Nasyslené potraviny možná skončí v koši. Vydrží přitom i stovky let
-
"moderní" konzervy z čistších materiálů, plněné za lepších hygienických podmínek."
jsou zhotoveny z tenkého plechu s ještě tenčí vrstvičkou cínu - dříve byly konzervy z plechu tloušťky 0, 30 až 0,25 mm. Dnes je plech 0,17 mm a na ten stačí se jen křivě podívat, natož aby vydržel stovky let.
-
On ten člověk asi nikdy neviděl nafouklé kádéčka. Za rok prožrané fazole červama, mouka jakbysmet. Proč píšete takové hovadiny a jebete lidem hlavy.
-
Abych předešel molům, tak skladuji mouky a jiné potraviny v třílitrových nebo menších sklenicích a je klid. Dřív jsem těch potvor ve spíži nemohl zbavit, vždycky se do něčeho pustila a prokousali i plastový pytlík, ale sklo s víčkem je pro ně nepřekonatelná překážka. Ale musí být to víčko opravdu dobře zavřené. Jednou jsem to víčko podcenil a pak se divil, jak se tam zas ty potvory dostaly.🙂
-
Já bych s tou trvanlivostí nebyl tak optimistický. Těstoviny rozhodně moc dlouho nevydrží, protože dost rychle stárnou. 10 let skladované těstoviny určitě nebudou chutnat stejně jako nové. Luštěniny, stejně jako rýže a mouka jsou napadány moly, takže je je nutno aspoň co pár měsíců kontrolovat a v případě, že se moli objeví, je zásoby nutné urychleně začít spotřebovávat. Moli se mohou objevovat i nějakou dobu, rok atd po spotřebování těch potravin, protože mohou nějakou dobu přežívat v rozích a štěrbinách bytu. Nebo u sousedů. Takže minimálně následující rok dělané nové zásoby mají omezenou životnost. Další škůdci jsou potom vedle molů roztoči. Pokud dáme potraviny do uzavřeného prostoru, musí být stoprocentně čisté a nenapadené škůdci, jinak se v uzavřeném prostoru škůdci velice rychle namnoží. Taky tam musí být minimální vlhkost, jinak po nějakém roce zásoby prorostou plísně.
Mimochodem mouka nejdéle vydrží ta čistá bílá, a to asi 5 - 10 let. Tmavá mouka, kde je přimleta slupka, vydrží tak půl roku, potom se složky slupky zrna začnou kazit a vytvářet pachuti. Rýže podobně. Takzvaný přírodní cukr, který je ve skutečnosti pouze nečištěný a nebělený cukr, vydrží tak půl roku až rok, potom se začne v papíru či fólii roztékat. V pevném obalu, třeba skle se slije dohromady. Klasický bílý rafinovaný cukr v suchém prostředí vydrží nekonečně dlouho, v běžném tak 5 - 10 let.
U konzerv trvanlivost záleží velmi na obsahu. Kyselý obsah typu kysaného zelí, ananasu, jahod atd může proreznout zevnitř tak do 5 let, polokyselý jako některé rybičky 10 - 15 let. Za tak dlouho taky hodně obsahů konzerv přirozenými pochody změkne a zhničkovatí, třeba některé ryby. Nejdéle vydrží čistě masové konzervy s vyšším obsahem tuku. Zvenku v korozívním prostředí , třeba silném vlhku může plech konzervy protreznout už za pár měsíců.
To ale platí jen pro konzervy starého typu, to znamená ty, které se otvírají otvírákem. A navíc ještě ty, kde výrobce nešetřil a datum spotřeby do konzervy nevyrazil mechanicky.Na tom místě bývá totiž raznicí poškozena ochranná vrstva plechu konzevy a konzerva tak na tom místě rychle prorezne.
U nových konzerv, kde je víčko kvůli pohodlí spotřebitele odděleno od zbytku konzervy rýhou a konzerva se otvírá rukou, je zaručená životnost jen pár let. Protože v místě rýhy je antikorozní ochrana nedostatečná a tloušťka kovu je snížena z cca 0,2 mm na odhadem jen asi 0,05 milimetrů. V rýze se hromadí špína a prach už ve skladech a prodejnách a na tom se může zkondenzovat vlhkost, což rychle podnítí korozi, která těch pár tisícinek milimetru oceli nechá rychle proreznout.
-
V určitém oboru se tvorba mobilních aplikací dnes poměrně dost soustředí právě na to, aby se tvořily appky na sdílení jídla a tak dále. Třeba Nesnězeno a další věci. Jako je to jenom o tom to chtít využívat a znát to. Což je podle mě ten největší problém – ke spoustě lidí, kteří by to třeba využívali, se k tomu prostě nedostane
-
Nevím co a kolik vydrží . My doma už skoro vše snědli . Jsem ráda že jsem se zásobila a nemusela jsem pořád do obchodu . Někdy jsem nešla ani 1 za týden . Školy zavřené práce zavřená a já na neschopence. To se toho potom sní .
-
Dobrý den, posledních pár měsíců mně trápí škůdci, kteří mi kradou mojí zeleninu. Těmito škůdci jsou převážně ptáci. Už párkrát jsem je zahlédl jak mi ničí zahradu. Kamarád mi poradil ať si koupím plašiče ptáků, ale bohužel nefungovaly. Máte někdo nějaký jiný nápad, jak bych se jich mohl zbavit?