaných min. ve 2 generacích, což tahle malá země zaručeně pocítí na všech úrovních - věda,výzkum, inovace nevyjímaje..
a nejvíce to uvidí kantoři na vysokých samo, kde už počítají s nějakými znalostmi u studentů a zůstane-li ten opravdu špatný systém s dotací na studenta 1. ročníku, který nemotivuje vysoké školy ani ke zvýšení náročnosti přijímacího řízení, budou muset chtě, nechtě slevovat min. v prváku ze svých nároků, o čemž by vám ti dnes 70-80letí, ( kteří ještě učí, jakože prof, doc. mají tuhý kořínek, kdo ky studoval ví, že učí prakticky do smrti :) ), napsali asi už nyní eseje, jaký je rozdíl mezi generací studentů těch Husákových dětí a tady té generace Z stran znalostí. Tohle už tam vidí podle mě nyní v těchto letech.. -
"Řekl bych, že úroveň školy se pozná asi podle toho, jaký je průměr a spíš druhá polovina dětí." (pan ředitel v článku)
Nebo spíše nejhoršího v jakémkoliv kolokviu a nemusí jít jen o školu.. :) pokud se tam takový i tak v té "konkurenci" drží.. (moje pozn)
-
-
-
„Pokud přijdu o pět procent svých
vygenerovaných tržeb proto, že obchoduji s Evropou, nebudu s Evropou
obchodovat. Neblufuji,“ řekl Kaabí FT.Pět procent celkových příjmů pro
společnost QatarEnergy, která je druhým největším vývozcem zkapalněného
zemního plynu (LNG) na světě, podle ministra zároveň znamená pět procent
celkových příjmů katarského státu. „To jsou peníze lidí, takže já
o takové peníze nemohu přijít - a nikdo by nepřipustil ztrátu takových
peněz,“ řekl ministr.zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-katar-pohrozil-zastavenim-dodavek-plynu-do-evropske-unie-266987#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.web.nexttoart
neodporuje si ten Alík?? vypadá to na klasická vylučovací souvětí.. Ještě bych ho potěšil zprávou, že EU vyžaduje nižší cenu, jinak přejde na odběr LNG od USA, protože se to EU v současnosti i vyplatí - Don sníží cla na EU, v jeho uvažování, bych si tak myslel. :) a už tu máme tu spolupráci USA + EU, jak bych si tak myslel, že by to mělo fungovat vs. Východ.. :)
Krom toho USA vypadne asi čajna jako zákazník, pokud po ní Don půjde cly - čajna je tuším největší dodavatel amerických firem, spousta z nich už mění své dodavatelské řetězce právě kvůli tomuto faktu, což se zase výrazně projeví na ekonomice čajny samo.
čiže by se to mohlo přeskupit na Západ dodává Západu a vy si tam na Východě soudruzi diktátoři dělejte, co chcete.. už tak vám prošla Alíci ta korupční aféra v Evropském parlamentu na můj vkus moc hladce.. nikdo vás vážně nepotřebuje v tomhle stylu, jakým jednáte, /ne/dodržujete lidská práva + korumpujete kde koho.. přitom žijete dominantně z nerostného bohatství (žádná diverzifikace, spoléháte se jen na to po léta, Saudové zkoupili aspoň půlku nemovitostního trhu Londýna, což nechápu, že Britové teda dovolili), které má ale tam okolo vás kde kdo, čiže si vzájemně pořádně konkurujete nejen v rámci teritoria a podle mě ten výpadek EU by pro vás znamenal mnohem větší problém než pro tu Evropskou unii v té konkurenci, ve které fungujete v rámci svého teritoria (Saudi, Emiráty, Azerbajdžán, Sověti, Irán, všechno těžaři...).
Nám fakt tady nikdo vyhrožovat nebude.. -
-
SZ Byznys ředitel strategie poradenské společnosti v energetice EGÚ Brno Michal Macenauer:
„Plyn z Kataru je přibližně 10 až 15 procent dodávek LNG do EU.
Přibližně okolo čtyř procent celkových dodávek plynu.
Tomu odpovídají i data Institutu pro
energetickou ekonomiku a finanční analýzu (IEEFA). Z těch vyplývá, že
v prvním pololetí letošního roku LNG z Kataru tvořilo 11 % importu do
Unie. Zhruba polovinu objemu z Ruska a ani ne čtvrtinu LNG dovezeného ze
Spojených států.zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-stopka-na-plyn-z-kataru-poradime-si-mini-expert-266996
ups, hned vyšel článek podporující tu mou tezi výše ve směru k EU.. ;) a sice, že to přerušení dodávek poškodí vždy více Alíky než nás tady v EU, kteří hned najdeme nového dodavatele, v tomhle případě se nabízí to navýšení u USA a vyjednání si s tímto i nižších cel..
čiže ještě bych si jim za této situace řekl o snížení ceny za dodávky, když už jejich přerušení teda nakousli.. s tou konkurencí v teritoriu těžařů, kterou Alíci mezi sebou disponují + dumpingový tlak Sovětů, kteří obchodují nyní pod cenou, který jim ta vyjednávání komplikuje asi nejvíce.. :) -
-
navíc Alíci otevírají nová pole, budou těžit až dvojnásobek současné produkce, trh jako EU a posílení pozice největšího konkurenta USA, kam by EU přesměrovala to navýšení, to se jim nemůže líbit..
určitě bych jednal s Alíky o snížení ceny, když už vznikla tahle situace.. :) dává to obchodně smysl.. -
-
Prodejci působící na tržištích ze
třetích zemích také v Evropské unii neplatí ekologické poplatky za
likvidaci. Tuto informaci redakci SZ Byznys nedávno potvrdilo české ministerstvo životního prostředí.zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-nez-projde-clo-na-cinske-balicky-prijde-hodne-krachu-rika-exsefka-czc-cz-266775
o tomhle jsem děcka nedávno přesně psal. tohle je věcí ale naší vlády a už by to měla dořešit. Proclení těchto e-shopů z čajny, to se pak týká EU při tom jejich vstupu na evropskou půdu tuším ve Španělsku, nebo snad Holandsku, kde proclívají. Ale do té doby mají mít stopku ty celní výjimky na balíky do 150 euro, než jim tenhle byznys zrušíte tou digitalizací, to dá obchodní rozum..
Pokud nechcete dopadnout jako s automotive a zrušit tady domácí (evropské) e-commerce firmy, v čajně se musí smát, jak tyhle triviální věci tady nejsou lidé z Bruselu schopni zrealizovat. Anebo se nesmějí, protože nestíhají bruselské úředníky korumpovat, aby se tak stalo co nejpozději..
-
-
-
-
Tento záměr byl patrný již z nedávných vyjádření
některých členů bankovní rady, když nadále zdůrazňovali proinflační
rizika,“ podotkl analytik Komerční banky Jaromír Gec.Z dat v proinflačním směru oproti listopadové
prognóze ČNB překvapily hlavně mzdy. Ty rostly ve třetím čtvrtletí
meziročně o sedm procent, zatímco centrální banka předpokládala
6,1 procenta,zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-cnb-nechala-urokove-sazby-na-ctyrech-procentech-40501830
o tomhle jsme si psali, jestli si pamatujete, před 2-3 měsíci s tím, že by bylo dobré ty sazby držet a vyčkávat, protože inflace určitě přijde s nástupem těch dovozních cel Dona. Ale zasáhne teda i USA. Chválil jsem tehdy víceguvernérku ČNB, i tady s ní mám konsensus, tohle je podle mě moudré rozhodnutí i vzhledem k průhlednosti těch monetárních kroků naší centrální banky vůči trhu. Nejhorší by byla volatilita v tomto, znejisťuje to všechny, nejen domácí firmy, ale i investory.
no a ten druhý odstavec o růstu mezd značí, že rostou i ty reálné, pač je to nad momentální inflací. Taky to značí, že se firmám a ekonomice daří, domácnosti mají, z čeho utrácet, na druhou stranu z dat víte, že je to i reakcí na přehřátý trh práce, nízkou konkurenci na trhu práce. Ale ukazuje to, že tahle vláda vyvedla zemi z té covidové ekonomické krize. :)
ještě tady dám slovy Markéty Pekarové, co vše tahle vláda pro společnost udělala i v té konsolidaci veřejných financí zděděné po předchozí vládě - mínus 400mld:
jsou vysoké důchody, takové, jaké tady
nebyly i v poměru ke mzdám (konkrétně k průměrné mzdě - hodně silné makroekonomické srovnání v každé ekonomice - má poznámka), že se zvýšila minimální mzda (a ještě se bude zvyšovat v brzké době až na úroveň Polska, tzn. těch 25tis zcela jistě - lákáme totiž pracovní sílu z 3. zemí na podobný plat a máme tady zákon, kdy nesmí být diskriminace v rámci té min. mzdy - znovu má poznámka), že se zvýšil
rodičovský příspěvek o 50 tisíc, že se tady mění sociální dávky tak, aby
opravdu motivovaly k práci a pomáhaly těm, kteří si pomoci nemohou (téma pro krajní pravici a antiromskou komunitu... - má poznámka), že
se tady zlepšila situace matek na pracovním trhu díky tomu, že jim
umožňujeme pracovat na částečné úvazky, které jsme zvýhodnily, že se
rozšiřuje péče o děti, ať už v dětských skupinách, teď budou malé dětské
skupinky ještě od mladšího věku, že se tady rozšiřuje možnost
sousedského hlídání.
Plus se snížila děcka DPH na potraviny, a to nejen ty základní jako to mají Slováci třeba. -
Pan prezident podepsal rozpočet pro příští rok!!! Máme rozumnou hlavu státu.. :) Vláda vše dofinancuje v průběhu příštího roku, pracuje totiž v zájmu čs. občanů, jak už jsem uvedl na příkladech níže kontra třeba rozhodnutí předchozích korupčních vlád, jejichž kroky musí ministr financí s kolegy napravovat ve prospěch občanů a zájmů tohoto státu.. jsou nuceni zkrátka pracovat v polních podmínkách, to prezident zná z angažmá v armádě, kde se taky musí pod tlakem okolností (tady špatných rozhodnutí předchozích vlád) někdy improvizovat..
zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-prezident-se-rozhodoval-do-posledni-chvile-co-zachranilo-rozpocet-na-hrade-266618
-
-
Jsem na Němce naštvaná,“ řekla. „Přijali rozhodnutí
pro svou zemi, na které mají právo. Ale má to velmi vážné důsledky, mimo
jiné pro konkurenceschopnost Evropské unie, protože vidíme, že německá
konkurenceschopnost výrazně poklesla.Podle švédské ministryně by další provoz německých elektráren
měl pozitivní důsledky pro celou Evropu: „Přístup k těmto základním
elektrárnám by zvýšil přenosovou kapacitu z Německa do dalších cenových
oblastí elektřiny v Evropě, což by snížilo ceny pro nás všechny,zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-za-vase-ne-jadru-platime-drahou-elektrinou-zlobi-se-svedsko-a-norsko-na-nemce-40501014#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.web.nexttoart
tohle jsem psal a vytýkal německým ZELENÝM, kteří tuhle hloupost u sebe zprodukovali, někdy před rokem a půl.
Zvláště nepochopitelně a až schizofrenně působí ten fakt, že přestože němečtí ZELENI jsou proti elektřině z jádra, tak u té samé elektřiny vyrobené z jádra nemají problém s jejím dovozem.. což nedává smysl už ani ekonomicky, nejenom tedy z enviromentálního pohledu (úložení toho odpadu hluboko pod zem, které jim asi vadí nejvíce)..
Nyní se ten další nesmyslný krok německé vlády (po tom společném špatném lobbingu německé automotive v EU) už odráží i do ekonomiky ostatních států EU díky špatné energetické přenosové soustavě Švédska, která je taky na vině, protože jinak by si z toho severu, kde té elektřiny vyrábějí pomocí obnovitelných zdrojů habaděj, poslali více na ten jih samovolně a soběstačně..
Stejně tak má švédská ministryně energetiky pravdu i v té oblasti nasycení trhu, pak cena samozřejmě vždy padá..to je stejné jako v rámci nasycení trhu vyšším konkurenčním prostředím výrobců energie..
-
-
Radka
Poločková, administrativní pracovnice z Orlové na Ostravsku, která si
po padesátce prošla krizí po ztrátě zaměstnání a zároveň se rozvedla.„Trápí
mě finance jako asi většinou lidí tady, jako v našem kraji, práce je
málo, když je, tak není zaplacená moc dobře, takže se nežije úplně
lehce, vlastně všechno je čím dál dražší,“ svěřila se Radka Poločková.zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/porady-ve-stinu-nechali-jsme-vas-vypravet-zena-lici-jak-mit-vyssi-plat-a-6-tisic-na-dite-264175
jak těmto voličům Andreje a levicových extremistů - tzn. Konečné vysvětlit, proč tedy blokují výstavbu té gigafactory Samsungu u nich v Orlové, navíc v záplavové oblasti, kdy oni tvrdí, že jde o kus přírody, který tam mají. A dálnice na dohled přitom.
Tam lidé nikdy neměli rozum, bohužel. Ta nízká vzdělanost se pak projevuje i na té neschopnosti jim vysvětlit, co vše pro ně dělá tahle vláda, aby se měli lépe. Oni jsou zvyklí ale na dávky a otroctví, bohužel.
A ano, je to právě o tom NASLOUCHAT a pak taky POCHOPIT, jak ta paní z Orlové sděluje světu..nebýt příkrým, nastavět se hned na zadní, ale snažit se ty záležitosti, které jsou jim vysvětlovány poslední roky, rozumově vstřebat, zanalyzovat si tu situaci v regionu a říci si, jestli ten zahraniční investor náhodou nezvedne životní (platovou) úroveň v regionu, stejně jako přinese odbornost hlavně pro místní mladší generace.Tohle je ale myslím hlavně špatná práce Andrejova hejtmana za Moravskoslezský kraj, pač toto je dominantně jeho práce + místních, bohužel komunistických, politiků.. a komunisté nebyli nikdy státotvornou, ale destabilizující (revoluční) silou právě. Natož aby podporovali zahraniční kapitál v naší zemi..tohle vše do kupy tuhle další masivní investici do české ekonomiky blokuje. A doufám, že o ni díky hlouposti celého tohoto kolokvia na Orlovsku nepřijdeme jako republika..Pač Samsung o jinou lokalitu u nás zájem nemá. Tak aby nám jej nepřetáhli Slováci nebo Poláci..
-
k rozhovoru se soudruhem Tykačem
zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-rozhovory-uhelny-magnat-tykac-v-evrope-je-uhli-mrtve-nebo-lezi-na-smrtelne-posteli-266104
tenhle rozhovor jsem, přiznám se, ani nečetl, protože je jednak jako by jej psal levicový lobbista a druhak je naprosto pass už jen v našich podmínkách, po včerejším schválení dalšího z důležitých LEX OZE zákona naší velice seriozní, pracovitou vládou lobbující za nás občany i před těmito bazilišky, jak soudruha Tykače vnímají i jeho vlastní fanoušci "ultras" Slavie (dominantně tvořené dětmi a ženami, jak bylo vidět ze záběru) v rámci chorea s tímto vyobrazením pohádkové postavy.
V duchu níže mnou včera napsaného chování vlády (Zbyňka Stanjury jako ministra financí), která hájí každou korunu občanů, se chování novinářky Zuzky Kubátové může jevit jako takové novinářské Inferno (ďábelský počin, kterému by zatleskal i Dante Alighieri zkrátka), pokud nechá promlouvat tuto ikonu tunelování v našem státě, zvláště v době, kdy lobbuje za další nájezd na státní pokladnu, brečící, že se bez jeho totalitní komodity - uhlí v přechodu na obnovitelné zdroje tento stát v žádném případě neobejde a bušící pěstičkou do stolu, že nedá-li mu Zbyněk ze státní kasy tyhle socialistické subvence, tak ty své ZBYTEČNÉ uhelné elektrárny prostě zavře..
Anebo se to dá brát jako dobré načasování s vydáním, Zuzana si prostě soudruha Tykače potřebovala vychutnat, protože zrovna včera, po vydání článku, mu vláda se Zbyňkem Stanjurou, právě v rámci projednávání onoho nového Energetického zákona ve sněmovně, poslala i vzkaz, že na subvence ze státní pokladny může definitivně zapomenout, nikdo ho tady nepotřebuje i s jeho uhlím, energetiku máme vykrytu paroplynovými elektrárnami (k těm připravuje zákon min. průmyslu) + budou již k dispozici kapacity akumulace sítě v podobě bateriových úložišť, což by mělo snížit i příští faktury za elektřinu občanům v té regulované složce, která nyní pro tento rok čítá tuším zhruba 4500Kč už. Česko zkrátka přechází z energetického pravěku soudruha Tykače směrem k té budoucnosti energetiky, kterou bude následovat i vodík, proto všechny nové elektrárny už jsou schopny i přechodu na něj.
Všechny tyhle subvence pro soudruha Tykače a jeho byznys pak měl samozřejmě zaplatit, jako v případě Kalouska a jeho solárních baronů, občan. Tedy i ten slavistický. Proto soudruha Tykače zřejmě vyobrazují jako baziliška. :)
tak jen, ať máte zase informace, proč byl soudruh Tykač včera tak neklidným, oprávněně.. Good bye Lenin.. -
Stanjura na stížnosti tohoto typu
reagoval v úvodním slově ve Sněmovně, kde zopakoval, že výnos
8,4 procenta považuje za přiměřený a že stát musí vzhledem ke stavu
rozpočtu vážit každý výdaj. „My jenom říkáme: dokaž, že máš nárok. Pokud
to dokážeš, dostaneš stejně, jako jsi dostal loni, předloni,
předpředloni,“ hájil se před poslanci ministr financí.zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-stat-bude-vice-hlidat-solarni-dotace-nepomohl-ani-tlak-velvyslancu-266216
tady tohle by si měl přečíst každý občan-volič, aby věděl, jak v příštím roce volit. Je to totiž to, o čem jsem psal. Pořád se skládáme na KALOUSKOVY SOLÁRNÍ BARONY, kterým byla velkoryse přiklepnuta podpora jejich byznysu, na kterou přispívá občan ve svých fakturách za elektřinu (vyjma roku 2023) neustále.
Až přišla tahle vláda a chce to v podstatě ukončit, byť je to změna pravidel v rámci rozehrané hry, Kalousek tuhle republiku uvrhl do velmi nevýhodného dealu před lety za svého ministrování, což je právě na ten paragraf vlastizrady. Tohle už je zčásti nová generace těchto jeho solárních baronů,mohou to být ale kámoši těch Kalouskových kámošů, v každém momentu je tedy třeba hájit (i za cenu té arbitráže, kterou už zahraniční solární baroni, kteří tenhle výnosný kšeft a boudu na čs. občany a čs. státní kasu od těch Kalouskových původních solárních baronů z roku 2009), byť s křížkem po funuse, ZÁJMY ČS. STÁTU A JEJICH OBČANŮ.Což Zbyněk Stanjura jako, narozdíl od Kalouska řádně hospodařící ministr financí, i dělá. Jedna arbitráž v rámci v minulosti uzavřených nevýhodných smluv pro stát se už navíc Česku a Zbyňkovi tuším vyplatila, platili jsme titěrné stovky milionů namísto původně žalovaných tuším desítek miliard.
V tomhle případě si navíc myslím, že za těch 15let už si nahrabali díky Kalouskovi nejen tihle lidé tolik, že musí na druhou stranu chápat (nebo když ne chápat, tak se nemohou divit), že konečně do křesla ministra financí usedl člověk, který má rozum a národní cítění a všechny nevýhodné kontrakty pro stát a jeho občany se tak nutně revidovaly.
Přečtěte si a v žádném případě nevolte už lidi jako Kalousek nebo ty, za kterými by Mirda (navíc v důchodu) stál.. Přineslo by to zase tohle a ještě mnohem horší věci, navíc se vám takhle u té podpory Mirdy vyprofilují u těch voleb ti budoucí klientelisté a tuneláři. Mirda by ve slušné straně, pod slušným vedením nemohl nikdy fungovat, což poznal po odchodu knížepána na změně přístupu k němu a politice TOP 09 u Markéty Pekarové. :) protože tohle výše jde i za tím knížepánem právě jako nadřízeným Kalouska -
-
tady k tomuhle Kalouskovu taky SOCIALISTICKÉMU nájezdu na peněženky nás všech ve prospěch jeho kámošů, solárních baronů, který všichni evidujeme už 15 let ve výročních fakturách za elektřinu (to je ta částka v regulované složce - nyní ji dělá cca 4500Kč k té samotné silové složce elektřiny) by bylo fajn poznamenat, že jej musel napadnout asi v nějaké z té jeho nirván, protože je to jako vystřiženo ze socialistické brožury subvencí křívících nápadně trh soudruhů z Čínské lidově demokratické republiky.
Vysvětlím vám to na něčem, co všichni znáte. Představte si vesnický obchod, kam chodí kupovat jen místní teda. V létě ale většina dědiny odjede na dovolenou a obchod je rázem 2-3 měsíce v mínusu. Pak přiběhne Kalousek jako MINISTR FINANCÍ (podle majitele betonárky Best údajně s konzervativním myšlením) a nabídne tomuhle obchodu státní příspěvky v téhle době, kdy nemůže prodávat vesničanům, pač jsou na dovolené. Ale vlastně v jakékoliv době, kdy vesničané nechodí nakupovat. Tohle je princip toho solárního Kalouskova tunelu, který v tuhle chvíli už i křiví trh, protože probíhá druhá vlna solárního boomu, ale ti, kteří nyní staví ty solární parky, tak už samozřejmě na tom trhu tyhle Kalouskovy malé domů nedostanou.
A proto je úplně normální, i z pohledu narovnání trhu, že náš současný, pro majitele betonárky Best, opravdu konzervativní ministr financí, který narozdíl od Kaldy hlídá každou korunu občanů, neprovozuje žádné tunely ze staní kasy-daní občanů tedy, včera v rámci toho nového LEX zákona ztížil těmto nyní už kámošům Kaldových kámošů (pač už to mezitím prodali těmto investorům ze zahraničí, když už Kalda nemá tu moc, stalo se to naopak rizikovým byznysem, který mohla už zrušit Alenka, ale narušuje jim ho až ZASE TAHLE SERIOZNÍ VLÁDA, KTERÁ KONÁ VE PROSPĚCH OBČANŮ, což Kalda neznal) jejich pozici v tomhle vyloženě AMORÁLNÍM nájezdu na peněženky čs. občanů - to kdyby se tihle zahraniční investoři chtěli hájit u arbitráže, že je poškozuje čs. stát, oni přes Kalouska vyloženě amorálně okrádají čs. domácnosti, které se jim na tohle schéma subvencovaného podnikání vesnického obchodu, které jsem popsal výše, jako ovce skládají už 15 let ve fakturách (s výjimkou teda snad tuším 2 let, kdy to na sebe vzal stát v době covidové a energo krize).
A ještě právě 5 let, díky Kalouskově ožralé velkorysosti, budou do toho roku 2029, kdy tahle Kalouskova socialistická halucinogenní subvence bude ukončena. Každá domácnost ale za tu dobu věnovala na tenhle tunel pro Kalouskovy kámoše-solární barony tisíce korun.
Tak jen ať to víte a ať víte, kdo až se proti tomuto tunelu zase postavil - TAHLE VLÁDA! -
-
tady k tomu ještě, že v té regulované složce vás včera vláda pro fakturu příští rok zbavila té stakorunové položky, kterou se ještě v této faktuře tento rok skládáme právě na tu flexibilitu sítě dodavatelům energií. Nyní už to nebude díky bateriovým úložištím, které pomohou nejen tomu síťovému vyrovnávání, ale zamezí i black outům, potřeba. ještě na doplnění. Příští fakturu byste tak měli mít lehčí v té regulované složce o dost podstatnou část stokorun s včerejším schválením toho Energetického zákona.
-
-
Tesla navrhovala, aby BRITSKÁ vláda finančně
podpořila prodej elektromobilů. Dotace měla podle Tesly pocházet
z poplatků na nákup benzinových a naftových aut. Společnost lobbovala
také za autonomní vozidla, vládě nabídla představení vlastní vize.zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-musk-lobboval-u-britske-vlady-aby-zavedla-poplatky-u-aut-na-benzin-a-naftu-266248
tohle je Elonova logická argumentace, vtipné na ni je, že s ní nemůže šermovat paradoxně u sebe doma v USA, protože Don je úplně opačného názoru - podporuje fosilní byznys, chce naopak ještě zvýšit těžbu v rámci toho tzv. bohužel neekologického frakování, aby se třeba stala pravdou ta jeho slova po volbách, a sice že USA těží více ropy než OPEC.
To pravdou v současnosti není, ale USA s těmi světovými cenami ropy mohou úplně klidně a s prstem v nose hýbat v odvetě na to snižování nebo zvyšování těžby jejich největšího konkurenta OPEC i OPEC+ , což ukázal i nedávno před volbami Joe Biden, kdy ten záměr Arabáčů zvýšit ceny zhatil zvýšením domácí těžby. Nejen proto tady ještě máte stále a zatím nízké ceny této komodity, druhým zásadním faktorem, proč se OPEC nyní ještě nepokouší hýbat s pro ně aktuálně nevýhodně nízkou cenou ropy, je aktuální ekonomická recese v čajně, protože horší kurz koruny by těm vyšším cenám tady u nás naopak velmi nahrával. Dále samo čekají na změnu v Bílém domě, pak to půjde vše asi v synergii, jak jsem vám, spotřebitelům-fosilním nomádům, kteří ještě nepřešli na elektroauta a VLASTNÍ EKONOMICKOU SOBĚSTAČNOST, psal, už tedy žádné zastání z USA s naopak masivním zvyšováním těžby. Leda že by tedy Dona překvapila inflace v důsledku zavedení jeho celní politiky, která ho dozajista překvapí dříve nebo později a tam by se mu dramatický růst cen pohonných hmot i v USA, kde už 17Kč za litr benzínu (oni to mají v galonech tuším) je pro Američana na shození americké vlády, pro představu. :) Ale jejich auta daleko více žerou pravda, zvláště ty SUV.
Británie nechce Elonovi nadbíhat, což do jisté míry chápu, ale tohle je ekonomicky cesta i pro EU - TA PODPORA elektroaut, ne tedy sankcionování automobilek. Musí přijít subvence v rámci členských zemí EU, představení spotřebitelům v duchu toho, že se může každý spotřebitel stát ekonomicky soběstačným v té kombinaci s domácí fotovoltaikou a nabíjením doma, kontra navíc úplně jiná poruchovost a životnost elektro auta a toho se zážehovým nebo spalovacím motorem.. Tzn. nejzazší cestou hodně zvýhodněných úvěrů na koupi elektroauta - nyní by tomu mohla nahrát i snižující se cena vstupů s tou nově uzavřenou dohodou - EU vs. MERCOSUR, tzn. s jižní Amerikou, kde jsou velká naleziště např. lithia nebo mědi (ty v podstatě jediná na světě v Chile a Peru) vyloženě nutných pro výrobu elektrobaterií. EU přestane v tomto dealovat s čajnou, která je navíc největším konkurentem evropských automobilek na poli elektromobility a začnou odebírat právě z jižní Ameriky, což bezpochyby sníží cenu evropských elektroaut pro domácí spotřebitele v EU.Tak pro zajímavost, že Elon musí s tím lobbingem tohohle 2. věku Průmyslové revoluce, jak já sázce na obnovitelné zdroje i vodík do budoucna osobně říkám, daleko za hranice.. :)
a update (naše ekonomka a europoslankyně už na to výše, co píšu, zareagovala a ty sankce pro evropské automobilky, kterými je Brusel dostal nelogicky do pozice nekonkurenceschopných, se budou revidovat.... tzn. Danuše prokazuje vyšší vliv v EU, než takový Saša Vondra, který tohle pravda křičel už dávno, ale nikdo ho neposlouchal, nyní už se toho aktivního lobbingu proti těmto nesmyslům z minulosti, díky kterým se EU střílí konkurenčně na trhu do vlastní nohy, tak koukám ani neúčastní):
Pokuty, které se mají od příštího roku uplatňovat vůči automobilkám,
které neprodávají dost elektromobilů, by neměly být tak přísné. Frakce
Evropské lidové strany (EPP), která je největší v Evropském parlamentu,
přišla s návrhem takzvaného zprůměrování, tedy rozložení plnění emisních
cílů do tří let. S tímto návrhem přitom souhlasí například i Asociace
evropských výrobců automobilů (ACEA), uvedla česká poslankyně Danuše
Nerudová (STAN), která byla jednou z vyjednavaček lidovecké pozice.
-
-
Pro Ukrajinu se chystá hezký Mnichov, míní Fico. Předseda vlády Fico má také strach o budoucnost Evropské unie.
Obává se sobectví velkých států, jako je Německo nebo Francie. „EU se
může rozsypat jako domeček z karet do půl roku,“ řekl v souvislosti se
situací ve Francii, kde padla vláda.A pro Slováky hezká devalvace, pokud se naplní Robova slova.. :D Tak to jste Robo v prdeli jako Slovensko (ale je dobře, že to víš a nic s tím neděláš :D stejně jako v případě kumulujícího se zadlužení Slovenska posledních 8 let, a to nebyly žádné krize za Robovy vlády ) a netuším, proč jste to euro dávno už teda nezrušili za tvých vlád. Rubl je teď v podobném srabu, jako by byla ale slovenská koruna, kdyby ta eurozona opravdu podle tvého scénáře skončila a devalvovali byste, čiže jedině přejdi zavčasu na ten juan z čajny.. :D Budu do budoucna koukat na slovenskou TV, tam je aspoň sranda.. pokud teda nemám slovenský passport..
Jinak tenhle argument s Francií jsem chtěl napsat u nás teď Markétě Pekarové, protože chce zakotvit zákonem tuším přijetí eura natvrdo u nás. To by nebylo moudré, ví to dokonce i Robo, koukej výše argumentaci. Ta současná geopolitická situace v těch nejsilnějších ekonomikách EU spíše děsí, než že by volala pro vstup do eurozony. V Německu, Francii, Holandsku, tuším i Belgii nacionalisté na vzestupu a volby přede dveřmi ve Francii a Německu.. -
-
...devalvace SE ZNEHODNOCENÍM ÚSPOR SLOVÁKŮ.. být vámi, už si je převádím na dolary.. i když byla lepší doba, kdy bylo euro k dolaru v paritě. Ale možná dolar spadne zavedením cel Donem teď, tak ještě chvíli počkejte, eurozona se rozpadne až za půl roku, říká Robo, čiže máte ještě nějaký ten čas. :)
-