Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • To sem cpete proc? Tak jste si ňafnul a muzete zase jit ona*ovat nad fotkou Šóguna Pitomia

  • Nechte uz toho, vam se musi o Bruselu snad uz i zdat

  • Záleželo na tom, kdo byl na které straně. Vetsi samozřejmě byli proti JZD, protože se měli dělit s domkari, kteří navíc organizovat práci nedovedli. Statkari neradi přicházeli o majetek, který jim jejich předkové zanechali.Znám však také mnoho malých zemědělců s 5-10 ha,kteří se velmi tvrdě bránili vstupu, přestože se jejich finanční a hlavně pracovní situace později hodně zlepšila. Ano, první hospodařekni těchto družstev provazelo mnoho  problémů,   např. krádeže zboží  členy,  nízké pracovní  nasazeni a podobně.  Avšak hospodaření  soukromých zemědělců  byla velká dřina, vše se dělalo ručně,  mnohdy nebyl čas ani na normální jídlo.  Koncem 50 let a začátkem 60 museli plnit dodávky potravin, pokud ne, následovaly sankce. Sankce byly různého typu od peněžních pokut, zákazu zabijáček , možná i vězení. Avšak žádný případ si nepamatuji. Znovu opakuji mluvím o malých zemedelcich.  Ti tento tlak viděli spíše politicky a tak to asi bylo myšleno. 

    A přesto znám rodiny této kategorie, jejchz děti vystudovaly VŠ,  převážně  zemědělské a byly dotovaný sociálními stipendiemi, resp. I prospěchovymi. To však bylo až od poloviny 60 let. Nějakou dobu se moc nehledelo ani na posudky a mnozí se dostali na VŠ i jiného typu.

    Život zemědělských  rodin byl po 48 roce tvrdý,  mnohdy kvůli dodávkam bylo jedinou potravou utajené mléko, brambory a k tomu zelí.  Mnozí byli nuceni zanechat hospodaření a nechali půdu ležet ladem.

    Později  někteří soukromí zemědělci museli vstoupít do družstev ještě i koncem 70 let. A ejhle objevili klady společného hospodareni, práce méně namáhavé,  pravidelně stravovanilka atd. Možná to bylo státními dotacemi do výroby potravin. 

    Víte velice mě  zlobí současná  propaganda, kdy se z polopravdy stává pravda, zvelicuji se  negativa z bílého se stává černé a naopak. Vše není jen zlé ani dobré. Skutečnost je někde mezi krajními póly.

  • Baba

  • Paměť národa je znamenitá věc.

    Ing.Dobrovolného znám a v mé paměti je dosud k nalezení, že mi v době, kdy dával statek dohromady, říkal, že za svůj úspěch vděčí zásadě nepůjčovat si, i když přetlak byl obrovský. Zajímavý byl i jeho poznatek, jak se někteří sousedé za své chování při rozkulačování styděli a někteří dokonce vrátili, co ukradli, například:"...včera přišel XXXX a přinesl s omluvou židli..." 

  • Jak kde - už jsem psal, že v mém městě se nestyděli bolševici ptát - když se dozvěděli, že po přechodu na školu mimo "rodné město" jsem se dostal nejen na střední (a to ještě jen díky zdravotnímu handicapu) ale i na vysokou školu, kterou jsem i dokončil - tak se ptali (hlavně jeden druhého) "A kdo mu to dovolil?"

    A Honza ze sousedství byl rád, když se dostal do učebního poměru "kuchař - číšník" a pak se "prosmykl" - díky pochopení kantorů zde - do maturitního zakončení  tohoto oboru. Posudek uličního důvěrníka (školského inspektora a zarytého bolševika) mu znemožnil studium VŠE...

    Takže...

  • Cituji:"V tom je paralela s bolševickým rozdělením potenciálních studentů - a to nejen vysokých, ale i středních škol (I některých učebních poměrů) - uchazeči o studium byli v osmé/deváté třídě rozděleni řediteli škol podle TŘÍDNÍHO PŮVODU a ostudy zvané KLAPOKLIDEZ (kladného poměru k lidově demokratickému zřízení)." 

     Nikoliv. Třídilo se podle kladného poměru k učivu. zažil jsem to. Můj třídní původ mě  nediskvalifikoval.  

  • Ano - během trvání Protektorátu Böhmen und Mähren byly ČESKÉ  vysoké školy zavřeny - Uzavření českých vysokých škol 17. listopadu 1939 proběhlo na základě vyhlášky říšského protektora von Neuratha , co nařídila uzavřít české vysoké školy na dobu tří let) - po atentátu na Heydricha byla však prodloužena na neurčito ...

    NĚMECKÉ UNIVERSITY, ani NĚMECKÝCH VYSOKÝCH ŠKOL TECHNICKÝCH  co byly v Praze a Brně se ta VYHLÁŠKA říšského protektora von Neuratha NETÝKALA! 

    A jsou známy případy českých studentů, kterým na těchto školách dokončení vzdělávání se bylo umožněno, tito v něm pokračovali a své vysokoškolské vzdělání zde dokončili.

    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

    V tom je paralela s bolševickým rozdělením potenciálních studentů - a to nejen vysokých, ale i středních škol (I některých učebních poměrů) - uchazeči o studium byli v osmé/deváté třídě rozděleni řediteli škol podle TŘÍDNÍHO PŮVODU a ostudy zvané KLAPOKLIDEZ (kladného poměru k lidově demokratickému zřízení). 

    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Byli ovšem i za bolševika ředitelé základních i středních škol, kteří zůstali normálními lidmi...  

  • Pane Janáku mě asi vzhledem k věku bolševici moc nakazit nestačili. A svá slova většinou zvažuji. Můžete mi prosím laskavě sdělit, zač bych se měl stydět? Že jsem Vám připomněl holý fakt kdy jste vystudoval? Pokud je to lež, potom se omlouvám. 

  • Technická poznámka: Za teroru NSDAP byly v protektorátě vysoké školy zavřeny, takže byste nemohl vystudovat vůbec. 

    Tolik k vašemu bolševismem zkaženému člověčenství, respektive k funkční negramotnosti.

  • Za hodnotu majetku, který nám bolševik "znárodnil" - čti zabavil, krdeží non plus ultra -, za hodnotu nájmu, který jsme museli platit z domu, co postavili naši rodiče a prarodiče, za to bych měl studovat ještě pětkrát tak dlouho, jak jsem studoval...

    Važte svá slova, bolševikem zkažený člověče! Připomínáte mi soudruhy, co se ptali, když se dozvěděli, že jsem vystudoval VŠ - "A kdo mu to dovolil"...

    Nestydíte se ani trochu?

  • Tentokrát souhlas. Také jsem s mnoha "sedlák" hovořil. To je asi život, pro který nestačí jen mít půdu a dobytek, ale dobrým hospodáře se asi musí člověk narodit. U PC vejce nevysedíš. 

  • Z osobní zkušenosti neposoudím kdo byl horší, ale do minulosti se prostě vrátit nelze. Ani do dobré, ani do špatné. Můžeme žít jen dnes a zítra. A v mnohém je jen na nás jaké to budeme mít. 

  • Popsal jste to přesně, snad bych podotknul, že předepsané dodávky nebyly nutně likvidační, akže se našli sedláci, kteří soukromě hospodařili až do sedmdesátých let a sedlačení vzdaly až jejich děti. Vzpomínám si, jak jsem chodil sousedovi pomáhat k stacionární mlátičce a cítil se jak ve skanzenu. (Bylo to za naturálie, tedy zrní pro slepice.)

  • Vystěhovávání se dělo zřídka a obvykle to byla záležitost jedné vesnice a jednoho lumpa, který se dostal k moci. V době likvidace JZD mi prošlo rukama mnoho "papírů" a zažil jsem i ledacos humorného. Nejlepší hláška z té doby:"Jen si vzpomeňte, co jste dělal v padesátých letech!" (Nebožák tazatel si neuvědomil, jak mnoho lidí padesátá léta prostě nezažilo.)

  • Máš pravdu antone, ale nyní jsou nejhorší eurohujerští fanatici. 

  • Mnozí živnostníci přispěli svým hlasem k vítězství KSČ ve volbách. Asi se zalekli gottwaldovského úderného hesla "Kdo nejde s námi, jde proti nám !" a tak volili slušní lidé největší politické podvodníky. Gottwaldovci chtěli vytvořit beztřídní společnost, což je podobné pokusu vytvořit společnost, kde budou mít místo jen lidé s IQ v hodnotě mezi 60 a 90...Ovšem nyní je skutečnost mnohem horší,  protože lidé se z komsomolského nadšení nepoučili a propadli mnohem horšímu entuziasmu, resp. mánii, tedy eurohujerskému fanatismu. Ničeho se nemusíme bát, stačí když budeme  hodní  jako ovce a budeme slepě důvěřovat bruselským eurohujerům a v jejich svaté tažení za totální islamizaci a afrikanizaci Evropy. 

  • A co také babičce zbývalo?

    Bolševici uměli lidi zpracovat, 

    jak se jim to hodilo "do krámu"!

    Mohla být nakonec i ráda, 

    že ji nevystěhovali ze statku 

    (což se zhusta dělo)!

  • A stejně byli bolševici (KSČ vedená Gottwaldem a Slánským) horší, než NSDAP...

    Škoda, že se po II.WW nepodařilo obnovit tradice ČSR pana presidenta Masaryka!

  • Gorobilypes

    https://www.stoplusjednicka.cz/konecne-reseni-ceske-otazky-vhodne-ponemcit-ostatni-zlikvidovat

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit