Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • mun.go

    Nejsou jenom bytová - kromě bytových máme ještě výrobní a spotřební družstva

    viz Družstevní asociace ČR

    Svaz českých a moravských bytových družstev a jeho členové vlastní či spravují cca 650 000 bytových a nebytových jednotek, což je 18% všech bytů v ČR. Mimo správy vlastních bytů a domů členská družstva vykonávají správu pro cca 13 tisíc společenství vlastníků jednotek. Svaz je tak prostřednictvím svých členů největším organizovaným správcem bytových domů v ČR.

    Členové bytových družstev - družstevníci - nejsou primárně motivováni jednorázovým ziskem, ale dlouhodobou udržitelností tvorby a správy bytů.

    Až doposud stát házel bytovým družstvům klacky pod nohy s tvrzením, že nejlepší vlastnictví je soukromé. Bohužel v bytových domech to není tak zcela pravda. 

    Snad nyní dojde k lepšímu nastavení pravidel a předpisů na podporu družstevní výstavby - například aby družstva nebyla vyřazována z dotací nebo nebyla nucena (nastavením současných zákonů) zbavovat se svého bytového fondu rozbitím do neudržovatelné tříště samostatných bytů.

  • Bylo by dobré si uvědomit k čemu by měly být svobodné demokratické volby. K prosazování zájmů voličů !Ovšem stávající volební a politická praxe je taková, že jsou sofistikovaným způsobem prosazovány různé parciální zájmy tak, aby se morální odpadlíci, příslušníci pražské havlérky a podobná havěť co nejvíc napakovali na úkor těch, jejichž zájmy by měly být volenými zástupci prosazovány. Dovoluji si  doufat, že plánované družstevní bydlení je v souladu se zájmy pražských voličů. Samotná myšlenka družstevničení není špatná, má jen myšlenkové (paměťové) důsledky vyplývající z domnělého ideologického zatížení z nedávné minulosti. Družstevníci nutně nemusí být komunisté či příznivci zhoubných ideologií. Jen jména prosazovatelů družstevního bydlení u mě nevyvolávají nadšení, třeba Marvanová mi připomíná politickou měňavku a Hřib je zjevně politicky nevyzrálý a málo chápající složitost jemných politických přediv, z nichž některá mohou mít v sobě velký škůdcovský potenciál.
    • Samotná myšlenka vznikla za feudalismu, rozmachu nabyla za kapitalismu a za socialismu byla víceméně trpěna, až znásilněna - to v podobě jednotných zemědělských družstev.

    • Nestačí jenom svobodné VOLBY, ale jsou k tomu třeba i SVÉPRÁVNÍ A SOUDNÍ VOLIČI. Organizace ze zákona zločinná a opovrženíhodná za své rudofašistické vlády systematicky a bestiálně likvidovala samostatně myslící a soudné občany a přetvářela je na NEMYSLÍCÍ POSLUŠNÉ STÁDO OVCÍ. A to stále přetrvává: stačí dát jim koblihu, pár opileckých hospodských "bonmotů" a kecy, že bude líp.

      • KIMCID

        Pořád lepší než rudoši zalezli v ODS co rozkradla tuhle zem.

      • felix.julec

        Ad Občan xxx Voni jsou hlava.Teď jste to všem nandal.Větší šprýmař než vy je už jen P.Cibulka se svým siderickým kyvadélkem.Taky hlava otevřená.

        • ...motykou!

  • Bydlení je základní lidská potřeba.

    Stát, který tuto neumí zajistit (třeba králíkárnami v panelácích) má jen malou šanci na respekt.

    Ceny bydlení s jistotou neklesnou a bydlení se stane kořistí developerských hyen.

    Chudák, kdo zatím nebydlí ve svém. 

    • To jako vážně? Stát má zajišťovat bydlení???? Základní lodskou potřebou je snad jídlo a voda.

      Každopádně prosím ukažte mi kde to zajišťuje stát ?

      • mun.go

        [Obydlí / úkryt / shelter / rest] je jednou ze základních fyziologických potřeb, kromě vámi zmíněné potravy. Stát, který zajišťuje pro své občany základní fyziologické potřeby, by měl zajistit i obydlí.

        Viz Maslowův diagram:

        Maslow's hierarchy of needs

        Maslowova pyramida

        Maslow's Hierarchy of Needs Explained

        • Super... Takže potřebu na sex jako základní potřebu úrovně shelter má také zajišťovat stát ?... Bože ty to vidíš :D

          • mun.go

            Abych pravdu řekl, stát ČR na tyto specifické potřeby rovněž myslí - viz "Sexuální asistent" na české Wikipedii.

            Sexuální asistence či sexuální doprovázení je asistenční služba poskytovaná hendikepovaným osobám, případně seniorům a dlouhodobě nemocným za účelem umožnit jim uskutečnění jejich sexuálních potřeb, včetně aktivní pomoci. Osoba, která se věnuje profesně sexuální asistenci se nazývá sexuální asistent/ka. Pro bezkontaktní, pasivní pomoc se v České republice užívá pojem intimní asistence a intimní asistent/ka. V Česku začala být poprvé tato služba poskytována na podzim roku 2015. 

            Sexuální asistentka: Má práce je umění i řemeslo.

          • mun.go

            Nevím, čemu se divíte. Předchozí státy se jinak snažily!

            Svým vojskům v poli zajišťovaly potřebné kurtizány a později, v dobách míru, ve veřejných domech povinné lékařské prohlídky zaměstnankyň.


            • :D... Vy mi dáváte. Takhle po ránu, málem jsem se opařil kafem :D

              Když teď nabízí sexuální vyžití zdarma i civilní neni divu, že zájem o armádu u mladých upada :D 

              Česká armáda na to šla jinak .... Místo kurtizanek umožnili sex na pracovišti i heterosexuálně orientovaným mužům :D

      • Pane Tomasi666 pokud se vydáte trochu do světa, zjistíte, že ve vyspělých zemích se stát dokonce o své občany stará.

        U nás jen o ty přizpůsobivé. např. na Kladně, kde si bezďáci podpálili ubytovnu v naději, že dostanou nové bydlení - a ono to funguje.

        Psal jsem o fungování smíšené ekonomiky, kde existuje něco jako cenové stropy a brzdy atd., aby takové nezbytnosti jako bydlení (nemluvím o komfortu) byly dostupné.  Osobně tomu moc nefandím, ale vžijte se prosím do situace mladých lidí.

        Kde vezmou na 25 tisícový pronájem v Praze (2+1), když už tam žijí nebo 7 milionů na nový byt?

        Řešením by bylo, kdyby si všichni mladí osídlili pohraničí, kde jsou byty levnější. A do center by se vtlačili přizpůsobiví, protože jim stejně nájem platí stát. 

        Je to hodně složité téma. A nemá jednoduchá řešení.


        • Ano, jednoduché řešení neexistuje , v tom se s vámi shodnu... Sám nemám na to koupit si bydlení v Praze a tak holt nebydlíme v Praze.

           Samozřejmě kdyby bylo levnější bydlení v Praze prodám své 2 byty a koupím si jeden v Praze, protože v Praze je násobně větší komfort bydlení. Počínaje možnostmi kultury, levnou a rychlou MHD a možnostmi vzdělávání děti nebo plánování dovolených či i jen vikendovych letu do zahraničí. Dálnice co vedou do každého krásného koutu české republiky. Nebo fakultními nemocnice a specialisti na každém rohu, otevrene lékárny i o půlnoci. 2x vic zubařů na obyvatele než kdekoliv jinde. Možnosti vzdělávání dětí a možnosti výdělku a lepších práci v lepším prostredi (klimatizované budovy jsou standardem) než v regionech. V podstatě díky pragocentrismu České republiky je opravdu Praha nejlepší místo na bydlení široko daleko... i pokud do srovnání zaclenim i celé slovensko.

          Jediný důvod proč nemá Praha 3miliony obyvatel je že je vysoká cena bytů.... A upřímně metrem občas jezdím a 3x vic cestujicich by se tam vešlo.... Sice by měli stávající obyvatelé Prahy blbý kecy o přeplněnosti metra, ale pro ty 2miliony nových obyvatel by to bylo zlepšení komfortu.


    • ingarch.jspacek

      Družstevní bydlení vymysleli v Anglii v 1/2 19.století. To není žádný komunistický nápad.

      Bytové družstevnictví vznikalo v Rakousko Uhersku ve druhé polovině 19.stol. - viz zákonč.70/1873Ř.Z. a č.39/1880Ř.Z.Na základě mnohaletého úsilí mnoha odborných spolků a institucí i Císař pán pochopil, že bydlení chudých je třeba státem podporovat.a např. zákonem č144/1902 Ř.Z.. "o úlevách pro domy se zdravými  a lacinými byty í dělnických"  byla podporována družstevní bytová výstavba z Fondu Františka Josefa.Za masarykovy 1.republiky byla bytová výstavba podporována zákonem "Na podporu stavebního ruchu", který byl pravidelně novelizován a byl základem pro bytovou politiku poválečné ČSR. Jenom naprostí ignoranti přišli nato, že bydlení je soukromá věc každého a že stát nemusí do bydlení intervenovat.Výsledek této "jasnozřivé" politiky může dnes každý posoudit.

      To není žádné levičácké blouznění - evropská civilizace prostě historicky pochopila, že bydlení je věc, kterou je třeba společností řešit.

      Ať žije láska a pravda!

      Nesměle si dovoluji podotknou, že je tu i ZDRAVÝ ROZUM!

      Já se přimlouvám za to, aby i ten měl šanci. A to i v době kdy "tisíce" pražáků řeší závažné problémy s paní Benešovou.

      Bůůů!


      • To co píšete si myslí jen někteří... Já vám třeba řeknu že ani nechci aby mi stát dál kralikarnu... Mě by stačilo 1000 m3 v centru Prahy abych si tam sám postavil baráček... Úplně by mi stačilo kdyby mi stát dál ten pozemek já už si bydlení na něm zajistím sám. 


        Představa že stát vybere od lidí prachy na výstavbu králíkáren a pak do nich lidi nažene, přičemž ti lepší lidi budou ve vilkách protože se tak stát rozhodl mě nějak neuspokojuje. A jinak než tahle by to nedopadlo.

        • Není žádný důvod, aby vám stát dával králíkárnu nebo pozemek. Stát má vytvořit prostředí, aby si pracující člověk mohl zajistit/pořídit obydlí úměrně svému výdělku.

          Vašich 1000 m3 znamená, že chcete (dříve)standardní pozemek 400 m2 do výšky 2,5 m? 

          Závěrem se sluší podotknout, že pozemky v centru Prahy jsou až na velmi řídké výjimky soukromé - chtěl byste tedy, aby pro vás stát potřebný pozemek vyvlastnil? Jste komunista?

          • tak jasně že jsem myslel 1000m2. Ale já jsem od přírody skromný a možná bych se nechal časem ukecaná i na tech jak říkáte "standardní" minipozemecek 400m2... Chudáci lidi, jestli dřív dostávali jen 400m2, to musela být obrovská bída... Vždyť se jim tam nevešel ani pořádnej bazén, minigolf a žen zahradecka.

            No podle čeho myslíte že jiný člověk potřebuje bydlení víc než já? Když tu má stat delat "lidem dle jejich potřeb tak jsem říkal že já potřebuju 1000m2 v centru Prahy... To že jiný potřebuje jenom kralikarnu je jeho věc.

            Však já chci bydlení úměrně svému výdělku... Teda potom co mi stát zajistí prostredi abych měl výdělek úměrný potřebám.

            • V místě, kde v současné době mohu sledovat výstavbu nových RD (Praha 5) mají parcely rozlohu 400, 600, 800 a 1200 m2, přičemž nejvíce má právě výměru 400 m2.

              Takže ta bída, jak píšete, trvá. Někteří stavebníci pak mají plot 1 až 4 m od obvodové zdi. To ovšem není bída, to je hrůza. 

        • mun.go

           ... 1000 m3 v centru Prahy abych si tam sám postavil baráček .... ještě musíte postavit vlastní garáž pro svůj vůz / vozy.

          V Tokiu vám ani nedovolí koupit si auto, pokud nemáte zajištěné parkování.

          Kupodivu, jsou tam také družstevní byty (lépe řečeno kondominia).

          Kondominium

          Condominium

          • Ale Japonci nepotřebují auto, ani prostorné bydleni ... Oni jsou rádi v práci celý den a domu se chodí jenom prospat... Já v práci nechci trávit žádný čas a proto potřebuju větší místo pro život abych se nenudil.... 

        • Víte jaká by musela být katastrální rozloha centra Prahy, kdyby si tam milion lidí chtělo samo postavit malý domeček? Zkuste žít v realitě. 

          • Já právě žiju v realitě.. jen poukazují přesně na to co jste napsal... Praha není nafukovací problém není ani tak v výstavbě bytů jako v rozloze.

            Podle čeho by se mělo vybírat kdo bude moci bydlet v Praze v družstevním.... Ale nechme toho, oni si to politici i úředníci rozhodnou jak se jim bude hodit do krámu. Jestli budou chtít znárodňovat možná i to jim přijde, ale musejí nejdřív do lidových milicí nabrat ty, kterým ty byty zadarmo budou chtít přidělit;)

            • Jinak nedávno jsem koukal na ceny bytů... Třeba v Pardubicích n pokoj za 1milion.... Takže 3+kk za 3.3 milionů... České Budějovice to stejne... Komfort bydlení ani možnosti zaměstnani a mezd absolutně nesrovnatelne s Prahou.

  • vlády nechali obchodníky s byty vyhnat ceny bydlení do závratných výšek, na které nedosáhne většinová populace a teď se    D I V I  ???  zase zaspali pánové z vlády. Jako vždycky. 

  • Není to nic nového..Už 1910 - tu byl zákon o Státním bytovém fondu., který podpořil výrazný nárůst počtu bytových družstev a hlavně se to projevilo po první světové válce., kdy byl nedostatek bytů., nastal nárůst stavebních nákladů, cen pozemků, úrokových sazeb u půjček atd..a bylo to nutné řešit i pomocí další série zákonů podporujících stavební ruch - a tím i bytové družstevnictví v té době..se zaměřením na nezámožné obyvatele, kterých bylo mnoho.. a mezi válkami zaznamenalo největší rozvoj a tím i jisté řešení i u jiných věcí.. Družstevnictví obecně.,,není vůbec záležitost pouze z dob tzv. za socíku a tzv. za komančů..ale bylo tu už v cca v 19 stol. a rozhodně to není tzv.mrtvá myšlenka ani dnes..

  • Konečně na to někdo přišel. Po havlohadráku se z panelových králíkárenských družstev v honbě za soukromým majetkem stala společenství vlastníků bytových jednotek, kdy každý svůj byt vlastní, ale již je málo těch, kteří se o celek chtějí starat a dohodnout se na něčem je obrovský problém. Už jen to, že v baráku je tolik soukromníků, kolik je v něm bytů. Při jakémkoliv stavebním řízení  jsou všichni majitelé bytů v baráku účastníky stavebního řízení"!!!! Stavební úřad pak podle toho musí jednat a každému majiteli bytu vydat rohodnutí - pak stačí jeden "chytrák", který je schopen všecko zbourat. Zažil jsem to na vlastní kůži, kdy při zateplení paneláku s 250 byty byla vyměňována i okna a zavěšené balkony byly nahrazovány přistavěnými lodžiemi. Stačil pouze jeden vlastník bytu, který nechtěl místo balkonu lodžii a byl celý stavebí záměr zničen. Nakonec, aby se mohlo stavět, tak se mu 249 majitelů bytů muselo na jeho lodžii složit a zaplatit mu ji. Opravdu, naši havlisticko-hadrákoví revolucionáři nadělali více škod, než užitku.

    K nápadu zavedení bytového družstevnictví je nutno pochopit, že je to nutno zavést celorepublikově, stát to musí podporovat příspěvkem financí, stát musí zajistit prostřednictvím bank poskytnutí dlouhodobého úvěru s konstantním úrokem a donutit podnikatele k rozumným cenám.

    Za minulého režimu stát na družstevní byt přispíval polovinou rozpočtové ceny, druhá polovina byla rozdělena na 30% členský podíl a 70% úvěr u banky s 2% úrokem na dobu splatnosti 20 let. V r. 1972 jsem jako člen byt. družstva dostal přidělený byt 1+3 (cca 63 m2) se sklepním boxem, cena bytu byla 198.000 Kčs, 99.000 Kčs byl státní příspěvek, 69.300 Kčs byl úvěr a 29.700 Kčs byla výše členského podílu, který byl splatný do zahájení výstavby. Nájem po nastěhování byl 670 Kč/měs včetně záloh za vodné, vytápění, elektřinu ve společných prostorách, výtah a jeho údržbu, úklid spol. prostor, pojištění domu, příspěvek do fondu oprav a 1/12 roční splátky úvěru.Spotřeba elektřiny a plynu v bytě se hradila SIPO (plyn 90 Kčs a elektřina 140 Kčs).Takže měsíční náklady na bydlení pro mě byly 670+230=900 Kčs.Můj měsíční plat byl tehdy (stavební inženýr projektant s pětiletou praxí) 1.800 Kčs hrubého.

    To pouze pro ilustraci, jak byl ten minulý režim nelidský.

    Howg.


    • Šťastlivce ... Moji rodiče za podobný být se museli upsat podniku a odsloužit 2000 hodin brigád zdarma, aby mohli dostat přiděleny být, který nebyl jejich, ale podniku, takže po revoluci si jej museli ještě koupit.

      Před revolucí neslo přijít a říct: když jste nám sebraly barák a pole, co kdyby jste nám aspoň výměnou dali tu kralikarnu.


      Když já chtel bydlet, mohl jsem si takový být koupit bez nějaký blbý hypoteky nebo brigád zdarma, bez podlézání vyboru a uplácení.... Mohl jsem si ho koupit  jen z toho co jsem vydělal a ušetřil, během prvních pár let prace.

      A myli pane, dat polovinu mzdy za bydlení.. tomu se teď říká nájem. Tedy situace kdy přijdu, výběru si byt a během pár dnů bydlím, bez předchozích a dalších nákladů a ano plati tu polovinu jedné mzdy.


      Ale chápu že pro šťastlivce jako vy ten předchozí režim byl dobrým... Dřív stačilo znát správně lidi a z cizího se přidělovalo "zadarmo". Teď má člověk aspoň volbu že nemusí makat ve státním a být otrokem nějakýho blbce co má lepší kadr.

      • mun.go

        Není to tak úplně pravda.

        Stát dával závodní družstevní byty v pohraničí zdarma - například v Karlovarkém kraji.

        Takže uchazeč měl práci a byt pro rodinu. Sám to znám.

        • Mýlíte se. Stát nedával družstevní byty zdarma nikdy. Mechanismus, který máte na mysli, fungoval tak, že za zaměstnanec byl přijat za člena družstva a vstupní podíl zaplatil podnik. Zaměstnanec pak byl na oplátku povinen odpracovat v podniku smluvenou dobu. Z hlediska družstva byl předmětný zaměstnanec normálním členem družstva a anuitu s příspěvkem do fondu oprav platil družstvu jako všichni ostatní členové. Z hlediska podniku byl povinen dodržet smlouvu a pokud ji nedodržel, vrátil podniku vstupní podíl. 

          Nebylo to jen pohraničí, takto postupovaly podniky v celém státě.

        • Pohraničí co bylo ohraničí? Zabraný cizí majetek po Němcích. Ty to znáš, to ti asi je 90 let. Jaká práce byla v pohraničí pracovat na statcích. Závodní družstevní co to znamená? V té době žádný družstevní byt nebyl. Nech toho a dojdi si k lékaři. 

          • mun.go

            Ale no tak. Vím kde jsem bydlel. Možná vám to zůstalo utajeno, ale za socialismu se stavěly v pohraničí (zmínil jsem nynější "Karlovarský kraj") také strojírenské závody. Byt byl "závodní" a dům patřil bytovému družstvu. 

            Ty fabriky se později po sametu vytunelovaly a nyní jsou z nich ruiny.  Ano, statky tam také byly - a dokonce i porcelánky fungovaly. Statky a JZD se po sametu rozpadly, budovy včetně bývalých mlékáren chátrají.

            Nemůžete se hádat s někým, kdo zažil to, o čem píše, na vlastní kůži.

            • To jsi pěkně líný, že jsi čekal až ti dá někdo bydlení zdarma, to jsi se nestydíš to napsat? Já osobně jsem nečekal, že mi někdo dá něco zadarmo a bydlení jsem si postavil. Nikdy jsem neslyšel slovo závodní byt, ale byl to byt podnikový který jsi nikdy nevlastnil a pokud jsi změnil zaměstnání tak jsi byt musel opustit protože to byl byt podniku a ne nějakého družstva. Možná zemědělského a to bylo všechno. Ty jsi nic nezažil co jsi napsal, nebo už si to nepamatuješ a překrucuješ slova která s realitou někdy před 50 lety nemají nic společného. 

              • Reakce na příspěvek:

                Dotaz: Jak jste přišel na to, že popisovaný byt byl zdarma?

                Jinak: Kdo si stavěl v diskutované době bydlení, obvykle dostal od státu půjčku s velmi výhodným úrokem.

                Z vašeho textu vyplývá, že jste, jak podsouváte oponentovi, buď sám nic nezažil, nebo si již nic nepamatujete, případně fakta překrucujete. 

                Co se týče zemědělských družstev, tehdy t.zv. jednotných zemědělských družstev, stavěla normální družstevní domy, celý stát je zamořen t.zv. družstevními čtyř až osmibytovkami.

                Místo svépomocné výstavby silami členů bytového družstva postavila dům stavební skupina JZD, dům patřil bytovému družstvu a anuitu s poplatky splácel zaměstnanec, člen jednotného zemědělského družstva, družstvu bytovému.   

                Zde jsme se dostali až k problematice osob jako nepracující člen JZD, pracující člen JZD, nebydlící člen bytového družstva, pronájem bytu nečlenu bytového družstva atd. - to jen pro dokreslení


  • cena bytu 2+1 73 m2 v praze za socíku 40 000 kč 1989  , to bylo 12 měsíčních průměrných mezd 1989 3000 kčs , 

    cena bytu toho samého v praze  2018 4 500 000 kč , to je dnes 150 měsíčních průměrných platů 2018 30 000 kč, 


    byt 2+1, 59 m2, Cheb, ul. Palackého Palackého, Cheb 1 400 000 Kč to je 47 měsíčních výplat 2018  30 000kč , 


    dobře vám havlofašisti nakáleli na hlavy co? hodně hluboko se propadla životní úrověn lidí ohledně nájmů, cen domů bytů ,stavebních pozemků , i nájmy vám zvýšili 70- 100 násobně,no tak celýá život splácejte předražené byty ,nebo astronomicky vysoké nájmy ,děkujeme havlofašistům puče 1989

    • V té vaší fantazii Nějak opomijite fakt, že po revoluci se k nám Němci ani rakusani nechodili koukat jak krásnou a vysokou životní úroveň tu máme... Naopak teď není problém aby my jsme jezdili do Německa koukat že tam to není o moc lepší... Až na to že oni makaji za víc peněz.

      Že lidi jsou blbý a uvazuji se na celoživotní hypotéky taky nechápu .. mohli by v klidu najít nájem za tu polovinu mzdy.


      Taky opomijite kam by se ti lidi nastehovali, kdyby byly byty v Praze za hubičku... Vlaky a dalnice ze všech smeru do prahy jsou denne narvany lidma a většinou ne proto že by se lidem líbilo trávit hodně času dopravou.

      Jestli tím myslíte to že úředník zase bude řídit kdo a za jakých podmínek dostane přiděleny levný být v Praze.... Tak to jo. To bude ten ideální stav! To je ta cesta k světlým zítřkům!

  • Rok 1975: sto tisíc nových bytů ročně

    V 60. letech už výstavba stoupla na zhruba 50 tisíc bytů ročně a vrcholu dosáhla bytová výstavba v 70. letech minulého století, kdy se dokončovalo více než 80 tisíc bytů ročně. V roce 1975 to bylo dokonce téměř sto tisíc bytů. Intenzita bytové výstavby tehdy činila 8 až 9 bytů na 1 000 obyvatel ročně a výrazně převyšovala hladinu výstavby ve většině zemí Evropy.

    Po roce 1980 se výrazněji začal snižovat objem zahajovaných i dokončovaných bytů. V letech 1981 až 1985 bylo dokončováno průměrně ročně 61 108 bytů (5,92 na 1 000 obyvatel ročně), v letech 1986 až 1990 jen 49 289 bytů (4,76 dokončených bytů na 1 000 obyvatel ročně).


    *****************************

  • Byt bych si nekoupil, a tím spíš ne ve družstevním vlastnictví. Do budoucna si chci nechat postavit rodinný dům. Nejlépe na klíč a někde na periférii menšího města. Líbí se mi domy od Mc Fall Development. Nejvíc asi tenhle bungalov: https://www.mcfd.cz/detail/bng

  • milacekpublika

    Tak ono co si budeme nalhávat, to družstevní vlastnictví má i svoje určité výhody. Jasně, je to v lecčem komplikované, ale díky tomu má spousta lidí možnost poměrně levného bydlení. Ta doba, kdy každý vlastnil svoji vlastní nemovitost, prostě na nějakou dobu skončila. Teda myslím si, že se to zase vrátí, ale teď prostě zase lidi začnou hledat pronájmy a domy půjdou do družstevního. A proč taky ne? :) 

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit