Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • milacekpublika

    Tak ono co si budeme nalhávat, to družstevní vlastnictví má i svoje určité výhody. Jasně, je to v lecčem komplikované, ale díky tomu má spousta lidí možnost poměrně levného bydlení. Ta doba, kdy každý vlastnil svoji vlastní nemovitost, prostě na nějakou dobu skončila. Teda myslím si, že se to zase vrátí, ale teď prostě zase lidi začnou hledat pronájmy a domy půjdou do družstevního. A proč taky ne? :) 

  • Mám známého, který bydlí právě v družstevním bytě a podle toho, co jsme se bavili, tak mu to prý dost vyhovuje. To my dlouhá léta měli byt v osobním vlastnictví, ale nakonec to bohužel dopadlo tak, že jsme ho museli prodat. Naštěstí jsme ale za něj dostali velice dobré peníze. O prodej se nám postarala jedna realitní kancelář v Karviné

  • Tak to moc tedy nevím. Já jsem si vždycky myslel, že takové družství bydlení je super nápad a je to velice levná věc, ale od té doby, co jsme si to s manželkou vyzkoušeli bych do toho už snad nikdy nešel. Hodně mi otevřel oči tenhle článek, který mi úplně kompletně přetavil všechny mé představy :)

  • Já v to tedy osobně doufám, myslím si, že družstevní bydlení má své veliké výhody, ale i tedy nevýhody. Hlavními výhodami může být například to, že si můžete udělat rekonstrukci bytu a nemusíte se na to ptát majitele, ale spíše to řešíte mezi sebou všichni a když narazíte na dobré sousedy, je to jednodušší :)

  • Zkoušel někdo v Praze prodávat byt na vlastní pěst? vyplatí se to? je lepší raději rovnou oslovit při prodeji bytu realitní kancelář?

    • Určitě je. Pokud nemáte na prodej spoustu volného času a volnou pracovní dobu, tak je určitě lepší prodávat s realitní kanceláří, která se postará o vše. Bez realitní kanceláře budete muset zařizovat každou prohlídku sám.

      • A bude mě to něco stát? nebo to celé potom platí kupující? jako práci realitní kanceláře? Můžete mi teda doporučit konkrétní realitní kancelář, se kterou máte zkušenost?



        • jsem to potom vyřešil přes realitní kancelář Edox reality, kde jsem já jako prodávající kanceláři nic neplatil. Nejlepší
          je, když se podíváte na jejich stránky, kde si najdete kontakt, a domluvíte
          si schůzku.

        • J

  • Byt bych si nekoupil, a tím spíš ne ve družstevním vlastnictví. Do budoucna si chci nechat postavit rodinný dům. Nejlépe na klíč a někde na periférii menšího města. Líbí se mi domy od Mc Fall Development. Nejvíc asi tenhle bungalov: https://www.mcfd.cz/detail/bng

  • Taky jsme se s přítelkyní rozhodli pro družstevní bydlení, protože nám náklady na něj přišli mnohem rozumnější. Moc se nám však nelíbí zpracování jeho interiéru, a tak jsem zadali poptávku na nový návrh na http://www.pwinterier.cz/ , tak doufám, že nám vytvoří příjemné a pěkné bydlení.

  • Konečně na to někdo přišel. Po havlohadráku se z panelových králíkárenských družstev v honbě za soukromým majetkem stala společenství vlastníků bytových jednotek, kdy každý svůj byt vlastní, ale již je málo těch, kteří se o celek chtějí starat a dohodnout se na něčem je obrovský problém. Už jen to, že v baráku je tolik soukromníků, kolik je v něm bytů. Při jakémkoliv stavebním řízení  jsou všichni majitelé bytů v baráku účastníky stavebního řízení"!!!! Stavební úřad pak podle toho musí jednat a každému majiteli bytu vydat rohodnutí - pak stačí jeden "chytrák", který je schopen všecko zbourat. Zažil jsem to na vlastní kůži, kdy při zateplení paneláku s 250 byty byla vyměňována i okna a zavěšené balkony byly nahrazovány přistavěnými lodžiemi. Stačil pouze jeden vlastník bytu, který nechtěl místo balkonu lodžii a byl celý stavebí záměr zničen. Nakonec, aby se mohlo stavět, tak se mu 249 majitelů bytů muselo na jeho lodžii složit a zaplatit mu ji. Opravdu, naši havlisticko-hadrákoví revolucionáři nadělali více škod, než užitku.

    K nápadu zavedení bytového družstevnictví je nutno pochopit, že je to nutno zavést celorepublikově, stát to musí podporovat příspěvkem financí, stát musí zajistit prostřednictvím bank poskytnutí dlouhodobého úvěru s konstantním úrokem a donutit podnikatele k rozumným cenám.

    Za minulého režimu stát na družstevní byt přispíval polovinou rozpočtové ceny, druhá polovina byla rozdělena na 30% členský podíl a 70% úvěr u banky s 2% úrokem na dobu splatnosti 20 let. V r. 1972 jsem jako člen byt. družstva dostal přidělený byt 1+3 (cca 63 m2) se sklepním boxem, cena bytu byla 198.000 Kčs, 99.000 Kčs byl státní příspěvek, 69.300 Kčs byl úvěr a 29.700 Kčs byla výše členského podílu, který byl splatný do zahájení výstavby. Nájem po nastěhování byl 670 Kč/měs včetně záloh za vodné, vytápění, elektřinu ve společných prostorách, výtah a jeho údržbu, úklid spol. prostor, pojištění domu, příspěvek do fondu oprav a 1/12 roční splátky úvěru.Spotřeba elektřiny a plynu v bytě se hradila SIPO (plyn 90 Kčs a elektřina 140 Kčs).Takže měsíční náklady na bydlení pro mě byly 670+230=900 Kčs.Můj měsíční plat byl tehdy (stavební inženýr projektant s pětiletou praxí) 1.800 Kčs hrubého.

    To pouze pro ilustraci, jak byl ten minulý režim nelidský.

    Howg.


    • Šťastlivce ... Moji rodiče za podobný být se museli upsat podniku a odsloužit 2000 hodin brigád zdarma, aby mohli dostat přiděleny být, který nebyl jejich, ale podniku, takže po revoluci si jej museli ještě koupit.

      Před revolucí neslo přijít a říct: když jste nám sebraly barák a pole, co kdyby jste nám aspoň výměnou dali tu kralikarnu.


      Když já chtel bydlet, mohl jsem si takový být koupit bez nějaký blbý hypoteky nebo brigád zdarma, bez podlézání vyboru a uplácení.... Mohl jsem si ho koupit  jen z toho co jsem vydělal a ušetřil, během prvních pár let prace.

      A myli pane, dat polovinu mzdy za bydlení.. tomu se teď říká nájem. Tedy situace kdy přijdu, výběru si byt a během pár dnů bydlím, bez předchozích a dalších nákladů a ano plati tu polovinu jedné mzdy.


      Ale chápu že pro šťastlivce jako vy ten předchozí režim byl dobrým... Dřív stačilo znát správně lidi a z cizího se přidělovalo "zadarmo". Teď má člověk aspoň volbu že nemusí makat ve státním a být otrokem nějakýho blbce co má lepší kadr.

      • mun.go

        Není to tak úplně pravda.

        Stát dával závodní družstevní byty v pohraničí zdarma - například v Karlovarkém kraji.

        Takže uchazeč měl práci a byt pro rodinu. Sám to znám.

        • Mýlíte se. Stát nedával družstevní byty zdarma nikdy. Mechanismus, který máte na mysli, fungoval tak, že za zaměstnanec byl přijat za člena družstva a vstupní podíl zaplatil podnik. Zaměstnanec pak byl na oplátku povinen odpracovat v podniku smluvenou dobu. Z hlediska družstva byl předmětný zaměstnanec normálním členem družstva a anuitu s příspěvkem do fondu oprav platil družstvu jako všichni ostatní členové. Z hlediska podniku byl povinen dodržet smlouvu a pokud ji nedodržel, vrátil podniku vstupní podíl. 

          Nebylo to jen pohraničí, takto postupovaly podniky v celém státě.

        • Pohraničí co bylo ohraničí? Zabraný cizí majetek po Němcích. Ty to znáš, to ti asi je 90 let. Jaká práce byla v pohraničí pracovat na statcích. Závodní družstevní co to znamená? V té době žádný družstevní byt nebyl. Nech toho a dojdi si k lékaři. 

          • mun.go

            Ale no tak. Vím kde jsem bydlel. Možná vám to zůstalo utajeno, ale za socialismu se stavěly v pohraničí (zmínil jsem nynější "Karlovarský kraj") také strojírenské závody. Byt byl "závodní" a dům patřil bytovému družstvu. 

            Ty fabriky se později po sametu vytunelovaly a nyní jsou z nich ruiny.  Ano, statky tam také byly - a dokonce i porcelánky fungovaly. Statky a JZD se po sametu rozpadly, budovy včetně bývalých mlékáren chátrají.

            Nemůžete se hádat s někým, kdo zažil to, o čem píše, na vlastní kůži.

            • To jsi pěkně líný, že jsi čekal až ti dá někdo bydlení zdarma, to jsi se nestydíš to napsat? Já osobně jsem nečekal, že mi někdo dá něco zadarmo a bydlení jsem si postavil. Nikdy jsem neslyšel slovo závodní byt, ale byl to byt podnikový který jsi nikdy nevlastnil a pokud jsi změnil zaměstnání tak jsi byt musel opustit protože to byl byt podniku a ne nějakého družstva. Možná zemědělského a to bylo všechno. Ty jsi nic nezažil co jsi napsal, nebo už si to nepamatuješ a překrucuješ slova která s realitou někdy před 50 lety nemají nic společného. 

              • Reakce na příspěvek:

                Dotaz: Jak jste přišel na to, že popisovaný byt byl zdarma?

                Jinak: Kdo si stavěl v diskutované době bydlení, obvykle dostal od státu půjčku s velmi výhodným úrokem.

                Z vašeho textu vyplývá, že jste, jak podsouváte oponentovi, buď sám nic nezažil, nebo si již nic nepamatujete, případně fakta překrucujete. 

                Co se týče zemědělských družstev, tehdy t.zv. jednotných zemědělských družstev, stavěla normální družstevní domy, celý stát je zamořen t.zv. družstevními čtyř až osmibytovkami.

                Místo svépomocné výstavby silami členů bytového družstva postavila dům stavební skupina JZD, dům patřil bytovému družstvu a anuitu s poplatky splácel zaměstnanec, člen jednotného zemědělského družstva, družstvu bytovému.   

                Zde jsme se dostali až k problematice osob jako nepracující člen JZD, pracující člen JZD, nebydlící člen bytového družstva, pronájem bytu nečlenu bytového družstva atd. - to jen pro dokreslení


  • Rok 1975: sto tisíc nových bytů ročně

    V 60. letech už výstavba stoupla na zhruba 50 tisíc bytů ročně a vrcholu dosáhla bytová výstavba v 70. letech minulého století, kdy se dokončovalo více než 80 tisíc bytů ročně. V roce 1975 to bylo dokonce téměř sto tisíc bytů. Intenzita bytové výstavby tehdy činila 8 až 9 bytů na 1 000 obyvatel ročně a výrazně převyšovala hladinu výstavby ve většině zemí Evropy.

    Po roce 1980 se výrazněji začal snižovat objem zahajovaných i dokončovaných bytů. V letech 1981 až 1985 bylo dokončováno průměrně ročně 61 108 bytů (5,92 na 1 000 obyvatel ročně), v letech 1986 až 1990 jen 49 289 bytů (4,76 dokončených bytů na 1 000 obyvatel ročně).


    *****************************

  • cena bytu 2+1 73 m2 v praze za socíku 40 000 kč 1989  , to bylo 12 měsíčních průměrných mezd 1989 3000 kčs , 

    cena bytu toho samého v praze  2018 4 500 000 kč , to je dnes 150 měsíčních průměrných platů 2018 30 000 kč, 


    byt 2+1, 59 m2, Cheb, ul. Palackého Palackého, Cheb 1 400 000 Kč to je 47 měsíčních výplat 2018  30 000kč , 


    dobře vám havlofašisti nakáleli na hlavy co? hodně hluboko se propadla životní úrověn lidí ohledně nájmů, cen domů bytů ,stavebních pozemků , i nájmy vám zvýšili 70- 100 násobně,no tak celýá život splácejte předražené byty ,nebo astronomicky vysoké nájmy ,děkujeme havlofašistům puče 1989

    • V té vaší fantazii Nějak opomijite fakt, že po revoluci se k nám Němci ani rakusani nechodili koukat jak krásnou a vysokou životní úroveň tu máme... Naopak teď není problém aby my jsme jezdili do Německa koukat že tam to není o moc lepší... Až na to že oni makaji za víc peněz.

      Že lidi jsou blbý a uvazuji se na celoživotní hypotéky taky nechápu .. mohli by v klidu najít nájem za tu polovinu mzdy.


      Taky opomijite kam by se ti lidi nastehovali, kdyby byly byty v Praze za hubičku... Vlaky a dalnice ze všech smeru do prahy jsou denne narvany lidma a většinou ne proto že by se lidem líbilo trávit hodně času dopravou.

      Jestli tím myslíte to že úředník zase bude řídit kdo a za jakých podmínek dostane přiděleny levný být v Praze.... Tak to jo. To bude ten ideální stav! To je ta cesta k světlým zítřkům!

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit