Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Nevím co a kolik vydrží . My doma už skoro vše snědli . Jsem ráda že jsem se zásobila a nemusela jsem pořád do obchodu . Někdy jsem nešla ani 1 za týden . Školy zavřené práce zavřená a já na neschopence. To se toho potom sní .

  • Abych předešel molům, tak skladuji mouky a jiné potraviny v třílitrových nebo menších sklenicích a je klid. Dřív jsem těch potvor ve spíži nemohl zbavit, vždycky se do něčeho pustila a prokousali i plastový pytlík, ale sklo s víčkem je pro ně nepřekonatelná překážka. Ale musí být to víčko opravdu dobře zavřené. Jednou jsem to víčko podcenil a pak se divil, jak se tam zas ty potvory dostaly.🙂

  • Já  bych  s tou  trvanlivostí  nebyl  tak  optimistický. Těstoviny rozhodně moc dlouho  nevydrží, protože dost  rychle stárnou. 10 let skladované  těstoviny určitě nebudou  chutnat  stejně jako  nové. Luštěniny,  stejně jako  rýže a mouka jsou  napadány moly,  takže je je nutno aspoň  co pár měsíců kontrolovat  a v případě,  že se moli  objeví,  je zásoby nutné  urychleně začít spotřebovávat. Moli se mohou  objevovat  i  nějakou  dobu,  rok  atd po  spotřebování  těch potravin, protože mohou nějakou  dobu  přežívat v rozích  a štěrbinách bytu. Nebo  u  sousedů. Takže minimálně  následující  rok dělané  nové  zásoby mají  omezenou  životnost. Další  škůdci  jsou potom  vedle molů  roztoči.  Pokud dáme potraviny do  uzavřeného  prostoru,  musí  být stoprocentně čisté  a nenapadené  škůdci,  jinak  se v uzavřeném prostoru  škůdci  velice rychle namnoží. Taky tam  musí  být minimální  vlhkost,  jinak  po  nějakém  roce zásoby prorostou  plísně.

    Mimochodem  mouka nejdéle vydrží  ta čistá  bílá,  a to asi 5 - 10 let. Tmavá  mouka,  kde je přimleta slupka,  vydrží  tak půl  roku, potom  se složky slupky zrna začnou  kazit a vytvářet  pachuti.  Rýže podobně.  Takzvaný  přírodní  cukr,  který  je ve skutečnosti  pouze nečištěný  a nebělený  cukr,  vydrží  tak půl roku  až  rok, potom  se začne v papíru  či  fólii roztékat.  V pevném  obalu,  třeba skle se slije dohromady. Klasický  bílý  rafinovaný  cukr v suchém  prostředí  vydrží nekonečně dlouho,  v běžném  tak 5 - 10 let.

    U konzerv trvanlivost  záleží  velmi  na obsahu.  Kyselý  obsah typu  kysaného  zelí, ananasu,  jahod atd může proreznout zevnitř tak  do  5 let, polokyselý  jako  některé  rybičky 10 - 15 let. Za tak  dlouho  taky hodně obsahů  konzerv přirozenými  pochody změkne a zhničkovatí,  třeba některé  ryby. Nejdéle vydrží  čistě masové  konzervy s vyšším  obsahem  tuku. Zvenku  v korozívním  prostředí ,  třeba silném  vlhku může plech  konzervy protreznout už  za pár měsíců.

    To  ale platí  jen  pro konzervy starého  typu,  to  znamená  ty,  které  se otvírají  otvírákem.  A navíc ještě ty,  kde výrobce nešetřil  a datum  spotřeby do  konzervy nevyrazil  mechanicky.Na tom  místě bývá  totiž  raznicí  poškozena ochranná  vrstva plechu  konzevy a konzerva tak  na tom  místě rychle prorezne.

    U nových  konzerv,  kde  je víčko kvůli  pohodlí  spotřebitele odděleno od zbytku  konzervy rýhou  a konzerva se otvírá  rukou, je zaručená  životnost  jen  pár let.  Protože v místě rýhy je antikorozní  ochrana nedostatečná  a tloušťka kovu je snížena z  cca 0,2 mm na odhadem jen  asi 0,05 milimetrů. V rýze se hromadí  špína a prach už  ve skladech  a prodejnách  a na tom  se může zkondenzovat  vlhkost,  což rychle podnítí  korozi, která  těch  pár tisícinek  milimetru oceli  nechá  rychle proreznout.

  • On ten člověk asi nikdy neviděl nafouklé kádéčka. Za rok prožrané fazole červama, mouka jakbysmet. Proč píšete takové hovadiny a jebete lidem hlavy.

  • mun.go

    "moderní" konzervy z čistších materiálů, plněné za lepších hygienických podmínek."

    jsou zhotoveny z tenkého plechu s ještě tenčí vrstvičkou cínu - dříve byly konzervy z plechu tloušťky 0, 30 až 0,25 mm. Dnes je plech 0,17 mm a na ten stačí se jen křivě podívat, natož aby vydržel stovky let.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit