Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Je zajímavé ,že jsem neviděl na nucených pracech makat žádného roma.Holt je to na uvážení úředníků .Ty chtějí svůj klídek a na bílého si můžou vyskakovat.Na pracáku čekáte ve frontě jak blbec příjde černej a jde přednostně.A skuste se ozvat,to vám nepřeji ty řeci. *1*
  • může nám pan L.T. samozřejmě vysvětlit , co je to vykořisťování , nebo tzv.nucené práce ? Dle ombudsmana to je přesně ten způsob prací zadarmo , co vymyslel Drábek.
  • Kapitalismus v česku už teď není vykořisťování člověka člověkem, nýbrž opačně..
  • Opět nelze než souhlasit. Realizace ale nebude jednoduchá.
    Trochu se obávám, že objevujeme již objevené, ať už jde o situaci z 1. republiky, utváření strojních traktorových stanic atd. Ale zatím mi to připadá jako nejschůdnější cesta.
    Z pohledu dnešní doby je zvláštní, že tak jak jsi to nastínil, to v některých obcích funguje zhruba od roku 1980 dosud a důchodci, vesměs bývalí družstevníci, mohou v jídelně jíst dobré jídlo a nakupovat potraviny za přijatelné ceny. Cizí se také mohou stravovat a nakupovat, ale ceny jsou vyšší, i když pořád příznivé.
    Něco ze situace z 1. republiky znám z tátova vyprávění, od prodeje zemědělských produktů místnímu malému družstevnímu lihovaru a mlékárně, až po ručení za směnku poskytnutou opět družstevní záložnou za velice rozumný úrok. Tehdy se mnohá dohoda uzavřela "pouhým" podáním ruky, což je v dnešní době nepředstavitelné. Podvod a zpronevěra byly nebetyčnou ostudou a dotyčný byl znemožněn v širokém okolí, dnes jsou takoví lidé v nejvyšších vládních postech. A dokud tam budou a budou mít jako vizi jen své plné kapsy a ne blaho republiky a jejích obyvatel, ke změně k lepšímu asi nedojde.
  • ...tak tunhle ne-lidskou bytost pokládám s jeho výmysly za byrokratického pohůnka politické moci, který vidí národ jako pouhé technické řešení problému...kdyby sloužil Himmlerovi a nacistické straně, asi by vylepšoval účinnost plynových komor a úspory režie na likvidaci jedné jednotky...rozuměj všal lidské bytosti...a milionové úspory přes Šišku domů do kapsy....dle mého názoru....
  • A proč nemůže být služba zdarma? Když dělníci makají téměř zadarmo a nikomu to nevadí.
  • Ještě si na vás lidi zvyknou a budou vás za rok a kousek znovu volit, přece nebudou volit komunisty i kdyby to byla forma odporu proti současnému demokratickému rozkrádačskému zrovna vládnoucího kriplitizmu.
  • To je zase ta Radka s koulema? Ta toho ví nějak moc.
  • Možná, že jistý malý základ by byl v stále ještě existujících státních lesích a pak hlavně i ve větší míře v pozemkových státních fondech tzv začít od země a půdy.. vznikem státních statků na vesnicích s prům. počtem 20-25 zam. na středisko, což je jeden živitel do rodiny x 20-25 rodin a to na střední vesnici není zas tak málo vzhledem k další návaznosti např složitější dopravy někam do města do práce a pod... a začít tak jak za 1 republiky, kdy kolem 1927 i o něco dříve začaly i výkupní a jiné družstva "služeb"co mnohé dodávaly dál do navazujícího potravinářského zpracování i dalšímu prodeji, jak v živočišné, tak v rostliné výrobě i prodeji celkově.., Na střediskových oblastech podpora strojních a traktorových stanic, kde každý malý zemědělec dnes nemá peníze na kombajn a jiné větší stroje za účelem vykonávání přijatelných služeb v zemědělství právě pro tyto subjekty i s možností jejich "družstevního" zapojení s odkupováním jejich produktů ve společném a tím i větším zastoupením i sílou při cenovém vyjednávání, když budou mít zájem a vhodnou nabídku.. I např,shrnování sněhu pro obce, vysekávání mezí od přerostlé trávy s jejím dalším využitím v družstevních "peletárnách" k zimnímu topení..i v okolí čímž by se ušetřily i fondy obcí s možností družstevní vývařovny ze svých produktů pro místní i jiné občany za slušnou cenu, včetně další možnosti zaměstnat pár lidí..Samo se nic od sebe neudělá..V zahraničí jsou to různé kooperace a i tady se lidi musí učit znovu se združovat ve společných zájmech při snaze o přežití a důstojnější život a tím i mít mnohé věci přístupnější i levnější a nezahazovat to co fungovalo a může fungovat opět . Tohle je však na delší čas a ti nahoře už to zřejmě logicky podporovat nebudou,byli by totiž tím pádem pod větší občanskou i společenskou kontrolou nad tím co provádějí a to oni samozřejmě ve svých skrytých zájmech a mezikšeftech nemohou potřebovat. Snad po příštích volbách lidi rozhodnou jestli budou sice společně,ale na "svém" a nebo jako otroci a taky bývalém "svém", ale už vlastně na cizím co jim to ukradl a jim už nebude patřit ani jejich dech aniž by za něj nemuseli někomu "vychytralému" platit a na kolenou milostivě za to ještě pokorně poděkovat..
  • Souhlasím. Má to ale ne háček, ale přímo hák: stát měl spoustu provozů, které byly zprivatizovány a dnes jsou mnohé zbourány nebo slouží jinému účelu. Problém spatřuji v tom, že investice do vybudování zmiňovaných "státních podniků" by byly nesmírné a byla by nutná navazující opatření. Vzhledem k tomu, že výše zmíněné provozy většinou neexistují, musely by se buď odkoupit, vyvlastnit nebo postavit nové. Asi by bylo potřeba postavit i prodejny pro produkty ve státních podnicích vyrobené - pochybuji, že by současné super/hyper/kdovíjaké markety vlastněné cizáky odebíraly u nás vyrobené zboží, když doprava činí kolem 1% z prodejní ceny dováženého zboží.
    Určitě by nastaly problémy s EU ohledně kvót produkce, vývozu atd.
    Ale Tebou navržený model nebo ejmu podobný tu už byl. Za "špatných komunistů" existoval pojem občanská vybavenost - aby lidé nemuseli jezdit pro nákup přes půl města, byly na sídlištích stavěny prodejny potravin, popř. jiného zboží a různé služby, ať už holičství, opravny atd.
    Dodnes nechápu, proč se od minulého režimu nepřejalo to dobré a funkční a raději se z ciziny násilím připasovalo často nevhodné řešení.
  • Souhlasím, přesně tak, jak jste to vyjádřil!
  • To je také uhozenej nápad udělat ministrem sociálních věcí Drába *1* *1* *1* *1*
  • Jasně. Chudáčci podnikatelé. Tuhle pohádku tady poslochám 20 let. Maj vejhody na daních a můžou si odečíst náklady na auta telefon i net ktrej používaj i pro své čistě soukromé pobavení.
  • Když už též ekonom to vidí špatně ten prohnilý kapitalistický režim, tak to je na pováženou. Kde je ten zlatý kapitalismus? Tak akorát u boháčů.
  • Za tzv."totálu" bylo pracovat povinností. Nepracovali jen disidenti, kteří chodil na poštu pro tuzexové poukázky od zahraničních dárců. Ten socialismus musel být zázračný, že přinutil podniky, aby zaměstnávali pracující, které ani nepotřebovali. Za socialismu tak byla v podnicích skrytá nezaměstnanost,což vedlo samozřejmě ke špatným ekonomickým ukazatelům, především v produktivitě práce. Ale i tak museli nepřízpusobiví chodit do arbeitu!
  • Pro ERA. Máš pravdu a zase to tak bude!
  • Je to zase naivita, chytře tady napovídat, že si má občan vytvořit polštář pro případ nutnosti. Dvě třetiny lidí berou podprůměrný plat (a to se proto se Západem nedá srovnávat), ze kterého nejsou schopni tak vysoké rezervy vytvořit. Je to logické a všichni rádcové ať si to laskavě spočítají, že plácají nesmysly.
  • Potřebujeme miliardy katovských mučíren a v nich tryliony zaškolených katů k nastolení socializmu a starých pořádků!!!
  • V socializmu byli nezaměstnaní pozavíraní a byl pokoj!
  • Rád bych v to taky doufal a taky tomu tak i dlouhá léta bylo..., ale myslím si už, že právě nesmysl je tomu věřit, že se tak stane...bohužel :-(.., ale na pohádky začínám být starý a na zázraky už nevěřím.. spíše mně zajímá co se bude dělat do té doby s lidmi co potřebují skutečně pomoci daleko dřív, pokud možno do příštího "inkasa", než bude tedy někdo za tu lumpárnu skutečně, možná, někdy i snad potrestán, což však v dohlednu určitě nebude a ti co to začnou jednou možná i dělat, tak to taky nebude za jeden rok...

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit