Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  •  Ono to má více nedostatků, ale to asi každý zákon. Mě třeba jen udivilo co všechno jsem před stavbou musel vyřizovat. Kolik je s tím papírování. Dobře se mi podařilo vyřešit hasiče teda dobře se to podařilo rychle firmě https://pozarne-bezpecnostni-reseni.cz/

  • sitlof

    Jinak vymezen dle SZ je okruh účastníků řízení při projednávání územního řízení a jinak při následném stavebním řízení, pokud tedy nejsou ta řízení sloučena (popř. alternativních schvalovacích procesech - ÚS, ohlášení stavby). Co "promeškáte" v prvním, už ve druhém "spadlo z lopatky", triviálně řečeno. Nicméně fiungují ještě tzv. mimořádné opravné prostředky ...

  • sitlof

    Ale nepletu, pane. Ve stavebnictví se pohybuji od r. 1980 - a vy ?  To, co píšete, je jedna z bohužel hodně zažitých "lidových" hloupostí, stejně, jako co je vlastně stavba atd. Amatéřina, nesmysly. Odstupové vzdálenosti jsou něco jiného - než (dotčený) účastník řízení !

    Takže znova: já nepsal o tom, jak se cítím jako "majitel" (snad vlastník ?!), nýbrž účastník řízení. Jen na okraj, jsou stavby, které mohu umístit přímo do hranice parcel !

    Dostudujte si raději příslušné zákony, dříve, než se dáte do polemiky s profesionálem: stavební zákon a správní řád, abyste nebyl za pitomce ...

  • vanhorne

    "To je semeniště profesionalních vyčuránků a všehoschopných"

    Okoune, mistr koukal po holkach, tak jsem odskocil od lopaty a dal ti bodik.

  • Mám dojem, že se pletete. Dotčený sousední pozemek by měl být ten, kde stavba porušuje pásmo 2m od sousedního pozemku a je tedy nutný souhlas majitele dotčeného pozemku. Na druhé straně vesnice se nemůžete cítit jako majitel dotčeného pozemku.

  • sitlof

    Jo, ryba smrdí od hlavy. Občané musí odpovědněji volit, poté dělat permanentní občanskou kontrolu a "masáž", stejně jako v rybníce štika honí líné a tupé kapry. Samo se to ale neudělá, natož aby se to zlepšilo ...

  • sitlof

    Nechci v tom spekulovat, ale zřejmě to řešil NSS, ten nález lze jistě dohledat. Ono ani tak nejde o "sousedy" (zde by šlo o tzv. mezující sousedy, tj. ty přímo sousedící s konkrétní parcelou), jako obecně o tzv. dotčené osoby.  Příklad: vy budete stavebníkem/investorem a já sice bydlím na druhém konci obce, ale cítím se dotčen vaší stavbou. Před stavebním úřadem tedy chci být účastníkem řízení dané akce - stavební úřad mě tedy buď přizve jako účastníka řízení nebo odmítne, což ovšem musí dobře odůvodnit; já mám nárok se přesto svého (domnělého) práva dále domáhat a nenechat se "vytlačit".  Tyhle "fígle" s účelově mazaným rozdělením parcely už jsem zažil před léty, ještě v pozici projektanta, ale "proces" (ne)oprávněného účastníka řízení je složitá a dlouhá záležitost.

    Veřejnoprávní smlouva už dle názvu musí být veřejně prezentována a k dispozici "veřejnosti", vždy dle zákona (stavební zákon, zákon o správním řízení). Přes to tzv. nejede vlak. Nicméně mám bohatou zkušenost s tím, že si pracovníci stavebních úřadů "ohýbají" zákonné předpisy dle svého (dělo se to i za "starého" stavebního zákona/popř. správního řádu) - a ten současný tomu, bohužel, nijak zvlášť nezamezil. Jde o jeden ze zhoubných "nádorů" stavebnictví.

    Pokud stavební úřad nerespektuje platný územní plán, tak to je silná káva (ale může se to dít, žijeme v ČR). Tam je potom kompetentní místní útvar architekta měta a ještě lépe - krajský úřad.  Ten to nepochybně dobře "přežvýká" a měl by zostra konat.

  • Prostějovský národní výbor? To je semeniště profesionalních vyčuránků a všehoschopných podvodníků.Minimálně jednou za čtvrt roku vyleze odsud nějaká lumpárna.Okresního nebo celostátního formátu.Tady tento vyčuránek je zatím jen poslední epizodou. A časem tam chytrolíni zas něco zmastí.A že se z jinak slušných lidí ve městě právě usadili na radnici takoví darebáci.

  • ". I s tímto si ale Pour dovedl poradit: svůj pozemek rozdělil tak, aby plánované stavbě byl pouze on sám jediným sousedem."

    .

    Toto už přeci Nejvyšší nebo ústavní soud dávno vyřešil. Nejde jen o sousední parcelu. Jde o sousedy jako takové. Tím právě měl zamezit to, aby jste si mohli rozdělit parcelu na třeba metrový pás kolem a pak už se tvářit, že sousedem jste vy sami. Ovšem to rozhodnutí hledat nebudu. To by byla práce spíš pro novináře. 

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit