Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • mun.go

    "moderní" konzervy z čistších materiálů, plněné za lepších hygienických podmínek."

    jsou zhotoveny z tenkého plechu s ještě tenčí vrstvičkou cínu - dříve byly konzervy z plechu tloušťky 0, 30 až 0,25 mm. Dnes je plech 0,17 mm a na ten stačí se jen křivě podívat, natož aby vydržel stovky let.

  • On ten člověk asi nikdy neviděl nafouklé kádéčka. Za rok prožrané fazole červama, mouka jakbysmet. Proč píšete takové hovadiny a jebete lidem hlavy.

  • Abych předešel molům, tak skladuji mouky a jiné potraviny v třílitrových nebo menších sklenicích a je klid. Dřív jsem těch potvor ve spíži nemohl zbavit, vždycky se do něčeho pustila a prokousali i plastový pytlík, ale sklo s víčkem je pro ně nepřekonatelná překážka. Ale musí být to víčko opravdu dobře zavřené. Jednou jsem to víčko podcenil a pak se divil, jak se tam zas ty potvory dostaly.🙂

  • Já  bych  s tou  trvanlivostí  nebyl  tak  optimistický. Těstoviny rozhodně moc dlouho  nevydrží, protože dost  rychle stárnou. 10 let skladované  těstoviny určitě nebudou  chutnat  stejně jako  nové. Luštěniny,  stejně jako  rýže a mouka jsou  napadány moly,  takže je je nutno aspoň  co pár měsíců kontrolovat  a v případě,  že se moli  objeví,  je zásoby nutné  urychleně začít spotřebovávat. Moli se mohou  objevovat  i  nějakou  dobu,  rok  atd po  spotřebování  těch potravin, protože mohou nějakou  dobu  přežívat v rozích  a štěrbinách bytu. Nebo  u  sousedů. Takže minimálně  následující  rok dělané  nové  zásoby mají  omezenou  životnost. Další  škůdci  jsou potom  vedle molů  roztoči.  Pokud dáme potraviny do  uzavřeného  prostoru,  musí  být stoprocentně čisté  a nenapadené  škůdci,  jinak  se v uzavřeném prostoru  škůdci  velice rychle namnoží. Taky tam  musí  být minimální  vlhkost,  jinak  po  nějakém  roce zásoby prorostou  plísně.

    Mimochodem  mouka nejdéle vydrží  ta čistá  bílá,  a to asi 5 - 10 let. Tmavá  mouka,  kde je přimleta slupka,  vydrží  tak půl  roku, potom  se složky slupky zrna začnou  kazit a vytvářet  pachuti.  Rýže podobně.  Takzvaný  přírodní  cukr,  který  je ve skutečnosti  pouze nečištěný  a nebělený  cukr,  vydrží  tak půl roku  až  rok, potom  se začne v papíru  či  fólii roztékat.  V pevném  obalu,  třeba skle se slije dohromady. Klasický  bílý  rafinovaný  cukr v suchém  prostředí  vydrží nekonečně dlouho,  v běžném  tak 5 - 10 let.

    U konzerv trvanlivost  záleží  velmi  na obsahu.  Kyselý  obsah typu  kysaného  zelí, ananasu,  jahod atd může proreznout zevnitř tak  do  5 let, polokyselý  jako  některé  rybičky 10 - 15 let. Za tak  dlouho  taky hodně obsahů  konzerv přirozenými  pochody změkne a zhničkovatí,  třeba některé  ryby. Nejdéle vydrží  čistě masové  konzervy s vyšším  obsahem  tuku. Zvenku  v korozívním  prostředí ,  třeba silném  vlhku může plech  konzervy protreznout už  za pár měsíců.

    To  ale platí  jen  pro konzervy starého  typu,  to  znamená  ty,  které  se otvírají  otvírákem.  A navíc ještě ty,  kde výrobce nešetřil  a datum  spotřeby do  konzervy nevyrazil  mechanicky.Na tom  místě bývá  totiž  raznicí  poškozena ochranná  vrstva plechu  konzevy a konzerva tak  na tom  místě rychle prorezne.

    U nových  konzerv,  kde  je víčko kvůli  pohodlí  spotřebitele odděleno od zbytku  konzervy rýhou  a konzerva se otvírá  rukou, je zaručená  životnost  jen  pár let.  Protože v místě rýhy je antikorozní  ochrana nedostatečná  a tloušťka kovu je snížena z  cca 0,2 mm na odhadem jen  asi 0,05 milimetrů. V rýze se hromadí  špína a prach už  ve skladech  a prodejnách  a na tom  se může zkondenzovat  vlhkost,  což rychle podnítí  korozi, která  těch  pár tisícinek  milimetru oceli  nechá  rychle proreznout.

  • tomasperny

    V určitém oboru se tvorba mobilních aplikací dnes poměrně dost soustředí právě na to, aby se tvořily appky na sdílení jídla a tak dále. Třeba Nesnězeno a další věci. Jako je to jenom o tom to chtít využívat a znát to. Což je podle mě ten největší problém – ke spoustě lidí, kteří by to třeba využívali, se k tomu prostě nedostane

  • Nevím co a kolik vydrží . My doma už skoro vše snědli . Jsem ráda že jsem se zásobila a nemusela jsem pořád do obchodu . Někdy jsem nešla ani 1 za týden . Školy zavřené práce zavřená a já na neschopence. To se toho potom sní .

  • Dobrý den, posledních pár měsíců mně trápí škůdci, kteří mi kradou mojí zeleninu. Těmito škůdci jsou převážně ptáci. Už párkrát jsem je zahlédl jak mi ničí zahradu. Kamarád mi poradil ať si koupím plašiče ptáků, ale bohužel nefungovaly. Máte někdo nějaký jiný nápad, jak bych se jich mohl zbavit?

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit