Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Ano, bylo. Jinou otázkou je poměr nevolníků a svobodníků atd., ale to věru přesahuje rámec svobodného cestování. Zajímavější a vlastně jedině relevantní by byla data o tibetských turistech před anexí a po ní. Ta jistě máte, jinak by neměla diskuse smysl, viďte?

    Norská výzkumnice Heidi Fjeldová v roce 2005 uvedla, že tibetští farmáři před čínskou invazí spadali do několika kategorií. Záleželo na tom, zda půda, na níž pracovali, patřila administrativně pod stát či pod velkostatkáře a zda oni sami byli dědičnými majiteli pozemku, měli půdu v pronájmu (na obě skupiny se vztahovaly daně) či pracovali na cizích polnostech za jídlo.

    Těch posledních, zřejmě nejvíce podobným nevolníkům v evropském kontextu, bylo i podle čínských čísel málo.

    Podle Fjeldové na většině půdy v Tibetu pracovali lidé, kteří k ní nebyli nedobrovolně vázáni, ale pro něž představovala výhodný zdroj obživy. Proto jí starší výklady o nevolnictví přijdou nepřesné.

    Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/historie-tibetu-a-cinska-propaganda.A160331_125810_zahranicni_jw

  • Pavel.Jegl

    O těch svobodách se něco můžete dočíst tady - a není to z druhé roky:

    https://www.hrw.org/world-report/2019/country-chapters/china-and-tibet

  • Pavel.Jegl

    Jistě, nevolnictví v Tibetu bylo totéž co nevolnictví v Evropě, Filie.

  • dzixy
    Jégle, dobře víte, že nejenom orlice, a to další vámi jmenované, tvoří pocit hrdosti  a spokojenosti Moravanů. Vůbec neberete v úvahu státní rozpočet, jeho tvorbu i čerpání, jak Česka, tak Moravy. A v tom to je. Zřejmě jste ze skupiny pravdolaskařů, kteří si myslí, že na Moravě teče víno v potoku, že se klobásy rodí na stromě a že motyka a rýč jsou pradávné artefakty.
  • Pavel.Jegl

    Takže stačí vyvěsit vlajku...

  • Patrně ano. Zdá se, že jsem tam žil s ním. 

  • Přesně.

    Kdyby naši pradědové nebyli nepřispěli k rozbití Rakouské monarchie, možná by se Evropa byly vyhnula (sic!)  i WW1.

    Obcan je génius nebo kontramot. Nápad, že by se Evropa vyhnula WW1 se všemi důsledky v případě zachování Rakousko - Uherské monarchie, která se rozpadla v důsledku WW1,  rozhodně není triviální. 

    K rozbití monarchie se v literatuře píše toto:

    Rakousko-uherským vyrovnáním roku 1867 vznikl dualismus (dvojstátí) se společným panovníkem, zahraniční politikou, financemi a armádou. Uvnitř státu byla stanovena hranice podél řeky Litavy, která rozdělovala monarchii na Předlitavsko a Zalitavsko. Uhry měly svoji ústavu, vládu a sněm. Byla vydána samostatná ústava pro Předlitavsko - Dezemberverfassung z 21. prosince 1867.


  • Nevolnictví je úzkou osobní závislostí poddaných na vrchnosti vyznačující se připoutáním k půdě a řadou omezení v oblasti osobní i majetkové. Jeho znakem je nutnost souhlasu vrchnosti s odchodem poddaného z panství, se sňatky poddaných, s odchodem poddanských dětí do učení na řemeslo či na studie, poddanská povinnost čelední služby, omezování práva poddaného v držbě statku, přechod veřejněprávních pravomocí nad poddanými plně do rukou vrchností.

    Tolik asi k svobodnému cestování.

    Zdroj: https://encyklopedie.soc.cas.cz/w/Nevolnictv%C3%AD

  • On už je putinův poskok a číňanoklaněč zeMAN a jeho smečka poskoků celý svět????


  • Pavel.Jegl

    Patrně jste žil v nějaké jiné zemi, Huriku.

  • No že bych zrovna já šel se stádem, to snad ne....🙂 když si projdete mé příspěvky zde na Tiscali, zjistíte že jsem jeden z největších rebelů narušujících mainsteamové dogma ve všech směrech. Ale uvědomte si jednu věc...NIKDO NEMÁ PRÁVO DRUHÝM VNUCOVAT SVOU VŮLI A SVÉ PŘEDSTAVY NÁSILÍM I KDYBY TI DOTYČNÍ MĚLI SYSTÉM JAKÝ CHTĚJÍ. Jinými slovy, Váš soused nemá právo vpadnout do Vašeho domu a vnucovat vám své představy života jen s tvrzením, že možná trápíte svou ženu a on Vás musí naučit pravidlům slušného chování. Lidé si vždy musejí ve svém domě, zemi udělat pořádek sami. Právě váš zkreslený agresivní pohled podporuje například chování USA ve světě.  Nebo by se Vám líbilo kdybych přišel zítra k vám domů a zabral váš pozemek s argumentem že žijete ve středověku a já vás dovedu třeba silou k blahobytu? Znáte všechny souvislosti a vztahy těch kterých zemí, proč žijí a jak žijí? A kde berete představu že zrovna Vy jste údajně ten "spravedlivý a vyvolený" abyste diktoval druhým svou vůli? Třeba se naopak jiným vaše fungování může zdát zastaralé a primitivní......pokud by Tibeťané například požádali o pomoc OSN nebo masově utíkali z Tibetu nebo se tam bouřili jako nevolníci ve středověké Evropě, mohli bychom uvažovat o formě intervenční pomoci. Ale že si Čína svévolně rozhodne zabrat Tibet, je stejně ospravedlnitelné, jako když se Německo rozhodlo obsadit Evropu.

  • takové prostě smlouvy jsou, musejí s jejich textem souhlasit obě strany, tedy i Čína a když nesouhlasí, smlouva nebude. 


    Že vy jste si myslel, že my tu smlouvu Číně prostě nadiktujeme, tedy Hřib😂no.mudrc se nezapře.😀

  • po roce 1968 jsme nebyli okupováni.

  • no to je zase ukázkový blábol---😂

  • samozřejmě, Tibeťané konečně mohou cestovat, proto tam mají i letiště i  vlaky, což nemívali, ale musejí na to mít, jako každý. chodí tam do práce, jako každý...

  • jen trochu  vyložená současnost podle  nečínských zájmů. a je mi docela divné, jak jásalové nad izraelským násilím proti Palestincům, tak upřímně litují Ujgurů, z nichž, a to se vsadím, většina nechce se svými pomatenými fundamentalisty mít nic společného-

  • stejná jako Číňané v Honkongu měli ta demokratická, volby tam probíhají až po návratu pod čínskou pravomoc, do té doby byli úředníci i guvernér jmenováni a nikdo se místních na nic neptal.

  • Zavřít oči před realitou dneška to je obvyklý protičínský, protiruský antizemanovský a  USAfilní postoj

  • navštívil jste Tibet a rozmlouval s Tibeťany? spíše jen jdete se stádem a opakujete mainstreamové nesmysly a vaše srovnání, již tradičně, pokulhávají.

  • No, vy zase přesně nepíšete - zkrácením souvětí či věty se sice dá vykouzlit ledacos, ale pouze za cenu ztráty původního sdělení.

    "...a když tam Čína chce ta slova mít, tak tam budou"

    versus:

    "...a když tam Čína chce ta slova mít, tak tam budou, nebo smlouva nebude"

    je standardní ukázka novinářského umu. Bohužel.

    Pro obcany a jiné novaky: Způsob projednávání znění smlouvy neznám a také ho v tomto příspěvku nehodnotím.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit